How LONG did the Middle Ages last between Carpathians and Danube? [ENGL. SUB.]

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 23. 08. 2024

Komentáře • 115

  • @CorpusDraculianum
    @CorpusDraculianum  Před rokem +15

    Dacă doriți să ne susțineți in munca de cercetare și în misiunea noastră de a publica toate documentele despre Vlad Țepeș, vă rugăm să vă abonați și faceți o donație cât de măruntă prin PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    Măcar de-o cafea pentru harnicul nostru editor.
    ------------------------------------------------------------------------
    If you would like to support us in our research work and our mission to publish all documents about Vlad the Impaler, please subscribe and make a small donation via PayPal:
    www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=S4CCCCY8RQ7HY
    At least please give a coffee to our hardworking editor.

  • @alinstefan9926
    @alinstefan9926 Před rokem +13

    Daca orele de la școală/liceu, faculta ar fi atât de captivante, reale, logice și pline de dorința de a înțelege noi, elevii ceva, nu doar să facă materia, clar nu ar fi pline de vizionări toate tâmpeniile de pe internet.
    Multa voie buna Mariei sale!

  • @StolenMemes4U
    @StolenMemes4U Před rokem +25

    UIte de asta sunt eu abonat fidel al acestui canal, gasesc aici teme care din nefericire sunt prea putin discutate peste tot nu doar pe CZcams!
    Bravo Corpus!

  • @constantinparaschiv5036
    @constantinparaschiv5036 Před rokem +18

    domnule sunteti o figura! Placuta si extrem de documentata. Nimeni nu a mai abordat istoria in acest fel!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +4

      multam!
      Eu cred ca au mai abordat-o si altii, dar nu-i sitm noi pe toti. De unul v-am zis in acest episod. De la el am invatat si eu una alta.
      Toata stima, AG

  • @eugen-m
    @eugen-m Před rokem +14

    Un mare like pentru Märia Sa. ❤❤❤. O emisiune exceptionala !!!

  • @auragina7677
    @auragina7677 Před rokem +12

    Va multumesc ca existati si aduceti lumina in istoria noastra. Inca sunt socata de ce istorie am invatat la scoala in comunism 😢 🤦‍♀️.... Daca ma gandesc bine nici profu' de istorie pe care l-am avut nu excela prea mult. Dimpotriva uram istoria chiar din cauza lui. 😢. Inca un video educativ. Multam'👌

  • @Firenze_Alodis-44
    @Firenze_Alodis-44 Před rokem +10

    J'adore quand vous parlez de votre métier 😊 C'est vrai que c'est compliqué de périodiser l'Historiques. Cela change d'un pays à l'autre, et en effet personne ne c'est réveillé un jour en se disant : cool, j'ai quitté le Moyen Âge pour entrer dans la Renaissance. Bonne fin de semaine à tous! ❤🌸

  • @Maria1_Emilia1
    @Maria1_Emilia1 Před rokem +9

    11:08 Chiar ca sunt surprins! eu mereu am crezut ca dupa disparitia ungarieii romani pot fi mai relaxati pentru ca nu mai exista pericole din 2 locuri.

  • @corneliucicerone8768
    @corneliucicerone8768 Před rokem +15

    Abia acum am realizat ca înțeleg istoria prin prisma manualelor școlare și a filmelor istorice, care, de fapt erau concepute în viziunea ideologiei comuniste, adică nu respectau adevărul istoric.
    Mulțumită, d-lui profesor, acum am devenit mai înțelept.

  • @ancachedica4374
    @ancachedica4374 Před rokem +1

    Am văzut în fuga doar comentarii favorabile. Ma bucur ca am descorit acest canal.

  • @constantindragan3489
    @constantindragan3489 Před rokem +1

    Maria sa, Vlad, un voievod valah, cu o mare personalitate, a fost reperul cel mai cunoscut al istoriei medievale din Valahia. Maria sa, Vlad și Maria sa, Ștefan al Moldovei, au fost cele mai importante figuri ale secolului XV! ❤️🇷🇴❤️

  • @lauraghibuventimiglia9121
    @lauraghibuventimiglia9121 Před 4 měsíci +1

    Mulțumesc pentru aceste emisiuni!

  • @IRoboTic
    @IRoboTic Před rokem +3

    Un canal foarte interesant și bogat de informați, sper sa faci mai multe video-uri, mai ales sper sa abordezi și alte capitole ale istoriei moderne, mica unire, si primul război mondial. ❤

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +3

      Va multumim! Istorie moderna nu vom trata ci doar evul mediu fiindca pe aceasta perioada este specializata echipa noastra si stim foarte bine despre ce vorbim. Precum am mai discutat aici pe canal: nu prea sunt de incredere istoricii care sustin ca ar fi experti pe mai mult decit o singura perioada istorica. Nu poti fi expert pe antichitate dar si pe perioada moderna. In ziua de azi asa ceva este imposibil fiindca cercetarea a adunat foarte mult cunostinte pe care nu le poti stie pe toate... Cu stima, A.W.

    • @generaldhautpoul8388
      @generaldhautpoul8388 Před rokem +1

      @@CorpusDraculianum felicitări pt discernământ si modestie.

    • @generaldhautpoul8388
      @generaldhautpoul8388 Před rokem

      @@CorpusDraculianum m-am tot sucit pe pagina dvs sa vad cum pot face un donativum, dar nu am gasit instructiuni in acest sens 🤦‍♂️

  • @stefanosgkinis3302
    @stefanosgkinis3302 Před rokem +5

    Buna Seara Tuturor.
    Va Doresc Mult Sanatate si o Weekend placut pentru intregi lumi.
    Multumesc frumos pentru informatiile istorice.
    Va Doresc Mult Sanatate si Success
    in Continuare.
    🌄🏛️🌄👩‍🚀👍

  • @generaldhautpoul8388
    @generaldhautpoul8388 Před rokem +2

    Excelent ! 🙏🙏

  • @clausion
    @clausion Před rokem +5

    Thanks!

  • @RhiannonSenpai
    @RhiannonSenpai Před rokem +4

    8:24 Sincronizarea subtitrării nu se mai potrivește. Nu știam că perioada medievală e considerată de istoricii români ca terminandu-se în Transilvania cu Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan în 1784 și în Moldova și Țara Romanneasca cu Răscoală lui Tudor Vladimirescu în 1821. Credeam că Evul Mediu se termina și Perioadă Moderna Timpurie începe odată cu venirea fanarioților începând cu 1711 și terminandu-se cu Răscoala lui Tudor Vladimirescu în 1821.
    Dar varianta cu cucerirea și anexarea Ungariei de către Imperiul Otoman în 1521 (vasalitatea Ungariei rămânând până în 1699) ar marca Perioada Modernă Timpurie pentru țările vecine Ungariei (Moldova și Tara Românească) sună interesant.

  • @florinmihaiielcean3009
    @florinmihaiielcean3009 Před rokem +3

    Salutari respectuoase .
    Într-adevăr , periodizarea istoriei în epoca comunistă a fost ciudată pentru că era legată forţat de relaţiile de producţie . De unde şi disparităţile faţă de periodizarea clasică academică . De exemplu :
    1. În şcoala R.S.R , epoca modernă europeană şi mondială începea în 1568 , odată cu execuţia contelui Egmont adică începutul războiului de 80 de ani sau cum se spunea pe atunci a revoluţiei burgheze din Ţările de jos care se va încheia cu apariţia republicii Provinciilor Unite , primul stat capitalist si deci primul stat modern .
    2. În şcoala R.D.G , epoca modernă europeană şi mondială începea în 1648 odată cu pacea de la Westfalia. Această periodizare a fost acuzată că e germano-centrică dar trebuie spus că are argumente solide în favoarea sa . De exemplu:
    a) apariţia unui embrion de drept internaţional .
    b) sfârşitul războiului de 30 de ani din care rezultă scăderea drastică a rolului religiei în vestul şi nordul Europei.
    c) în perioada pomenitului război are loc revoluţia raţionalistă. Galilei , Kepler şi Descartes influenţează decisiv gândirea europeană (şi mondială în final).
    d) recunoaşterea internaţională a republicii Provinciilor Unite care devine imperiu colonial şi vremelnic putere mondială chiar.
    e) în generaţia următoare au loc evenimente cu importanţă capitală pentru viitorul Europei şi al lumii . Astfel , revoluţia din Anglia va duce în final la apariţia democraţiei britanice; Fronda conduce la consolidarea statului centralizat francez şi la republica franceză mai apoi ; Imperiul romano-german va înlătura definitiv pericolul otoman faţă de Europa occidentală .
    Mai nou , prin universităţile americane se discută o idee cu totul nouă şi anume periodizarea istoriei universale în funcţie de capacitatea de obţinere şi prelucrare a informaţiei a diferitelor societăţi omeneşti . Este adevărat acest zvon ?
    Cu stimă

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +3

      Periodizarea impusa de comunisti desigur ca este ideologizata si anacronista: pe langa impunerea unui narativ, autorii ei au vazut prea mult modernism in sec. XVII-XVIII.
      In Occident sunt discutii foarte aprinse despre sfarsitul evului mediu si inceputul perioadei moderne. In video nu am putut sa tratam asta suficient de bine (CZcams-ul e un mediu cu anumite limite). Solutia gasita imi pare insa destul de buna: nu erau doar 2 perioade, adica evul mediu si modernitatea, ci 3:
      1) evul mediu (pana pe la 1453/1492/1517)
      2) epoca moderna timpurie sau premoderna (pana la 1789)
      3) modernitatea (unii istorici germani, incl. eu, mai vad o epoca de tranzitie intre premodernitate si modernitate in anii 1750 - 1850, fiindca e cam greu sa calificam perioada 1789-1848, marcata de Revolutia Franceza, ca "moderna")
      Periodizarea pe criteriul de prelucrare a informatiei se incadreaza in noul curent de "history of knowledge" (si eu cercetez pe tema asta despre Tepes). Este promitator dar doar un aspect dintre mai multe, adica nu exista o explicatie mono-cauzala: sunt mereu mai multi factori care, in combinatie unul cu altul, au un efect decisiv si influenteaza actiunile unei societati.
      Cu stima, A.W.

    • @florinmihaiielcean3009
      @florinmihaiielcean3009 Před rokem +2

      @@CorpusDraculianum - Multumesc pentru raspunsul calificat.

  • @Rares.E
    @Rares.E Před rokem +1

    Mulțumesc!

  • @twittroll
    @twittroll Před rokem +5

    E adevărat rușii au folosit pe noi cu succes "operațiunea Matrioșka sau Matrioșka mincinoșilor"...🤔;Mulțumesc pentru acest minunat episod!❤❤❤;(oare mi se vede comentariul sau a dispărut iar...🤔)

  • @crimsonlightbinder
    @crimsonlightbinder Před rokem +1

    mulțumesc pentru mesaj. Rezonez întrutotul cu ideea asta și e exact ceea ce le zic și eu celor cu care mă mai dezbat pe subiect. Problema contemporană e că aceste periodizări au dat naștere unor profunde complexe gen "numai in Romania vezi...", "ca la noi la nimeni", "pupători de cruci" etc. care nu are rost sa detaliez cât de nocive sunt pentru noi ca și popor și loc în lumea asta

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +2

      Cand am scris scenariul, era clar ca vom avea comentare gen "Romanii inca mai traiesc in evul mediu!", si unii comentatori nu ne-au dezamagit... Da, precum ziceti Dvs.: aceste complexe fac mult rau. Servesc ca scuza pentru a nu se obosi cu ridicarea standardelor. Din cauza asta dorim pe acest canal sa indemnam spre o atitudine constructiva.

  • @adrianvesa8588
    @adrianvesa8588 Před rokem +3

    Buna seara Dl Adrian

  • @adythedog
    @adythedog Před měsícem +1

    Cu toate acestea cred că periodizarea Evului Mediu se va duce și în Occident către apariția statelor naționale, a parlamentarismului, secularizarea, apariția ideei statului de drept, a republicilor și monarhiilor constituționale și impunerii legiferarii ca principală sursă de drept. Acestea au fost schimbări mult mai importante. Iar Mihai Viteazu și epoca sa par totuși mult mai aproape de Mircea cel Bătrân decât de Ion Iliescu sau Iohannis.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před měsícem

      Experienta occidentalilor in sec. XVI difera mult de sec. XV. Pe romani nu i-a atins asa mult protestantismul sau expansiunea in lume. Se adauga si alte aspecte, d.e. folosirea masiva a tiparului si nasterea stiintei. Pentru occident asta a fost o experienta care a marcat inceperea unei noi epoci, numita de cercetare perioada "moderna timpurie" ("Early Modern Period"). Dar in acelasi este desigur clar ca elemente de societate si gandire medievala au supravietuit in occident pana prin sec. XIX cand s-au format statele nationale. Cu stima, A.W.

  • @twittroll
    @twittroll Před rokem +3

    Aș mai adăuga că la aceste probleme se adaugă și diferite curente culturale cum este "cultura PC"(acei indivizi din societate extrem de sceptici care desi aud o părere avizată ei o sa susțină că știu întotdeauna o sursă sau metodă mai bună de informare"generațiile mai tinere au tendința asta poate fi benefic sau toxic depinde de discernământul fiecăruia"...🤔) la care se mai adaugă și "cancel culture-ul"(indivizi din societate care se bizuie pe aceleasi methne înrădăcinate și din varii motive nu vor sa accepte metode sau idei revoluționare demonstrate pentru ca acestea schimbă polii de putere dintre el si societate"si aici intra toate relatiile de pe toate palierele sociale"exemplu:Dacă i-aș fi spus profesoarei mele de istorie ca filmul Vlad Tepes 1979 nu intruneste anumite standarde la care eu ma raportez pornind o discutie contra argumentativa era posibil sa fi fost dat poate afară din clasă"pentru ca pentru ea filmul acela are valoare sentimentala in momentul acela si nu ce ar fi trebuit sa aibă și anume o valoare stiintifica (pe lângă faptul ca nu o să vină niciodată să recunoască faptul că a greșit...)...😮❤cred ca și comentariul ăsta mi la șters...😮‍💨😮‍💨

  • @bogdanduca3971
    @bogdanduca3971 Před rokem +3

    Pe de altă parte, trebuie să acceptăm că ”premodernitatea” de fapt se sfârșește odată cu Regulamentele organice.
    Până atunci, toată rânduirea societății era una medievală, cu aristocrație feudală și tot tacâmul. Nici reformele lui Mavrocordat sau ale lui Caragea nu reușesc să depășească nivelul reformelor medievale.
    De asta nu știu ce să înțeleg prin ”premodernitate”, altceva decât un soi de ”placebo”, să nu ne simțim retardați. Da. A venit tiparul, dar producția de carte cu idei moderne e târzie. Nu mai spun că nu avem o piață a ideilor nici la secole după aducerea tiparului la noi. Și e și firesc: existau universități încă din Evul Mediu în vest. Noi le vom avea abia în modernitatea târzie.
    Da. A venit reforma, dar a eșuat (cu toate încercările onorabile ale calvinilor în Ardeal și ale luteranilor în Moldova) de a impacta populația românească. Palia de la Orăștie și ce a mai făcut Coresi are un impact real egal cu 0.
    Da. Au fost schimbări geopolitice majore, dar ele ne-au integrat mai mult în Imperiul Otoman, el însuși medieval până aproape de finalul său.
    Evul Mediu se sfârșește în Vest odată cu triumful orașului asupra aristocrației feudale, nașterea economiei de piață și, chiar mai mult, nașterea unei economii de piață a ideilor.
    Or chestia asta nu există în Imperiul Otoman și anexele sale, unde ne găseam și noi. Nu avem nici orașe puternice, nici o burghezie care să fie capabilă să facă istorie, nici o pătură de intelectuali. Toate acestea vin pe filieră rusă (știu, nu e la modă să recunoaștem asta), mai întâi soft, prin influența modelor aduse de ofițerimea rusească, apoi prin impunerea Regulamentelor organice și a unor impulsuri comerciale (cum ar fi regimul de porto franco pentru Brăila și Galați) care au stimulat irevocabil burghezia.

  • @Manole5500
    @Manole5500 Před 6 měsíci

    04:01 great song you chose there 😂

  • @andreeamirelasoare6485
    @andreeamirelasoare6485 Před 9 měsíci +1

    Multumim mult pentru informații! Mi-ar place un filmuleț despre când a început. Mie sincer, cand a inceput Evul Mediu la noi, nu imi este clar. Golul acela istoric dupa retragerea aureliana pana la descalecate ( care am inteles ca sunt mai mult legende, o partea), daca ai face lumina aici m-as bucura.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před 9 měsíci +2

      De mult vrem sa facem un video despre inceputurile voievodatelor romanesti. Cercetarea a reconstituit partial aceste procese si avem lucruri interesante de spus.
      Despre evul mediu timpuriu va recomand video-ul de pe canalul "Istoria pe sleau".: czcams.com/video/bIYQHxOGsOk/video.htmlsi=UO57mv08lkqdFNjH Cu stima, A.W.

    • @andreeamirelasoare6485
      @andreeamirelasoare6485 Před 9 měsíci +1

      ​@@CorpusDraculianum Multumesc mult! Aștept cu drag și materialul vostru.

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před 9 měsíci +1

      @@andreeamirelasoare6485 Doar va rugam sa nu va suparati daca dureaza pana putem produce filmul fiindca suntem mereu in criza de timp cu acest canal pentru care lucram cum putem pe langa job & familie... Cu stima, A.W.

    • @andreeamirelasoare6485
      @andreeamirelasoare6485 Před 9 měsíci

      @@CorpusDraculianum Nu ma supăr, va înțeleg.

  • @GeogeOprescu-kh6uf
    @GeogeOprescu-kh6uf Před měsícem

    E păguboasă ideea că alții au fost mai buni decât noi . Bine că vine cineva autorizat să ne abată de la idea de a ne pune cenușă în cap .

  • @mihailvormittag6211
    @mihailvormittag6211 Před rokem +3

    👍

  • @viorelnastasiu2599
    @viorelnastasiu2599 Před rokem +3

    ❤❤❤❤

  • @cristnelangels5974
    @cristnelangels5974 Před rokem +2

    Salut, vă rog să primiți și aprecierile mele, dar vreau să vă atrag atenția asupra subtitrari acestui filmuleț, pentru că nu se potriveşte... Am ținut să vă spun deoarece, vă urmăresc la muncă deobicei cu subtitrare pentru că am zgomot mult și nu înțeleg tot timpul...

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +3

      Multumim! Incercam sa reparam... dorim cu acest canal sa ajutam si studenti straini care vor sa invete limba romana. Cu stima, A.W.

  • @geekofallthingsprehistory2975

    Evul mediu în 1820? Asta n-am văzut nici în manuale... cel târziu 1600!

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +8

      pai mai citit-le inca o data si o sa ramaneti surprins. Chiar vorbeam saptamana trecuta cu un coleg si imi spunea ca in mediile academice inca se mai practica aceasta periodizare... din unele motive care au legatura mai putina cu stiinta.
      PS: manualele alternative actuale oricum nu mai contin ncio informatie, deci cu siguranta nici periodizarea asta.

    • @stefanc4873
      @stefanc4873 Před rokem

      As zice pana la 1714 , sfârșitul domniei Sf. Constantin Brâncoveanu

    • @ionboc9317
      @ionboc9317 Před rokem +2

      @@stefanc4873 aș zice 1907 odată cu executarea rasculaților

  • @geekofallthingsprehistory2975

    E o eroare din partea mea, sau ies subtitrările din sincron cu videoclipul la un anumit moment?

    • @unda25
      @unda25 Před rokem +2

      La fel si in cazul meu are un delag de vreo 10 secinse

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +1

      am rezolvat!! Scuzeeeee

  • @culicdan5872
    @culicdan5872 Před rokem +4

    Ștefan avea spadă nu sabie. ;)

    • @alinalexandru2466
      @alinalexandru2466 Před rokem +2

      Corect ;)

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem

      asa e, dar e mai usor sa spui "sabie", fiindca altfel deschizi usa la discutii interminabile. O sa facem un short probabil pt. a explica diferenta. Este intr-adevar o confuzie curenta. Sima, AG

  • @carmencheta9128
    @carmencheta9128 Před rokem

    Daca ne uitam la politicienii nostri nu sint sigura ca am iesit din evul mediu. Sigur pt asta trebuie sa le mulțumim comunistilor care numai progres nu au adus

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem

      din pacate, politicienii nu sunt acolo sus, fiindca au cazut din cer, ci fiindca i-au votati cei care i-au placut sau le-au inghitit minciunile. Si desigur cei care le-au acceptat galeata cu zahar sau cu ulei, micul si sarmalele, contra unui vot... sau mai multe. O spun cu tristeti. Dar sa nu intram in politica fiindca acst canal nu pt. asta este.
      Sarbatori tihnite!

  • @jailorxy
    @jailorxy Před 6 měsíci

    Unde e renasterea romaneasca?

  • @ladislautoth864
    @ladislautoth864 Před rokem

    Mare noroc cu regatul Ungariei;când era bai domnitorii boierii valahi aveau unde sa se ,, reculeagă,,,!!!! atât Laszlo din Timișoara

  • @andrei1544
    @andrei1544 Před rokem +2

    Oastea cea mare a tarilor romane era formata și din tarani??

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +2

      Da, avem documente ca taranii din anumite sate aveau aceasta obligatie. Sa nu priviti insa aceasta mobilizare din perspectiva moderna: populatia nu era sistematic mobilizata ci doar unele comunitati erau obligate. Voievozii nu luptau de obicei cu armate mari si preferau sa lupte de obicei cu alte trupe, mult mai bine antrenate si echipate decit taranii. Cu stima, A.W.

  • @victorro5924
    @victorro5924 Před rokem

    Adevărat

  • @fabiApologetics
    @fabiApologetics Před rokem +4

    Ar fi frumos sa faceti un canal special pentru istoria universala , nu doar a lui vlad tepes

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +6

      Va multumim mult pentru incredere dar tratam doar istoria pe care ne-am specializat, anume evul mediu (tarziu) in Europa de Est si Sud-Est. Recomand sa nu aveti incredere in istorici care trateaza intreaga istorie fiindca nu este omeneste posibil sa fie cineva expert pe mii de ani si pe multe popoare diferite. Cu stima, A.W.

    • @paladin1633
      @paladin1633 Před rokem

      E o cerinta extrem de grea, ca si cum i-ai cere unui inginer de instalatii de incalzire sa iti vorbeasca despre cum se proiecteaza avioane.
      Sigur probabil domnii ne-ar putea explica mai mult despre Evul Mediu Tarziu la nivel european, de exemplu Razboiul de 100 de ani sau Razboaiele Husite, dar de exemplu extinderea la cucerirea continentului indian de catre Compania Britanica a Indiilor de Est sau luptele lui Simon Bolivar pentru independenta in America de Sud, sunt cu mult peste scopul canalului si prea indepartate de specializarilor lor.

  • @AI38458
    @AI38458 Před rokem +3

    Evul Mediu se sfârșește când începe Epoca Modernă, doh! Care Epocă Modernă începe odată cu introducerea mașinismului.

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem +3

      Păi și cum între Evul Mediu și Epoca Moderna a fost umanitatea in concediu...sau cum...🤔😮‍💨😂?

    • @Firenze_Alodis-44
      @Firenze_Alodis-44 Před rokem +4

      ​@@twittroll 😂

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem +2

      @@Firenze_Alodis-44 😂

    • @retetesisecrete6082
      @retetesisecrete6082 Před rokem +2

      Ca reper acceptat la nivelul Istoriei Universale, da. Dar trecerea dintr-o epoca istorica in alta se face diferit daca o raportam la diferitele zone geografice. Daca urmarim inceputul de secol XX in Rusia vedem inca societatea medievala prezenta in marea majoritate a teritoriului rus. Daca urmarim relatiile dintre oameni, putem spune ca si astazi avem unele modele de gandire medievala in multe zone ale Lumii, mai ales in Rasarit. Ba le observati si-n Romania.

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem +1

      @@retetesisecrete6082 Din evul mediu sa ieșit odată cu separarea puterilor în stat și proclamarea așa numitelor republici și definirea statului cu absoluta abolire a monarhiilor absolutiste..."orice alte noanțe le considerăm ca fiind medievale nu pot fi cu exactitate definite"...🤔 ce considerăm astăzi ca fiind medieval are mai mult legătură cu tradiția care e un concept destul de vast...

  • @marcel1205
    @marcel1205 Před rokem

    Cum ati invatat limbile straine?germana

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem

      Toti din echipa noastra care sunt originari din Romania au studiat si predat in Germania. Cel mai bine invatati o limba traind o vreme in tara respectiva. Cu stima, A.W.

  • @paladin1633
    @paladin1633 Před rokem

    In thumbnail: the Black Prince of Moldavia

  • @johnlennon77gaming20
    @johnlennon77gaming20 Před rokem

    Buna ziua! Ați spus in video ca dupa unirea lui Mihai Viteazul, doar familia Mavrocordat a încercat sa imite unirea principatelor. As vrea sa va contrazic. Dupa Mihai Viteazul a mai existat o unire a principatelor (doar Tara Românească si Moldova) facuta de Mihnesti ce a durat din 1623 pana in 1626, cand pe tronul Moldovei a fost Radu Mihnea, iar pe cel al Tarii Românești, fiul sau, Alexandru Coconul. In rest un video foarte bun!

  • @spa7299
    @spa7299 Před rokem

    Interesant video deși cam bate a polemică sterilă de data asta.

  • @sticlavoda5632
    @sticlavoda5632 Před rokem

    Subtitrarile în engleza sunt defecte din păcate. Își pierd logica in preajma minutului 9.

  • @valystan632
    @valystan632 Před 3 měsíci +1

    Mircea din Bătrâni e mai corect adică de demult pentru că au mai existat domni Mircea.

    • @CipiRipi-in7df
      @CipiRipi-in7df Před 2 měsíci

      Cronicarii romani nu au urmat traditia carolingiana, care numerota domnii (Intaiul, al Doilea...) si mai degraba cea bizantina, care le atribuia porecle. Astfel aveam Leon cel Mare (Intaiul), Leon cel Mic ( al II-lea), Leon Isaurianul (al III-lea), Leon Khazarul (al IV-lea) sau Leon Armeanul (al V-lea). La fel se practica si cu alti domni, de la Contantin cel Mare (Intaiul) pana la Contantin Dragases (al XI-lea).
      La fel sunt numiti de cronicari si domnii romani. Avem Vlad Voievod (intaiul), Vlad Dracul (al II-lea), Vlad Draculea sau Tepes (al III-lea), Vlad Calugarul (al IV-lea). Vlad cel Tanar (al V-lea), Vlad Inecatul (al VI-lea), Vlad Vintila (al VII-lea).
      Cat despre Mircea, avem un voievod Mircea (1386 - 1418), numit de cronicari "cel Batran", dar cu sensul de "cel vechi", "cel de dinainte", spre a-l deosebi de un alt voievod, tot Mircea (1545 - 1559, cu intreruperi), dar numit de cronicari "cel Tanar", cu sensul de "cel nou", "cel din urma", sau mai des, Mircea Ciobanul.

  • @viorelnastasiu2599
    @viorelnastasiu2599 Před rokem

    Pai au iesit???😂😂😂

  • @p.i8459
    @p.i8459 Před rokem

    Nici nu au intrar, Romania inca este in antichitate.

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem +5

      Păi dacă România era in antichitate in momentul de fața dumneavoastră nu ne mai scriați acum de pe un smartphone...😂

  • @dinuemil1
    @dinuemil1 Před rokem +1

    firave argumente!

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem +4

      Pai și ne puteți da dumneavoastră câteva argumente mai solide...?

    • @CorpusDraculianum
      @CorpusDraculianum  Před rokem +4

      Asteptam argumentele Dvs.!

  • @LiviuHomalăulSectar
    @LiviuHomalăulSectar Před rokem

    Nu a iești. In Rumenistania se găsesc și amu Bude in gradina

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem

      Din păcate câteodată e mai ieftin să ai buda in fundul curții;racordarea la o rețea de canalizare nu poate să aibă loc acolo unde nu exista arhitectura necesara pentru rețeaua principală...plus alți factori(sursa de apă din( râuri,pânză freatică,lacuri de acumulare etc...);programele de dezvoltare rurală ale statului nu prevăd obligativitatea absolută pentru a rezolva problema canalizării la sat acolo unde nu există factorii favorabili de mai sus...;până una alta recomand fosa septică,pompe hidrofore cu sistem de recircurale a apei...circuit facut pentru propria gospodărie daca deja dispui de o pânză freatică descoperită undeva in prejurul casei ca să nu coste și mai mult...😇😂,rugăminți la Sfântul PNRR și statului dispus sa acorde fonduri personale pentru a putea acoperi o parte din investiție...😉👍

    • @iosifdanci8631
      @iosifdanci8631 Před rokem

      Cum se va numi evul României, acela în care vor toate budele vor fi înlocuite cu canalizări iar rahatul nu va mai merge în grădină, la legume, ci va fi deversat în râuri? În Londra, acel ev a fost la începutul sec.XI, în Paris la începutul sec. XX. Regele englez nu a suportat mirosul acelui ev și s-a mutat din Londra, până când supușii lui au readus Tamisa în evul precedent. Pentru Sena, de la al doilea război mondial până în prezent s-au cheltuit zeci de miliarde de dolari pentru tefacerea lanțului trofic natural. Incă n-a revenit în evul precedent!

  • @abygorsonabor7982
    @abygorsonabor7982 Před rokem +2

    nu știu de ce trebuie să folosim periodizarea istorică vest-europeană musai. E cu atât mai lipsită de sens cu cât te îndepărtezi de Europa și începu să aplici același Pat a lui Procust istoric Americii Latine, Africii subsahariene, Chinei, Indiei, Japoniei etc. Conceptul de "Ev Mediu" are sens doar în istoria vest-europeană.

    • @twittroll
      @twittroll Před rokem +1

      Defapt Evul Mediu e unanim folosit de toți cercetătorii istorici pentru ca se refera la o anumită perioadă a umanității cu un anumit specific administrativ si teritorial...(este termen academic pentru a descrie o anumită perioadă de timp si spațiu)-astfel ca "Early Middle Ages","Middle Ages" and "Late Middle Ages" este folosit ca puncte de referință când se scriu lucrări științifice de factură istorică cand acestea sunt adresate universitar Europei chiar dacă ele se referă la istoria orientală a Chinei,Indiei,Japoniei,Orientului Mijlociu etc....(părerea mea 🤔)...😉👍

  • @0749954235
    @0749954235 Před 4 měsíci

    La mine in ramnicu valcea evul mediu este in plina desfasurare.