Εύβοια: Το νησί που αποίκησε και "κατέκτησε" τη Μεσόγειο

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 07. 2021
  • Ευχαριστούμε τον Βάγια Κάτσο, ιστορικό ερευνητή από την Χαλκίδα, για τις διορθώσεις και την πολύτιμη βοήθειά του στο κείμενο του βίντεο.
    Ιστοσελίδα: cognoscoteam.gr
    Βρείτε μας στο Facebook: / cognoscoteam
    PayPal για ενίσχυση: cognoscoteam@yahoo.com
    Πηγές - Βιβλιογραφία:
    Οι πρώτοι Έλληνες στη Δύση, Ridgway David (Μετάφραση: Αρβανίτης Φοίβος), Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 1992
    Οι Έλληνες της Δύσης, Valerio M. Nanfredi (Μετάφραση: Βανέσσα Λάππα), Λιβάνη, 1997
    Πηγές - Εικόνες:
    taxidievia.blogspot.com
    Πηγή μουσικής:
    Total War- Attila - Main Menu Music (Hun Theme): • Total War: Attila - Ma...

Komentáře • 59

  • @user-pd1kc7dc6o
    @user-pd1kc7dc6o Před 3 lety +12

    Όταν είχα διαβάσει για την Εύβοια είχα πάθει σοκ οτι δεν μαθαίνουμε στην ιστορία για την σημασία που ειχε στην αρχαιότητα. Τέλειο βίντεο

  • @nikolaos851
    @nikolaos851 Před 2 lety +6

    Θερμά συγχαρητήρια!!! Εξαιρετική δουλειά..όντας Χαλκιδεος με καταγωγή από την Κύμη(Βίταλο ή Βίταλα -Κρινιάνοι)είμαι περήφανος γιατί ζω σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που τον θεωρώ τον ομφαλό της γης!!(ειδικά λόγω φαινομένου παλιρροιας και πορθμού του Ευρίπου,τα γνωστά μας τρέλα νερά που λέμε χαριτολογώντας).Τυγχάνει να έχω ακούσει τα περισσότερα από όσα αναφέρθηκαν στο βίντεο από τους γονείς μου.. Μάλιστα,το πρώτο αλφάβητο ήταν όχι απλά ελληνικό όχι απλά χαλκιδέικο αλλά και κουμιώτικο υποστηρίζουν κάποιοι ιστορικοί όπου με ορισμένες αλλαγές ή προσμίξεις συμβόλων και γραμμάτων των Χαλκιδέων και άλλων λαών κατέληξε στην σημερινή του μορφή! Επίσης,το χωριό μου ονόματι Βίταλο δίπλα στους Κρινιάνους το χωριό και 5 χλμ από την Κύμη, ήταν αυτό από το οποίο μετοίκησαν στην αρχαία Ιταλία κάτοικοι. Κι εδώ υπάρχει πάλι έντονη φήμη πως το όνομα του χωριού μου,άκουσον άκουσον, ήταν αυτό από το οποίο προήλθε το όνομα της Ιταλίας. Διότι Βίταλο το οποίο έγινε Βιτάλι μετά Βιτάλια και με απαλοιφή το β γράμμα και αλλαγή τονισμού έγινε το όνομα Ιταλία...απίστευτο και όμως αληθινό και θα προσθέσω και όμως ελληνικό...όπως επίσης, κλείνοντας,είναι αλήθεια αυτό για την αρχαία Χαλκίδα πως βρισκόταν στην περιοχή της Μάνικας όπου μάλιστα κάτω βαθιά στο βυθό υπήρχαν και υπάρχουν σε εμφανή σημεία ακόμα και σήμερα οι βασιλικοί τάφοι των τότε αρχόντων της περιοχής!!! Αυτά για την ιστορία. . .

  • @Veriox22
    @Veriox22 Před 3 lety +20

    Εομαι περιφανος που εχω καταγωγη απο την ευβοια.

    • @Nico_Guts
      @Nico_Guts Před 2 lety +3

      Είμαστε πολύ περήφανοι για την καταγωγή μας! Νοτιά Ευβοια, συνεπώς και περήφανα Αρβανίτης

    • @peterstasinos4581
      @peterstasinos4581 Před 2 lety +1

      Και'γω το ίδιο!

    • @konstantinossfongaris8762
      @konstantinossfongaris8762 Před 2 lety +2

      Και εγω !!!!

    • @katerinatrigoglou4340
      @katerinatrigoglou4340 Před 6 měsíci +2

      Δηλαδή Έλληνας ​@@Nico_Guts

  • @user-rv5rh9oh3x
    @user-rv5rh9oh3x Před 3 lety +10

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΌ ΒΊΝΤΕΟ 💪

  • @istorikoiperipatoi
    @istorikoiperipatoi Před 2 lety +2

    Πολυ καλο! Δεν συνηθίζεται να γίνονται βιντεο με αφετηρία αφήγησης τόσο παλιά. Μπράβο

  • @user-mx2bu8bp9g
    @user-mx2bu8bp9g Před 3 lety +10

    Πολύ σημαντικό κι ωραίο βίντεο!

  • @user-uv7lz4ct4n
    @user-uv7lz4ct4n Před 3 lety +2

    Συγχαρητήριά.

  • @HistoriaGraecia
    @HistoriaGraecia Před 3 lety +2

    Πολύ ωραία παρουσίαση για ένα μάλλον άγνωστο θέμα!

  • @anastasiathiraiouyerostath5664

    Συγχαρητήρια!Δυστυχώς στην Ελλάδα πολύ λίγο ενδιαφέρον υπάρχει για τον αποικισμό.

  • @vasileiosanastasiadis1992

    Μπράβο παιδιά....

  • @konstantinossfongaris8762

    Κατάγομαι απο την Ευβοια!!!

  • @AlphaOmegaGreece
    @AlphaOmegaGreece Před 3 lety +3

    Άψογοι!

  • @m.x.m.x.5412
    @m.x.m.x.5412 Před 2 lety

    .
    🇬🇷 ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
    ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.🇬🇷
    🇬🇷
    .

  • @user-rz4bx1yy6i
    @user-rz4bx1yy6i Před 2 lety +2

    Θα ήθελα να ρωτήσω αν η Χαλκίδα πήρε το όνομα της από το χαλκό , αν μπορείτε κάντε και άλλα βίντεο για την Εύβοια μια που είμαι κάτοικος της , καλή συνέχεια .

  • @user-vf4gz2if8l
    @user-vf4gz2if8l Před 3 lety +1

    Πολυ ωραίο βίντεο! Αν μπορείτε κάντε ένα και για τους φωκαεις.

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 3 lety +2

      Έχουμε κάνει βιντεο για την Αλαλία και τη σύγκρουση με Ετρούσκους και Καρχηδόνιους.

  • @user-bx7iu6kl8z
    @user-bx7iu6kl8z Před 3 lety +5

    Θα κάνετε κάποιο βίντεο για την Τουρκική Εισβολή. 20 Ιουλίου;;;;;

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 3 lety

      Φοβερό θέμα αλλά δεν έχουμε χρόνο να το κάνουμε αυτή την περίοδο. Δεν έχουμε και τις απαιτούμενες γνώσεις. Αλλά είναι από τα θέματα που θέλουμε να πιάσουμε φυσικά κάποια στιγμή! Έχουμε κάνει για τον Σταυριανάκο ένα βίντεο σχετικά με την εισβολή czcams.com/video/Id-U7uShc0c/video.html

    • @user-bx7iu6kl8z
      @user-bx7iu6kl8z Před 3 lety +1

      @@CognoscoTeam ναι ναι καταλαβαίνω. Να το είδα το βίντεο σας. Έκανα και εγώ κάποια βίντεο στο κανάλι μου για την εισβολή. Θα ανεβάσω και εγώ στες 20 Ιουλίου βίντεο!

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 3 lety +2

      @@user-bx7iu6kl8z Θα το δούμε, ευχόμαστε να δει όσος περισσότερος κόσμος γίνεται!

    • @user-bx7iu6kl8z
      @user-bx7iu6kl8z Před 3 lety

      @@CognoscoTeam czcams.com/video/1-PbCV6feBk/video.html ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ

  • @GateFan
    @GateFan Před 7 měsíci +3

    Για τους Άβαντες δεν μας είπατε που πήγαν στην βόρεια Ήπειρο.

  • @apostolisblougouras7258

    Oreo video

  • @user-eq3nv7bz9k
    @user-eq3nv7bz9k Před 3 lety +3

    Πολύ καλό το βίντεο και μπράβο σας! Μόνο μια σημείωση: Μητρόπολη της αποικίας στις Πιθηκούσες δεν ήταν η Χαλκίδα ή η Ερέτρια αλλά η Κύμη της Εύβοιας η οποία είχε αποικία και στις Μικρασιατικές ακτές με το ίδιο όνομα.

    • @Vagias_Katsos
      @Vagias_Katsos Před 3 lety

      Αυτό που γράφετε κύριε, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά. Αντίθετα, ο Στράβωνας είναι σαφέστατος: «Τις Πιθηκούσσες οίκησαν Ερετριείς και Χαλκιδείς, όπου και ευτύχησαν από την
      ευκαρπία τους». Για τη δε ιταλιώτιδα Κύμη που αναφέρετε, ο Λίβιος γράφει πως «[οι ευβοιώτες Χαλκιδέοι] μετά την εγκατάσταση τους στα νησιά της Αιναρείας και της Πιθηκούσσας, τόλμησαν να μεταφέρουν τους οικισμούς τους στην ηπειρωτική χώρα».
      Περισσότερα για την ιταλιώτιδα Κύμη (και για την ευβοϊκή), εδώ: facebook.com/groups/381155262032149/posts/2034470776700581

    • @user-vv1gi1yl4u
      @user-vv1gi1yl4u Před 2 měsíci

      Με όλο τον σεβασμό σε κάθε άποψη επέτρεψε μου να εκφέρω και εγώ την δικιά μου . Αρχαία Πόλη στην Εύβοια και μάλιστα με την δυνατότητα να κάνει αποικίες , άρα ήταν ισχυρή , οργανωμένη , και ελεύθερη δεν υπήρξε ποτέ . Την Κώμη / Κούμη / Κύμη της Αιολίδας της Μικράς Ασίας την δημιούργησαν , μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου , ένας μικρός αριθμός Κηρινθίων και Λοκρών , ( οι Κηρίνθιοι την ονόμαζαν Κούμη / Κύμη και οι Λοκροί Φρικωνίς και ήταν στην θέση της Αμαζών ) . Οι Κηρίνθιοι θεωρούσαν την Αιολίδα > διότι την αποίκησε ο πρώην Βασιλιάς τους ο Μυθικός Νηλεύς . Επίσης οι Κηρίνθιοι ( Άβαντες στην καταγωγή ) , δημιούργησαν στην Θράκη ακόμη μια αποικία με αυτό το όνομα ( Κούμη / Κύμη ) . Ο Ιπποκλής ο Κουμαίος ξεκίνησε το ταξίδι για την Κάτω Ιταλία από το λιμάνι της Κηρίνθου που εκείνη την εποχή βρισκόταν στις εκβολές του Βούδορου ποταμού ( σημερινός Δαφνοπόταμος / Στρινγκόλακος ) στο σημερινό λιμάνι Μαντουδίου Κουμάσι / Κυμάσι . Η σημερινή Κύμη είναι μια λανθασμένη ανάγνωση των αρχαίων κειμένων από Βυζαντινούς λόγιους που ούτε τις γνώσεις είχαν αλλά ούτε και τα καλύτερα αισθήματα για τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό . Την Κύμη της Καμπανίας την δημιούργησαν οι Κηρίνθιοι - μαζί με Χαλκιδείς . Στην Εύβοια Αρχαία Πόλη Κύμη δεν υπήρξε ποτέ . Όσο πιο σύντομα αντικρύσουμε με ψυχραιμία την Ιστορική Πραγματικότητα τόσο καλύτερο θα είναι για την Πολιτιστική μας Κληρονομιά .

  • @lakis8613
    @lakis8613 Před 3 lety

    Το background απο πισω ειναι απτο rome total war hun???

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 3 lety

      Ναι, έχουμε και λινκ στις πηγές.

  • @akisdiamantis08
    @akisdiamantis08 Před 3 lety

    Εξαιρετικο βιντεο,καντε βιντεο για ελληνικη μυθολογια δεν εχετε ασχοληθει καθολου...

  • @xtremeunderratedmusic
    @xtremeunderratedmusic Před 2 lety

    Πολύ ωραίο βίντεο αλλά θα μπορούσατε να αναφερθείτε και στην Πολυστάφυλο(κατά τον όμηρο) Ιστιαία , Για τους Ωρεούς και το Ναό της Προσηώας Αρτέμιδας (Κάτω από τον σημερινό Ναό του Αγιου Γεωργίου ) στο Αρτεμήσιο οπου έγινε και η Ναυμαχία κατα την εισβολή των Περσών.

    • @user-vv1gi1yl4u
      @user-vv1gi1yl4u Před 5 měsíci

      Με όλο τον σεβασμό προς κάθε άποψη θέλω να εκφράσω και εγώ την προσωπική μου άποψη . Η συμβολή της Εύβοιας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο την προσφορά στο Λατινικό αλφάβητο , αλλά και στο πλήθος της δημιουργίας νέων αποικιών και εξάπλωσης του εμπορίου σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο . Το κέντρο της Εύβοιας δεν ήταν μόνο η Χαλκίδα και η Ερέτρια αλλά πολύ σημαντική ήταν και η προσφορά της Βόρειας Εύβοιας με το σημαντικό Βασίλειο της αρχαίας Ιστιαίας και της σημαντικής πόλης Κήρινθος , η οποία αν και δεν υπήρξε ποτέ ανεξάρτητη πόλη - κράτος ήταν μια μεγάλη πόλη που αποτελούσε το μήλον της έριδος ανάμεσα στις ισχυρές πόλεις - κράτη Χαλκίδα - Ιστιαία ,αλλά και της Αθήνας .Δυστυχώς όμως δεν έχει τύχει της ανάλογης αναγνώρισης η προσφορά της Βόρειας Εύβοιας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και κάποιοι από τους λόγους, κατά την άποψη μου είναι ,πρώτον ότι η αρχαία Ιστιαία και η Κήρινθος παρέμειναν πιστές στα ιδεολογικά ιδεώδη της καταγωγής τους , Δωρικές με Μακεδονική επιρροή με αποτέλεσμα να υπάρχει μίσος από τους Αθηναίους εναντίον τους και δεύτερον και κυριότερο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένας αρχαιολογικός χώρος που να αποδεικνύει την ύπαρξη τους αν και τα μεγαλύτερα Μουσεία του Κόσμου είναι γεμάτα από τους θησαυρού τους - κυρίως της αρχαίας Ιστιαίας .Είναι σαν κάποιοι να μην θέλουν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Βόρειας Εύβοιας να έρθουν ποτέ στο φως. Έτσι λοιπόν έχουν παραχαράξει την Ιστορία της Βόρειας Εύβοιας και ψάχνουν την αρχαία Ιστιαία στον Μεσαιωνικό οικισμό Ξηροχώρι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η πεδιάδα Ξηροχωρίου στην εποχή της πολυστάφυλης Ομηρικής Ιστιαίας ήταν λιμνοθάλασσα , τοποθετούν τον αρχαίο Ωρεός (λιμάνι της αρχαίας Ιστιαίας ) σε έναν τεχνητό λόφο - που πιθανότατα τον κατασκεύασαν οι Μινύες και οι Αθηναίοι τον μετέτρεψαν σε Τύμβο προς Τιμήν των πεσόντων στην Ιστορική Ναυμαχία του Αρτεμισίου ,και οι Βενετοί το 1400 μ,χ, κατασκεύασαν Κάστρο χρησιμοποιώντας οικοδομικά υλικά από τον αρχαίο Ωρεός που κατέστρεψαν ολοκληρωτικά .Χαρακτηρίζουν έναν αρχαίο ναό ως της Προσηώας Αρτέμιδος επειδή κοιτάζει την ανατολή .Οριοθετούν το αρχαίο Αρτεμίσιον στην παραλία στο Πευκί ,μετατρέποντας τις αρχαίες πηγές ανακριβείς .Τοποθετούν τον μύθο του Ηρακλή και του Λίχα στα δυτικά ονομάζοντας τις νησίδες Λιχαδονήσια ,παραβλέποντας ότι τα νησιά αυτά δημιουργήθηκαν μετά το 426 π,χ ενώ ο μύθος υπήρχε χιλιάδες χρόνια πριν. Αποδέχονται την ονομασία Κύμη για μια περιοχή παραβλέποντας ότι δεν υπάρχει ουδεμία ιστορική αναφορά ύπαρξης τέτοιας πόλης στην Εύβοια και παραβλέπουν την Ιστορία που μας αναφέρει ότι " οι Χαλκιδείς μαζί με Κηρινθίους και κατοίκους από την Κώμη ( Κούμη ) μετοίκισαν στην Κάτω Ιταλία " και δημιούργησαν αποικίες ,δηλαδή παραβλέπουν ότι Κώμη -Κούμη ήταν οι οικισμοί που βρίσκονταν έξω από τα όρια της Πόλης ( Πόλη = οργανωμένος οικισμός με οχύρωση , Κώμη = απλός οικισμός χωρίς οχύρωση ) , από τα παραπάνω είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι την Κύμη στην Κάτω Ιταλία την δημιούργησαν Κηρίνθιοι Ευβοείς .Η Κήρινθος είχε άμεση σχέση με την Κόρινθο - την Κήρινθο την δημιούργησαν οι Κορίνθιοι - που ήταν οι πρώτοι που αποίκισαν την Ιταλία .Τώρα όσο αφορά την αρχαία Ιστιαία αυτή βρισκόταν στην σημερινή θέση Λευκόλιθος Παπάδων , ο αρχαίος Ωρεός ήταν στο Λιμενάρι , το Αρτεμίσιον ήταν στα σημερινά βασιλικά - Ψαροπούλι , , ο Ναός της Προσηώας Αρτέμιδος ήταν στο Παλαιόκαστρο Βασιλικών , ο Κάλλας ποταμός ήταν ο σημερινός Ξηροπόταμος ( Ασπροπόταμος ) Παπάδων , στα σημερινά Ελληνικά ήταν το Κήναιον , το Δίον, η Αθήνες Διάδες και ο Περρίας, στο Ποντικονήσι ήταν η Λίχας νήσος , στα σημερινά Λευκονήσια ήταν το Άντρον του Βους, με την πόλη Εύβοια και τον Ναό της Ιούς / Ηώας, η Ομηρική Αιγές ( και μετέπειτα η Ιωνική χώρα Ωρία /Ωρειά ) ήταν στην σημερινή Κερασιά και ο φημισμένος Ναός του Ποσειδώνα ήταν στην σημερινή Μονή του Οσίου Δαυίδ. , η Ελλοπία ήταν στην θέση Μαυρόπη Παπάδων , Τελέθριον ήταν το σημερινό Ξηρόν Όρος, ο φημισμένος Ναός της Αρτέμιδος ήταν στον σημερινό Άγιο Βασίλειο Αγκάλης , η σημερινή Αγία Άννα ήταν ο Δήμος Νάπη της Ιστιαίας , κ.α .Γενικά το Κράτος της αρχαίας Ιστιαίας δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή Επαρχία Ιστιαίας , η αρχαία Ιστιαία ήταν στους πρώην Δήμους Νηλέως - Κηρέως - Αιγών . Η σημερινή Κύμη δεν έχει καμία σχέση με την Κύμη της Κάτω Ιταλίας ούτε με το Λατινικό αλφάβητο , αρχαίες επιγραφές της αρχαίας Ιστιαίας αποδεικνύουν την σύνδεση της με αυτό . Ας φαντασθούμε μια Βόρεια Εύβοια με όλο αυτόν τον τεράστιο αρχαιολογικό θησαυρό , δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε όλο τον κόσμο, αυτό λοιπόν κάποιοι δεν θέλουν να αποκαλυφθεί και έχουν παραχαράξει την Ιστορία μεταφέροντας την Ανατολή στην Δύση .για το καλό του Ελληνικού Πολιτισμού ας προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε την Ιστορική Αλήθεια της Βόρειας Εύβοιας .

  • @jameskons4561
    @jameskons4561 Před 3 lety

    Στο επόμενο βίντεο σας για το Βυζάντιο μιλήστε για τον Μανουήλ Α' Κομνηνό μιας και έχετε βίντεο με τον Αλέξιο και τον Ιωάννη Κομνηνό

    • @user-vv1gi1yl4u
      @user-vv1gi1yl4u Před 3 měsíci

      Η Δυναστεία των Κομνηνών είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Βόρεια Εύβοια και ειδικότερα με την περιοχή της Επικράτειας της αρχαίας Πόλης - Κράτος - Βασίλειο της Ιστιαίας . Πιο συγκεκριμένα ο Αλέξιος Κομνηνός ( υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι επισκέφτηκε την Βόρεια Εύβοια ) , είχε παραχωρήσει για εκμετάλλευση στην Αυτοκρατορική Οικουμενική Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους την περιοχή του σημερινού χωριού Παπάδες ( έκτασης πάνω από 36 τ.χ.λ.μ. ). Η περιοχή αυτή ήταν Δημόσια ( είναι μέχρι και σήμερα ) από την εποχή του Περικλή , από το 446 π.χ. όταν ο ίδιος ως Στρατηγός των Αθηναίων επιτέθηκε εναντίον της Ιστιαίας , την κατέστρεψε , την λαφυραγώγησε , εκδίωξε τους κατοίκους της και δέσμευσε τις περιουσίες τους .Μετά το 363 μ.χ. ( θάνατος Αυτοκράτορα Ιουλιανού - Μέγας για την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , Παραβάτης για την Ανατολική ) , η Ιστιαία καταστράφηκε από το Χριστιανικό πλήθος λόγω της προσήλωσής της στον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και στην " Ειδωλολατρική "Θρησκεία και μετονομάσθηκε για ακόμη μια φορά σε Ωρεός , τα δεκάδες Ιερά της μετατράπηκαν σε Μοναστικούς χώρους και δημιουργήθηκε μια από τις πρώτες Χριστιανικές Επισκοπές η Επισκοπή του Ωρεός . Η ακμάζουσα Μοναστική Κοινότητα στην περιοχή της πρώην Ιστιαίας / Ωρεός περί τον 9 ο αιώνα μαζί με μοναχούς και οικοδόμους από την γειτονική Σκόπελο και Σκιάθο δημιούργησαν στο Άγιο Όρος ( τελευταίο " κάστρο " του αρχαίου Ελληνικού Κόσμου ) την Μονή Ξηροποτάμου - το όνομα αυτό δόθηκε από τον τόπο προέλευσης των μοναχών , Ξηροπόταμος ή Ασπροπόταμος που δεν είναι άλλος από τον φημισμένο Κάλλαντα ποταμό του Στράβωνα .Ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός έδωσε τίτλους και τιμές ,όπως τον Τίτλο Αυτοκρατορική - Οικουμενική , στην Μονή Ξηροποτάμου και της παραχώρησε την Δημόσια περιοχή της αρχαίας Ιστιαίας - μετέπειτα Ωρεός και από τους χρόνους της Φραγκοκρατίας Παπάδες , για εκμετάλλευση , ( στα χρόνια της Λατινοκρατίας εκδιώχθηκαν οι μοναχοί και η Μονή Ξηροποτάμου περιήλθε σε οικονομικό μαρασμό ) , που συνεχίσθηκε και στα χρόνια της Οθωμανικής Κυριαρχίας μέχρι το 1800 μ.χ. ( περιήλθε στον Αλή Πασά ) . Τα παραπάνω Ιστορικά στοιχεία δυστυχώς αποκρύπτονται για να μην αποκαλυφθεί η πραγματική θέση της Ένδοξης αρχαίας Ιστιαίας , καθώς και δεκάδων άλλων ιστορικών - ιερών τόπων ( Δίον , Αρτεμίσιον , Αθήνες Διάδες , Κηναίον , Άντρον του Βους , Αιγές , κ.α. ) , που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό και " ψάχνουμε " την αρχαία Ιστιαία στον Μεσαιωνικό οικισμό Ξηροχώριον και σε περιοχή που όταν ' Βασίλευε " η Ένδοξη Φίλο Μακεδονική -Δωρική ΙΣΤΙΑΙΑ ήταν λιμνοθάλασσα . Είναι Καθήκον μας να δούμε την Ιστορική Αλήθεια και να την Αποκαταστήσουμε , η Εύβοια είναι Τόπος ΙΕΡΟΣ είναι Τόπος Μοναδικός και για αυτό έχουν Παραχαράξει την ΙΣΤΟΡΙΑ της .

  • @stayrospaparunas3062
    @stayrospaparunas3062 Před 3 lety

    Τη έκανε τα τότε ελληνικά φύλα να κάνουν αποικίες?
    Για εμένα μάλλον ο υπερπληθυσμός...

    • @CognoscoTeam
      @CognoscoTeam  Před 3 lety +2

      Στα βίντεο μας για το Αποικιακό εγχείρημα και στην εισαγωγή για την αρχαϊκή εποχή (στο τέλος του βίντεο έχει λινκ και για τα δύο) εξηγούμε τους λόγους των αποικιών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έγιναν.

    • @stayrospaparunas3062
      @stayrospaparunas3062 Před 3 lety +1

      @@CognoscoTeam μάλιστα θα το κοιτάξω... κάποιος αρχαίος λέει ότι οι Έλληνες ήταν τόσοι πολλοί σε πλυθησμό στην Μεσόγειο,σαν τα βατράχια σε μια λίμνη... οπότε φανταστείτε σε τη γενοκτονίες έχει περάσει αυτός ο λαός από το 3.000 π.Χ έως σήμερα..στο ζενίθ οι Έλληνες πρέπει να ήταν κοντά στα 50 εκατομμύρια και φθάσαμε το 1821 να ήμασταν μισό εκατομμύριο... αφού επιβιώσαμε από τις άπειρες επελάσεις των βαρβάρων είναι ένα θαύμα... άλλοι αρχαίοι λαοί δεν τα κατάφεραν..μην ξεχνάμε ότι η εβραϊκή γλώσσα ήταν νεκρή, μόνο μετά το 1947 άρχισαν πάλι να μιλάνε ελεύθερα την γλώττα τους, μέχρι τότε μιλούσαν κυρίως τα ρώσικα, αφού οι περισσότεροι Εβραίοι ήρθαν από Ρωσία και λίγοι από την Βενετία.

    • @Vagias_Katsos
      @Vagias_Katsos Před 3 lety

      Οι αποικίες της Χαλκίδας είχαν έναν κύριο σκοπό: Το κέρδος από το εμπόριο.

    • @user-kn9ib9zm4q
      @user-kn9ib9zm4q Před 3 lety +4

      ο χριστιανισμος κατεστρεψε τον ελληνισμο κανενας αλλος

    • @stayrospaparunas3062
      @stayrospaparunas3062 Před 3 lety +1

      @Athan asios ακριβώς, όπως τα είπες...για να φτιάξεις μια καινούργια πόλη θες μαζί σου περίπου στα 50 πλοία το λιγότερο και το λιγότερο που θα έστελναν θα ήταν 10.000 κατοίκους... τέλος υπήρχε στην Amiga 500 ένα παιχνίδι στρατηγικής το Carthage, εκεί είχε χάρτη που έβλεπες όλες τις αποικίες των Ελλήνων...