Is suiker echt zo slecht voor je?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 21. 03. 2022
  • Suiker; het heeft een niet al te beste reputatie. Het maakt je dik, sloopt je tanden en het zou volgens sommige media net zo verslavend zijn als cocaïne. Maar is het écht zo slecht voor je lijf? Voedingswetenschapper Guido Camps (Wageningen Universiteit) vertelt de bittere waarheid over suiker.
    Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► open.spotify.com/show/0z2ydI7...
    Podcast op iTunes ► itunes.apple.com/nl/podcast/d...
    Onze website ► www.universiteitvannederland.nl/
    Instagram ► / universiteitnl
    Twitter ► / universiteitnl
    Facebook ► / universiteitvannederland
    Voor niet-commercieel gebruik is het toegestaan om fragmenten (mits context behouden) te gebruiken. Bij twijfel, mail ons op info@universiteitvannederland.nl
    Over de Universiteit van Nederland:
    We zijn een stichting met een volledig onafhankelijke redactie. Onze missie is simpel: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met de veertien universiteiten in Nederland zorgen wij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis bij jou komt.
    Wil je reageren op onze video’s? Leuk, we horen graag van je! Wel een paar aandachtspunten om rekening mee te houden:
    - Schelden is niet toegestaan, net als kwetsende, discriminerende of racistische uitspraken.
    - Geen negatieve opmerkingen over de spreker. Onze wetenschappers doen vrijwillig mee aan onze video’s, laten we het leuk houden voor hen!
    - Links naar andere pagina’s, kanalen of websites zijn niet toegestaan, tenzij het wetenschappelijke artikelen of nieuwsberichten zijn.
    - Geen onwaarheden of onduidelijke berichten.

Komentáře • 139

  • @youjitsuhoneybadgers8322
    @youjitsuhoneybadgers8322 Před 2 lety +7

    Het zou voor grote bedrijven zoals unilever veel minder makkelijk gemaakt moeten worden allerlei troep in ons eten te gooien. Verder raad ik iedereen aan een moestuintje te starten en jezelf en je kinderen eerlijke voeding te geven. Ook met een kleine tuin kun je best wat plantjes neerzetten die met niet al te veel zorg wat lekkers produceren. Hiermee voed je je kind gelijk ook op door ze een goed beeld te geven waar voeding vandaan komt en hoe het er uit hoort te zien, ruiken, voelen en proeven.

  • @tchilp
    @tchilp Před 2 lety +1

    Bedankt voor de ondertiteling!

  • @Hertogz
    @Hertogz Před 2 lety +11

    Ik had graag iets meer toelichting gezien op waarom het dan schadelijk is wanneer het lichaam zegt 'ik heb teveel energie dus ik sla het op'. Verder vind ik het een mooi, informatief en tof uitgelegd filmpje. Mvg, Hans.

    • @annia2960
      @annia2960 Před 2 lety +2

      Mee eens. Heb geen antwoord gehoord op de titel. Voor de rest heb ik het hele filmpje bekeken omdat het zo goed wordt uitgelegd.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety +5

      Als je suiker binnen krijgt, stijgt de bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert daar op door insuline in het bloed te verhogen. Insuline heeft heel veel effect. Het zet cellen open voor glucose opname, het voorkomt dat oude cholesterol door de lever verwerkt wordt etc. De cholesterol oxideert en veroorzaakt vaatontsteking.
      Niet vetten, maar koolhydraten zijn de oorzaak van vaatverkalking. Het verlagen van cholesterol om vaatverkalking te voorkomen kan het best omschreven worden als kwakzalverij.
      De laatste 100 jaar is onze koolhydraatinname enorm gestegen. Tegelijk kregen we een epidemie van diabetes, hart- en vaatziekten en Alzheimer, drie ziekten die nauw met elkaar verbonden zijn.
      We zijn tientallen jaren geïndoctrineerd met de vet/linolzuur/cholesterol/statine/insulineleugen, en het zal nog jaren duren als het aan de belanghebbenden ligt voordat dit gecorrigeerd wordt.

    • @Hertogz
      @Hertogz Před 2 lety

      @André, dank je wel voor je bericht en uitleg, dit waardeer ik.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety +2

      Ik denk dat ze daar niet teveel op ingaan, omdat vanuit voedingscentrum nog wordt geadviseerd om wel iets van suiker binnen te krijgen. Ik heb zelf een lange tijd letterlijk al het suiker geschapt. Ik at alleen maar vlees. Ik bakte ook met varkens of ganzenvet. Ik voelde me veel gezonder. Ik at nog geen orgaanvlees dus ik moest om de paar weken wel nog iets van fruit binnen krijgen. De vitamine C voelde goed, maar de suiker uit het fruit absoluut niet.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety +1

      Ook omdat brood, melk, aardappels wordt geadviseerd bij een gezond voedingspatroon. Terwijl wetenschappelijk gezien je dat natuurlijk beter kan schappen, vanwege alle suikers of zetmeel. Voedingswaarde zoals vezels, vitamines etc.. kan je beter gewoon uit groente of fruit halen of uit vlees. Paleo dieet. Waar ons lichaam voor is gemaakt vanuit de oertijd.

  • @bulletbul3040
    @bulletbul3040 Před 2 lety +1

    Dit is een super simpele manier uitleg top 💪👌‼️

  • @gettocity033
    @gettocity033 Před 2 lety +6

    Suiker, en vooral teveel fructose is slecht voor je (vooral voor je lever) omdat alleen de lever de fructose metabolliseerd. Suiker en andere koolhydraten zorgen voor insuline pieken en brengen vaak ontstekingen met zich mee. Suiker is slecht, maar frequent eten is ook slecht omdat je alvleesklier elke keer insuline aan moet maken waardoor je op een gegeven moment insuline resistent kunt worden. Het beste is 2 vaste maaltijden per dag, koolhydraat arm en daarbij vasten. Dus eten in een tijdsbestek van 6 uur en de rest vasten. Maar ja soms is het gwn zo lekker om een broodje kaas te eten. Ik denk dat als je sowieso troep als chips snoep koekjes frisdrank laat staan, en Max 3 keer per dag eet, en daarnaast veel groenten en vet eet, gematigd bent met eiwitten en koolhydraten dat je al heel veel goed doet qua voeding.

    • @larocdokarnap3227
      @larocdokarnap3227 Před 2 lety

      Suiker is niet slecht, er mankeert wat aan jouw eet gewoontes, is heel wat anders.
      Ik zou die Libelle opzeggen want het doet je kennisgeving geen enkel goed. Wat een trieste toestand om al die gekke ideeën hier te lezen, geen wonder dat 1 op de 3 Nederlanders vaste klant wordt bij de dokter.
      Slechte informatie leidt tot het maken van slechte keuzes, slechte keuzes leiden tot slechte gevolgen.
      Jij gelooft zeker ook dat vlees eten slecht is of niet?

  • @rredding
    @rredding Před 2 lety +14

    Deel 2
    Dit effect is vooral te zien bij diabetes, maar ook prediabetes en lichtere vormen van insulineresistentie zorgen voor versuikering als het chronisch wordt van aard. (Dit kan aangetoond worden met een HbA1c test. In het kort wordt de versuikering van rode bloedcellen gemeten, en is een gemiddelde voor de "suikerbelasting" over de laatste 3 maanden.. Een waarde tussen 4.7 en 5.5% is optimaal).
    Daarnaast worden deze hoge bloedsuikerniveaus vaak gevolgd door een overcompensatiereactie waarbij te veel insuline wordt geproduceerd (hyperinsulinemie). Deze bloedsuikerdip wordt ook wel hypoglycemie (of hypoglykemie) genoemd.
    In een suikerdip kun je je moe, lusteloos en depressief voelen en dit kan er voor zorgen dat er flinke ‘cravings’ ontstaan naar ongezonde zoete zwaar bewerkte snacks bestaande uit suiker, vet, zout en veel calorieën.
    Daarom is een voedingspatroon voor mensen die insulineresistent zijn makkelijker vol te houden wanneer de gekozen maaltijden de bloedsuiker maar langzaam verstoren en er geen bloedsuikerschommelingen optreden.
    Bekend met de term "hangry"? Misschien duidt dit ook op werkelijke verslaving..
    Goed, ik denk aangetoond te hebben dat iets méér dan een beetje suiker en geraffineerde koolhydraten wel degelijk een probleem vormt. Er spelen grote financiële belangen. Suiker is goedkoop, het werkt verslavend, zorgt voor enorme problemen in volksgezondheid, is NIET essentieel voor het lichaam, maar wordt nog steeds gepromoot in de schijf van vijf, door het voedingscentrum. Het verhoogt de winsten van de voedingsindustrie.
    Jaren geleden werd vet tot volksvijand nr 1 verklaard, op basis van uitermate zwak, en zelfs gemanipuleerd onderzoek. Ik zal hier nu niet op ingaan. Intussen is bekend dat verzadigde plantaardige en dierlijke vetten ABSOLUUT GÉÉN INVLOED HEBBEN OP GEZONDHEID. Ze zijn onschadelijk. Dat kan niet gezegd worden van meervoudig onverzadigde vetten. De in de reclame gezond genoemde plantaardige vetten (koolzaad, raapzaad, zonnebloem, katoenzaad en arachideolieën) worden snel ranzig (dwz: oxideren snel, vergelijk met het donker worden van een doorgesneden appel of roesten van een spijker). Dat komt omdat ze heel graag met zuurstof reageren. Deze oliën worden ingebouwd in celwanden en daardoor gaat het lichaam ontstekingsreacties vertonen. De oliën zijn helemaal niet natuurlijk, ze zijn behandeld met oplosmiddelen zoals hexaan, daarna met sterke loog (natriumhydroxide), geënterd (door koude zijn wasachtige stoffen onttrokken), behandeld bij zeer hoge temperaturen, ontgeurd, etc
    Verzadigde vetten hebben (bijna) geen ontstekingsreacties. Roomboter, reuzel, kokosolie, avocado olie en olijfolie zijn gezonde vetten.
    Transvet is een industrieel vet dat altijd vermeden moet worden! Het ontstaat door "harden" van gedeeltelijk onverzadigde vetten met waterstof onder hoge druk/temperatuur.
    De opgewekte angst voor vet heeft geresulteerd in de "light" en vetarme producten. Omdat vetarm slecht smaakt, worden suikers toegevoegd....
    Goed, ik zei al dat dit een lang verhaal zou worden.
    De grote trend in de welvaartsziekten wordt in feite veroorzaakt door drie factoren:
    *Insulineresistentie
    *plantaardige, meervoudig onverzadigde industrieel bewerkte vetzuren
    *een overdaad aan omega 6, dat óók ontstekingsbevorderend werkt
    De gevolgen zijn obesitas, leverziekten, problemen met hart en bloedvaten, nierziekten, prostaatproblemen en ook diverse soorten kanker (kanker lééft op suikers!).
    Nog een weetje: glucose en vitamine C lijken wel wat op elkaar als je naar de chemische opbouw kijkt. Elke cel heeft een toegangspoort voor het toelaten van glucose en vitamine C. Er is een concurrentie tussen deze twee. Raad eens wat er gebeurt als er veel glucose in je bloed zit.... Juist! Vitamine C delft het onderspit, het komt onvoldoende in de cellen. Zeker als je weinig vitamine C binnenkrijgt (bijvoorbeeld de voorgeschreven 60 milligram, dit is 0.06 gram per dag) leiden we feitelijk aan een laaggradige vorm van scheurbuik.
    Zeelieden op zeilschepen kregen te weinig vitamine C waardoor hun tanden uitvielen, kregen onderhuidse blauwe plekken en gingen uiteindelijk dood aan inwendige bloedingen. De reden is, dat vitamine C nodig is om collageen aan te maken. Dit is de "wapening" die onze bloedvaten sterk en elastisch houdt.
    Wat betekent onze laaggradige chronische scheurbuik? De bloedvaten die onder de hoogste (bloed)druk staan en veel bewegen, gaan het eerste scheurtjes vertonen. Welke zijn dat? De kransslagaders van het hart. Het lichaam probeert de zaak te repareren met plakkerig materiaal en te versterken met calciumhoudende afzettingen.
    Dit, en de laaggradige ontsteking veroorzaakt door insuline, suikers en meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen voor talloze hartinfarcten en herseninfarcten. Dit alles heb ik niet zelf verzonnen en ook hiervoor zijn stapels literatuur aan te dragen. Het oude bakerpraatje over goede en slechte cholesterol begint steeds meer terrein te verliezen. Cholesterol is cholesterol en onmisbaar voor zoogdieren. Onze celwanden en hersenen bestaan er voor een groot deel uit en het is noodzakelijk voor aanmaak van vitamine D3 en andere hormonen.
    Alzheimer: geheugenverlies en persoonlijkheidsverandering. Alzheimer wordt ook wel diabetes 3 genoemd. Ook de hersenen kunnen insulineresistent worden. Ze krijgen te weinig brandstof en delen gaan geleidelijkaan afschakelen.
    Symptomen zijn:
    Je hebt last van geheugenverlies, en dit heeft invloed op je dagelijkse leven en sociale interacties.
    Je hebt moeite met het uitvoeren dagelijkse taken.
    Je kunt regelmatig spullen niet terugvinden
    Je hebt moeite met het verwerken van informatie en het vellen van een oordeel op basis van deze informatie.
    Jijzelf of je omgeving merkt een plotselinge verandering in je persoonlijkheid en/of gedrag.
    Dit alles kan ik onderbouwen met medische literatuur en grote aantallen deskundigen op CZcams. Het is triest dat dit vaak goed opgeborgen, voor velen onbekende informatie is. De overheid, voedings- en medische industrie, vaak nauw verbonden door institutionele beleggers, hebben klaarblijkelijk géén belang bij verspreiden van deze kennis. Met Google en CZcams is echter veel kennis op te sporen. Kijk eens bij Robert Lustig, Jason Fung, Paul Mason, zoek naar sugar, metabolic syndrome, insulin resistance. Ikzelf haak af als men direct over medicijnen begint, alleen voeding is een echte oplossing van de oorzaak. Ikzelf doe dit nu door een keto-dieet..
    Oh ja.... Afvallen! Heel kort: zolang er insuline wordt aangemaakt kun je je vetreserves niet aanspreken! Insuline is de grendel die de vet-kluis gesloten houdt, dat is het geheim... Calorie in, calorie uit is niet de alles omvattende sleutel.
    Dus: zolang er geraffineerde koolhydraten en suikers in je lijf komen, KAN ER NIET AFGEVALLEN WORDEN!
    Dit is een oeroud mechanisme.. vetreserves gaven vroeger de doorslag tussen leven en dood. Zolang je aan vruchten en koolhydraten kon komen, hoe weinig ook, was er geen hongersnood en kon je niet bij je vetreserves. Het mechanisme bestaat nog steeds in de tijd van supermarkten.
    Veel proteïnen eten? Het lichaam kan deze ook omzetten naar glucose.. Vetten zoals roomboter maken niet vet. In die zin ben je dus niet wat je eet.. ;)
    Keto dieet werkt voor het afvallen, dat is mijn eigen probleem.. Ik val teveel af en moet voor extra energie zorgen met avocado, ei, roomboter, brie etc. Dat lukt gelukkig aardig.
    Als je gezonder wilt leven en van je ziektebeelden af wilt, zul je gezonder moeten eten. Helaas is 90% van de supermarktschappen dan niet meer interessant voor je. Doe je eigen research! Leer over intermittent fasting, keto. Oh ja, dit is niét bedoeld als medisch advies, raadpleegt uw arts!

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      Volledig met je eens.
      Ik zag laatst de film "the diabetes solution". Daarin werd uitgelegd dat het Amerikaanse diabetesfonds ADA gesubsidieerd wordt door drie insulinefabrikanten.
      In de documentaire worden kinderen met diabetes type I getoond in het ziekenhuis. Ze worden volgestouwd met koolhydraten, en moeten hoge hoeveelheden dure insuline spuiten. De ziekenhuizen liegen dat de kinderen de voor hen giftige suiker nodig hebben om te groeien.
      Met deze koolhydraatinname is het onmogelijk om een stabiele bloedsuiker te krijgen. Je spuit altijd te veel of te weinig insuline.
      De gevolgen van hoge koolhydraatinname is desastreus voor deze kinderen. Zij voelen zich altijd slecht en hebben een toekomst met vaatziekten, oogziekte, nierziekte, Alzheimer, amputaties en vroegsterfte.
      In Nederland lees ik dat het koolhydraatarm dieet veelbelovend is, maar omdat het nog steeds niet onderzocht is wordt het niet geadviseerd. Wel volkorenbrood, volkorenpasta, fruit etc.
      Het is ongelooflijk hoe financieel gewin voor de gezondheid van mensen gaat.

    • @gettocity033
      @gettocity033 Před 2 lety +4

      Jij verdient echt een dikke applaus kerel, een box voor jou omdat je de waarheid hier even goed uiteenzet. Helder en compleet. Chapeau

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety

      @@gettocity033 Dankjewel, tof van je!

    • @mischazuyderduin7280
      @mischazuyderduin7280 Před 2 měsíci

      Geweldig mooie samenvatting van wat ik inmiddels ook allemaal heb geleerd! 👍🏼

  • @Kaybing
    @Kaybing Před 2 lety +23

    Goede uitleg! Wat ik wel mis zijn nog een paar onderwerpen die in het begeleidend stukje staan. Zoals genoemd: "het sloopt je tanden" "net zo verslavend als cocaïne". Is een in vezel "verpakte" suiker minder schadelijk voor je tanden? Is suiker (in welke vorm dan ook) verslavend?

    • @arnoldmeulen
      @arnoldmeulen Před 2 lety

      Dan kom je meer bij de essentie van het leven en hoe we door de evolutie heen zo lang bestaan.
      Net zo verslavend als cocaïne zou ik niet zo snel beweren maar door de evolutie heen blijft
      een mens wat ze lekker vinden als goed ervaren.
      Doordat je suiker lekker vindt weet je lichaam dat dit een zoete stof is die je helpt om je lichaam energie te geven.
      Ken jij iemand die suiker vies vindt?
      Suiker zelf sloopt je tanden niet.
      Doordat bacteriën in je mond dit omzetten naar zuur kan het wel gaatjes veroorzaken.
      Zuur is dus de boosdoener.
      Suiker kan wonden helen en wanneer je de hik hebt en een lepel suiker inneemt is de hik snel over.
      Toch is ontstoken tandvlees niet te vergelijken met een wond.
      Suiker wordt ook gebruikt als medicijn.
      Naast het behandelen van wonden zijn er recepten om zelf ORS te maken.
      Slecht is het dus niet, in sommige gevallen kan het dus zelfs gezond zijn om die hoge piek "ongezonde" suikers in te nemen.

    • @pvds2009
      @pvds2009 Před 2 lety

      @@arnoldmeulen nou als mensen stoppen met suiker dan krijgen ze ontwenningsverschijnselen, dus het is te vergelijken met heroine. suiker bestaat uit 2 bestandsdelen, glucose wat ons energie geeft en fructose wat ons lichaam opslaat als vet en niks mee doet. het is lekker, verslavend, en door de misbruik van de foodindustrie, dodelijk.

    • @Kaybing
      @Kaybing Před 2 lety

      @@arnoldmeulen Dank voor je toelichting, maar mijn opmerking was meer gericht aan de Universiteit van Nederland die verschillende dingen in hun begeleidende tekst zetten, maar er niet op terug komen. Dan kun je beter dat deel van de tekst weglaten, lijkt mij, of gewoon wel behandelen. Maar misschien komt dat nog, ik zie dat @Luc Wijdeveld denkt dat dit deel 1 is, ik hoop het. Overigens grappige toepassing van suiker bij de hik die je noemt, kende ik niet.

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety +1

      Suikers veroorzaken wel degelijk welvaartsziekten, deel 1.
      Op CZcams is heel veel goede, wetenschappelijk onderbouwde informatie te vinden, het meeste in het Engels, je moet er wel actief naar gaan zoeken. Ik heb mijn hele leven heel veel suiker binnengekregen en omdat ik er nooit dik van werd, vond ik het wel prima. Ik weet nu wel beter, maar heb pre-diabetes. Ik heb intussen veel bijgeleerd en weet dat je een flink deel van de aangerichte schade ongedaan kunt maken. Dit is géén kort, simpel verhaal! Ook vertel ik waarom afvallen vaak niet lukt, en hoe het wél kan. Dit is niét bedoeld als medisch advies, het kan wel helpen om medische problemen te voorkomen. Stop nooit zomaar met geneesmiddelen, doe dit altijd in overleg met de voorschrijvend arts.
      Op korte termijn is suiker voor de meesten géén probleem, afgezien van gebitsproblemen. Zoals in het filmpje wordt uitgelegd bestaat "gewone suiker" uit twee moleculen, glucose en fructose.
      Kort door de bocht: het lichaam kan niet zoveel met fructose (de 5-ring) en dat moet door de lever worden verwerkt. Een flink deel ervan slaat de lever op als vet ("vervette lever" of "fatty liver") Uiteindelijk kan de lever hieraan kapot gaan (vergelijk een beetje met problemen veroorzaakt door alcohol).
      Het andere deel van suiker is glucose (de 6-ring). Je lichaam gebruikt glucose als brandstof. Suiker ken je, maar óók "geraffineerde koolhydraten", zoals meel, bloem, pasta, cake, gebak, koekjes, witbrood, witte rijst, verwerkte, gezoete granen, desserts, snacks ( crackers, pretzels, chips) en processed food (eindelijk alle pakjes met meer dan 5 ingrediënten zoals bijvoorbeeld sauzen, ketchup, snoep, brood, mayo) bevatten koolhydraten die in je lichaam heel snel afgebroken worden tot glucose.
      Een deel van de glucose kan direct worden verbrand in de spieren en hersenen. En een ander deel wordt "weggewerkt" doordat het in de cellen wordt opgeslagen. Als je lichaam merkt dat het glucosepeil in het bloed stijgt, dan produceert je alvleesklier INSULINE.
      Niets aan de hand, al je lichaamscellen nemen wat glucose op en het glucoseniveau komt op het juiste niveau terug.
      Ons lichaam lijkt nog heel veel op dat van honderdduizenden jaren geleden, toen er geen akkers, supermarkten, suikers, en een voedingsindustrie waren. Het heeft gewoon veel tijd nodig om te veranderen. Toen was er óók honing, maar geen imkers. Er was óók fruit, maar alleen in de herfst en zag er heel anders uit dan nu. Ons fruit is "veredeld" en bevat veel meer suiker dan toen. Granen waren er bijna niet en knollen bevatten hooguit wat zetmeel. U begrijpt me wel, ons lichaam van nu is ingesteld op de voeding van toen. Met een paar gram suiker of koolhydraten per dag was het wel bekeken.
      Een prachtige beschrijving van onszelf in de supermarkt: "als een cactus in het regenwoud" oftewel: we gaan kapot aan de overdaad.
      Goed, na jaren van overdaad aan glucose en dus ook aan insuline, gaan onze cellen protesteren. Ze willen geen glucose opnemen, ze zitten stampvol en ze worden "INSULINERESISTENT".
      Elke keer dat we eten of snoepen krijgen we glucose binnen en het lichaam reageert met een insulinepiek op de glucosepiek. Om de glucose alstublief maar opgenomen te krijgen, maakt het lichaam méér en méér insuline aan, tot wel 5 a 6 keer méér dan normaal. Je hebt dan allang pre-diabetes.
      Het kan nóg erger... Die mega-hoeveelheid insuline werkt óók niet meer en je bloedsuiker spiegel (de hoeveelheid glucose in het bloed) gaat écht stijgen en je hebt diabetes2. (zgn. ouderdomsdiabetes, het ergste wat een arts dan kan doen is symptoombestrijding: insuline voorschrijven. LET WEL: diabetes1 patiënten KUNNEN geen insuline afmaken aan die MOETEN insuline hebben!).
      Diabetes2 is veroorzaakt door het dieet (je voedingspatroon) en kan ook alleen worden beëindigd door de voeding aan te passen, niet door geneesmiddelen. En overigens vrij acceptabel medicijn is Metformine, maar dat kan worden afgebouwd als een aangepast voedingspatroon effectief wordt.
      Insuline heeft véél méér gevolgen dan alleen het laten opnemen van glucose. Het is een groei-bevorderend hormoon. Als je jarenlang veel insuline aanmaakt, kan dat voor mannen betekenen dat de prostaat groter wordt, met alle gevolgen van dien. Bij vrouwen staat het in relatie met het PCOS (polycysteus ovarium syndroom).
      Insulineresistentie is gerelateerd aan het metabool syndroom (verhoogde bloedsuiker, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, triglyceriden, laag HDL en overgewicht), maar er zijn ook slanke mensen met ongevoelige insulinereceptoren, zoals ondergetekende.
      Langdurig verhoogde suikerspiegels (hyperglycemie of hyperglykemie) kunnen op de lange termijn versuikeringsschade veroorzaken. Hierbij kunnen suikers gaan plakken aan eiwitten en vetten in ons lijf en voor meer (laaggradige) ontstekingen en veroudering zorgen.

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety +4

      Deel 2
      Dit effect is vooral te zien bij diabetes, maar ook prediabetes en lichtere vormen van insulineresistentie zorgen voor versuikering als het chronisch wordt van aard. (Dit kan aangetoond worden met een HbA1c test. In het kort wordt de versuikering van rode bloedcellen gemeten, en is een gemiddelde voor de "suikerbelasting" over de laatste 3 maanden.. Een waarde tussen 4.7 en 5.5% is optimaal).
      Daarnaast worden deze hoge bloedsuikerniveaus vaak gevolgd door een overcompensatiereactie waarbij te veel insuline wordt geproduceerd (hyperinsulinemie). Deze bloedsuikerdip wordt ook wel hypoglycemie (of hypoglykemie) genoemd.
      In een suikerdip kun je je moe, lusteloos en depressief voelen en dit kan er voor zorgen dat er flinke ‘cravings’ ontstaan naar ongezonde zoete zwaar bewerkte snacks bestaande uit suiker, vet, zout en veel calorieën.
      Daarom is een voedingspatroon voor mensen die insulineresistent zijn makkelijker vol te houden wanneer de gekozen maaltijden de bloedsuiker maar langzaam verstoren en er geen bloedsuikerschommelingen optreden.
      Bekend met de term "hangry"? Misschien duidt dit ook op werkelijke verslaving..
      Goed, ik denk aangetoond te hebben dat iets méér dan een beetje suiker en geraffineerde koolhydraten wel degelijk een probleem vormt. Er spelen grote financiële belangen. Suiker is goedkoop, het werkt verslavend, zorgt voor enorme problemen in volksgezondheid, is NIET essentieel voor het lichaam, maar wordt nog steeds gepromoot in de schijf van vijf, door het voedingscentrum. Het verhoogt de winsten van de voedingsindustrie.
      Jaren geleden werd vet tot volksvijand nr 1 verklaard, op basis van uitermate zwak, en zelfs gemanipuleerd onderzoek. Ik zal hier nu niet op ingaan. Intussen is bekend dat verzadigde plantaardige en dierlijke vetten ABSOLUUT GÉÉN INVLOED HEBBEN OP GEZONDHEID. Ze zijn onschadelijk. Dat kan niet gezegd worden van meervoudig onverzadigde vetten. De in de reclame gezond genoemde plantaardige vetten (koolzaad, raapzaad, zonnebloem, katoenzaad en arachideolieën) worden snel ranzig (dwz: oxideren snel, vergelijk met het donker worden van een doorgesneden appel of roesten van een spijker). Dat komt omdat ze heel graag met zuurstof reageren. Deze oliën worden ingebouwd in celwanden en daardoor gaat het lichaam ontstekingsreacties vertonen. De oliën zijn helemaal niet natuurlijk, ze zijn behandeld met oplosmiddelen zoals hexaan, daarna met sterke loog (natriumhydroxide), geënterd (door koude zijn wasachtige stoffen onttrokken), behandeld bij zeer hoge temperaturen, ontgeurd, etc
      Verzadigde vetten hebben (bijna) geen ontstekingsreacties. Roomboter, reuzel, kokosolie, avocado olie en olijfolie zijn gezonde vetten.
      Transvet is een industrieel vet dat altijd vermeden moet worden! Het ontstaat door "harden" van gedeeltelijk onverzadigde vetten met waterstof onder hoge druk/temperatuur.
      De opgewekte angst voor vet heeft geresulteerd in de "light" en vetarme producten. Omdat vetarm slecht smaakt, worden suikers toegevoegd....
      Goed, ik zei al dat dit een lang verhaal zou worden.
      De grote trend in de welvaartsziekten wordt in feite veroorzaakt door drie factoren:
      *Insulineresistentie
      *plantaardige, meervoudig onverzadigde industrieel bewerkte vetzuren
      *een overdaad aan omega 6, dat óók ontstekingsbevorderend werkt
      De gevolgen zijn obesitas, leverziekten, problemen met hart en bloedvaten, nierziekten, prostaatproblemen en ook diverse soorten kanker (kanker lééft op suikers!).
      Nog een weetje: glucose en vitamine C lijken wel wat op elkaar als je naar de chemische opbouw kijkt. Elke cel heeft een toegangspoort voor het toelaten van glucose en vitamine C. Er is een concurrentie tussen deze twee. Raad eens wat er gebeurt als er veel glucose in je bloed zit.... Juist! Vitamine C delft het onderspit, het komt onvoldoende in de cellen. Zeker als je weinig vitamine C binnenkrijgt (bijvoorbeeld de voorgeschreven 60 milligram, dit is 0.06 gram per dag) leiden we feitelijk aan een laaggradige vorm van scheurbuik.
      Zeelieden op zeilschepen kregen te weinig vitamine C waardoor hun tanden uitvielen, kregen onderhuidse blauwe plekken en gingen uiteindelijk dood aan inwendige bloedingen. De reden is, dat vitamine C nodig is om collageen aan te maken. Dit is de "wapening" die onze bloedvaten sterk en elastisch houdt.
      Wat betekent onze laaggradige chronische scheurbuik? De bloedvaten die onder de hoogste (bloed)druk staan en veel bewegen, gaan het eerste scheurtjes vertonen. Welke zijn dat? De kransslagaders van het hart. Het lichaam probeert de zaak te repareren met plakkerig materiaal en te versterken met calciumhoudende afzettingen.
      Dit, en de laaggradige ontsteking veroorzaakt door insuline, suikers en meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen voor talloze hartinfarcten en herseninfarcten. Dit alles heb ik niet zelf verzonnen en ook hiervoor zijn stapels literatuur aan te dragen. Het oude bakerpraatje over goede en slechte cholesterol begint steeds meer terrein te verliezen. Cholesterol is cholesterol en onmisbaar voor zoogdieren. Onze celwanden en hersenen bestaan er voor een groot deel uit en het is noodzakelijk voor aanmaak van vitamine D3 en andere hormonen.
      Alzheimer: geheugenverlies en persoonlijkheidsverandering. Alzheimer wordt ook wel diabetes 3 genoemd. Ook de hersenen kunnen insulineresistent worden. Ze krijgen te weinig brandstof en delen gaan geleidelijkaan afschakelen.
      Symptomen zijn:
      Je hebt last van geheugenverlies, en dit heeft invloed op je dagelijkse leven en sociale interacties.
      Je hebt moeite met het uitvoeren dagelijkse taken.
      Je kunt regelmatig spullen niet terugvinden
      Je hebt moeite met het verwerken van informatie en het vellen van een oordeel op basis van deze informatie.
      Jijzelf of je omgeving merkt een plotselinge verandering in je persoonlijkheid en/of gedrag.
      Dit alles kan ik onderbouwen met medische literatuur en grote aantallen deskundigen op CZcams. Het is triest dat dit vaak goed opgeborgen, voor velen onbekende informatie is. De overheid, voedings- en medische industrie, vaak nauw verbonden door institutionele beleggers, hebben klaarblijkelijk géén belang bij verspreiden van deze kennis. Met Google en CZcams is echter veel kennis op te sporen. Kijk eens bij Robert Lustig, Jason Fung, Paul Mason, zoek naar sugar, metabolic syndrome, insulin resistance. Ikzelf haak af als men direct over medicijnen begint, alleen voeding is een echte oplossing van de oorzaak. Ikzelf doe dit nu door een keto-dieet..
      Oh ja.... Afvallen! Heel kort: zolang er insuline wordt aangemaakt kun je je vetreserves niet aanspreken! Insuline is de grendel die de vet-kluis gesloten houdt, dat is het geheim... Calorie in, calorie uit is niet de alles omvattende sleutel.
      Dus: zolang er geraffineerde koolhydraten en suikers in je lijf komen, KAN ER NIET AFGEVALLEN WORDEN!
      Dit is een oeroud mechanisme.. vetreserves gaven vroeger de doorslag tussen leven en dood. Zolang je aan vruchten en koolhydraten kon komen, hoe weinig ook, was er geen hongersnood en kon je niet bij je vetreserves. Het mechanisme bestaat nog steeds in de tijd van supermarkten.
      Veel proteïnen eten? Het lichaam kan deze ook omzetten naar glucose.. Vetten zoals roomboter maken niet vet. In die zin ben je dus niet wat je eet.. ;)
      Keto dieet werkt voor het afvallen, dat is mijn eigen probleem.. Ik val teveel af en moet voor extra energie zorgen met avocado, ei, roomboter, brie etc. Dat lukt gelukkig aardig.
      Als je gezonder wilt leven en van je ziektebeelden af wilt, zul je gezonder moeten eten. Helaas is 90% van de supermarktschappen dan niet meer interessant voor je. Doe je eigen research! Leer over intermittent fasting, keto. Oh ja, dit is niét bedoeld als medisch advies, raadpleegt uw arts!

  • @zuzukouzina-original
    @zuzukouzina-original Před rokem +4

    Als je moeilijk van zoetigheid af kan blijven, zorg dan dat je veel beweegt. Doe alles met mate.

  • @tobiasvanleeuwen1691
    @tobiasvanleeuwen1691 Před 2 lety +24

    Wat is de reden dat er niet wordt ingegaan op de schade die te veel suiker kan aanrichten aan de lever en de pancreas. Fructose moet worden afgebroken in de lever op de zelfde manier als (bijvoorbeeld) alcohol en daarbij komt kijken dat een chronisch te hoog insuline gehalte kan resulteren in diabetes type twee.
    Tuurlijk is een beetje suiker alles behalve slecht, omdat je ook fruit en groentes moet binnen krijgen. Maar ze doen er wel iets te laks over wat mij betreft

    • @preuton
      @preuton Před 2 lety +1

      Dit was slechts een inleiding. Er is genoeg info te vinden op internet.

    • @simini1837
      @simini1837 Před 2 lety +2

      Ik vind dit ook een lastige vraag. Eet vooral plantaardig en eet echt heel veel fruit elke dag vanuit de gedachte dat het gezond is. Maar daar wil ik natuurlijk geen schade van oplopen. Heb nog nergens heel duidelijk kunnen vinden hoe dit nu zit en of je dus ook teveel fruit kunt eten.

    • @vlaminggarrulus4785
      @vlaminggarrulus4785 Před 2 lety

      @@simini1837 Dr Bernard zegt dat fruit geen enkel probleem is, zelfs gedroogd. Alleen icm toegevoegd vet is het een probleem.

    • @pvds2009
      @pvds2009 Před 2 lety

      @@simini1837 te veel is slecht en te weinig ook. goed naar de labels kijken, overal zit suiker in, maar ook goed letten op de zoetstof toevoegingen. soms zijn er producten die hebben en suiker en nog eens toegevoegde suiker of zoetstof. alles wat een proces heeft gehad kan met te veel zeker schadelijk zijn of iniedergeval eerder dan met een natuurproduct. sinaasappelsap wat je in pak of can haalt zit naast de natuurlijke suikers ook nog eens toegevoegde suikers. persen is duurder maar wel gezonder. toets op youtube, google maar fructose, is genoeg over te vinden.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety +1

      Ook ons fruit is verdedeld naar maximaal suikergehalte. Als je zo nodig fruit moet hebben - het lichaam heeft het écht niet nodig - neem dan klein fruit als blauwe bessen en aardbeien.
      In de meeste groenten zit veel minder suiker dan in pak 'm beet een banaan of appel.

  • @LucWijdeveld
    @LucWijdeveld Před 2 lety +24

    Voor mijn gevoel is dit deel 1 van nog meer afleveringen over suiker en zoetstoffen .... wanneer komt deel 2?

    • @Sierra-Whisky
      @Sierra-Whisky Před 2 lety +1

      Tot een aantal jaar geleden werd een dergelijk onderwerp opgeknipt in 5 afleveringen van 10 á 15 minuten. Van maandag tot en met vrijdag wrrd er dan een aflevering gepubliceerd. Het zou fantastisch zijn als UvNL weer terug naar die cyclus zou gaan!

    • @henrylemelay5436
      @henrylemelay5436 Před 2 lety

      Om de 10 jaar gaat de tax op alcohol omhoog omdat het remmend zou werken.Een fles jenever van €20 euro zou eigenlijk 2 € moeten kosten.Zo ook tabak. Een pakje sigaretten koste vroeger 1 gulden.
      Gèèn suikertax

  • @icarusthefly5458
    @icarusthefly5458 Před 2 lety +5

    Er is een enorme campagne tegen vet terwijl er continu diverse suikers bij andere producten wordt toegevoegd. Kan er ook eenn aflevering komen die dieper ingaat over vetten en/of hoe dit in vergelijking staat met suikers?

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 2 lety +2

      Hi Icarus, bedankt voor je suggestie! We nemen 'm mee.

    • @forisma
      @forisma Před 2 lety

      Er is al heel lang juist een "campagne" tegen suiker, als je niet onder de steen hebt geleefd.

    • @rredding
      @rredding Před rokem

      @@UniversiteitvanNL hebben jullie er al iets mee gedaan, of staat hij nog op jullie lijstje?

  • @madic03
    @madic03 Před 2 lety +6

    Suikertax? Ik denk dat beweging meer gestimuleerd moet worden. Door meer beweging verlaag je niet alleen het gewicht maar ook de kans op een hoop ziekten. Tevens vergroot je de mentale weerbaarheid

    • @computerfan1079
      @computerfan1079 Před 2 lety

      Dat is ook een probleem, maar lang niet zo groot als suiker. Het probleem daar is dat de suikerlobby (frisdrankbedrijven etc.) probeert de "schuld" van overgewicht wilt leggen op beweging maar dit is niet zo. Als je veel beweegt maar veel eet blijf je te dik, als je weinig beweegt maar op je inname let val je af. Natuurlijk is het antwoord voor een gezond leven goed eten én bewegen want bewegen is voor veel andere dingen goed maar je gaat door alleen beweging niet afvallen

    • @luan7552
      @luan7552 Před 2 lety +2

      Ik zou sportverenigingen graag meer verbonden zien aan scholen. Dit maakt de drempel veel lager om per persoon de juiste sport te vinden en kan ook de discipline (altijd komen opdagen) vergroten.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      Matige beweging is goed, maar velen brengen met topsport hun gezondheid in gevaar. Blessures, tandbederf, hart- en vaatziektes, vroegsterfte en slijtage zijn het gevolg.
      Een mens is niet gemaakt om met een kilo pasta de berg op te fietsen of met een suikerreep in de wangen 40 km hard te lopen. Dat is gewoon ongezond.

    • @Lambo_567
      @Lambo_567 Před 2 lety

      Sporten zou beloond moeten worden vind ik. Als de mens beloond word voor iets dan zien ze pas in dat ze iets goeds doen.

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet8178 Před 2 lety

    Bedankt

  • @henrylemelay5436
    @henrylemelay5436 Před 2 lety +1

    De afkorting van 10 gram suiker is 10g en niet 10gr sinds 1960 met invoering van SI stelsel.

  • @gast128
    @gast128 Před rokem +1

    Vergeet verder ook niet de vruchten- en vanille yoghurts wat ook gewoon suikerbommen zijn.

  • @johanneszandvliet8178
    @johanneszandvliet8178 Před 2 lety

    Dank u

  • @twingranny2
    @twingranny2 Před rokem +1

    Ik denk dat wat de natuur geeft aan suikers geen kwaad kan. Wel als dat onbeperkt gebruikt gaat worden. In principe hebben we geen toegevoegde suikers nodig. Daarbij komt ook onze maatschappij een zittend leven gecreëerd heeft. En een pakjes en zakjes cultuur geworden is.

  • @harcovanhees394
    @harcovanhees394 Před 2 lety +5

    En in hoeverre zijn zoetstoffen/suikervervangers dan een verbetering ?

    • @thepuppetmaster2116
      @thepuppetmaster2116 Před 2 lety +1

      Zoetstoffen/suikervervangers zijn juist een verslechtering.
      De lever herkent deze stoffen niet en kan deze dus ook niet afbreken. Ook is er op CZcams een hele lezing over gehouden, omtrent de sluipmoordenaar dat suiker heet. Ik meen ergens uit 2013 door een Amerikaanse arts, echt een aanrader.

    • @laurenssalens2377
      @laurenssalens2377 Před 2 lety +1

      In België bestaat er al sinds 2015 een suikertaks. Hieronder vallen vetrijke snacks, snoep en suikerhoudende dranken.

    • @westfrieslandnl9093
      @westfrieslandnl9093 Před 2 lety

      Die geven geen piek in je bloedsuiker.

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety

      @@westfrieslandnl9093 klopt, maar wel een insulinepiek en dat is op den duur medeverantwoordelijk voor "onze" welvaartsziekten.

    • @harcovanhees394
      @harcovanhees394 Před 2 lety

      @@thepuppetmaster2116 hoe kan het dan dat die nog gewoon verkocht worden ? Dan hoort de Nederlandse voedsel en warenautoriteit toch in te grijpen ?

  • @petersteenkamp
    @petersteenkamp Před 2 lety +10

    Dit verhaal is wel erg incompleet, dit is geen universitair niveau, en zelfs onder middelbare schoolniveau. Suiker is geen stof maar een groep stoffen. Melk bevat ook flink wat suiker, maar omdat dat een soort suiker is die niet zoet smaakt, merk je dat niet. Glucose is een suiker dat je lichaam direct kan gebruiken maar fructose niet, dat moet eerst omgezet worden door je lever. Zetmeel wordt direct omgezet in glucose, maar tafelsuiker bestaat voor de helft uit fructose, en in grote hoeveelheden belast dat je lever, net als alcohol. Bovendien is fructose behoorlijk verslavend.

    • @gilcavalcanti8250
      @gilcavalcanti8250 Před 2 lety +2

      Yes, he was talking only about fructose. It would have been better to make that point crystal clear since the word "sugar" can mean other things. I also agree it is disappointing how the overload sugar (fructose) causes to the liver, how it can raise tryglicerides and how addictive it is are not dealt with as these are clearly very important points.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety

      Dat had hij inderdaad ook mogen vertellen.

    • @mariusscheijgrond9061
      @mariusscheijgrond9061 Před 2 lety

      Hoe zit het met glucose fructose sirup, wat dus overal in zit?

  • @quentin1o
    @quentin1o Před 2 lety +14

    Ik had wel graag een stuk gezien over de toxiciteit van fructose (het andere deel van het suikermolecuul) aan de lever. En het feit dat een mens nul gram suiker per dag NODIG heeft mocht ook wel ff aangehaald worden.

    • @basvermeer6796
      @basvermeer6796 Před 2 lety

      Maar als we geen suiker nodig hebben waarom zitten er dan zoveel suikers in moedermelk. Want dit is letterlijk de eerste voedingsbron van de mens?

    • @777THEJAG
      @777THEJAG Před 2 lety

      Een mens heeft suiker WEL nodig niet de toegevoegde suikers en daar zit dus het verschil in. Je hersens hebben namelijk suikers en vetten nodig en dat ieder dag.

    • @tobiasvanleeuwen1691
      @tobiasvanleeuwen1691 Před 2 lety +2

      @@777THEJAG Niet correct. In principe heeft je lichaam geen suikers nodig. Sterker nog überhaupt geen koolhydraten. Na een tijdje geen koolhydraten (en dus suikers) maakt je lichaam ketonen aan. Dit is jouw lichaams zelfgemaakte glucose. Of dit optimaal is, is weer een andere vraag. Maar je lichaam heeft het zeker niet nodig.

    • @tobiasvanleeuwen1691
      @tobiasvanleeuwen1691 Před 2 lety +1

      Over elke dag vetten binnenkrijgen heb je trouwens wel gelijk. Na een tijdje krijg je "konijnen honger" en ga je dood.

    • @quentin1o
      @quentin1o Před 2 lety

      @@basvermeer6796 Dat iets in moedermelk zit betekent niet dat je het perse nodig hebt. Natuurlijk is suiker een snelle manier om energie binnen te krijgen en is daarom wel efficient, maar je hebt het niet perse nodig, je lichaam kan zonder, daarnaast is het suiker in moedermelk lactose en niet tafelsuiker en zit er dus geen fructose in.

  • @utilitymonster8267
    @utilitymonster8267 Před 2 lety +2

    Dus stel je doet een uur over één glas cola of een blikje energy, is het dan gezonder?

    • @pherdar
      @pherdar Před 2 lety

      Nee, maar wel minder ongezond denk ik ;)

    • @computerfan1079
      @computerfan1079 Před 2 lety

      Wel gezonder. Het gaat ook vooral om hoevaak: drink je 3 blikjes per dag of 1 keer in de zoveel tijd langzaam.

    • @utilitymonster8267
      @utilitymonster8267 Před 2 lety

      @@computerfan1079, drie per dag

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety

      @@utilitymonster8267 hey UM, ik heb op marktplaats een "Continuous Glucose Monitor", CGM, gekocht.
      Eerst even een inleiding. Ik ben waarschijnlijk een stuk ouder dan jij en ben door vrolijk snoepen en suiker gebruik intussen "pre diabetes" geworden. Dat wil zeggen dat je lichaam ongevoeliger is geworden voor insuline dan het zou moeten zijn. Voordat je zover bent heb je al zo'n 10-20 jaar genoten van snacks snoep ijs toetjes patat diverse bars vruchtensap...
      Het gevolg is dat je dikker wordt (ik niet, gelukkig), hogere bloeddruk krijgt, je lever en nieren op hun donder krijgen, etc, en je bloedvaten gaan scheuren. Mooi te zien op een CTscan..
      Zo'n CGM kun je op MP kopen voor zo'n €35-45, als je geduld hebt en je slag slaat bij het juiste aanbod. Ik heb een Abbott freestyle Libre 2 gekocht. Het is eigenlijk bedoeld voor echte diabetes 1 patiënten. Het werkt twee weken en communiceert via Bluetooth met je smart phone. Het meet géén insuline, maar wel glucose. Je kunt precies zien hoe je lijf op allerlei soorten "voedsel" reageert. Als je jong bent, zal je lijf de suikers keurig wegwerken en kun je rustig je gang gaan, je hebt nog een aantal jaren de tijd voordat je lijf aftakelt.
      Oh ja, frisdrankjes met kunstmatige zoetstoffen geven óók een insulinepiek. Het verandert niets aan het probleem, helaas.

  • @Lambo_567
    @Lambo_567 Před 2 lety +1

    Wie sport zou korting moeten krijgen op de zorgverzekering dat zou een goede beloning zijn om mensen aan te moedigen om te bewegen dat is gezond. Ipv van suiker belasten met tax

    • @by9diz8
      @by9diz8 Před 2 lety

      Klopt maar je kan ook minder onnodige verzekeringen nemen en je kosten besparen

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety

      Sporten lost helaas het probleem van verkeerd dieet helaas maar gedeeltelijk op...😩

    • @thea2291
      @thea2291 Před rokem

      Ze zouden sws nergens die suiker mogen verkopen , troep in het

  • @marithietbrink3352
    @marithietbrink3352 Před 2 lety +1

    Ik, als een chemiestudent, kijkende naar de moneculen die met een touw aan elkaar zitten... pure pijn. maar als je het niet zou doen zou het heel veel Lastiger uitleggen zijn dus begrijp het wel

    • @EntropicEcho
      @EntropicEcho Před 2 lety

      Moneculen. Jij bent geen chemiestudent. :D

  • @mjansen2926
    @mjansen2926 Před 2 lety

    Hoe zit het met volkorenbrood? Het is bewezen dat volkorenbrood de kans op verschillende ziektes verlaagt, maar heeft een hogere glycemische indez dan suiker. Wegen de voordelen van volkorenbrood dan op tegen de ontstane glucosepiek in je bloed?

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety +2

      Beste M. Jansen, ik ben zelf zo goed als volledig gestopt met eten van brood. Ik gebruik het alleen nog in "sociale settings". Er komt steeds meer informatie beschikbaar over de (on)gezondheid van brood, inclusief volkorenbrood. Het is zeker waar dat volkorenbrood vitamines zoals vitamine E en mineralen bevat, en het is zeker beter dan bijvoorbeeld witbrood (jammer, als kind was ik dol op het zogenaamde melkwit en ik vind het nog steeds een traktatie!)
      Echter,
      er zijn mensen die vaak kampen met een opgeblazen gevoel, last hebben van hun darmen of aanhoudende hoofdpijnen en waar de klachten volkomen verdwijnen na het stoppen met eten van granen.
      Ze raken dan óók overgewicht kwijt en voelen zich beter. In dat geval waren ze overgevoelig voor bijvoorbeeld gluten, hadden coeliakie, de ziekte van Crohn, leaky gut.
      Veel granen bevatten fytinezuur. Het wordt een anti-nutrient genoemd omdat het zich kan binden aan bepaalde mineralen en daardoor de opname ervan tegengaat, zoals zink, calcium, magnesium en ijzer. Zeker vegetariërs en veganisten moeten oppassen.
      Dan zijn er gluten waarvoor sommigen gevoelig zijn.
      Af en toe (volkoren) brood eten zal geen probleem zijn. Onze voorouders deden dat ook. Het grootste probleem is een overdaad aan suikers, geraffineerde koolhydraten, plantaardige, meervoudig onverzadigde vetzuren en teveel omega 6 en te weinig omega 3, zie een uitgebreide reactie van mij op deze CZcams film.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      Volkorenbrood heeft een hoge glykemische index, maar niet hoger dan puur suiker. Er wordt zeer verschillend gedacht over brood. Sommigen zeggen dat het gezond is vanwege de vezels, met als argument dat koolhydraten in vezels niet zo snel vrijkomen. Diabetici kunnen brood beter mijden. Mensen die gevoelige darmen of allergie hebben, idem dito. Sommige artsen noemen brood "snoep". Daar valt wat voor te zeggen gezien de samenstelling. Brood wordt ook geroemd om de jodium, maar die voegen Nederlandse bakkers kunstmatig toe dus dat zou je zelf ook kunnen met een supplement.
      Ik denk dat brood zeer weinig gezondheidsvoordelen biedt en dat we het meer uit gewoonte eten dan wat anders.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety +1

      Je kan denk ik het beste helemaal geen brood eten. Ik ben al heel lang gestopt met brood eten, zodra ik weer brood neem daalt mijn conditie en fitheid enorm. Je kan beter gewoon paleo gaan eten. Waar de mens voor gemaakt is. Vlees, noten, groente en fruit. Die zetmeelproducten of producten met hoge hoeveelheid koolhydraten gewoon laten staan. Je energie uit vetten halen is veel beter dan uit suikers. Als je voldoende eiwit binnen krijgt, maakt het lichaam een tekort aan suiker gewoon aan vanuit eiwitten.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety +1

      @@rredding Ik heb zelf een lange tijd carnivoor dieet gedaan. Bijna een jaar, totdat nu alles duurder wordt en ik het niet meer kan betalen. Altijd last van mijn darmen gehad, met het vleesdieet verdween dat. Ik vind het ook jammer dat vlees nu zo'n slecht imago krijgt, terwijl een kwalitatief stuk vlees van de slager ontzettend gezond is. En ook 0 suikers. Geen koolhydraten. Lichaam hoeft geen plantencellen af te breken. Lichaam krijgt veel meer rust, plus je hoeft als consument niet meer extreem na te denken om zo gevarieerd mogelijk te eten, omdat in dat stukje vlees eigenlijk al bijna alles in zit wat je nodig hebt.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      @@dunk92 Vlees is natuurlijk veel gezonder dan brood. Velen verdragen brood niet goed (daar komen ze achter als ze er mee stoppen), sommigen zijn allergisch en een aantal worden er zo ziek van dat ze er aan dood gaan.
      De mens eet vlees van nature, geen brood. De hetze tegen vlees is een politiek statement wat niets met gezondheid van doen heeft. De klimaatimpact wordt enorm overdreven. Koeien leggen CO2 via gras in vlees vast. De methaan die ze uitstoten wordt snel afgebroken in de atmosfeer. Sommige wetenschappers vinden zelfs een positief klimaateffect.

  • @stappie45
    @stappie45 Před 2 lety +1

    ik denk dat nederland een belasting moet invoeren op teveel amtenaren

  • @masjavandeven6644
    @masjavandeven6644 Před 2 lety

    Voor mij nog steeds geen antwoord op de vraag: bij een suikerpiek slaat je lichaam energie op. Wat is daar mis mee?

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety

      Bij een suikerpiek produceert je lichaam insuline. Teveel aan suiker wordt als vet opgeslagen.
      Teveel insuline geeft na 10-20 jaar forse problemen. Je kunt dan diabetes krijgen. Bij sommige mensen verloopt dat problematisch, tot aan amputatie van tenen of benen aan toe.
      Voor een uitgebreid, evenwichtig antwoord, zie mijn opmerkingen bij de reacties. Een flinke lap tekst, vandaar deel 1 en 2. 😅

  • @marcolin2249
    @marcolin2249 Před 2 lety +1

    goede film maar erg beknopt,bv evenveel snelle suiker in een glas cola als in een glas versgeperst sinesappelsap ,is geen goede vergelijking

  • @basvermeer6796
    @basvermeer6796 Před 2 lety +1

    Goed verhaal, op je moleculen verhaal na dan. Want daar had je wel iets meer op mogen ingaan, en wat minder in Jip en Janneke taal mogen uitleggen.

  • @dunk92
    @dunk92 Před 2 lety

    Ik snap nu eindelijk het verschil tussen toegevoegde suiker en suiker uit heel fruit. Veel mensen dat suiker gewoon suiker is. Klopt het dan ook dat het suiker bij het ene fruit langzamer wordt afgebroken dan het andere fruit? Ik merk bijvoorbeeld dat ik bij een banaan een enorm hoge piek krijg van suiker, terwijl ik dat bij een appel veel minder heb? Terwijl ze allebei veel suiker bevatten.

    • @honingbijtje83
      @honingbijtje83 Před 2 lety

      Een banaan bevat weinig vezels, dus dat kan goed. Zelfde als bij de uitgeperste sinaasappel in het filmpje.
      En volgens mij heeft een banaan ook meer suikers dan een appel.

    • @gerwit4713
      @gerwit4713 Před rokem

      Ik denk ook dat de ratio vezels - aanwezige suikers een grote rol speelt, maar daarnaast geloof ik ook dat de mate van rijping een grote rol speelt. En frisse jonge appel of een melige variant... en een banaan waar de schil echt nog niet van wil... of een allangnietmeer gele banaan waar het bruin de overhand heeft genomen. Dit zijn natuurlijk extremen maar elke fase heeft plussen en minnen. Zolang je maar geen appel of bananenmoes gaat slurpen, komt het vast wel goed ✌🏽

  • @andrevanrossum63
    @andrevanrossum63 Před 2 lety +3

    Alle suiker is slecht, maar in fruit is het iets minder slecht. Suiker is geen essentiële voedingsstof. Het lichaam maakt het zelf naar behoefte aan. Niet alleen de frisdranken zijn slecht. Ook brood geeft een sterke bloedsuikerstijging. De vezels maken het fruit minder ongezond. Je kunt ook kiezen voor minder of geen fruit.
    Om een of andere reden weigert men om de waarheid onder ogen te zien. Overal ter wereld waar de westerse voeding met veel te veel suiker en zetmeel zijn intrede doet, krijg je een explosie van diabetes, hart- en vaatziektes en Alzheimer.
    Na tientallen jaren van misinformatie gebaseerd op de wetenschappelijke fraudeur Ancel Keys wordt bewust een mist gecreëerd.
    Wel frietjes eten, maar laat de mayonaise weg want die is ongezond (het is net andersom).
    Linolzuur is gezond (onwaar).
    Hart- en vaatziektes ontstaan door te veel vet inname (niet waar, het komt door bloedsuikerwisselingen).
    Cholesterol is schadelijk (niet waar, het is een essentiële voedingsstof).
    Plantaardig is gezond, dierlijk is slecht (niet waar).
    Je moet suiker en zetmeel eten: niet waar, koolhydraten zijn geen essentiële voedingsstof.
    Negen van de tien producten in de supermarkt zijn ongeschikt voor menselijke consumptie, d.w.z. ziekmakend. Zie de rijen frisdrank, zoete toetjes, pakjes, ijs, bier, wijn, rookwaar, zoete melkproducten, melk etc. Velen weten niet beter dan dat een boterham met margarine en kaas aangevuld met jus d'orange gezond is.
    We raken steeds verder verwijderd van wat wél goed voor ons is: vis, vlees, noten, olijfolie, dierlijk vet, cocosvet, groenten, mayonaise, echte boter, thee, koffie, eieren, visolie, vette yoghurt etc.

    • @rredding
      @rredding Před 2 lety

      Helemaal mee eens 👍🏻

  • @patriciabroche1144
    @patriciabroche1144 Před rokem

    En rijst,pasta s fruit en soorte groente,overal zit suiker in,ook iedereskeer je iets eet krijgt men suikers binnen .Ja erg hė 😔😔

  • @leercoach
    @leercoach Před 2 lety +2

    Deel 2 Glucose en fructose Deel 3 Suiker en insuline deel 4 Suiker en Metaboolsyndroom X deel 5 Suiker en Diabetes 2 OF Sugar The bitter Truth op youtube Robert Ludwig wiki

  • @pauljansen561
    @pauljansen561 Před 2 lety +7

    Ik vind dit een tendentieus filmpje. Afkomstig van de suikerlobby? Volgens de taktiek die de tabakslobby ook succelvol gebruikte? Namelijk twijfel zaaien? Beredeneren dat maatregelen te grof zijn? Zorgvuldig wordt het probleem vermeden dat het haast niet mogelijk is in onze maatschappij om onder het gezonde dagelijkse maximum te blijven. Als je dat maximum haalt met sinaasappels spreidt dat langer uit dan wanneer je dat met RedBull doet. Dat is de enige boodschap van dit filmpje. Maar ga je er over heen dan is dat in beide gevallen even slecht voor je gezondheid en een even grote dreiging op suikerziekte en hartaanvallen enzo. Kortom, er moet een suikertaks op alle suikers komen.

    • @UniversiteitvanNL
      @UniversiteitvanNL  Před 2 lety +3

      Beste Paul, dankjewel voor je reactie. We willen je even laten weten dat wij een onafhankelijke redactie zijn, de suikerlobby zit niet achter deze video ;)

    • @pauljansen561
      @pauljansen561 Před 2 lety +1

      @@UniversiteitvanNL
      Die onafhankelijkheid geloof ik meteen. Dan nog lijkt het me goed dat jullie nog eens kritisch naar dit filmpje kijken en naar de boodschap die het brengt.

    • @computerfan1079
      @computerfan1079 Před 2 lety +1

      Ze leggen uit dat een suikertaks genuanceerd ligt, ze zijn niet tegen een suikertaks

    • @vlaminggarrulus4785
      @vlaminggarrulus4785 Před 2 lety

      Vlees en zuivel lobby bestaat wel maar suiker lobby?😆

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      @@computerfan1079 Ze zouden duidelijk moeten zeggen dat ook fruitsuiker geen gezondheidsvoordelen biedt, en dat vezels het hooguit minder slecht maakt. Fruit voor je gezondheid nemen is onzin. Alleen klein fruit als aardbeien en blauwe bessen kunnen voordeel hebben omdat het geen suikerbommen zijn en ontstekingsremmend werken.

  • @klaasdeboer8106
    @klaasdeboer8106 Před 2 lety +1

    Prima fietsbenzine!

  • @dennistafeltennis1190
    @dennistafeltennis1190 Před 2 lety

    Dus waar het op neer komt is je hebt geen extra suiker nodig het zit al overal in :P

  • @pherdar
    @pherdar Před 2 lety +4

    Met suiker is het gewoon het zoals met vrijwel alle andere dingen. Neem het met mate, dan is het prima.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      Iets wat slecht is voor je lichaam (zie tandbederf bij sporters, en de Alzheimer epidemie in het westen), is ook met mate slecht. Dan wordt het wat minder slecht.
      Het probleem is dat mensen uit gewoonte koolhydraten nemen; iets anders kennen ze niet.

  • @user-nv6jo9vq3m
    @user-nv6jo9vq3m Před 15 dny

    Suiker taks. Gezond eten btw vrij.. hou eens op overal belasting op te heffen

  • @_michel_7342
    @_michel_7342 Před 2 lety +1

    suikertax hahahaha

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety

      Als je je energie uit suiker haalt is het niet goed en als je je energie uit vetten haalt is het ook niet goed, want op vlees, zuivel etc.. willen ze ook een taks.

  • @Notmy00000
    @Notmy00000 Před 2 lety +1

    Belachelijk doe gewoon minder suiker en GEEN suiker vrij

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      Waarom geen suikervrij? Omdat dat is wat je nu eenmaal gewend bent?
      Eet een maand geen suiker, en je vind het smerig als je het weer neemt. Je went heel snel aan suikerloos. Alles smaakt lekkerder en je hoeft niet meer bang te zijn voor de tandarts en de cardioloog.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety

      @@andrevanrossum63 Ik denk dat ze bedoeld geen sugar free cola en dat soort shit. Daar worden dingen aan toegevoegd die nog veel slechtere zijn dan de normale suiker.

    • @dunk92
      @dunk92 Před 2 lety

      @@andrevanrossum63 Zelfs met een vleesdieet met 0 suikers is onderhoud aan het gebit nodig. Het is niet alleen suiker wat voor tandbederf zorgt. Maar het is natuurlijk wel zo dat suiker 1 van de grootste boosdoeners is. Dus als je dat vermijd is het natuurlijk veel beter, maar geen totale oplossing. Ik begin binnenkort met raw vlees eten. (rund) Dus ik bak dan het vlees niet meer, ben benieuwd wat dat doet voor mijn gebit. Ik heb dan veel minder die vetten die blijven zitten en dan in tandplak veranderen.

    • @andrevanrossum63
      @andrevanrossum63 Před 2 lety

      @@dunk92 Je hebt natuurlijk gelijk, onderhoud aan het gebit blijft nodig. Ik dacht met name aan extreme sporters met hun suikerrepen en suikerdrankjes die hun gebit aan gort sporten.