Ağız kokusu nedir? Neden olur? Ne yapabiliriz? Başka hastalıkların habercisi olabilir mi?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 10. 2022
  • • Dişler nasıl fırçalanm...
    Ağız kokusu ağırlıklı olarak dil sırtında yaşayan bakterilerin aktiviteleri nedeniyle oluşur, bazen de sindirim ve solunum sisteminde üretilen bazı gazların ağızdan dışarı atılması nedeniyle oluşur.
    Şimdi biraz da ağız kokusu tiplerinden ve sebeplerinden bahsedelim: Öncelikle sabahları uyandığınızda bir süre ağzınızda kötü bir koku olması herkes için çok normal bir durumdur ve bir sorun olarak görülmez. Çünkü, gece boyu ağzınız kapalı kaldığı için dil sırtı tükürüğün yıkayıcı etkisinden mahrum kalacak ve üzerindeki bakteriler çoğalıp kötü kokulu gazlar üretecektir, bir diğer sebep ise bağırsak bakterilerinin faaliyetleri nedeniyle oluşan gazların sabaha dek ağızda birikmesidir. O yüzden sadece sabahları kısa süre hissedilen ağız kokusu problem değildir.
    Ağız kokusu çoğunlukla ağzın içinden kaynaklanır, diş fırçası ve diş ipi kullanmayan ve rutin ağız bakımı yapmayan birinin ağzının kokmaması mümkün değildir. Ağız bakımının nasıl olması gerektiğiyle ilgili video linkini açıklama kısmına ekleyeceğim, ilgilenenler oradan bakabilir. Ağız bakımınız iyi olduğu halde ağız kokusu hissediyorsanız, o zaman ağız içinde dil sırtındaki bakteri miktarını artıracak enfeksiyon kaynakları mevcut olmalıdır. Bu kaynaklar, diş taşları, çürükler, apseler, yarı gömülü dişler, uyumsuz protez ve dolgular olabilir. Böyle bir durumda diş hekimine muayene olup gerekli tedavileri yaptırdıktan sonra ağız kokunuzun düzelmesi beklenir.
    Eğer ağız bakımınız tam ve tüm diş tedavileriniz de eksiksiz olduğu halde yine ağız kokusu hissediyorsanız bunun sebebi boğaz ve sinüs kaynaklı ağız kokuları olabilir. Bu koku tipinde de koku sebebi yine dil sırtındaki bakterilerdir fakat dile bakteri sağlayan kaynak farklıdır ve muhtemel sebepler sinüzit, bademcik iltihabı, nezle, kulak iltihabı, farenjit olabilir. Bu durumda bir KBB uzmanına başvurulur ve tedavi sonrası ağız kokusunun geçmesi beklenir. Ağız kokularının yüzde 90 ı ağız, boğaz veya sinüs kaynaklıdır.
    Diş hekimliği ve KBB ile ilgili tüm tedavileriniz eksiksiz olduğu halde hala ağız kokunuz varsa ağız kokunuzun sebebi mide ve bağırsak kaynaklı olabilir. Mide ve bağırsakta sindirilemeyen bazı besinler bakteriler tarafından parçalanır ve bunun sonucunda oluşan kötü kokulu gazlar yukarı sızarak ağıza gelir ve ağız kokusuna sebep olur . Buna sebep olabilecek olası durumlar ise şunlardır : Reflü, gastrit, bağırsak parazitleri, kabızlık, ishal, sindirim yetmezliği ve emilim bozuklukları. Bu durumda bir dahiliye uzmanına muayene olunup gerekli problemler giderilmelidir.
    Bir diğer ağız kokusu tipi ise biraz daha nadir görülen, kan biyokimyasının değişmesi veya alt solunum yolundaki bir enfeksiyon nedeniyle, verilen nefesin kokmasıdır. Burada kokan şey ağız değil nefesin kendisidir. Buna örnek olarak ağır şeker hastalarının nefesindeki aseton kokusu verilebilir. Böyle bir durumda mutlaka bir dahiliye uzmanıyla görüşülmelidir.
  • Věda a technologie

Komentáře • 6

  • @oristvdishekimimucahitdoga415

    Diş ve ağız sağlığıyla ilgili genel bilgiler. Sayfa tamamen bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
    General information regarding dental and oral health. The content is totally for general information, you should certainly see a doctor or a dentist for all types of diagnosis and treatments.

  • @aydemirbasat4794
    @aydemirbasat4794 Před rokem

    Teşekkür ederiz hocam selamlar

  • @electusronnie
    @electusronnie Před rokem

    Hocam ağzımda çok fazla kuruluk var. Tükürük bezlerim çok az çalışıyor. Günde 2 kez dişimi fırçalamama gargara kullanmama ve diş ipi kullanmama rağmen dişimi fırçaladıktan sonra 1 2 saat içinde ağzım çok kuruyor ve kötü tat oluşuyor ve sanki koku varmış gibi hissediyorum ek olarak dilimi fırçalamama rağmen sık sık üstünde sarı lekeler oluyor. Sebebi nedir. Doktorum işte ağzında bir problem yok, burnunda olabilir. Gece boyu ağzın açık kaldığından kuruyordur filan dedi ama gün içinde de pek farklı olmuyor. Bir de sizin görüşünüzü alabilir miyim. Teşekkür ederim.

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před rokem +1

      Öncelikle videonun ilk kısmında bahsettiğim koku testini yapın, eğer kötü koku hissediyorsanız, ikinci adım olarak koku kaynağını bulmaya çalışın. Diş hekimi sorun yok dediyse bir de KBB uzmanına muayene olabilirsiniz. O da kokuya dair bir sebep bulmazsa o zaman ağız kuruluğunuzdan bahsedip tükürük bezlerinizle ilgili bir değerlendirme yapmasını talep edebilirsiniz. Yine hiç bir sorun yok denirse dahiliye uzmanına görünebilirsiniz. Hatta sonuca ulaştığınızda buradan da payşabilirseniz sevinirim.

    • @electusronnie
      @electusronnie Před rokem +1

      @@oristvdishekimimucahitdoga415 Cevabınız için teşekkür ederim hocam. En yakın zamanda dediklerinizi yapacağım ve sonuçları buradan bildireceğim. İyi geceler.