Podcast 32: HALVEMMALLA SYÖMINEN...ja yleensä syöminen

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 07. 2024
  • Miten pienentää ruokalaskua? Ja miten yleensä söisi, kun tavoitteena on lihasmassan kasvatus ja painohallinta?
    00:00 intro ja kaupalliset
    02:48 yleiset säästövinkit
    05:59 proteiinit
    29:46 HeVi
    40:59 hiilarit
    45:45 rasvat
    53:07 lisäravinteet
    60:34 kooste
    63:07 oma esimerkkiruokavalio
    Valmennuspalvelutiedustelut: ellmen.mikko@gmail.com
    www.mikkoellmen.fi
    / punttisaaga
    / punttisaaga
    Keskusteluketjuni Pakkotoisto.comissa:keskustelu.pakkotoisto.com/th...
    Punttisaaga-podcastit Soundcloudissa, Spotifyssa ja muillakin suosituimmilla alustoilla
    Bettinan kevytcoleslaw ym:
    • Miten kasviksista saa ...
  • Sport

Komentáře • 11

  • @Lady260191
    @Lady260191 Před 8 měsíci

    Hei super kiitokset tästä! Tarvitsin juurikin tämmöstä nyt kun olen jälleen opiskelija ja päivätkin ovat pimentyneet talven saapumisen myötä. 🙏

  • @NattyLegend1
    @NattyLegend1 Před 8 měsíci

    Hyvää settiä, lisää vaan contenttia myllyyn!

  • @Toni-dt8qj
    @Toni-dt8qj Před rokem

    Kiitos Mikko🙏💯💪💥

  • @Jari1973
    @Jari1973 Před rokem

    Myöhäinen kiitos videosta!
    Mää en oo mikään kolorio expertti.. jos painoo pudotetaan.. syödään niin vähän että sattuu 😁
    Mutta toi hintavertailu oli kyllä hyvä 👍
    Mutta kysymykseni toivottavasti tuleviin vastaus videoihin; Mikä sieltä lihaksesta loppuu vaikka 10 toiston sarjassa failuressa.. vaikka hauiskäännössä.. kun se paino ei vaan enää nouse millään sisulla.. happiko sieltä lihaksesta loppuu??
    Ja vielä jatkokysymyksenä.. mikäs sieltä lihaksesta loppuu kun tehdään 1-3 toistoa??.. vastaukseksi ei käy voima 😂

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před rokem

      Myöhäinen kiitos hyvistä kyssäreistä! Lyhyenä vastauksena happi on loppunut tavallaan jo ennen ensimmäistä toistoa, kun tässä puhutaan valtaosin an-aerobista lihastyöstä, eli ilman happea tehtävästä. Molemmissa sarjoissa lihassolun polttoaine on ATP. Kun sen kulutus kasvaa suuremmaksi kuin solun kyky muodostaa uutta tilalle, päättyy sarjakin.

  • @kekkosensiittamapualucca1796

    Poimintoja hinnoista proteiinikiloa kohden: soijarouhe 13, Myprotein herneproteiinijauhe 16, kuivattu herne 10, nyhtökaura 64. Lisäksi näistä saa hiilihydraatin ja rasvan kylkiäisenä kohtuullisesti myös proteiinia: kauralese 15, maapähkinä 13. Kotimaista maitorahka 35, "vapaan" kanan munat 29, broilerin jauheliha 39, naudan jauheliha 50, broilerin koipi 21, oltermanni 17% 25, rasvaton maito 25, veriohukainen 30.
    Ruokakaupasta saa riisiä 1e/kg, toi on myytti että etnisistä kaupoista saisi halvemmalla. Päinvastoin, siellä joutuu maksamaan tuplahinnan vaikka ostaisi 20kg säkissä. Eikä mitään järkeä muutenkaan rahdata riisiä ulkomailta, kun kotimaista tummaa makaronia, kaurahiutaleita ja ruisjauhoa saa samaan hintaan. Eikä neljän viljan hiutaleet, ohrasuurimot, täysjyväpastat, ruisleipä (kotimaista 1.6e/kg) yms. ole kalliita nekään.
    Toinen myytti on Lidlin edullisuus heviosastolla. Itse syön paljon näitä n. 1e/kg tuotteita: kaali, porkkana, sipuli, punajuuri, lanttu, omena, appelsiini yms. Lidlissä melkein tuplaten kalliimpaa näissä edullisimmissa tuotteissa verrattuna Prismaan. Viimeisen parin vuoden ajalta olen lukenut jokaisen Lidlin tarjouslehden ja yleensä Lidlin tarjoushintakin on Prismaa kalliimpi. Paprikasta ja muista hintavammista en tiedä. Pakasteparsakaali oli tosin ainakin pari vuotta sitten Lidlissä normaalihinnalla 1.1e/kg, siinä on kyllä hinta-ravintoainesuhde lyömätön.

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před rokem

      Kiitos näistä laskelmista ja tästä nimimerkistä!
      Yllättävän halpaa tuo herneprode. Tosin minä sain 35% alen kanssa kilohinnaksi reilu 20. Edelleen silti selvästi herakonsentraattia (29) halvempaa. Saatan jopa kokeilla. Tietysti heraa riittää aavistuksen pienempi määrä paremman aminoprofiilin ansiosta.
      Maitorahkan hinta vaikuttaa äkkiseltään isolta. Pitää tarkistaa itse seuraavalla kauppareissulla. Hyvä pointti tuo, että jos ostaa muuta kanaa kuin filettä, niin saa aika paljon halvemmat prodet. Samalla toki saa myös muuta kuin prodea, mikä voi olla etu tai haitta.
      Edellisestä riisisäkkikeikastani on +10 vuotta, joten saattoi olla vanhaa tietoa. Silloin kyllä löysin vertailussa halvimmat kilohinnat etnokaupasta. Tämä tosin basmati vs. basmati. Itse syön juuri tuota riisiä makumieltymyksen perusteella. Ylipäätään riisin tai muunkaan hiilarin kilohinnalla alkaa olla merkitystä vasta silloin kun kalorimäärät nousevat korkean puolelle. Sanotaan vaikka 4000 tai yli. Silloin yleensä konkretisoituvat myös valkoisen riisin imeytyvyysominaisuudet vertailussa noihin kuitupitoisempiin kotimaisiin.
      Olen samaa mieltä, että kaalit, porkkanat ja muut edullisen pään kasvikset eivät ole Lidlissä halvempia. Tai parempiakaan. Ero muodostuu juuri esim. paprikan, sellerin tai tomaatin kohdalla. Päivä- ja kausikohtaisia poikkeamia totta kai on.

    • @kas90500
      @kas90500 Před rokem

      Jos Tokmanni löytyy lähettyviltä, niin näissä näyttää usein hyviä tarjouksia olevan porkkanoissa, perunoissa, sipuleissa, kaaleissa ym. Muuten ei oo erityisen edullinen kauppa kun puuttuu rainbowt, xtrat, yms.

    • @kekkosensiittamapualucca1796
      @kekkosensiittamapualucca1796 Před rokem

      @@punttisaaga Myprotein herneproteiini on halvempaa maustamattomana, tämän päivän hinta tuolla 35% alennuksella on 18e proteiinikilolle laskettuna. Myprotein toimittaa ilmaiseksi yli 50e tilauksen. Bulk eu herneproteiinin hinta 14.4 5kg säkissä, ja löytyy pienempiäkin säkkejä. Tosin ilmainen toimitus vasta 100e tilaukselle, 5kg hinta proteiinikilolle 16.1 laskettuna posteineen. Hyvä mauste on muuten fun light vadelma/metsämarja, piparimauste tai pelkkä kaneli/kardemumma (nämä toimii myös puuron mausteena, ja itse herneproteiinikin uppoaa kätevästi puuroon.)
      Itse muuten täydennän kasviproteiineja bcaa-jauheella vastaamaan heran haaraketjuisia aminoja. Ja viljaa sekä muita lysiiniköyhiä lysiinijauheella. Toki kokonaisuudessaan välttämättömien aminohappojen osuus jää edelleen vähän pienemmäksi, metioniini jää helpoiten vajaammaksi. Eipä kasvi- ja eläinproteiinilla silti näytä eroa lihaskasvussa olevan uusien tutkimusten mukaan, vaikka ei olisi edes niin tarkkaan yhdistelty (esim. viljan + palkokasvien proteiinit), saati sitten aminojauheilla hifistelty.
      Riisiproteiinista löytyy kasviproteiiniksi poikkeuksellisen hyvin metioniinia, Prismassa proteiinikilon hinta 26. Lysiini jää viljan tavoin alhaiseksi. Fitnessfirst myy monesti hyvällä tarjouksella nimenomaan 1kg pussissa jostain syystä, toisaalta usein loppu kuten nytkin. Itse ostan mielummin ympäristöystävällisempää herneproteiinia, kuin hifistelen metioniinin kanssa.
      Seitania on myös tullut tehtyä, proteiinikilon hinta Prisman gluteenijauholle 13.
      Minkä merkkinen hera on 29 (missäköhän Puolassa tai Kiinassa lehmät kärsivät mahdollisimman julmasti, esim. Sportlife ei vastuuttomasti suostunut edes kertomaan raaka-aineen alkuperämaata kysyttäessä)?
      Miksiköhän muuten puhutaan, että köyhät joutuvat syömään makkaraa? K-menu uunimakkara 47. Sehän on naudanlihan hinnoissa.
      Kiinnostaa muuten mitä noi imeytyvyysominaisuudet merkitsee käytännössä kun verrataan vaikka riisiä ja ohrasuurimoa? Itse syön kuitua yleensä yli 100g päivässä. Lähden yleensä juoksulenkille heti pienen puuron jälkeen. Kerran söin muistaakseni 300g neljän viljan hiutaleita ennen kevyttä hölkkää. Yli 30g lataus kuitua. 😃
      www.bulk.com/eu/super-pea-protein-isolate.html

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před rokem

      @@kekkosensiittamapualucca1796 Maustamatonta saa 2,5kg säkissä, jossa tuo 18e toteutuukin. Myös suklaata saa samaan hintaan isossa pussissa, muita makuja atm ei. BCAA:lla täydentäminen kuulostaa fiksulta. Myproteinin kasviprodesekoitus, jossa toisiaan täydentävä aminoprofiili, on melko kallista siihen nähden. Tosiaan kaikissa tutkimuksissa eroa ei saada isoproteiinisten dieettien välillä. Luultavasti ero konkretisoituu vasta kun proteiinimäärissä mennään syystä tai toisesta melko alas suhteessa henkilön tarpeeseen. Kuten jaksossakin mainittua, suurimmalle osalle proteiinin liian vähäinen saanti on melko pieni riski.
      Myproteinin herakonsentraatti on 29. Ymmärtääkseni lehmän sijainti UK mutta en ole varma.
      Makkarat ja muut einekset harvoin ovat halpaa ruokaa jos katsotaan proteiini, tai ravinnesisältöä. Jos taas pitää saada helpolla ja halvalla aikaiseksi nälän siirto, niin ymmärrän suosion.
      Valkoisen riisin imeytyvyyseron ilmentyminen riippuu aika paljon esim. gluteenin ja FODMAP-hiilarien siedosta. Vaikka sietokyky olisi hyvä, niin etenkin silloin kun pyritään nostamaan kehonpainoa rajoitinta vastaan lihasmassan määrän maksimoimiseksi JA joudutaan tekemään tämä melko isoilla hiilarimäärillä, päädytään melko usein siihen että ainakin osa hh-määrästä otetaan mahdollisimman helposti imeytyvistä kiinteistä(kuten riisi), tai nestemäisistä (kuten mehut). Sama tilanne voi tietysti tulla eteen vaikkapa erittäin isoja määriä treenaavalla kestävyysurheilijalla.

    • @punttisaaga
      @punttisaaga  Před rokem

      @@kas90500 Kiitos vihjeestä!