Πώς οι Οθωμανοί έχασαν την κυριαρχία στη Μεσόγειο

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 17. 04. 2022
  • Το οπτικοποιημένο άρθρο ανήκει στον Καρακατσάνη Γεώργιο και την ιστοσελίδα slpress.gr slpress.gr/idees/pos-oi-othom...
    Ιστοσελίδα: cognoscoteam.gr
    SLpress.gr: slpress.gr/
    Βρείτε μας στο Facebook: / cognoscoteam
    PayPal για ενίσχυση: cognoscoteam@yahoo.com
    Discord: / discord
    Πηγή μουσικής:
    Cinematic Epic Music by Infraction [No Copyright Music] / Action: • Cinematic Epic Music b...

Komentáře • 17

  • @IstorikosPerihghths
    @IstorikosPerihghths Před 2 lety +12

    Πολύ ενδιαφέρον θέμα, με περιεκτική και κατανοητή παρουσίαση! Συγχαρητήρια!

  • @tonellinontaiera
    @tonellinontaiera Před 2 lety +7

    Φοβερό βίντεο, άγνωστα θέματα και μπράβο για την επιλογή του θέματος!

  • @user-ex1le2id8d
    @user-ex1le2id8d Před rokem +1

    Το παρελθον ειναι ενας οδηγος-στοχος για το σημερα και ειναι αναγκη να βγαζουμε τα σωστα συμπερασματα,οσο και οπου ειναι δυνατον.

  • @johnChrist-hk3lf
    @johnChrist-hk3lf Před rokem +1

    Παρά πολύ ωραίο θέμα

  • @chrisaristopoulos241
    @chrisaristopoulos241 Před 2 lety +2

    Εξαιρετικό κείμενο και εικόνα, πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα αλλά κάτι κάνατε με το μικρόφωνο και η ηχογράφηση είναι "κάπως" σε σχέση με τα άλλα σας βίντεο. κάντε κάτι.

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 2 lety

      Θα το κοιτάξουμε, έχουμε καταλάβει ότι πράγματα που στο ηχείο μας δεν ακούγονται ακούγονται πχ στα ακουστικά και δεν τα παίρνουμε χαμπάρι. Θα το φιξάρουμε άμεσα, ευχαριστούμε πολύ και πάλι!

  • @GateFan
    @GateFan Před 2 lety +2

    Την κράτησαν πάντως την κυριαρχία μέχρι το 1821.

  • @riordanis875
    @riordanis875 Před 2 lety +3

    Υπάρχει υλικό για να γίνει βίντεο για τους Έλληνες στον Νέο Κόσμο; (δεν εννοώ τη συνοικία της Αθήνας χαχα)

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 2 lety +1

      Η αλήθεια είναι ότι δεν το κατέχουμε το θέμα, όμως υπάρχει υλικό στο διαδίκτυο σχετικό.
      Υ.Γ. (😂😂😂)

  • @xenofonmitsalas8905
    @xenofonmitsalas8905 Před 2 lety +3

    Καλό βίντεο, αλλά έχω δει και φανταστικά βίντεο από το συγκεκριμένο κανάλι. Διαφωνώ με τη σημασία της καταστροφής της ισπανικής αρμάδας. Το συγκεκριμένο γεγονός τονίσθηκε κυρίως για λόγους προπαγάνδας από τους Αγγλους, καθώς ιστορικά δεν είχαν μεγάλες απώλειες οι Ισπανοί. Αντίθετα λίγο καιρό μετά οι Άγγλοι στέλνοντας την αρμάδα τους για να τιμωρήσουν τους Ισπανούς γνώρισαν ταπεινωτική ήττα στη Λα Κορούνια. Το ισπανικό ναυτικό κυριάρχησε στις θάλασσες μέχρι τα μισά του 17ου αιώνα πετυχαίνοντας νίκες σε όλα τα μέτωπα, αντισταθμίζοντας τη δυσκινησία των πλοίων τους με την ικανότητα των Ισπανών ναυτικών. Στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα ήρθε ο καιρός των Ολλανδών με πιο γνωστό τον ναύαρχο τους De Ruyter. Οι Άγγλοι ακόμα ήταν μια ασήμαντη δύναμη πηγαίνοντας πότε με τη μια και πότε με την άλλη πλευρά στο δίπολο Βουρβώνων - Αψβούργων. Η πετυχημένη εισβολή των Ολλανδών στη Αγγλία και η κατάληψη του νησιού από τον Γουλιέλμο της Οράγγης σε συνδυασμό με τα ολλανδικά χρήματα ήταν αυτά που έκαναν την Αγγλία σημαντική ναυτική δύναμη.

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 2 lety +1

      Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, θα το ψάξουμε. Ευχαριστούμε πολύ για τις παρατηρήσεις, πάντοτε είναι σημαντικές!

    • @geokar3567
      @geokar3567 Před 2 lety +5

      Καλημέρα σας, είναι σωστές οι παραθέσεις των γεγονότων. Διαφοροποιούμαι ως προς την ερμηνεία τους και στην σημασία που τους δίνεται σε ένα βάθος χρόνου προκειμένου να αναδειχθεί η Αγγλία σε θαλασσοκρατορία, καθώς είναι μια διαδικασία που παίρνει πολύ χρόνο και βασίζεται στην διαρκή φθορά του άλλου. Π.χ. αυτό ήλπιζαν να πετύχουν οι Οθωμανοί από τα ανατολικά, ωστόσο οι Ευρωπαίοι βρήκαν διέξοδο στον Ατλαντικό.
      Επίσης είναι προφανές ότι το άρθρο εστιάζει περισσότερο στην μακροσκοπική εικόνα των παράλληλων γεγονότων σε διάφορα μέρη του πλανήτη, παρά στις λεπτομέρειες αυτών.
      Οι ζημιές για την ισπανική αρμάδα ήταν τεράστιες, δεδομένου ότι σχεδόν ο μισός στόλος (και συγκεκριμένα το καλύτερο μισό) καταστράφηκε, ενώ σε όρους ανθρωπίνου δυναμικού οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες λόγω των ασθενειών που μάστιζαν τα πληρώματα εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής. Γι' αυτό και σε μια αποβατική εκστρατεία, ο στόχος τότε ήταν η ελάχιστη δυνατή παραμονή στα σκάφη. Ένα έτος μετά, οι Άγγλοι κατατροπώθηκαν, όπως σωστά λέτε, στην Κορούνια. Εκεί έσφαλαν δίνοντας κυρίως μάχες πεζικού πολιορκώντας την πόλη όπου οι Ισπανοί ήταν πολύ ανώτεροι. Και η αλήθεια είναι ότι οι κατά τ' άλλα ικανότατοι Drake και Norris σκέφτηκαν περισσότερο σαν πειρατές στοχεύοντας στην λεηλασία του χρυσού της Κορούνια παρά ως ναύαρχοι ή στρατιωτικοί ηγήτορες. Αυτό το πλήρωσαν πανάκριβα σε όρους ηθικού και προμηθειών που εγκατέλειψαν, παρόλο που οι απώλειες τους ήταν 1500 άνδρες και μόλις 10 πλοία στο σύνολο.
      Επίσης, τους Άγγλους εκείνης της εποχής η γνώμη μου είναι πως δεν θα πρέπει να τους μελετούμε ως απομονωμένο νησί αλλά ως πολλά αποκεντρωμένα συστήματα. Σημαντικό κομμάτι ήταν η μισθωμένη πειρατεία του Ατλαντικού και κατόπιν της Καραϊβικής που γέμιζε αργά και βαθμιαία τα ταμεία των Άγγλων την στιγμή που των Ισπανών άδειαζαν. Όσο για τους Ολλανδούς, πολύ νωρίτερα, από το 1568 η Ελισάβετ είχε ενισχύσει την επανάσταση των Προτεσταντών (μάλιστα 3 χρόνια νωρίτερα από την Αρμάδα είχε στείλει και στρατό στην Ολλανδία), ενώ παράλληλα μίσθωνε πειρατικά για να χτυπάνε όποιο ισπανικό πλοίο ερχόταν φορτωμένο από την Νότια Αμερική. Μετά το 1588, οι Άγγλοι είχαν συντεταγμένο, μακρόπνοο κι άκρως οργανωμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ναυπήγηση νέων πολεμικών και τροποποίηση παλαιών εμπορικών που μετά από πολλές δεκαετίες, αξιοποιώντας την φθορά των ανταγωνιστών της, την κατέστησε κύρια ναυτική δύναμη του πλανήτη.
      ΜΦΧ,
      Γ.Καρακατσάνης

  • @Sira628
    @Sira628 Před 2 lety +1

    παει το αρδην

  • @zedstib234
    @zedstib234 Před 2 lety

    Αιώνος?! Σε λίγο και... καθαρεύουσα.