Cabview Metro Rotterdam line B, 's-Gravenweg - Nesselande

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 02. 2019
  • Ride along with metro line B on a nice dusk morning. The ride starts at ‘s-Gravenweg depot. Before setting off, this is where we test the freewheeling (no sticking brakes) and the rail brakes. We then set off, not in service, towards station Schenkel where we start our ride towards station Nesselande.
    This is just a short stretch of line B, which almost completely runs on the ‘sneltram’ part of the network. For now, the complete line runs from station Nesselande to station Schiedam Centrum. As soon as the rebuilt ‘Hoekse Lijn’ is opened, line B will be the one to continue towards station Hoek van Holland Haven, and later towards the new station Hoek van Holland Strand.
  • Auta a dopravní prostředky

Komentáře • 12

  • @MachinistStefan
    @MachinistStefan Před 5 lety +2

    Heel nice gedaan! 👌

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  Před 5 lety +3

      Thnx! Met wat geluk kan ik er komende week een uploaden met daglicht, op een heel traject. Zijn de seinen een beetje te volgen eigenlijk? Of zijn er wel overeenkomsten met het systeem op de HSL?

    • @MachinistStefan
      @MachinistStefan Před 5 lety +1

      @@wouterontrack Werkt allemaal wel heel anders volgens mij.

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  Před 5 lety +1

      @@MachinistStefan Al was het alleen al omdat dit systeem al tientallen jaren bestaat. Ok, tegenwoordig is het digitaal, maar de werking op de baan is hetzelfde. Bij ons worden er per sectie 2 verschillende frequenties door verschillende spoorstaven naar het voertuig gestuurd. Deze worden door de LZB ontvangers opgepikt, samengevoegd, en vertaald naar een cabinesein voor de bestuurder. De enige uitzondering is het sein '0 permissief'. Dit cabinesein zegt eigenlijk dat er geen signaal ontvangen wordt (nog geen rijweg gesteld, defecte zender, etc.).
      Werkt ETCS nou met gsm-r signalen? Of zit ik er dan helemaal naast? 😅

  • @vincearon8604
    @vincearon8604 Před 4 lety +1

    Wouter, wat is cabinesein en hoe werkt het eigenlijk?

  • @SpeedBird6780
    @SpeedBird6780 Před 5 lety +2

    Ziet er leuk uit, waarom zie ik geen "50 permissief" bij Graskruid?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  Před 5 lety +3

      Goed opgemerkt inderdaad 😉. De enige twee permissieve cabineseinen zijn 0 en 20 permissief. De oranje 50 die getoond wordt bij Graskruid (en bij meer stations) is een vertrekverbod. Op het sneltramtraject heeft dat te maken met de aansturing van de overwegen. Zolang er een vertrekverbod actief is, blijven de slagbomen op de overweg open. Dit is om te voorkomen dat het overige verkeer onnodig lang opgehouden wordt door slagbomen die te vroeg sluiten.

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  Před 5 lety +2

      Voor Graskruid in het bijzonder ligt het trouwens iets anders. Voorbij station Graskruid, en na de overweg ligt wisselcomplex Alexander 2. Op het moment dat we station Graskruid binnen komen rijden, wordt onze rijweg over het wisselcomplex heen ingesteld. Zolang de rijweg nog niet gesteld is, wordt onze snelheid afgebouwd om voor het wissel stilgezet te kunnen worden. Onze maximum snelheid is in het station op dat moment 35. Echter, is er ook een vertrekverbod actief vanwege de overweg. Om te voorkomen dat we het station met 50km/u zouden kunnen passeren (de maximum snelheid bij het vertrekverbod is tenslotte 50), wordt er een meer beperkend stoptonend sein overheen gelegd. Het eerste lagere stoptonende sein is dan 20 permissief, wat op dat moment werkt als vertrekverbod.
      Een heel verhaal, maar hopelijk is het nog te volgen 😅😉

    • @michielnederlof
      @michielnederlof Před 4 lety +3

      @@wouterontrack Vroeger had je hier wel 50 permissief trouwens, maar nadat er mede hierdoor in 2006 een metro rechtdoor ging op de splitsing en ontspoorde gaf de inspectie het advies dit te veranderen. Probleem van de oude situatie was dat er geen ATB was op de kruising, het 50 permissief signaal zat voor de kruising en was in feite een soort 'ATB buiten dienst' signaal wat toestond dat de metro de ATB-loze sectie kon passeren. Dit was echter een veiligheidsrisico want als een metro tot stilstand kwam op de kruising, bleef het signaal op 50 staan wanneer de rijweg opgeheven werd. Aangezien het overwegsein ook niet naar de rijweg keek kon het gebeuren dat een metro wit negenoog kreeg met geel 50 signalering terwijl de wissels niet in de eindstand lagen.

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  Před 4 lety +3

      Wat je zegt klopt helemaal inderdaad. Sinds de digitalisering van de spoorbeveiliging is dat allemaal verleden tijd ja. Zelf nooit meegemaakt!

  • @herhaal75
    @herhaal75 Před 5 lety +1

    Hoezo hoor ik cappelsebrug?

    • @wouterontrack
      @wouterontrack  Před 5 lety +2

      Haha ja dat komt doordat ik zelf aan het vogelen was met de instellingen. Station Schenkel kunnen we richting Nesselande niet als beginstation instellen, dus moet je de hele route kiezen en dan het juiste station selecteren. Maar dat ging nog niet helemaal goed toen ik onderweg was naar Schenkel 😉