Grote peakshaving test

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 2. 02. 2024
  • Met een grote test ga ik laten zien dat een thuisbatterij het beste tot zijn recht komt om netcongestie (file in de elektrische straat te voorkomen.
    Geen verdienmodel helaas, maar wel echte maatschappelijk toegevoegde waarde. Ook voor warmtepomp, laadpaal en doorstroomverwarmer.
    Meekijken kan: vrm.victronenergy.com/install...

Komentáře • 83

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk Před měsícem +1

    Batterij en systeem zijn bijna klaar, VenusOS op de Rpi is nog een beetje instabiel door de Rpi voeding, wordt aan gewerkt. Dank voor je input en werk met Victron, ik vindt het fijn dat het systeem zo open is en je (met kennis van zaken) je dingen kunt aanpassen, weinig andere leveranciers doen dit. Ik volg en probeer het na te doen.

  • @albertvandenbroeke1
    @albertvandenbroeke1 Před 5 měsíci +2

    Leuk experiment! Ik heb sinds kort ook een wat grotere batterij nu 20kWh, dit ga ik komende maand uitbreiden naar 30kWh. Ik ben een groot verbruiker net als jij dat bent. 2 warmte pompen en een elektrische auto, van het gas af. Het uitbalanceren van de stroom over de dag is dan ook belangrijk, peakshaving begin ik dan ook zelf mee te testen. Er is echter nog een andere optimalisatie belangrijk en dat is er voor zorgen dat er over de fases heen niet teveel verschillen zijn in belasting. Dit is een probleem als je bijvoorbeeld de auto aan het opladen (3 fasen) bent en de waterkoker aanzet (1 fase) op dat moment wordt er teveel stroom uit 1 fase onttrokken, waardoor het laden van de auto stopt. De auto wordt altijd met gelijke amperage per fase geladen. Met andere woorden de fase die het meest wordt belast bepaald of er wel of niet geknepen wordt bij het laden van de auto, de loadbalancing. Ik heb het nu bij mijzelf zo voor elkaar dat er over de fases heen een shaving plaats vindt zodat elke fase even veel ampere levert. Het gevolg is dat mijn auto gewoon blijft doorladen en het proces niet meer wordt gestoord door een waterkoker of boiler. Ik zag dat er bij jou op fase 1 bijvoorbeeld 3168 watt geleverd werd en op fase 2 289 Watt terug geleverd en fase 3 440 watt terug geleverd. Ik kiojk met plezier naar je filmpjes! Albert

  • @bing0001
    @bing0001 Před 5 měsíci +4

    Super hoe je veel gevoelige onderwerpen niet bespreekt!

  • @Jannick-mp7bf
    @Jannick-mp7bf Před 5 měsíci +2

    Mooi experiment! Benieuwd naar het verloop en resultaat.

  • @skinkie
    @skinkie Před 5 měsíci +2

    In principe hebben we dat beloningsmechanisme wel, je zou immers van 3x25A terug kunnen gaan naar 1x10A. Dan zou je per dag 55kWh kunnen 'laden'. Jouw 4.5kW zit daar nog (ver) boven. Op 11:43 begin je over 0 op de meter. Betekent dat voor jou het intern salderen dat de som van de 3 fasen uitgaand en som van 3 fasen inkomend 0 is. Of betekent het dat je load stearing gaat toepassing zodat er op geen enkele individuele fase ooit sprake is van backflow? Het kostte me een jaar om uit te vinden hoe je dit bij een Growatt omvormer zonder batterijen kunt inzetten zodat er daadwerkelijk nooit energie de deur uit gaat als er via een andere fase energie binnenkomt. Je hebt het op 14:38 over fase onbalans, probeer dat eens met de vrienden van Victron in software op te lossen, dat kan zo lang de buck/boost + inverter per fase voldoende vermogen heeft en je dus niet 'gebalanceerd' blijft terugleveren. Ik ben nu zelf bezig om te kijken of ik de onbalans op basis van het gemeten voltage (en load) mee kan nemen in de beslissing op welke fase wordt teruggeleverd. Ik zou zelf nog wel heil zien in het belonen van het concept "Q-at-night" (reactive power) en het overbrengen van Fase 1 240V via de omvormer naar Fase 2 die op dat moment op 225V staat.

  • @Timm1981
    @Timm1981 Před 5 měsíci +1

    Interessant, ik ga 'm volgen!

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk Před 5 měsíci +1

    Leuk project Harold, zeer interessant hoe je opslag en inverters dit gaan handelen, helaas lukt het me niet om dit mee te doen, batterij is nog niet klaar.

  • @marcowam2842
    @marcowam2842 Před 5 měsíci +1

    Leuke test! Ik ben benieuwd.
    Het fenomeen batterijen bij particulieren is nu definitief om zeep. Het was al niet terug te verdienen en in de nabije toekomst al helemaal niet meer.
    Groeten, Marco

  • @hansvankraaij7534
    @hansvankraaij7534 Před 5 měsíci +2

    helder verhaal maar hebben we hier dan ook meteen de oplossing voor alle congestie. Tennet en de Lianders van deze wereld zouden dit toch moeten omarmen. Als je ziet wat ze gaan of zeggen te moeten investeren in hun netwerken lijkt me dit een heel goed alternatief en met alle moeilijkheden die ze ervaren om grootschalige infrastructuur projecten te starten ( stikstof problematiek) zou een alternatief omarmt en ondersteund moeten worden. zowel bij de particulieren als de zakelijke markt.

  • @YvesWinkel
    @YvesWinkel Před 5 měsíci +2

    Goeie video Harold. Zéér vermakelijk om naar te kijken en vooral luisteren 😉 Heerlijk hoe je alle actuele onderwerpen "niet" bespreekt! 😛
    Super tof! We keep Victron big! 💪
    Harold,
    Wat misschien nog wel eens een keer leuk is om van gedachten over te wisselen is de "Price calculation" binnen DESS. Op Tweakers is daar namelijk een hoop over geschreven om die berekening te beïnvloeden door het geheel nog een keer te vermenigvuldigen of te delen door een factor "X" (afhankelijk van de in- en verkoop berekening.
    Jij doet dat duidelijk niet. Misschien heb jij hier een reden/mening voor.
    Groetjes mooi weekend.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems Před 5 měsíci

      Wanneer met Victron op onbalans markt? Het kan technisch wel, alleen met er nog een virtuele energiecentrale zijn die er mee werkt en open is waarmee je je eigen systemen kan koppelen.

  • @rickekels
    @rickekels Před 5 měsíci +1

    mooie test Harold hier kunnen wij wat mee! Heel erg benieuwd wat de resultaten zijn.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Ik hoop ook snel bij jullie de eerste testen te kunnen doen.

  • @bloepje
    @bloepje Před 5 měsíci

    Peakshaving/thuisbatterij is belangrijk voor ons allemaal. Er is genoeg energie, als we het maar lokaal kunnen opslaan of zelfs delen. Dat delen gebeurt door terugleveren. Dat opslaan is duidelijk. Het energie tarief zelf is daar een goeie leidraad in. Helaas valt alles in het niets door die belachelijk hoge energie belasting. Als die energie belasting ook een % zou zijn van de globale markt, dus meegaat met je energie prijs, dan geeft dat een goeie sturing.
    Op dit moment hebben we gewoon te veel energie op het net dat gewoon weggegooid wordt. Maar het zelf opslaan en dan terugleveren betekent dat je toch nog eens energie belasting betaalt over een teveel aan stroom die je verliest in je batterij systeem om dan terug te leveren.
    Dus de grootste rem zoals altijd in de energie wereld is de belasting die peakshaving eigenlijk beboet, terwijl je toch al 0.02 koop en 0.02 verkoop extra betaald. Je moet dan ook nog eens 0.03 euro extra betalen voor de energie die je verliest bij het opslaan van overschot.
    Een ander systeem zou kunnen zijn: energiebelasting op 0 als de prijs negatief of 0 is. Dit betekent dat meer mensen gaan opslaan, en automatisch negatieve prijzen verdwijnen.

  • @R-t-T1901
    @R-t-T1901 Před 5 měsíci +1

    Goedenavond Harold, interessant en ben benieuwd of je nog aanpassingen hebt gemaakt in jou Ess instellingen. Ik zag dat de charge or discharch restriction kon activeren. Wij hebben dit niet bij onze installatie. Ook werkt het bij ons niet zoals bij jou ondanks dat ik de instellingen van jou heb overgenomen. Groet Richard

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Ik zal komend weekend wat dieper in gaan op de instellingen

  • @vectorphaseshifter
    @vectorphaseshifter Před 5 měsíci +1

    Goed verhaal weer! Time-shift zou een leuke test zijn voor mijn Victron MP2 5kVA/7,5 kWh ESS en onze netvoeding op 8kW max. 1 fase systeem. Al zal dat nu nog niet kunnen omdat mijn PHEV lader nog niet aangestuurd kan worden via mijn HAS (omdat de BESEN EV lader nog niet slim getuurd kan worden)

  • @iamkian
    @iamkian Před 5 měsíci

    Wil je misschien laten zien welke aanpassingen je moet doen in de SolarEdge?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +1

      Zoek even onder mijn SolarEdge video's. Ik heb daar eerder al aandacht aan besteed

  • @RonaldTermaat
    @RonaldTermaat Před 5 měsíci

    Hallo Harold, leuke video weer!
    Je zet de input current limit op 8. Maar dat is op de omvormer. Op dit moment is het nog niet mogelijk (is Victron wel mee bezig) om de input limit daadwerkelijk op de grid input te zetten. Dat betekent dat nu (in jouw situatie) bij het verbruik via de normale AC loads de input current limit niet wordt meegenomen. Dat komt dus bovenop de limiet van 8A van je omvormer.
    Het kan dus alleen op dit moment op deze manier als al je loads op Critical Loads zitten (en je je PV kan limiteren op basis van teruggave aan grid).
    Met de aanpassing die Victron aan het maken is (echt limiteren op Grid en niet op input omvormer) ben je al een stuk dichterbij. Moet je nog wel je PV onder controle krijgen.
    Ben benieuwd naar het vervolg.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Ik ben uiteraard op de hoogte van wat Victron doet. De regeling op Current Limit reageert sneller dan de software sturing via ESS. Maar ik ga die ook nog testen, vermoedelijk na de 1e week.

  • @wilcostienezen9403
    @wilcostienezen9403 Před 5 měsíci

    Een vraag, ik zie dat je de Solar Edge ook gekoppeld hebt in de VRM. Nu haal ik ook via modbus de info op in home assistant. Moet je dan een extra meter plaatsen om via modbus de opbrengst van de Solar Edge in de VRM te krijgen. Wij proberen ook ons verbruik te sturen zodat we ook de 3 fase 25A niet te zwaar belasten. Sturen ook op verbruik van de warmtepomp en de e-autos.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +1

      Nee, extra meter is niet nodig. Zoek even in mijn video’s naar andere SolarEdge video’s. Daar leg ik het uit.

  • @adwimkalfsterman2953
    @adwimkalfsterman2953 Před 5 měsíci

    Hoi Harold,
    Wederom een leuke video, dank daarvoor! Ik zit ondertussen in Kiosk mode naar je draaiende installatie te kijken en het valt me op dat de installatie teruglevert aan het net, terwijl je accu pas 57% is geladen (was rond 11:45). Is dat iets wat het ESS systeem beslist obv de day ahead tarieven? Nu terugleveren en later de accu via het net opladen is goedkoper? Neemt hij daarin de transportkosten ook mee?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Ja, dat heb ik ook gezien en dat is nu niet wenselijk dus heb ik het uitgezet

  • @WillemH57
    @WillemH57 Před 5 měsíci

    Heel duidelijk Harold. Voordat ik je video zag heb ik Zonneplan al geconfronteerd met het feit dat hun systeem (en dus jouw opbrengst) staat of valt met de verschillen tussen de energietarieven. Als dat minder wordt (zoals Harald aangeeft) wordt de opbrengst lager. Zonneplan gaf als reactie dat zij verwachten dat door de verdere opkomst van zon- en windenergie het verdieneffect alleen maar beter wordt. Ik vindt e.e.a. maar zeer onzeker.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      De spread zal wel hoger worden als er meer zonnestroom is. Maar iemand met zonnepanelen profiteert daar nauwelijks van. Het is vooral interessant voor iemand zonder PV maar dan wordt het greenwashing

  • @BarryHoogendoorn
    @BarryHoogendoorn Před 5 měsíci

    Klopt het dat de peakshaving welke fase beschermt tegen overbelasting maar niet balanceert over de fases? dus F1 3A ontladen batterij en F2 en F3 4A laden batterij?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Ja. Balanceren wordt als som vd fases gedaan. Net zoals je afrekening. Maar je kunt dit met een instelling wijzigen

  • @kees356
    @kees356 Před 5 měsíci

    Welke europese batterijen gebruik je Harold? 8k voor 10kw moet toch nu wel lukken?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +1

      Wij bouwen zelf batterijen. Zie de website www.hetslimmehuis.nl
      Een 15kWh kost 4950 ex BTW
      Maar dat is zonder omvormer!

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Před 5 měsíci +1

    De eerste 3 minuten, helaas helemaal met jou eens.
    Ook de Dynamische pieken en dalen zijn inderdaad minder geworden en minder leuk.
    Ik ga liever kijken of ik met Heat Pipe gratis warmte in Geïsoleerde Waterzakken deze langer kan opslaan.
    Maar ook daar, kwaliteit en prijzen lopen zo uiteen en rest is bagger en wij verkopen de enige goede?
    Ja ook daar WC Eend verkopers!
    Ik had een berekening maar nu na 4 maanden gestopt, dat is risico in deze markt van hoge en weer lagere prijzen.
    De Thuis batterij heb ik al maar als ik deze niet een gebruikte zelfgebouwde maar gekochte had was het achteraf niet rendabel!
    De stroomprijs nu is zo gedaald dat ik nu het niet meer zou doen voorlopig.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems Před 5 měsíci +1

      Die pieken zullen inderdaad kleiner worden wanneer mensen bewuster dus om gaan met hun verbruik. Alleen toch positief? Meer mensen die groene energie nuttig gaan gebruiken.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Před 5 měsíci

      @@HermanWillems De in 2019 gekochte Tesla was koopje! Als ik die nu moet inkopen en nog thuisaccu van maken ben ik 5x duurder uit.
      Ook de berekening van 2021 en 2023 gemaakt en deze 3 jaren zijn zowel Accu nieuw kopen toen + energie prijzen totaal andere.
      In 2019 was dit nauwelijks rendabel door vaste contract + lage prijzen.
      2021 leuk maar bij alles nieuw kopen niet rendabel.
      In 2023 was het dikke winst helaas door de "Speciale Actie" die ik geen Oorlog mag noemen.
      Nu op verbruik / geleverde cijfers met Jan 2024 berekend t.o.v. 19, 21 en 23 en 4x januari weer minder leuk als in 2023 maar nu zou ik geen nieuwe kopen als dit weer naar 2021 zou gaan dalen en dat weet niemand.
      Dat is geen nieuwe accu kocht maar gebruikte Tesla zelf bouwde reken ik niet, want dan is elk jaar geweldig.
      Vooral omdat toen een schade auto nog betaalbaar was en nu soms zo hoog, kan beter iets in China kopen en 2 maanden wachten!
      Wel gebruik ik de Wasmachine en Vaatwasser alleen bij harde storm soms nog in de nacht uren.
      Meestal nu overdag als de Dynamische prijzen laag zijn dus nog steeds, bericht leverancier kijken en dan Timer aanzetten en draaien.
      Ik dacht net als Harold deskundige te zijn maar durf dat nu niet meer te roepen.

  • @yourburton
    @yourburton Před 5 měsíci

    Kan je ook per fase peakshaving inzetten en kan de omvormer dan ook per fase stroom geven of is die altijd gelijk?

  • @bjornvermeire
    @bjornvermeire Před 5 měsíci

    Sorry
    Domper op het feest.
    Elektrische batterijsystemen verbruiken een pak energie wanneer er onvoldoende zonnestroom is.
    Je kan beter jouw energie opslaan in sanitair warm water of zelfs een accumulatiekachel die je enkel met zonnestroom oplaadt.
    70% van de energiebehoefte is namelijk thermisch!
    Je kan beter een energiemanager gebruiken zoals een Luqas van Qbus.
    Ik gebruik deze zelf ook. Op basis van actueel verbruik regelt deze het piekvermogen/verbruik door de warmtepomp, laadpaal en de extra boiler te regelen.
    Batterijsystemen zijn in de winter zo goed als nutteloos voor piekshaving.

  • @julianm1502
    @julianm1502 Před 5 měsíci

    Bedankt weer voor je nuttige film! Waarvoor gebruik je die doorstroomverwarmer? Is dat ipv een warmtepompboiler?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Ja.

    • @julianm1502
      @julianm1502 Před 5 měsíci

      ​@@HHalewijnben benieuwd naar je overwegingen. Want doorstroomverwarmer is cop 1, en verbruikt dus ip veel meer.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      @@julianm1502 ik heb een buffervat van 1000 liter. Het kost veel energie om een deel daarvan te verwarmen voor warmwater. Bovendien heeft een boiler stilstandsverliezen. Daarnaast wordt de restwarmte vd warmtepomp en de weinige opbrengst vd zonneboiler in de winter wel opgeslagen in het buffervat. Het koude water wordt dan opgewarmd tot gem. 30 graden en dat gaat naar de doorstromer. Zeer efficiënt dus en in de zomer niet meer nodig vanwege zonneboiler. De opstart stroom is een paar seconden heel hoog, daarna modulerende terug naar 6-8kW afhankelijk vd temperatuur.

    • @julianm1502
      @julianm1502 Před 5 měsíci +1

      ​@@HHalewijnhelder, bedankt voor de toelichting

  • @albertvandenbroeke1
    @albertvandenbroeke1 Před 5 měsíci

    Wanneer je peakshaving test is afgerond, dan zou het een idee zou kunnen zijn, om een stap verder gaan dan peakshaving. Je kan proberen om te kijken in hoeverre de ochtend peak en de avond peak terug te brengen zijn naar nul op het grid en de batterij weer te laden op de goedkoopste momenten van de dag. Je hebt dan geen extra kosten aan de energieleverancier voor het terug leveren, omdat je alles zelf gebruikt. Ik ben hiermee zelf aan het experimenteren.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Dat doet het systeem al grotendeels in combinatie met Dynamic ESS

  • @tom.veen24
    @tom.veen24 Před 5 měsíci +1

    Intresante video Harold. Ik ben benieuwd of je met jullie verbruik in huis hiermee uitkomt. Ik zag alleen met je stroomprijs berekening van zonneplan dat je handeling fee op 2 cent staat en daar vervolgens de btw bij gerekend wordt, maar volgens mij zit er al btw op die 2 cent. Bij mij heb ik hem op 0.0165 gezet.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Het is vervelend dat die providers dat niet transparant op hun website zetten.

    • @tom.veen24
      @tom.veen24 Před 5 měsíci +1

      Klopt het staat niet duidelijk op de site. Daarom heb ik contact met ze erover opgenomen.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      @@tom.veen24 bedankt, dan pas ik dat aan in mijn formule.

  • @bjornvermeire
    @bjornvermeire Před 5 měsíci

    Sorry
    Domper op het feest.
    Elektrische batterijsystemen verbruiken een pak energie wanneer er onvoldoende zonnestroom is. Ik ken een installatie waar het batterijsysteem eens de batterijen leeg zijn, constant minstens 30W verbruiken.
    In die installatie stond nochtans al een Qbus energieregeling (LQS06SA aan 598€), waardoor de gebruiker al meer dan 1000euro op één jaar had uitgespaard. Sinds die nog een battetijsysteem (6000€) heeft bijgeplaatst... is zijn verbruik in de winter gestegen! Gevolg? Met batterij betaalt hij méér aan elektriciteit dan zonder!
    Je kan beter jouw energie opslaan in sanitair warm water of zelfs een accumulatiekachel die je enkel met zonnestroom oplaadt. Hierdoor reduceer je ook uw verbruik in gas!
    70% van de energiebehoefte is namelijk thermisch!
    Je kan beter een energiemanager gebruiken zoals een Luqas van Qbus. Ik gebruik deze om onze laadpaal automatisch te sturen in functie van tarief en beschikbaar vermogen onder het ingestelde piekvermogen. Wij hebben zonder batterij een gemiddelde maandpiek van 3,9kW!
    Op basis van actueel verbruik (o.b.v. P1 poort in digitale meter) regelt deze het piekvermogen/verbruik door de warmtepomp, laadpaal en de extra boiler (dynamisch) te regelen.
    Batterijsystemen zijn in de winter zo goed als nutteloos voor peakshaving.
    Als het de bedoeling is om eigen energie te stockeren, doe het dan eerst thermisch.
    Als het de bedoeling is om piekvermogen te limiteren, dan doe je dat door slimme sturing op de warmtepomp en laadpalen.
    Je kan bovendien de EV en warmtepomp nog optimaler sturen in functie van energietarieven met een dynamisch contract.
    De investering in een energiemanager zoals Luqas, is véél lager en de winst en efficiëntie is véél hoger.
    Door de farce bij mijn kennis met zijn batterij, moet je mij niet meer proberen overtuigen dat batterijsystemen nuttig zijn. Dat zijn ze namelijk niet. Maar als je zoveel hebt geïnvesteerd in zo een dergelijk systeem, is het natuurlijk moeilijk om daar zelf negatief over te doen.
    Gelukkig zijn ze bij Qbus ook de slimme sturing van batterijen met de Luqas aan het ontwikkelen. Hopelijk wordt daardoor zijn batterijsysteem ietsje interessanter. Maar dat kan volgens mij alleen lukken door het gebruik van dynamische energietarieven. Voor de laadpalen en warmtepomp is het al zo dat ik dat kan met mijn energiesysteem (LQS06SA).

  • @ariebastiaanse3423
    @ariebastiaanse3423 Před 5 měsíci +1

    Ik zou die 11kW auto eerder doen via loadbalancing dan uit de accu, scheelt je erg veel omzetverliezen. Mits je genoeg tijd hebt om te laden.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Loadbalancing wordt door het EMS gedaan en die stuurt de EV lader ook aan. 4.5kW voor een lader is tekort en mijn opdracht is om binnen die 4.5kW te blijven. Dus er moet bijgeleverd worden uit de batterij of uit de zon (die het nu nauwelijks doet)

  • @patrickmathijssen9388
    @patrickmathijssen9388 Před 5 měsíci

    Een EV accu (gedeeltelijk) laden met een ESS accu heeft weinig nut. Ik snap dat je wilt piek shaven daarmee, maar dan zou je beter de laadcapaciteit van een 11kw AC EV lader terug kunnen schroeven naar de maximale net afname die je wilt behalen (4,5kW), en de ESS accu echt puur voor de woning (warmtepomp etc.) gebruiken. Het duurt dan wel wat langer voordat de EV accu vol zijn zijn. Gr. Patrick. (30kVA dynamic ESS op 48kWh opslag en 2 EV’s)

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Dat klopt, je hebt nu dubbele conversie. Maar ik zie al aardige dingen. Als je nu kijkt zie je dat de EV lader in pauze staat. Precies wat de bedoeling is.

  • @johannes3-16
    @johannes3-16 Před 5 měsíci

    We hebben een 1 fase aansluiting en wij willen straks naar een hoofdzekering van 10A. Daar zullen we het mee moeten doen. En dat scheelt veel netwerkkosten.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Daar kun je best veel mee doen. Maar kun je die aanvragen voor een woning?

    • @johannes3-16
      @johannes3-16 Před 5 měsíci

      @@HHalewijn ja ze zetten er gewoon een andere zekering in. Lager tarief netwerk alleen voor 1 fase niet 3 fase.
      Eerst nog even de juiste victron kiezen. Dat je wel ongeveer 35A max kan gebruiken samen met accu's al zullen er wel wat voorwaarden in de kast komen. Bijvoorbeeld boiler uit als waterkoker aan gaat.

    • @mikestegen
      @mikestegen Před 5 měsíci

      Heb het even opgezocht voor bv Enexis, van €35 naar €11 /maand. En de belastingvermindering van €521 lijkt gekoppeld aan verblijfsfunctie, dus die hou je gewoon.

    • @SensorX-NL
      @SensorX-NL Před 5 měsíci

      @@johannes3-16 Je hebt dan een 8kVA omvormer nodig. Die levert 6400W continue tesamen met powerassist van je aansluiting 10A komt dat uit op 8700Watt ofwel 37A. Afzekeren met 40A!!! Je kunt ook 2x 5kVA omvormer parallel zetten, maar dat is wel lastiger te configureren en te installeren. Je hebt dan ruim 10kW/43A

    • @johannes3-16
      @johannes3-16 Před 5 měsíci

      @@SensorX-NL precies hoezo netwerkproblemen niet op te lossen

  • @landmanp
    @landmanp Před 5 měsíci +6

    Trouwens ik ben eens gaan doorvragen over Zonneplan, je zit 7 jaar vast aan Zonneplan en Tennet. Zij bepalen wanneer de door JOUW betaalde batterij wordt gebruikt, je hebt er zelf niets over te vertellen Als ze jouw batterij door Tennet wordt uitgewoond/misbruikt omdat dat voor hun goed uitkomt, is dat jouw probleem, 4% degradatie per jaar vinden ze normaal, maar is best aan de zware kant (BYD bijvoorbeeld doet 1% per jaar). Zonneplan wil ook geen transparantie geven wat Zonneplan met jouw batterij verdient en ook niet hoe jouw vergoeding in elkaar zit. Het is een leuk (gesponsord?) verhaal maar bepaald niet objectief. In België zijn ze al veel verder met batterijen en proberen energiebedrijven hetzelfde, de macht overnemen van thuisbatterijen. Hiervoor wordt door onafhankelijke partijen gewaarschuwd. Volgens mij gewoon wachten met batterijen, er komen veel meer soorten batterijen (sodium) aan die ook veel goedkoper worden en waarbij er geen brandgevaar bestaat of het risico veel lager is.

    • @theone3060
      @theone3060 Před 5 měsíci

      In de aansturingsvoorwaarden lid 3 van Zonneplan staat dat de overeenkomst maandelijks opzegbaar is.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      En dan?

    • @theone3060
      @theone3060 Před 5 měsíci

      Ik ga ervan uit dat je dan een relatief goedkope batterij hebt van Nexus, waar van je niet weet of je die simpel zelf kunt aansturen 🫤

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 Před 5 měsíci

      ​@@theone3060 Wat je wel weet is dat jouw 'goedkope' batterij met Chinese Solis omvormer bij lange na NIET kan wat Victron wel kan, zoals peak shaving, noodstroom, andere apparaten efficient aansturen enz. Laat staan je import en exportstroom beperken, zoals nu in België al van toepassing is, en ongetwijfeld hier ook gaat komen. De enige partij die voordeel heeft bij een Zonneplan accu is Zonneplan zelf

    • @thomasdemeyer7256
      @thomasdemeyer7256 Před 5 měsíci +1

      In België bepaalt de eigenaar wat er met de batterij gebeurd. Zelfconsumptie is prioriteit

  • @DaveMenkehorst
    @DaveMenkehorst Před 4 měsíci

    Offtopic Harold! Maar goede muzieksmaak heb je

  • @cg986
    @cg986 Před 5 měsíci

    De LIVA batterij is een mooi voorbeeld van een hybride industriële batterij.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Lithium Vanadium?

    • @cg986
      @cg986 Před 5 měsíci +1

      @@HHalewijn Ja, de lithiumbatterij kan directer reageren, en de vanadium redox flow batterij pakt het vanaf daar op.

  • @JoostvandenAkker
    @JoostvandenAkker Před 5 měsíci

    Je hebt het nog over die '2 cent aan de energieprovider per ingekochte kWh' en 'wil je gaan handelen dan moet je ook weer 2 cent betalen voor iedere verkochte kWh'. Ik lees op de site van Zonneplan:
    "*Hoe zit het met de handling fee bij terugleveren?* Je ontvangt de inkoopvergoeding voor het terugleveren van zonnestroom gewoon terug. Voor het afnemen van stroom betaal je inkoopkosten en voor het terugleveren van stroom ontvang je dus ook inkoopkosten. Dit geldt ook wanneer je op jaarbasis meer stroom teruglevert dan afneemt, ondanks het feit dat juist de huishoudens met zonnepanelen voor relatief hoge onbalanskosten zorgen."
    Klopt het dan wel wat je zegt? Wil dit niet juist zeggen dat je die handling fee dus kunt 'negeren' bij dezelfde hoeveelheid in/verkopen?

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      Zo is het mij nooit uitgelegd. De belastingen kun je salderen maar de rest zijn gewoon kosten die bovenop de kale kWh prijs worden gelegd. Maar wijs mij op de passage op de website en ik zal er in een volgende video een opmerking over maken. Transparanter kan ik het niet maken.

  • @landmanp
    @landmanp Před 5 měsíci +1

    Werkelijk? 27000 kHw gebruik is bizar, het lijkt wel een fabriek, dat je 22000 kWh teruglevert is mooi maar je bent met het gebruik wel uit de bocht gevlogen.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +2

      Dat valt best mee voor een all-electric woning van 1750m3, 2EV's die bijna dagelijks laden, 1 BHEV die dagelijks laadt, enz.

    • @Deiphobuzz
      @Deiphobuzz Před 5 měsíci

      @@HHalewijn En wat is dan de verdeling? Ik heb een 160m2, all electric, geen EV's. verbruik zon 5500 a 6000kwh en wek 8900kwh op.

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci

      @@Deiphobuzz ong. 5000 voor de grote woning, bijna 2000 voor gastenverblijf, 12000 voor auto's, ruim 5000 verwarming en dan nog overige zaken oa verliezen

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk Před 5 měsíci

      Dacht er ook zo over achterlijk hoog verbruik goed voor het milieu

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +1

      @@Fritsvrolijk reken het even terug naar jouw eigen verbruik per m3 inclusief vervoer.

  • @cyberjunkynl
    @cyberjunkynl Před 5 měsíci

    Omg 27K, ik zit niet eens op een tiende per jaar!

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +1

      Mmmm, doe je goed en ja, ik moet mij schamen. Maar daar zitten dus ook de elektrische auto's in, samen goed voor 15000 kWh

  • @Looyenss
    @Looyenss Před 5 měsíci

    even over je intro, onbalans heeft niets te maken met dynamische tarieven, en als we allemaal gebruik gaan maken van dynamische tarieven zullen ze niet naar elkaar kruipen want de profielen gaan de mist in. Verder prima video, maar iets met klok en klepel 🙂

    • @HHalewijn
      @HHalewijn  Před 5 měsíci +1

      Ik geloof niet dat ik die 2 door elkaar heb gehaald. Day ahead is bedoeld om onbalans in vraag en aanbod vooraf te verhandelen. Intraday doet dat gedurende dag, onbalansmarkt gedurende het uur. Wat ik bedoel te zeggen is dat kannibalisme optreedt als iedereen massaal toetreedt. De taart groeit niet, de porties worden steeds kleiner. En iedereen gaat beter sturen op en met regelbaar vermogen, want daar zit de besparing en het mitigeren van risico.

    • @skinkie
      @skinkie Před 5 měsíci

      @@HHalewijn Het netto resultaat zal zijn dat intraday """beschikbaar komt""" voor de eindgebruiker in de vorm van dynamische uurprijzen die geen dag van te voren bekend zijn. Terwijl van uit een meer kapitalistische gedachte de eindgebruiker met een slimme meter in staat zou moeten worden gesteld om zonder tussenkomst van een derde onderdeel te kunnen worden van de FCR. Mijn communistische gedachte zou zijn: zorg er als eindgebruiker zelf voor dat jouw lokale netwerk toegang tot het middenspanningsnetwerk stabiel blijft op 230V en laat landelijke effecten vooral bij daadwerkelijke producenten en niet bij 'tussenhandelaars' zoals de Balancing Service Provider of Congestion Service Provider.