Kies de juiste fase - zonnepanelen, meterkast en salderingsregeling

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 21. 08. 2024
  • Heb je een 1-fase solar omvormer op een 3-fase meterkast? Maak dan slimme keuzes om de toekomstige afbouw van de salderingsregeling iets minder pijn te laten doen.
    Achterliggende gedachte: wanneer je de eigen zonneopwek zoveel mogelijk direct in huis gebruikt, loop je geen risico bij een mogelijke toekomstige verandering qua beleid. Op dit moment worden ín de slimme/domme meter de teruglevering en afname van stroom die gelijktijdig plaatsvinden meteen verrekend. Maar fysiek lever je, wanneer de omvormer niet aan de juiste fase hangt, dus alsnog stroom terug op de ene fase terwijl je afneemt op de andere. Dat is niet ideaal. De afbouw van de salderingsrekening naar 64% houdt in dat je in 2025 dus 36% van je zonneoverschot uit de zomer niet meer kunt verrekenen met je afname van stroom in de winter. Dat ga je met deze oplossing niet kunnen voorkomen, simpelweg omdat er in de winter nog maar 10% van het vermogen uit je zonnepanelen komt t.o.v. de zomer. Daar zal opslag middels een thuisaccu (dag-nacht) of goedkope windenergie (vanuit de energieleverancier) voor de afdekking qua kosten moeten zorgen. De handeling in de video levert vooral voordeel op wanneer de regels m.b.t. terugleveren op verschillende fases aangepakt mocht gaan worden; alle zonneopwek die je direct in de eigen woning gebruikt gaat niet door de slimme/domme meter heen, waardoor deze dus altijd onbelast zal zijn, ongeacht de keuzes in beleid en software in de slimme meter. Bij een 1-fase omvormer op een 3-fase meterkast loont het in dat geval om goed te kiezen op welke fase de zonnestroom invoedt om dit directe gebruik te optimaliseren. Kijk tevens op welke fase de netspanning het laagst is; door daar je omvormer en de doorlopende gebruikers op aan te sluiten, voorkom je zoveel mogelijk het afschakelen van je omvormer vanwege een te hoge netspanning: • Netspanning problemen ...
    Hele goede fase uitleg voor Enphase micro-omvormer systemen: • Q Cable van Enphase. W...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/...
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Komentáře • 141

  • @Kleuvert
    @Kleuvert Před 2 lety +19

    In de telecom wet staat vastgelegd dat alle meters intern tussen de fases moeten salderen. Ik zie nog niet dat dit aangepast wordt. Je verhaal is helder maar enigszins voorbarig en onrust creërend. Er zijn zelfs batterij systemen die op dit systeem rusten zoals bijv. van SMA. Dit werkt in heel Europa zo.

    • @meijerbc
      @meijerbc Před 2 lety +1

      Het is niet de telecomwet maar de meetcode (secudaire wetgeving maar daardoor niet minder waar).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +3

      Ik beoog juist het tegenovergestelde: je creëert juist rust als je het meteen goed aanlegt met de doorlopende verbruikers in het achterhoofd. Wat er ook moge veranderen in beleidskeuzes, direct zelf gebruik van je zonneopwek blijft niet-meetbaar en dus te allen tijde belastingvrij. Juist dat geeft meer rust op de lange termijn.

    • @joerekvangaalen3288
      @joerekvangaalen3288 Před 2 lety +1

      @@KetelKlets Dan denk ik dat het pas verstandig is om deze aanpassing te doen zodra dit wordt aangepast. Op dat moment zal je verbruik alweer wat anders kunnen zijn en moet je op dat moment de keuze maken op welke fase je de omvormer hangt.
      Op dit moment zou ik kiezen voor de fase die de laagste voltage heeft, niet het meeste verbruik.

    • @mennoregts208
      @mennoregts208 Před 2 lety +3

      Het maakt voor de centjes inderdaad niet uit voor de op welke fase de PV installatie aangesloten wordt. Er wordt over de drie fasen live gesaldeerd in de meter. De enige reden om van fase te wisselen is als de huidige fase te druk is en de pv-installatie uitschakelt tijdens piek-opbrengst terwijl er mogelijk wel ruimte is op een andere fase.

    • @MichaelReitsma
      @MichaelReitsma Před 2 lety +3

      Inderdaad vindt bij wet saldering plaats in de meter over de fases. Het is dus beetje misleidend en onrust stokend als je impliceert dat dit vanaf 2025 wel eens zou kunnen gaan veranderen . Minder click bait videos graag.

  • @BB-ne9ev
    @BB-ne9ev Před 2 lety +8

    Dit probeer ik nu al jaren iedereen aan zijn verstand te brengen. Fijn dat je het zo helder uitlegt. Ik deel hem graag ;-)

  • @Internoll
    @Internoll Před 3 měsíci +1

    Geweldige uitleg, ik leer veel van u. Bedankt 👍☀️

  • @Reinderss
    @Reinderss Před 2 lety +5

    Het is wel een duidelijke video, maar we hebben niet voor niks een 3 fase aansluiting in veel woningen. Een goede verdeling is belangrijk voor jezelf en het net. De meter maakt de som tussen alle fases van je verbruik en opbrengst. Verbruik je op fase 1 2000w en lever je op fase 3 2000w dan zal de meter op nul staan.

    • @erikjvanderveen
      @erikjvanderveen Před 2 lety +1

      Tenzij, zoals gezegd in de video, de netbeheerder na 2025 de software in de meter aanpast als de overheid daarvoor geen strak omlijnde regels opstelt.

    • @MauritsButter
      @MauritsButter Před rokem +2

      @@erikjvanderveen De netbeheerder levert geen stroom, dus is daar niet een belanghebbende. Dus, waarom zou die dat doen, flinke extra kosten maken om iets voor anderen op te lossen? En er is dus al een meterwet die dat vereist begrijp ik. Dus dan moet ook eerst die wet aangepast worden. En kijk hoeveel moeite de politiek heeft om zoiezo de saldering af te schaffen...

  • @leovandervelden4733
    @leovandervelden4733 Před 2 lety +3

    Wederom een duidelijk verhaal .
    Heb zelf de pech/geluk dat sinds een aantal van mij buurtjes in de straat ook zonnepaneeltjes hebben aangeschaft(2x16 paneeltjes en 1x 20)mijn installatie met regelmaat afschakelden op overspanning(meer als 250V).Uit gevonden met metingen over een week dat L2 van mijn 3fase een verschil van meer als 7 volt minder geeft (rond de 235V)
    Door mijn inverter op deze fase te zetten heb ik mijn afschakelprobleem verholpen gelukkig,maar ik weet dat een aantal van mijn grote verbruikers op een van de ander fase’s zit.
    Dat afschakelen op overspanning wordt een steeds groter probleem zoals bekend.
    Leo

    • @NHroxNH
      @NHroxNH Před rokem

      Herkenbaar probleem Leo. Is het meten en omzetten hiervan te doen voor een leek? Ik heb namelijk exact dit probleem.

    • @robbertroomer6705
      @robbertroomer6705 Před rokem

      Goed gedaan man👍🏼

    • @leovandervelden4733
      @leovandervelden4733 Před rokem

      @@NHroxNH dat kan je zeker! Je heb wel een goede digitale meter nodig ,en met de nodige voorzichtigheid gaat dat lukken.(sorry voor late reactie)

    • @leovandervelden4733
      @leovandervelden4733 Před rokem

      @@NHroxNH dat kan je zeker! Je heb wel een goede digitale meter nodig ,en met de nodige voorzichtigheid gaat dat lukken.(sorry voor late reactie).

  • @andredewaard7981
    @andredewaard7981 Před 2 lety

    Duidelijke video let bij het verdelen over de fases wel op het maximale vermogen per fase en de gelijktijdigheids factor van 70% het is ook slim om de fase met de laagste spanning te gebruiken om het automatisch uitschakelen van de omvormer te voorkomen dit gebeurt vanaf 253 volt ik heb hoofd zekeringen van 25 amp traag die zullen in de toekomst wel verzwaard gaan worden als we van het gas af willen

  • @EenNx
    @EenNx Před rokem +1

    precies wat ik zocht kwa zekering in de meter kast!

  • @marcbosman2160
    @marcbosman2160 Před rokem +1

    Dit zijn de aansluitrichtlijnen van de netbeheerder. Dit om het netwerk stabiel te houden, en beter verdeling in het net te houden met alle voordelen van dien.
    Richtlijnen 3-fase kleinverbruiksaansluiting
    Max teruglevering bij cos phi=1 (kVA=kW)
    1,4 kVA
    5 kVA
    5 kVA
    De zonnepanelen verdeelt u bij voorkeur gelijkmatig over de 3 fasen in de meterkast door gebruik te maken van een 3-fasen inverter. Kiest u er voor om de opwek via 1 fase terug te leveren? Dan adviseren wij de volgende stappen te doorlopen om de juiste fase te bepalen waar de panelen op aangesloten worden:
    1. Neem het huisnummer van de betreffende aansluiting;
    2. Neem de toevoeging aan het huisnummer en zet deze om naar een cijfer (geen toevoeging=0, A=1, B=2, C=3, D=4, enz.);
    3. Tel het huisnummer en de omgerekende toevoeging bij elkaar op;
    4. Deel de uitkomst door drie;
    5. Bepaal de rest;
    6. Is de rest gelijk aan 1?
    Dan dienen de zonnepanelen op fase 1 aangesloten te worden;
    7. Is de rest gelijk aan 2?
    Dan dienen de zonnepanelen op fase 2 aangesloten te worden;
    8. Is de rest gelijk aan 0?
    Dan dienen de zonnepanelen op fase 3 aangesloten te worden.
    U kunt ook het online hulpmiddel van netbeheerder Enduris gebruiken hiervoor.

  • @bartvanpelt7702
    @bartvanpelt7702 Před 2 lety +2

    Onze woning is al jaren voorzien van ‘n 3 fase 16A installatie met bijbehorende “slimme” meter. Dit jaar voor het eerst is er een 12 paneels AEG glas-glas (4500 Wp) systeem actief, voorzien van Solaredge/Optimiser 1 fase regelaar. Door toepassing van een 3 standen selectieschakelaar in de door een 16A aardlek automaat beveiligde voeding kan ik simpel de fase kiezen, die de meeste solarondersteuning nodig heeft. Wel 3x 4mm2 voedingskabel gebruiken i.v.m. leidingweerstand!

    • @robbertroomer6705
      @robbertroomer6705 Před rokem

      Waarom heeft het zonnepaneel bedrijf geen 3 fase inverter geplaatst. Als een woning 3 fasen heeft gewoon een 3 fase inverter. Dat is het beste.

  • @AlexCailliau
    @AlexCailliau Před rokem +1

    Slim! Dat zal ik makkelijk toepassen!
    Wel vreemde kast. Op de blauw groep van de eerste aardlek heb je een 3 fases alamat...

    • @renemikkers6404
      @renemikkers6404 Před 2 měsíci

      Ik denk dat de alamat direct achter de hoofdschakelaar zit. De drie andere aardlekschakelaars zijn wellicht verdeeld over de andere groepen of de pv groep heeft zijn eigen aardlek gekregen

  • @poa.doppenbestellen206

    Prima uitgelegd, ook deels mee eens. Veel beter om je meterkast indien het om het vermogen kan.. terug te bouwen naar enkel fase. De krachtgroepen zo laten natuurlijk. Stapje plus investering verder is een hybride omvormer met "klein" accupakket om de nacht mee door te komen. Arg, tegen die tijd zijn er weer opties en wellicht subsidie potjes...

  • @lvis5649
    @lvis5649 Před 2 lety +3

    prachtige abb groepenkast. en dan dat akelige emat aardlekautomaatje erin. Ik probeer altijd het juiste merk automaat erbij te vinden ;-)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      In deze video leg ik uit hoe dat komt 🙂: czcams.com/video/dcMbtos67NU/video.html

    • @wildewipper
      @wildewipper Před 2 lety +2

      @@KetelKlets Is gewoon de prijs anders niks wordt aangenomen en dan frotten ze gewoon er iets in waar ze het meeste aan overhouden, haal voor de gein de deksel maar eens van een kast hoe ze ze aansluiten.
      Dubbel onder de klem en met 2,5mm ipv 6mm, ik wil je wel eens wat foto's laten zien wat er (kan) gebeuren.

    • @lvis5649
      @lvis5649 Před 2 lety

      Het filmpje gaat over verliezen. Een dubbele automaat past wel en is wat robuuster. Zeker in de zomer loopt de temperatuur van deze automaten erg op. En warmte is verlies...
      wat ook erg scheelt is 6mm2 ipv 4mm2. Zomaar een procent op jaarbasis.
      Vergeet ook de voedingskabel niet. Er mag inderdaad 3680w door een 2.5mm2 maar dat kost ook nog een procent op jaarbasis.. ook de spanning van de omvormer moet dan omhoog en schakelt dan ook eerder af bij een overbelast net.
      Ik zat ook in solaredge designer eens te kijken naar het verschil tussen een se5k 3 fase en een se4000h enkel fase. Op jaarbasis hebben die dezelfde opbrengst in een 6600wp OW opstelling. De enkelfase omvormertjes doen het wel beter dus!
      Ik ben zelf aannemer. En leer ook van de filmpjes op jouw kanaal!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      @@lvis5649 Dat krijg je bij huurwoningen, het enige wat geldt is zo goedkoop mogelijk. Overigens kan 4mm2 prima uit met maar 6 panelen. Overigens mag er 4600W door 2.5mm2 als je gebruik maakt van automaten; dan mag er op 20A worden afgezekerd.

    • @wildewipper
      @wildewipper Před 2 lety

      @@lvis5649 Weet ik want ik haal ze er uit omdat ik er al meerdere heb gezien dat ze afvallen op temperatuur en niet op de stroom.

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 Před 2 lety

    Leuke video, een beetje installateur let hier o.a. ook op bij nieuwe of uitbreiden installatie (iets wat je steeds minder ziet, want als het maar werkt is het goed, de volgende klant wacht).
    Alleen denk ik wel dat je het omgedraaid moet uitvoeren: dus niet kijken welke groepen het beste uitkomen, en vervolgens op die zelfde fase je panelen aansluiten. Maar kijken welke groepen het beste uitkomen, en die vervolgens op dezelfde fase aansluiten als je panelen (dus mogelijk je groepen op een andere fase steken).
    Want als je een fase panelen hebt, dan bepaald je netbeheerder welke fase je moet aanhouden (althans hier in Zeeland toch), om zo alles een beetje in balans te houden op de fases.
    Als je je panelen op een andere fase aansluit, werk je dit tegen. Daarom beter je groepen op een andere fase zetten, die van je panelen dus 😉

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 Před 2 lety +1

      Ik heb bij het plaatsen van mijn meterkast, het vermogen verdeelt over de fases (logisch), welke weer verdeelt zijn over de aardleks. Dus elke aardlek zou ongeveer een beetje hetzelfde belast moeten zijn. Dan ook nog zo verdeeld dat de groeps indeling een beetje logisch blijft, en heel toevallig, maar echt toevallig kom ik ook nog zo uit dat de ochtend, middag en avond ook nog redelijk op dezelfde fase aangesloten zijn.
      Laat ik nu net 3 dakdelen hebben: oost, zuid, west. Ik wil me panelen verdelen over die daken, met elk dak een eigen 1 fase omvormer. Elke omvormer zet ik op een fase die qua tijdstippen goed uit komt. Dus “Ochtend” vermogen op fase 1 samen met panelen oost. Middag vermogen op fase 2 met panelen zuid. Avond vermogen op fase 3 met panelen west.
      Ik denk dat dit de beste verdeling is… maar daar valt over te discussiëren 😉

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +3

      @@Thugie0115 Dat is wel een hele mooie oplossing 👍

  • @sciencetestsubject
    @sciencetestsubject Před 2 lety +1

    In mijn huidige installatie heb ik de enkelfase omvormer aangesloten op L1.
    Op die zelfde fase laad mijn auto op en zit ook een airco aangesloten.

  • @Rob-uf9yp
    @Rob-uf9yp Před 2 lety +2

    In mijn situatie had ik 1 fase (40A) met twaalf groepen verdeeld over 3 aardlekschakelaars. Een groep is er voor de 8 Enphase omvormers. Door de komst van een elektrische auto werd de meterkast door de laadpalenboer omgebouwd naar 3 fasen. (3x 25A). De mannen die dat gedaan hebben verlieten het pad en hadden alle 12 groepen op 1 fase aangesloten. Op mijn vraag waarom de 3 aardlekschakelaars niet werden verdeelt over de 3 fasen keek hij mij vreemd aan. Hij begreep het niet. Waarop ik aangaf dat hij toch de elektricien was die dit zou moeten weten. In het kantoor begrepen ze het wel en ze moesten toch nog terugkomen om het werkend te krijgen dan zou het aangepast worden. Ze zijn terug geweest maar de verdeling van de groepen over de drie fasen hebben ze niet gedaan. Om overbelasting te voorkomen laden we de auto nu met 5A op zodat er op de ene fase nog 20 ampère overblijft voor de rest van het huis. De auto laadt voornamelijk 's nachts op en dan maakt het niet uit. In de ochtend is de accu altijd vol. In eerste instantie wilde ik dan zelf maar even de twee aardlekken verdelen over de fasen maar laat het nu maar zo om in de toekomst zoveel mogelijk zelf te verbruiken van wat mijn panelen produceren. Heeft het toch nog een voordeel. De spanning in mijn wijk komt nooit boven de 235volt uit. Van uitschakelende omvormers door overspanning heb ik voorlopig nog geen last.

  • @nielsdaemen
    @nielsdaemen Před 3 měsíci

    Ik hou het toch bij mijn 1 fase aansluiting, dan weet ik zeker dat de omvormer alle apparaten in huis direct kan voeden

  • @koffie123
    @koffie123 Před 2 lety +3

    Volgens mij is het afschaffen of afbouwen van de salderingsregeling voor een particulier gewoon sowieso heel erg slecht. Iedereen met zonnepanelen gaat daardoor hoe dan ook veel meer betalen voor zijn/haar stroom. Dit is het hele doel geweest van het opdringen van de slimme meters, want met een analoge ferrarismeter (draaischijf) saldeer je altijd. De investering in zonnepanelen wordt er minder aantrekkelijk door, dus hoop maar dat je die voor die tijd hebt terugverdiend en hou rekening met een fors hogere stroomrekening daarna.
    Dit is ook niet op te lossen met opslag via thuisaccu oid. Dat vereist weer een grote nieuwe investering, en die vangen, in het allerbeste geval, 's zomers het nachtverbruik op met energie die overdag is opgewekt. Maar de allergrootste energie onbalans is die tussen zomer en winter, dat is met geen mogelijkheid op te slaan. In de winter doen de panelen bijna niets en is het stroomverbruik het hoogst (zeker met alle nieuwe warmtepompen erbij). Daarvoor heb je sowieso centraal opgewekte stroom nodig, door energiecentrales aangevuld met wind. Dat betekent stroom afnemen van het net, dus betalen.
    Ik vind overigens dat de voorlichting bij warmtepompen hier veel duidelijker over moet zijn. Die worden vaak verkocht icm zonnepanelen, "want dan wek je zelf je eigen stroom op de verwarming". Dat is dus niet zo, en het aanpassen van de salderingsregeling verandert die businesscase behoorlijk. Als er dan straks ook nog bij komt dat we mogen betalen voor het leveren van opgewekte stroom in de zomer (want de stroomprijs is dan overdag steeds vaker negatief) dan is het feest compleet.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      Het doel van de salderingsregeling is nooit geweest om mensen van een tweede inkomen te voorzien. Decentrale opwek heeft als doel om centrale opwek af te bouwen. Uiteindelijk ga je alleen besparen wat je direct zelf gebruikt of opslaat in een accu. Subsidie stopt altijd op een gegeven moment.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen Před 2 lety

      Betalen voor het terugleveren van stroom hoeft sowieso niet. Het is prima mogelijk om die energie gewoon “weg te gooien” bij zonnepanelen, daarvoor heb je niet eens een straalkachel nodig. Dat kan de inverter gewoon doen door niet op zoek te gaan naar het MPPT maar naar een niet-optimaal punt.
      Kan zijn dat je iets aan je installatie moet aanpassen natuurlijk daarvoor, maar worst case schakelt je inverter gewoon automatisch uit zodra je lokale net de stroom niet meer weg krijgt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      @@JasperJanssen Wat denk je dat er gebeurt als je tracker dat punt opzoekt? Precies, dan diccipeert de hitte weg vanaf je panelen waardoor de efficiëntie nog verder instort. Het vermogen móet ergens heen.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen Před 2 lety

      @@KetelKlets kan nooit meer worden qua hitte dan wanneer je de inverter uit zou zetten. Dat zal nooit zoveel zijn dat het gevaarlijk wordt, en een beetje minder efficiënt is niet zo erg als je bezig bent energie weg te gooien.
      czcams.com/video/UBcvB6lXvcE/video.html 1:50 en verder.
      (Edit: als je een installatie in eiland mode zou hebben moet je dit ook doen, de generatie kan dan *nooit* ergens heen. En het *kan* wel, eiland zonder opslag.)

  • @joostleonard9614
    @joostleonard9614 Před měsícem

    Hele duidelijke uitleg, dank! Huidige situatie natuurlijk weer anders, aangezien we per 2027 de saldering regeling zien verdwijnen. Ik heb nu een Solaredge omvormer 1 fase aangesloten op mijn 3 fase groepenkast. (vergelijkbaar met je filmpje) ik vraag me nu natuurlijk af, is het verstandig de omvormer te vervangen met een vergelijkbaar model op 3 fase? Ik heb 2 EV's die ik regelmatig laad en ik wil een optimale situatie houden naar de toekomst. Zonder saldering dacht ik geen vergoeding meer te krijgen voor fase 2 en 3, maar uit jouw filmpje blijkt dat de slimme meter dit voor alsnog kan opvangen. Wat zou je adviseren? Door de terugloop in de verkoop van zonnepanelen, kan ik een dergelijk model voor niet te veel op de kop tikken. (nieuw in doos) Wel of niet een verstandige investering?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před měsícem +1

      Ik heb zelf alleen 3-fase omvormers in gebruik maar puur administratief maakt het niet uit: czcams.com/video/DoWPvdkF_hc/video.html
      Dus ja het is netter en beter, maar ook weggegooid geld (nu althans).

    • @joostleonard9614
      @joostleonard9614 Před měsícem

      @@KetelKlets , heeft ongelijke belasting op de verschillende fasen nog een nadelige invloed? (Bedankt voor je reactie natuurlijk!)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před měsícem +1

      @@joostleonard9614 Je kunt in extreme gevallen het net 'scheef trekken' qua netspanning, maar dat loopt in de praktijk vaak wel los. Administratief maakt het allemaal niks uit, persoonlijk heb ik voor een 3-fase omvormer gekozen omdat ik grotere vermogens wilde kunnen opwekken en omdat ik dan zoveel mogelijk van die opwek ook (natuurkundig) direct wil kunnen gebruik in huis.

  • @BB-ne9ev
    @BB-ne9ev Před 2 lety +2

    Het jammere van het verlengen van de salderingsregeling is overigens wel dat veel gebruikers de zaken die in dit filmpje worden toegelicht gaan uitstellen. Voor je portemonnee maakt het immers de komende jaren nog steeds niets uit, dus waarom zou je je gedrag aanpassen en je eigen stroom gebruiken... Het gevolg hiervan is echter dat de infrastructuur de komende jaren op heel veel plaatsen nog meer verzwaard en aangepast moet worden om de schommelingen in vraag en aanbod (die mede een gevolg zijn van de salderingsregeling) op te vangen. Deze kosten betalen we wel allemaal zelf... Dus leuk dat de saldering verlengd wordt, maar aan het einde van de rit zullen we met z'n allen duurder uit zijn.. Een beetje een "sigaar uit eigen doos" is het dus wel.

    • @Kleuvert
      @Kleuvert Před 2 lety

      De onbalans van 1-3kw die jij brengt doet hier niets aan. Bedrijven met honderden zonnepanelen en piekafnames van 50kw en hoger, die creëren problemen. Alle consignaties die er nu zijn gaan over grote afnames en met name op de 20Kv aansluitingen.

    • @BB-ne9ev
      @BB-ne9ev Před 2 lety

      @@Kleuvert Zeker wel dat in woonwijken problemen zijn. Er zijn hele wijken waar bewoners hun zonnepanelen nauwelijks kunnen gebruiken omdat de spanning overdag te ver oploopt. Eén van de redenen is dat mensen dood leuk overdag stroom opwekken en in de avond stroom gaan afnemen. In sommige wijken moet hierdoor het hele net op de schop. Uiteindelijk allemaal voor rekening van de gebruiker..

  • @ercanyilmaz8108
    @ercanyilmaz8108 Před 2 lety

    Bedankt voor deze interessante video. Ik heb ook begrepen dat de zonnepaneel de opgewekte stroom in principe rechtstreeks naar de energieleverancier terug levert en dat je de stroom weer daarvandaan afneemt. Indien de zonnepaneel wordt afgesloten, heb je dan een probleem omdat je voor de stroom moet betalen, terwijl buiten de zon schijnt.
    Dus ik begrijp niet meer zo goed wat de waarheid is.
    Vanuit deze video concludeer ik dat je de opgewekte stroom zelf kunt gebruiken, mits de zonnepaneel op dezelfde groep zit als de huishoudelijke apparatuur. Klopt dit?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +4

      De omvormer zet je zonneopwek altijd met een iets hogere spanning op de meterkast, waardoor je altijd eerst je eigen zonneopwek gebruikt (kortste route/weg van de minste weerstand). Mits de zonneopwek op dezelfde fase als de verbruiker zit uiteraard. Besef, de hoofdkabel die je meterkast (in geval van 1-fase) in gaat kan niet twee kanten tegelijk in stromen met zijn vermogen; ofwel neem je stroom af, of je levert terug (of het is precies in evenwicht, dan is het 0).

    • @ercanyilmaz8108
      @ercanyilmaz8108 Před 2 lety

      @@KetelKlets Brdankt voor de uitleg!

  • @GraafIvario
    @GraafIvario Před rokem

    Wij hebben één 1 fase aansluiting, toen onze zonnepanelen werden gelegd heeft de installateur deze geïnstalleerd op deze 1 fase aansluiting. De 16 zonnepanelen (allemaal op het zuiden gelegen) + Solaredge omvormer levert nu maximaal 4Kwh op een zonnige dag, en meestal wordt er 100% van de opbrengst nog teruggeleverd.
    Maar nu komen er binnenkort een warmtepomp en een tuinkantoor aan, die allebei één 3 fase aansluiting nodig hebben. Het tuinkantoor is een omgebouwde zeecontainer met een eigen warmtepomp, warmwater boiler en ook nog eens 4 extra zonnepanelen heeft.
    Nu is mijn vraag of dit uitmaakt, kan je beter een andere omvormer nemen of het nu zo laten? Of kan je dit beter verdelen over de 3 fases?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před rokem +1

      Kun je zo laten, je slimme meter trekt verbruik en teruglevering al ín de slimme meter gelijk tussen de fases. Dus als je geen last hebt van uitval door een te hoge metspanning kun je het zo laten.

  • @frankvandevoort
    @frankvandevoort Před 2 lety

    Dank voor deze video, hij raakt aan een vraag die ik nog had. Binnenkort krijg ik 15 zonnepanelen met micro-omvormers en wordt de meterkast omgebouwd naar 3-fase stroom (3x25A, incl nieuwe slimme meter). Nu heb ik nog 1-fase (35A). Wordt de output van de panelen dan bij de installatie gelijk verdeeld over de 3 fases en moet ik er dan op letten dat mijn huidige groepen ook een beetje verdeeld worden over die 3 fases? Of is het handiger om de grootste stroomverbruikers op 1 fase aan te sluiten en daar ook zoveel mogelijk panelen aan te hangen? Of zit het nog anders? Ik neem aan dat de installateur weet waar ie mee bezig is maar het kan geen kwaad om het zelf ook een beetje te begrijpen en tijdig te kunnen bijsturen wanneer nodig:-)

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Před 2 lety

      @frank, je mag maximaal 4 groepen achter 1 aardlek hangen, bij 3x25A krijg je 3 aardlekschakelaars, en de aanwezige groepen worden als het goed is door de installateur zoveel mogelijk evenredig verdeeld over de 3 fasen. Beste gewoon een 3-fase omvormer nemen, lagere stroom door je kabel = minder verliezen, en bij later een 3-fase warmtepomp,.of 3 fase autolader kun je hiermee maximalizeren. Saldering technisch maakt het nu nog niks uit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      Check deze video: czcams.com/video/qi_uzJDa2sg/video.html

  • @TheNakkytakky
    @TheNakkytakky Před rokem

    Klinkt interessant alleen mis ik het plaatje en draadje in het praatje?

  • @RalphSkyView
    @RalphSkyView Před 2 lety

    Duidelijk verhaal.
    Is het verstandig om een oude (niet-slimme) meter zo lang mogelijk te laten staan?
    Ik krijg over een paar maanden zonnepanelen.
    Ik lees steeds wisselende verhalen, over om juist de oude meter zo lang mogelijk te laten zitten, en weer andere om het z.s.m. te vervangen.
    Mijn leverancier (Budget energie) zegt in de mailing volgende:
    De terugleververgoeding wijzigt per 1 juli naar 50% van het leveringstarief per kWh, exclusief btw. De terugleververgoeding is alleen van toepassing indien u meer energie teruglevert dan verbruikt.
    Ieder jaar krijgt u rond dezelfde periode uw jaarnota. We verrekenen met deze nota de door u betaalde termijnbedragen met uw werkelijke kosten (op basis van verbruik en tarieven). Omdat de tarieven sinds 1 januari 2022 maandelijks wijzigen, zal de specificatie van de jaarnota er iets anders uit komen te zien. Heeft u een slimme meter? Dan lezen we uw standen iedere maand uit. Zo weten we precies welk verbruik we tegen welk tarief af moeten rekenen. Heeft u (nog) geen slimme meter? Dan maken we een berekening van uw verbruik per maand. Hierbij houden we rekening met een gemiddeld verschil in verbruik tussen zomer en winter.
    Alvast bedankt voor jou visie hierop.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      Ik zou een slimme meter nemen. Een oude draaischijfmeter draait ~10% te traag terug, is bevestigd door meerdere kijkers van mijn kanaal. Daarbij komt dat de draaischijfmeter voor 2025 sowieso vervangen gaat worden omdat dan 4 telwerken vereist zijn.

    • @81stefan1
      @81stefan1 Před 2 lety +2

      Alles draait bij mij op 1 fase (25ampere hoofdzekering)oost west op stelling 8 op oost en 11 op west
      En een oude draaischijfmeter die perfect werkt
      ( het net is als het ware mijn thuisbatterij )
      Overdag energie terugleveren
      Meter draait achteruit
      In de avond wordt er geleverd meter draait weer vooruit
      Een eerlijker meetsysteem bestaat er niet
      Dus ik zeg mooi laten hangen die oude meter
      Heb ook 1 fase kwh meter
      Als ik in 2025 dan wel een slimme meter krijg op 3 fase
      Dan sluit ik alsnog mijn complete groepen kast op 1 fase aan
      En die andere 2 fasen gebruik ik gewoon niet
      Daar maar scheef trekken van het net
      Zo houdt het ik dan tenminste wel het hoogste rendement
      Keuzes hé

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      @@81stefan1 Een slimme meter is er in zowel een 1- als 3-fase uitvoering.

    • @81stefan1
      @81stefan1 Před 2 lety +1

      @@KetelKlets
      Ja dat is ook zo
      Als ik dan wel een slimme meter krijg
      Dan kies ik voor een 1 fase aansluiting met 35ampere
      Das voor mij ruim voldoende

    • @Dr.Davidov
      @Dr.Davidov Před 2 lety

      @@KetelKlets Betekent dit dat mijn (bij Liander geregistreerde) elektriciteitsverbruik ook 10% minder is, als ik de oude draaischijfmeter nog heb?....

  • @rmjjanssen2645
    @rmjjanssen2645 Před 2 lety

    Ook bezig met de aanschaf van zonnepanelen. Is het daarom niet veel beter om voor een drie fasen omvormer te gaan. Zelf fan van een Micro omvormer systeem; je kunt de panelen laten terugleveren op alle drie de fasen en opgewekte stroom zelf op alle fasen consumeren (denk aan laadpaal die vaak 3 fasen wordt aangesloten). Een andere overweging was als er op 1 fase overbelasting is dat niet je hele systeem ‘uitschakeld’. Meningen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      Zeker, ik heb zelf een 3-fase omvormer van SolarEdge om die reden.

    • @rmjjanssen2645
      @rmjjanssen2645 Před 2 lety

      Ah, nu begreep ik wel dan 1 van de nadelen van solaredge is dat als 1 van de fases overbelast is deze hele omvormer uitschakeld. Daarnaast moet er minimaal een x aantal panelen in de string zijn opgenomen om de omvormer te laten werken. Bij grote installaties met veel panelen zal dat geen probleem zijn echter bij kleine dak oppervlakten kan het zijn dat je niet aan het aantal komt of net wel maar als dan een van de panelen defect raakt, ligt ook je hele systeem weer plat. Dacht dat het er ongeveer 11 moesten zijn. Vandaar mijn voorkeur voor de Micro omvormers omdat daar de panelen ‘parallel’ staan en gelijk AC van de dak komt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      @@rmjjanssen2645 String met optimizers heeft dat probleem niet, omdat elk paneel afzonderlijk op de string wordt gezet. Dus een defect paneel, paneel in de schaduw, verschillende soorten panelen, verschillende windrichtingen, is allemaal geen probleem. Zeker bij de wat grotere systemen is een string met optimizers (SolarEdge bijvoorbeeld) goedkoper dan micro's.

  • @Simon-dm8zv
    @Simon-dm8zv Před 2 lety

    Hoe werkt het nu eigenlijk natuurkundig gezien (even los van de salderingsregeling) met het verbruiken van je eigen zonnestroom? Hoe wordt voorkomen dat de geproduceerde zonnestroom niet toch 'stiekem' het net op gaat en de verbruikers niet tegelijkertijd toch stroom van het net halen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      De omvormer 'duwt' het zonnevermogen met een iets hogere spanning het net op. Dus zeg de netspanning is 230VAC dan duwt de omvormer met 232VAC zijn vermogen de kabel in. Omdat je eerst je eigen meterkast tegenkomt zul je eerst zelf je eigen zonnevermogen gebruiken, mits dit beschikbaar is op dezelfde fase als de verbruiker. Overschot wordt het net op geduwt en komt mogelijk bij buren weer uit het stopcontact. Als er veel zonnepanelen in de straat zijn kan dit zelfs het middenspanningsnet op geduwt worden.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv Před 2 lety

      @@KetelKlets Erg duidelijke uitleg. Het kleine spanningsverschil dat de omvormer genereert was mij nog onbekend. Bedankt.

  • @bysebastiaan3106
    @bysebastiaan3106 Před 2 lety

    Bestaat er niet een slimme switch die in je groepenkast meet wanneer welke fase het meest verbruikt en dat die switch dan automatisch je zonnepanelen op die fase koppelt? Technisch moet dat toch mogelijk zijn?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      Alles is technisch mogelijk, de vraag is wat het kost en wat je er mee wint. Ik weet ook niet hoe goed een omvormer omgaat met een telkens verspringende 50Hz heartbeat (op elke fase ijlt de 50Hz wisselspanning 120 graden voor of na t.o.v. de huidige fase).

  • @thomaskoala5500
    @thomaskoala5500 Před 2 lety

    Dank voor je informatieve video’s. Ik had vandaag een leuke 😭ervaring met het energienet. Ik heb pv panelen en lever stroom aan het net. Vandaag knalde het energienet van de wijk eruit. Dan zou je denken nou dan blijft mijn stroom in de woning doorgaan. Nee hoor ook de omvormer schakelde af. Waarschijnlijk een veiligheidsvooziening om te voorkomen dat stroom uit de pv panelen toch het net opgaat. Maar dat betekent wel dat je toch in het “donker” zit. Ben benieuwd of hier een oplossing voor is.

    • @maarten_mensink
      @maarten_mensink Před 2 lety +2

      Ja anders blijft jou pv installatie stroom leveren naar het net en is gevaarlijk voor mensen die aan het net moeten werken. Om dit wel te kunnen heb je een omvormer nodig die ook in backup mode kan opereren hebben. Die schakelt je hele huis door middel van schakelaar(simpel gezegd) van het net af indien hij geen spanning meer detecteert op het net.

    • @PhilippeCJR
      @PhilippeCJR Před 2 lety +1

      Ik heb een HYD5000ep met accu. Die gaat over op de nood-outpout als het grid wegvalt. Met wat schakelaars kan ik zo het huis loskoppelen van het grid en de accu + solar aan het huis. Is alleen niet voor de huistuinkeuken gebruiker :)

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Před 2 lety +1

      ​@@PhilippeCJR Hele mooie oplossing die ik ook wel zou willen👍 Wel een beetje prijzig..😉

    • @PhilippeCJR
      @PhilippeCJR Před 2 lety

      @@Ad__Rem dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Tov enkel solar is het natuurlijk duurder. Tov systemen als solaredge, enphase etc is t een klap goedkoper op de diy manier.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Před 2 lety

      @@PhilippeCJR Ja, ik bedoel ombouwen is een dure grap want ik heb al een SolarEdge (zat al in aangekochte woning ;-) Maar, ik ga jouw oplossing zeker onthouden👍

  • @jwb6583
    @jwb6583 Před 2 lety

    Zelf heb ik bericht gehad van de netbeheerder dat ik een nieuwe slimme meter krijg, omdat de oude niet meer up to dat zou zijn, zit daar dan ook nieuw beleid in die nieuwe slimme meter? Ik heb een 1x35A aansluiting en 9 zonnepanelen (micro-omvormer per paneel, dus per paneel komt er al 230v uit).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      Ja, alle slimme meters gedragen zich als een oude draaischijfmeter. De meters die dat niet deden hebben een OTA-update gehad (over-the-air update).

    • @jwb6583
      @jwb6583 Před 2 lety

      @@KetelKlets ok, bedankt voor de informatie.

  • @gilbertbergh8980
    @gilbertbergh8980 Před 2 lety

    Goedemorgen, goeie video, maar ik heb een hele andere vraag. Ik wil graag 48 of 96v accu’s toevoegen aan mijn zonnepanelen systeem, maar ik vind eigenlijk nergens een systeem hiervoor. Of het is alleen te krijgen als een offgrid systeem (camper) of als een complete set van 1 leverancier. Weten jullie toevallig een andere oplossing? Alvast bedankt!

    • @woutb32
      @woutb32 Před 2 lety +1

      Je hebt hiervoor een omvormer nodig die geschikt is om te koppelen aan een accusysteem. Van SolarEdge is dat de StorEdge omvormer of je kan aan een bestaande omvormer een speciale interface toevoegen zodat je er een batterij aan kan koppelen.

    • @gilbertbergh8980
      @gilbertbergh8980 Před 2 lety

      @@woutb32 bedankt ik ga het eens onderzoeken.

  • @martijnt6262
    @martijnt6262 Před 2 lety

    huh dus mijn wasmachinegroep waar ik hem op wil aansluien is in de toekomst niet slim? aparte kast in het stopcontact van mijn wasmachine( aldus de intallateur) heb een 1 fase 35 amp

  • @jerompostma2750
    @jerompostma2750 Před 2 lety

    Ik merk dat er veel verschillende meningen zijn in de zonnepanelen branche betreft het maximale aantal wattage wat je op een hoofdzekering mag plaatsen. Geldt er ook selectiviteit in de groepenkast met zonnepanelen of is hier voor zonnepanelen een uitzondering gemaakt?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      Zie deze video: czcams.com/video/_cAEv8T6Cu4/video.html

    • @jerompostma2750
      @jerompostma2750 Před 2 lety

      @@KetelKlets Bedankt voor de reactie, je geeft in dit filmpje aan dat de 1.6 regel niet meer geldt als er sprake is van een aardlekautomaat. Betekend dit dat ik dan bij een 3x25 hoofdaansluiting elke fase met maximaal 5750watt mag belasten als ik dit op een aardlekautomaat afzeker? Is dit ook volgens de voorwaarden van nen1010?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +1

      @@jerompostma2750 Belasten wel, maar afzekeren niet. Je hebt namelijk altijd kans op gelijktijdig verbruik op die fase vanuit andere groepen, waardoor je die waarde overschrijdt als je afzekert op 25A. 20A = 4600W mag achter een 25A hoofdzekering mits je automaten gebruikt. Met automaten mag je die 20A zelfs over 2,5mm2 heen voeren.

  • @LhDiy
    @LhDiy Před rokem

    Waarom noemen jullie deze kast steeds maar meterkast als er geen meter inzit, enkel maar zekeringen of automaten en een differentieel of 2 ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před rokem +1

      De (slimme) meter zit eronder, net buiten beeld.

  • @PhilippeCJR
    @PhilippeCJR Před rokem

    Met een hybrid systeem met accu heb je meteen al een probleem, want als ik in de nacht het 3fase huis op de accu laat draaien, gaat dat nooit perfect lukken met een 1f omvormer met accu.

    • @robbertroomer6705
      @robbertroomer6705 Před rokem

      Geen idee, ik heb gewoon accupakket met een 3 fase Inverter. Mijn meter staat al 8 maanden stil. Accu is groot genoeg.

  • @tdbb8655
    @tdbb8655 Před 2 lety

    Juist daarom heb ik een 3 fase omvormer genomen terwijl het ook met 1 fase had gekund (5000 Watt piek over twee dakvlakken en twee dakkapellen)😀

    • @TheVictoire22
      @TheVictoire22 Před 2 lety +2

      als er 1 fase van de 3 te hoge spanning krijgt door omstandigheden in de wijk (had ik dus op L3 255V L1 238V en L2 240V) schakelt heel de omvormer uit. ALs je enkele fase hebt heb je de mogelijkheid om een fase te kiezen die een lagere spanning heeft. Dus het pleidooi van meneer ketelklets gaat verder. Je zult dus moeten bepalen waar je hoofdverbruikers zitten op welke fase. Vervolgens meet je of dit ook op de hoofdschakelaar de fase is met de laagste spanning. ZO niet moet je een andere fase met een lagere spanning naar de hoofdverbruikers brengen. Vervolgens sluit je op deze fase ook de zonnepaneelgroep aan. En dan kan het zo zijn dat na 3 maanden de situatie anders is wanneer andere mensen ook zonnepanelen plaatsen en dit vervolgens op diezelfde fase aansluiten. Dan stijgt de spanning weer iets. Vroeg of laat gaat dat bij veel mensen een probleem geven.

    • @tdbb8655
      @tdbb8655 Před 2 lety

      Dan zou je dit bijna kunnen automatiseren met een plc en drie magneetschakelaars😅

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      @@TheVictoire22 Daarom is het handig om doorlopend de spanning op alle drie de fases in de gaten te houden. Ik gebruik daarvoor mijn 3-fase SolarEdge omvormer (via de app) en de 3-fase kWh meter van HomeWizard.

  • @franklanfers
    @franklanfers Před 2 lety

    Wederom zeer helder. Graag stel ik nog een vraag: binnenkort worden er bij mij zonnepanelen geïnstalleerd. Ik heb desbetreffende installatie inmiddels bij mijn netbeheerder (Liander) aangemeld en kreeg de vraag of ik mijn huidige draaischijf meter (die ook terug kan draaien) gelijk ook wens te vervangen voor een slimme meter. Persoonlijk denk ik 'geen probleem', maar ik krijg nogal wat goed bedoelde adviezen om vooral mijn draaischijf meter te behouden, omdat daarbij ongelimiteerd (en ongecontroleerd) sprake is van salderen (c.q. een terugdraaiende schijf waarbij de netbeheerder geen invloed kan uitoefenen). Vraag; wat is verstandig 'slimme meter nemen of de oude draaischijf meter behouden'.
    Hopelijk heeft u gelegenheid tot reageren. Vriendelijke groet, Frank.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Před 2 lety +1

      Ik zou het sowieso doen omdat je meer inzicht hebt in je verbruik. Daarnaast is een draaischijfmeter met terugdraaien minder nauwkeurig.
      Misschien ook handige tip: plaats een tussenmeter in je eigen groepenkast. Hiermee kun je, zonder afhankelijk te zijn van een 'honkie-tonkie-Duits-Chinese-website', zien hoeveel stroom je hebt opgewekt voordat je het zelf verbruikt of aan het net levert.

    • @franklanfers
      @franklanfers Před 2 lety +1

      @@chewmonkey89 Bedankt voor je snelle 'en bruikbare' reactie En ook een 👍

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety +2

      Ik zou een slimme meter nemen. Draaischijfmeters draaien vaak iets te traag terug (max 10%) en ze gaan voor 2025 alsnog vervangen worden (4 telwerken worden dan vereist). Nu meteen voor een slimme meter kiezen is maar 1x een monteur over de vloer hebben.

    • @BB-ne9ev
      @BB-ne9ev Před 2 lety +1

      Ik zou zeker de slimme meter nemen als dit aangeboden wordt. In principe hoeft de netbeheerder het maar 1x kosteloos aan te bieden. Als je pech hebt is het anders straks voor eigen rekening.

    • @franklanfers
      @franklanfers Před 2 lety

      @@KetelKlets bedankt voor je reactie en advies 👍

  • @koosvandenheuvel8698
    @koosvandenheuvel8698 Před rokem

    En hoe is het dan met de omgekeerde situatie. Ik lever terug over 2 fase en heb een verbruiker (e-auto) over 3 fase?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před rokem

      Ook dat wordt ín de slimme meter rechtgetrokken (de SOM over de fases is hetgeen wat er gemeten wordt).

  • @TheEye99
    @TheEye99 Před 2 lety

    kan je de groep van de zonnepanelen ook aansluiten op 2 (!) groepen waarop het meeste verbruik is?

    • @gn7315
      @gn7315 Před 2 lety +1

      Als die 2e groep (en eventueel ook 3e groep) maar op dezelfde fase zitten dan kan dit

    • @TheEye99
      @TheEye99 Před 2 lety

      @@gn7315 bij een 2-fasen meterkast lijkt dit dus simpel te zijn.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 2 lety

      @@TheEye99 Een groep is niet hetzelfde als een fase. Je hebt 1-fase of 3-fase, 2-fase komt zover ik weet alleen in de VS voor.

    • @MrFransie85
      @MrFransie85 Před rokem

      @@KetelKlets nee alleen in huishoudens in de vs, het stroomnet daar heeft ook gewoon 3 fase naar mijn weten

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před rokem +1

      @@MrFransie85 Die trafo 'tonnetjes' in de houten stroommasten zijn stepdown trafo's met een middenaftakking, waardoor 240VAC 60Hz wordt opgesplitst in 2x 120VAC die 180 graden in tegenfase staan (2-fase dus). Sommige huizen hebben echter wel degelijk daadwerkelijk 3-fase (207VAC, oftwel 120V x √3).

  • @rsport2053
    @rsport2053 Před rokem

    Welke omvormer zit er op dit systeem?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před rokem +1

      Deze: czcams.com/video/dcMbtos67NU/video.html

  • @MVEE_keeppushing
    @MVEE_keeppushing Před 11 měsíci

    Heeft iemand een idee wat te doen? Heb 14 zonnepanelen, ben overgestapt naar 3-fasen ivm elektrische auto en sindsdien worden m’n zonnepanelen geknepen en is er te hoge spanning op het net waardoor ik niet kan terugleveren. Mijn beide buren hebben nergens last van (en ik ook niet voor de 3-fasen) aansluiting. Stedin heb ik niets aan - die sturen een standaardbrief nadat ze zogenaamd onderzoek hebben gedaan maar niet in gaan op waarom ik wel problemen heb maar m’n buren niet. Tis toch hetzelfde net waar we op zitten. Verlies 30-40% van m’n opbrengst door die ongein 😕

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Před 11 měsíci

      Zie: czcams.com/video/jcDYJ81mUjU/video.html

    • @MVEE_keeppushing
      @MVEE_keeppushing Před 11 měsíci

      @@KetelKlets Thnxs voor het bericht. Maar eens checken met de elektricien wanneer die eens tijd heeft 😗😇👍🏻

  • @apt8012
    @apt8012 Před 2 lety

    Oftewel: Er is besloten dat er over de fasen instantaan moet worden gesaldeerd, daarom maakt het niet uit hoe het is aangesloten. Wat je zegt klopt allemaal wel, maar het lijkt toch een beetje een aansporing om te gaan rommelen in de meter kast terwijl het niet nodig is. 'Voor het geval dat'. 'Omdat heel misschien het anders zou kunnen worden, ooit'. Ik denk niet dat netbeheerders er een groot belang bij hebben het anders te willen. Het geeft niet dat jij de zonnestroom van de buurman gebruikt en vice versa.

    • @martinhiddink3532
      @martinhiddink3532 Před rokem

      Mee eens. Voor nu is enige reden om wat aan te passen als de hele buurt op dezelfde fase teruglevert en daardoor spanning van die fase regelmatig boven uitschakelgrens van omvormer komt. Wel kan je met verbruik en levering op zelfde fase een klein stukje transportverliezen in het net voorkomen maar die zul je niet oo je afrekening terugzien omdat dit voor de meter zit. Saldering per fase is voorlopig koffiedik kijken en voor nu beter regelveranderingen in de gaten houden en nu draden in de meterkast te verleggen

  • @kdejong01
    @kdejong01 Před 2 lety

    Sorry, maar ik vind dit een non-reden en op pure speculatie. Ik zou ‘m op de fase zetten met de zwaarste afnemers, zodat de spanning onder de 250v blijft.
    Als dit echt gebeurt, wat niet aannemelijk lijkt, dan is het wachten op een slimme switch die je PV op een andere fase zet.

    • @JasperJanssen
      @JasperJanssen Před 2 lety

      “De zwaarste afnemers” telt alleen maar wanneer die ook daadwerkelijk aan staan.
      Tuurlijk, als je een boiler of auto hebt die je specifiek aanzet als het lekker zonnig is, dan moeten die op dezelfde fase staan. Maar voor de rest is verbruik grotendeels veel te grillig. Je kunt beter een fase hebben met 300w continu verbruik dan een met zo af en toe een vaatwasser die wel eens aanschakelt.

  • @dannyvanvlimmeren7174
    @dannyvanvlimmeren7174 Před 2 lety

    Sorry kamaraad, maar ik vind het een zware uitleg! Gebruik de spanningsrail in de meterkast en dan zitten alle groepen er gewoon op!
    Doen we al jaren! Niks nieuws sorry