Peakshaving deel 2

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 2. 03. 2024
  • In dit 2e deel over peakshaving met een thuisbatterij laat ik de resultaten zien van het afknijpen van mijn net aansluiting tot maximaal 7A (4.5kW), hoe bedrijven dit toepassen en hoe je dit instelt met de nieuwste updates van Victron Energy.

Komentáře • 53

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk Před 4 měsíci +2

    Zeer interessant Harald, zo zie je dat door meten en software slim inzetten met je inverters en accu's echt een mooi verschil kunt maken. Indien je ook nog terug levert op de piekprijs momenten kun je leuk verdienen op de.lange termijn. Bij een 1 fase aansluiting kun je een 6A afnemen voor een lager bedrag per maand, daarmee zou je nog meer besparen. E.e.a. afhankelijk ook van de wil van de bewoners. Gedurende de zomer is het effect wel anders als in de wintermaanden, maar je zou met de huidige lage prijs voor zonnepanelen ook kunnen overdimentioneren voor de zomer (aftoppen) zodat je tijdens de winter beter zit. Maar de grijze maanden lijken wel steeds langer te duren in Nl helaas.

  • @basserne9469
    @basserne9469 Před 4 měsíci +3

    Zeer informatief weer Harold 👌🏻🙏🏻

  • @maikeldrost4632
    @maikeldrost4632 Před 4 měsíci +2

    Interessante materie. Misschien een keer leuk op bij de klant voor een stuk uitleg. Hoe de opslag en systeem geïntrigeerd is. Top video’s vooral door gaan 💪

  • @YvesWinkel
    @YvesWinkel Před 4 měsíci +1

    Nice Harold 🙏 Leuke in- & outro 😎 Thanx voor deze (wederom) leuke en leerzame aflevering. ✅

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Ik had eerst een andere intro, maar die doet het niet meer. Dus even wat anders gebruikt. Ik zal eens wat zelf fabriceren.

  • @wouterke9871
    @wouterke9871 Před 4 měsíci +5

    Leuke materie.
    Als ze nou eens subsidie introduceren voor peakshaving...
    Benieuwd hoeveel kijkers jouw experimenten nadoen.
    Gemiste kans dat Victron en anderen niet gewoon plug-en-play modules in de winkel hebben liggen zonder update-geneuzel

    • @bysebastiaan3106
      @bysebastiaan3106 Před 4 měsíci

      Subsidie voor peakshaving begrijpen onze politici niet.

    • @skinkie
      @skinkie Před 4 měsíci +1

      @@bysebastiaan3106 Dan moet de netbeheerder het maar doen ;-)

  • @SanneHoekstra
    @SanneHoekstra Před 4 měsíci +2

    In de video wordt van alles door elkaar gehaald. Peak shaving, net congestie, teruglever kosten door energie leveranciers, net stabilisatie. Peak shaving is beperken van maximale afname om lagere kosten te betalen voor een kleinere aansluiting. Voor particulieren is dit tot 3x35A ong. EUR 35 per maand. Alleen als peak shaving een aansluiting naar 1x10A mogelijk maakt kan er ong. EUR 24 per maand bespaard worden. Hierbij zou een peak shaving test van 10Ax240V= 2,4KW nodig zijn. Een test met 3 x 1,5 KW (4,5KW) is leuk, maar voor de consument niet relevant. Voor net congestie heb je het over wijken, grote afnemers of grote producenten, daar kunnen batterijen helpen om net congestie op te lossen door productie of afname over een langere periode uit te smeren. Teruglever kosten bij energieleveranciers heeft werkelijk niets met het energie net te maken. Energie leveranciers handelen enkel in energie op basis van inkoop en verkoop kosten en zijn wettelijk ontkoppeld van het electriciteitsnet. Teruglever kosten komen alleen voort uit het feit dat deze elektriciteit handelaren het niet leuk vinden om zonnestroom overdag in te kopen voor dezelfde prijs als ze het ‘s avonds moeten verkopen. En dan heb je nog de netstabilisatie, dat is doordat productie fluctueert (zo’n/wind) en afname fluctueert. Het inspelen op deze verschillen kost tijd en levert problemen op. Voor het inspringen op deze verschillen in productie en afname wordt een netstabilisatie vergoeding betaald. Hier kan een individuele consument niet op inspelen, omdat deze markt enkel vanaf 4,5MW beschikbaar is. Dit zou bijvoorbeeld met een zonneplan powerplay accu mogelijk zijn, omdat deze collectief mee kunnen doen. Echter zou ik hier erg voorzichtig mee zijn, aangezien de kosten en baten niet inzichtelijk gemaakt zijn en het beheer van de accu volledig aan zonneplan wordt overgedragen.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Een peak shaving test van 2.4kW is voor mij niet haalbaar vanwege grote woning, warmtepomp en gemiddeld 50kWh dagelijks tbv elektrische auto's.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster Před 4 měsíci +1

    subsidie voor veel te dure spullen en zeker als je bedenkt dat catl net weer 50% van de batterijprijzen heeft gehaald dus dat is 40% vorig jaar en 50% dit jaar . nog 2 jaar en een thuisbatterij is rendabel.. voor de rest elke zelf in elkaar geknutselde batterij voor thuis maakt dat je verzekering niks of bijna niks meer verzekerd pas daar mee op

    • @kees356
      @kees356 Před 4 měsíci +1

      Bron? Ik dacht zelf aan EVEs... Catls zijn ook goede. Verzekering is goede - keuring nodig?

  • @bjornvermeire
    @bjornvermeire Před 4 měsíci

    In Vlaanderen doen we al aan peakshaving. Hier kennen we het kwartier piekvermogen, hetgeen de netvergoeding bepaald.
    Zonder batterij slagen we er in om onder de 4kW piekvermogen te blijven dankzij onze energiesturing Luqas van Qbus. Zelfs met PHEV en volledig uitgeruste keuken...
    Batterijverhaal is gewoon veel te duur voor de besparing die je kan doen.
    Binnenkort zie ik wel of we met Luqas de batterij wél rendabel krijgen mede door de dynamische tarieven. We hebben in de famillie iemand met Luqas en een batterij van Huawei. Dat batterijsysteem slurpt wel 230kWh op jaarbasis aan sluimerverbruik...

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Dank voor je reacrie, ik zou graag wat meer kennis opdoen van het Belgische systeem.

  • @BertOber
    @BertOber Před 4 měsíci

    @ 21:10 Hoi Harold, Als ik het goed begrijp zouden de zonne panelen dan niet meer beperkt hoeven te worden en zal er wel een stukje meer uit de panelen gehaald kunnen worden tijdens de piek productie.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Ja en nee. Als de zonneproductie hoger is dan de piek die je op het net zo willen/mogen zetten, moet deze ook geschoren worden.

  • @danielkool5752
    @danielkool5752 Před 4 měsíci +1

    Hoi Harold, zou het ook bij een VvE pand met een lift werken? Is vaak kortstondig power nodig voor de opstart van een lift, maar stapjes terug in aansluitwaarde zijn hier snel te halen want vaak is er enkel een setje LED’s aangesloten van de algemene ruimtes.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Ja, dat werkt. Maar ik ben niet zo wild in het maken van offertes voor een VVE. Kost veel tijd en geen resultaat.

    • @skinkie
      @skinkie Před 4 měsíci

      @@HHalewijn eens met deze conclusie. Maar daar is wel een 'life-hack' voor: model offertes. Geen maatwerk, gewoon 'liftbatterij'.

  • @Handy-Harry
    @Handy-Harry Před 4 měsíci

    Als Vlaming is dit net wat ik nodig heb. Alleen hoe gaat hij om met zonnestroom? Gaat hij de batterij half vullen met netstroom, ook als het een zonnige dag gaat worden?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Nee hoor, de batterij wordt gewoon gevuld

  • @skinkie
    @skinkie Před 4 měsíci

    Begrijp ik uit je plaatje van het agrarische voorbeeld dat deze boer alleen voor z'n paneeltjes een 3x80A heeft draaien? Die conclusie trek ik uit het nachtverbruik. Zou deze ondernemer niet veel verstandiger moeten zijn, 3x80 -> 3x25 en die overproductie van zonnestroom lekker uitschakelen?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Uitschakelen gaan we proberen te voorkomen via een batterij. Maar dat is natuurlijk ook een keuze.

    • @skinkie
      @skinkie Před 4 měsíci +1

      @@HHalewijn als je hier gewoon economisch naar kijkt. Heeft deze ondernemer z'n vastrecht (en installatie) ooit terug kunnen verdienen door 3x80A af te nemen, zonder dat daar een 3x80A verbruikscomponent aan hing? Een losse terugleveraansluiting van 3x80A kost nagenoeg niets. Dus installatie opsplitsen, zodat welgesaldeerd kan worden, en een alleen teruglever aansluiting. Dat lijkt me een economisch veel betere keuze.

  • @WimSchermerQuest
    @WimSchermerQuest Před 4 měsíci +1

    Dag Harold,
    Je hebt het bij de eerste usecase over een maandelijks bedrag aan minder aansluitkosten van 3.895 euro.
    Bedoel je niet per jaar?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Ja, dat klopt. Dat is per jaar.

    • @SanneHoekstra
      @SanneHoekstra Před 4 měsíci

      Vermoedelijk per 10 jaar…

    • @roland9367
      @roland9367 Před 4 měsíci

      @@SanneHoekstraDat is per jaar, zoek maar op Liander vastrecht kosten, die info is er gewoon.
      Wij gaan ook peakshaven, en dat bespaart ons circa 2500 euro per jaar (incl btw)

  • @vriesvakkie1
    @vriesvakkie1 Před 4 měsíci

    Eplucon liet op de vsk een 10 amp woning concept zien, icm een bijna passief woning. Of wel 2,3 kW, op YT te zien, zij het beperkt.

  • @barend121
    @barend121 Před 4 měsíci

    Welke camera merk/type is dit? Die een connectie maakt naar Rusland

  • @MrBoogiee
    @MrBoogiee Před 4 měsíci

    Is het uitvallen van je stroomvoorziening in je huis - bij bijvoorbeeld de sw upgrades - te voorkomen door voor 2 (kleinere) omvormers per fase te gaan in plaats van 1 grote?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Software upgrades van de omvormers zijn hooguit 1x per jaar. De rest vd upgrades geven geen power cycle.

  • @Captbakker
    @Captbakker Před 4 měsíci

    Hoe ga je om met de onbalans tussen de fasen? Zware verbruikers op 1 fase? Kan je Victron hier mee overweg?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Onbalans moet je weg regelen in je installatie. De Victron omvormers zullen daarnaast proberen samen een 0 op de meter te krijgen. Tenzij je onbalans per fase accepteert, dat is een instelling.

  • @DannyBokma
    @DannyBokma Před 4 měsíci

    De uitdagingen en de bugjes die je had, hoe heb je die gevonden en hoe zijn ze opgelost?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Opgeblazen zekeringen bij klanten en ongewenst gedrag dat ikzelf noteerde. Ik sta in directe verbinding met engineers en sw ontwikkelaars van Victron dus kan hen informeren over wat wij in het veld aantreffen. We testen dan ook in bèta eerst de verbeteringen voordat deze voor groter publiek beschikbaar zijn.

  • @lecramred4453
    @lecramred4453 Před měsícem

    Hoi Harold, hoe laat je Victron op vermogen in plaats van stroom peak shaven? Als je op stroom (A) peak shavet, dan wordt wel per fase de max stroom beperkt, maar dan kan het zijn dat bij één hoger belaste fase de andere fasen dusdanig laag belast zijn dat het totaal max vermogen te laag wordt. Ik kan wel iets bedenken met Node Red, maar wellicht ondersteunt Victron dat al op een andere manier. Gebruik je daarvoor Grid Setpoint?

  • @louwrentius
    @louwrentius Před 4 měsíci +1

    Wat zonneplan doet met die “thuisbatterij” vind ik volksverlakkerij 🤷‍♀️🌷
    En zeg gerust genaaid voor wat betreft het *niet* afschaffen van de salderingsregeling. Dat we ‘s winters mogen verrekenen wat we in de zomer produceren is een absurditeit in de huidige markt / situatie. 🤷‍♀️

    • @fryske.tynster
      @fryske.tynster Před 4 měsíci +1

      typisch man met houtkachel neem ik aan

    • @skinkie
      @skinkie Před 4 měsíci +1

      Het enige wat wordt 'verrekend' zijn de kWh kosten. Je mag daar commercieel van vinden wat je vindt. Wat betreft de energiebelasting terugkrijgen, ik zie daar helemaal niet zo'n probleem mee. Er is op dat moment, ook in de zomer, iemand die die energie wel gebruikt en die betaalt die energiebelasting wel gewoon.

    • @louwrentius
      @louwrentius Před 4 měsíci

      @@fryske.tynster nee, dat spul moet verboden worden vind ik. Typisch voor een man (neem ik aan) om ongefundeerde vooroordelen te projecteren op andere mensen 😌😆🌷

  • @kees356
    @kees356 Před 4 měsíci

    Ik begrijp je reactie niet zo goed mbt terugleveren en saldering, wij (de belastingbetaler) betalen toch gewoon vrolijk voor de 15 jarige SDE++ subsidie. Die (binne of buitenlandse) investeerder geniet 15 jaar van zijn (minimale) opbrengst.... De particulier is gelokt met btw vrij en zou zijn na investering zijn saldering verliezen... das niet eerlijk imho.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Ja, wij betalen voor de SDE. En dat is krom. Een particulier is niet gelokt met BTW vrij, dat is een gevolg van EU regels die NL moest volgen. Saldering is een subsidie en subsidies mogen vervallen als het doel bereikt is.

  • @fryske.tynster
    @fryske.tynster Před 4 měsíci

    normaal hoor je een sponsor te melden maar ik neem aan dat dit met een reden niet gebeurt

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci

      Welke sponsor bedoel je? Victron? Die sponsort mij niet maar ik doe wel graag zaken met hen.

  • @SanneHoekstra
    @SanneHoekstra Před 4 měsíci

    Met alle respect, maar je test slaat in mijn ogen nergens op. Het aantal huishoudens in Nederland dat 60 KWh batterijen aanlegt is verwaarloosbaar. Peakshaving is alleen nuttig om de kosten van bedrijven te verlagen, doordat ze minder betalen bij een kleinere aansluiting, bij huishoudens is dat niet aan de orde. Nuttiger is het vervangen van de doorstroom verwarmer door een boiler vat en auto laden op een centraal gestimuleerde/aangestuurde manier. Leuke test voor jezelf voor je eigen installatie, maar met geen enkele realistische waarde voor huishoudens of energie leveranciers.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 4 měsíci +1

      Ik lees je kritische opmerkingen, prima. De test heeft ook geen waarde omdat er nu geen afreken mechanisme is voor huishoudens, tenzij de aansluitwaarde groter is dan 3x35A. Waar het mij met dit kanaal omgaat is dat ik mensen aan het denken zet en leer te kijken hoe je met schaarste toch je energie huishouden op orde kunt brengen. Voor de 1 zit er wat minder in dan voor de ander, maar daarmee is het nog niet nutteloos.