Koutsin Kulma 2: Elämäntapamuutos ilman tahdonvoimaa ja pohjetreenin perusteet

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 12. 2018
  • -Fitness Night in Turku--
    Mistä tietää että akillesjänne saadaan pelattua pois pohjeliikkeistä (ja miksi se on ratkaisevan tärkeää?
    Miksi ennen joulua on nähdäkseni optimaalinen hetki tehdä pysyvä elämäntapamuutos, ja miten tämä liittyy tahdonvoimaan?
    / punttisaaga
    / punttisaaga
    Keskusteluketjuni Pakkotoisto.comissa:
    pakkotoisto.com/threads/mikko...
    Valmennuspalvelutiedustelut:
    ellmen.mikko@gmail.com
    #punttisaaga
    #mikkoellmen
  • Sport

Komentáře • 22

  • @tommilampinen9803
    @tommilampinen9803 Před 5 lety

    Hyvä tämä uusi(kin) videosarja, go Mikko!

  • @Timppadei
    @Timppadei Před 5 lety

    Mahtava video! Ja pukukoodille suuri peukku!
    Nyt tuleekin sitten pari kysymystä, joihin kaipaan rehellistä kannanottoa.
    1) Pohjeosuudesta tuli mieleen, että NIIN paljon näkee sitä, että tehdään liikkeet ihan aidosti päin vittua, mutta perustellaan se näin: "No pääasia että tuntuu lihaksessa.". Tätä samaa nähdään omasta mielestä eniten selkätreeneissä pohkeen lisäksi. Se, että kuormaa tipututetaan, niin saadaan liike menemään paremmin _oikeasti_ kohdelihakselle. Ja mitä tästä jatkoseuraa - vältytään todennäköisemmin vammoilta ja apulihakset ei tee niin saatanasti töitä. Vituttaako sinua yhtä paljon, kuin minua, että tätä ei jengi tajua? :D
    2) Motivaatiosta. Itselle motivaatio treenaamiseen oon aina ollut aivan täysin automaatio enkä koskaan ole joutunut tekemään töitä sen eteen, että saisin motivaatiota treenaamiseen. Miksi tänä päivänä kuulee niin paljon, että mistä saisin motivaatiota salille? Mahtavaahan se on, että generaalisti ihmiset ymmärtää liikkua, mutta se, että keinotekoisesti yritetään motivoida itsensä juuri kuntosalille, ihmetyttää henkilökohtaisesti tosi paljon. Tulee vähän mieleen sama asia, kun yläasteelta pääsi 12v sitten ja täytyi päättää, että mitä lähtee jatko-opiskelemaan - en ainakaan itse kokenut, että pitäisi lähteä itseään pakottamaan kiinnostumaan opiskelemaan jotain mikä ei kiinnosta, vaan tein nimenomaan sitä, mikä autenttisesti kiinnostaa. Liikuntamuotoja kuitenkin on pilvin pimein ja kaikkiahan jokin jossain määrin kiinnostaa, mutta mielestäni voimaharjoittelu salilla on ainoa, mistä tehdää tällainen aivan dorkamainen numero :D Sinun mielipide tästä?
    JOS tekstillä vastaaminen menee todella pitkäksi, niin vastaa vaikka seuraavan videon loppuun.

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před 5 lety

      Kiitos kysymyksistä ja näihin voisi tosiaan olla paikallaan pidempikin vastaus videolla tai podcastissa.
      Mutta lyhyesti:
      1) Kenties enemmän ...harmittaa, ettei ymmärretä liikkeen lihastuntuman olevan rajattomasti kehitettävä taitolaji, ei mikään on-off -mallin muuttuja. Eli jos liike "tuntuu lihaksessa" se ei vielä tarkoita, etteikö se voisi tuntua huomattavasti paremmin jos taitoa harjoitetaan. Ja tämä vaatii täyttä fokusta tekniikkaan jokaisessa sarjassa ja perustuu siihen, että liike tehtäisiin oikein biomekaanisesti.
      2) On kyllä täysin järjetöntä tehdä asiaa, joka ei aidosti kiinnosta. Eli jos vaikkapa salille meneminen on riippuvainen jatkuvasta itsesuggestiosta ja "motivoinnista", niin silloin harrastus on tasan väärä. Toki itselleen voi luoda parhaat mahdolliset edellytykset kiinnostua aidosti toteuttamisesta vaikkapa ymmärtämällä vastusharjoittelun huikeat ja kokonaisvaltaiset terveyshyödyt mutta jos tämänkään jälkeen ei pysty perustelemaan itselleen uhrattua aikaa ja epämukavuutta, niin on syytä katsoa joku toinen aktiviteetti.

  • @jksilta9335
    @jksilta9335 Před 5 lety

    Kuinka paljon pitää Aurajoen vettä virrata suonissa että kuvittelee Nousiaisten poikaa paremmaksi kuin Sidney... katsotaan sitten ensi vuonna ;) Mutta hyvä kuitenkin ettei pianovideon linkitys mennyt hukkaan.

    • @jksilta9335
      @jksilta9335 Před 5 lety

      Jos jotain kysyttävää pitäisi keksiä niin olen pohtinut sitä että kuinka paljon tällainen peruspunttaaja voi kopioida juttuja turboahdetuilta bodareilta ilman että ajaa itseään ylikuntotilaan? Ei siis mitään suoranaisia treeniohjelmia tietenkään kun palautumiskapasiteetti on ihan eri luokkaa monestakin syystä mutta erikoistekniikoita yms. Tuossa Janin rinta/selkävideolla mainitsitkin jotain siitä että missä tilanteissa voi vetää failureen ja missä jätetään pari toistoa säästöön. Jos näihin olisi jotain ohjesääntöjä niin niitä voisi kerrata. Oma kokemus on että kaikki toimii ainakin hetkellisesti niin kauan kun tulee syötyä oikein ja levättyä riittävästi. Heti kun iskee univelka, stressi tai tulee syötyä huonosti niin voi heti jättää kropan totaalisen kurituksen pois tai joutuu pariksi päiväksi sängynpohjalle palautumaan.
      Failuresta tulikin mieleen että onko omakohtaista kokemusta tai valmennettavien kohdalta tiedossa miten Myo reps toimii? Auttaako tuo tekniikka jotenkin välttämään hermostollista ylirasitusta kun laadukkaita toistoja tulee paljon mutta failurea vältellään?

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před 5 lety +1

      @@jksilta9335 No eikös tämän paremmuuden voi katsoa suoraan pörssistä ;)
      Hyvä kysymys, ja tämän voisin käsitellä videolla perusteellisemmin. Mutta lyhyesti: Lihaskasvun perusteet eivät sinäänsä muutu, oli lääkkeitä pelissä tai ei. Sen puoleen myös keinot vaikuttaa lihaskasvuun treenin keinoin ovat pohjimmiltaan samanlaisia ja failureen asti tai sen yli viedyt sarjat ovat yksi keino muiden joukossa. Sitä vain pitää annostella tarkemmin, kuten kaikkea muutakin treeniärsykettä kun ei ole apuja käytössä työkapasiteetin ja palautumiskapasiteetin puolella.
      Hyvä nyrkkisääntö on jättää alle kympin sarjoihin hiukan varaa. Sitä enemmän, mitä lyhyempi sarja ja mitä isompi liike. Yli kympin sarjoissa failure voi olla mukana vastaavalla logiikalla.
      Myo-repsit ovat melko säännöllisessä käytössä. Suurin hyöty tulee treeniajan säästöstä ja "roskavoluumin" vähentämisestä. Hermostokuormitus yhdestä Myo-sarjasta ei nähdäkseni oleellisesti poikkea siitä, jos tehtäisiin vaikka 3x15 failureen asti. Ja joskus 3x15 voi olla toimivampi/mieluisampi kaava.
      P.S. Nousiainen 1 + 3 viime yönä:)

    • @jksilta9335
      @jksilta9335 Před 5 lety

      @@punttisaaga Kiitoksia näistä nyrkkisäännöistä. Pistepörsseistä sen verran että Selänteen tulokaskaudella Wayne Gretzky oli sijalla 93, häviten muun muassa joukkuetoverilleen Mike Donnellylle (kuka?). Rantasella on ollut pisteiden valossa huikea kalenterivuosi 2018 mutta katsotaan nyt ensin mitä niissä runkosarjan jälkeisissä tosipeleissä saadaan aikaan... ;)

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před 5 lety

      @@jksilta9335 Mutta nythän olikin kyse joulukuun ekan viikon kuntokäyrästä, emmekä suinkaan vertaa jäähdyttelyväinöä kiehuvan kuumaan pörssikärkeen:) Mutta juu...kevääseen mennessä ehtii tapahtua paljon asioita ja Coloradon ykkösvitjankin tilastot tasaantunevat.

  • @anttipulkka3752
    @anttipulkka3752 Před 5 lety

    Mie olen tehnyt hyvinpaljon näiin ... kyykky 10x10.... penkki 5x5.. mave 10x10,,, leuanveto 5x maksimi... sitten syviä vatsalihaksia.. mitä mieltä olet tuommosesta reenistä? Aikoinaan sain hyvin voimaa tuolla tyylillä. Nykysi pitääpi, suhteuttaa treeni, terveystilaani huomoiden.

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před 5 lety

      Kauhea määrä voluumia ja siten kauhea potentiaali saada voimaa ja lihasmassaa, mutta myös kauhea riski että menee överiksi palautumisen kannalta. Etenkin kun tulee alaselälle noin paljon rasitusta kerralla. Pelkästään kyykyn ja maastavedon pilkkominen 2-3 päivän päähän toisistaan tekisi paljon tasapainoisemmaksi ja mavessa viisikin kymppiä voisi olla enemmän kuin tarpeeksi

    • @anttipulkka3752
      @anttipulkka3752 Před 5 lety

      @@punttisaaga No taisin kysyä /puhua... niinkuin pikkasen liian "kökösti"... näitähän harjoittelin, eri painojakautuneesti.. . kova kyyky ja kova mave, ei todellakaan ollut saman reenipäivän ohjelmassa... Muotoilen kysymykseni uudelleen: mitä mieltä olet nuista viidestä "yleisliikkeistä"? Eräs kova voimanostaja sano hauiskääntöjen olevan "marjanpoimiojen liikkeitä" tietty huumoria oli mukana. Rehellisesti, niin oli yksi "kova liike" ja muita liikkeitä tehtiin esim. palauttavalla reenillä... siis tehtiin, mutta ei muuta kuin se että tehtiin. Treenaamisen eräs viisaus, on ehottomasti, se ettei reenata ittiänsä rikki.

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před 5 lety

      @@anttipulkka3752 Jossain määrin sama silti pätee, eli kovat voluumit isoissa liikkeissä luovat kyllä pohjan kehittää kovat voimat ja lihakset KUNHAN ei riko itseään. Muuten tuossa filosofiassa ei ole mitään vikaa, varsinkaan kun muut liikkeet valitaan siten, että ne ottavat kantaa heikkouksien kehittämiseen. Ja pääliikkeissäkin kannattaa hukan kierrättää toistoja ja sarjoja, eli kyykyssäkin välillä 5x5 ja penkissä 10x10. Välillä ihan peruskauraa 3x8, jne.

    • @anttipulkka3752
      @anttipulkka3752 Před 5 lety

      @@punttisaaga Pitää mainita, että meikällä on aikas kova fyysinen, työpainotteinen tausta... kuin myös reenitausta. 4 tankillista moottorisahalla/päivä, on joskus tukkimettässä poltettu... ym.
      Voimanostotreeni, kiehto alunperin, nuista "miten nostetaan oikein" jutuista.... elikkä , miten et säre selkääs(alaselkä), paskalla tekniikalla... Nykysin saa tekkniikkaa tutuksi, koska vaan, mutta eri asia oli 80 luvulla.. piti perehtyä... onneksi oli niitä jotka neuvoivat.Tuli huomattua että taisivat olla minulle, niitä senajanBT... Tekniikka on AjaO Kun reenataan KOVAA... ei isot painot, taikka yhtään mikään muukaan... Syötiin kun oli näläkä ja nukuttiin kun ... nukku.

    • @anttipulkka3752
      @anttipulkka3752 Před 5 lety

      @@punttisaaga Olen myös tanssinut ja PALJON... Kaverin kanssa tuli kerran raatia"mitä sanot, viimisinä sanoina".. . vastasin että"tulipa tanssittua"... ehkäpä nuo välilevyt ja muut selkäjutut, tarttee muutakin liikuntaa, kuin punttia? Elikkä liian yksipuolinen liiknta, voi olla tosipaha juttu?