KIEZEN TUSSEN EEN FIETS MET KETTING- OF RIEMAANDRIJVING: Dit moet je weten

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 05. 2021
  • KIEZEN TUSSEN EEN FIETS MET KETTING- OF RIEMAANDRIJVING:
    De aandrijfriem wordt steeds populairder op de fiets. Toch is de ketting nog steeds een prima optie. In dit filmpje legt Roel uit welke afwegingen je kan maken om tot de juiste keuze te komen.
    Facebook: / peerenboomfi.... .
    Website: www.peerenboomfietsen.nl
  • Sport

Komentáře • 79

  • @fmoquette
    @fmoquette Před 3 lety +7

    Riem met Rohloff bevalt heel erg goed. Het onderhoudsarme aspect vind ik grandioos. Het loopt licht en stil, van krachtverlies nooit iets gemerkt, gewoon compenseren in de sportschool. Beetje kraak if vuil, even wat water er over en klaar.

  • @wimsonneveldt7322
    @wimsonneveldt7322 Před 3 lety +5

    Inmiddels fiets ik bijna 4 jaar met een Rohloff naaf in combinatie met de riem. Overweging voor de riem het gegeven, dat je rustig met slecht weer kunt fietsen, de riem roest niet. Dat de riem gespannen moet worden hoor ik voor het eerst. Heb nu 34.000 km afgelegd met de nieuw aangeschafte Santos en nul panne gehad. Elke 5000 km wordt de olie van de Rohloff ververst en verzorgt de dealer het verdere onderhoud. Een aanrader dus.

  • @MrMelosso
    @MrMelosso Před 3 lety +2

    bedankt voor de heldere uitleg gewoon zoals altijd prachtig. groetjes uit belgie essen

  • @arnoldsikking5831
    @arnoldsikking5831 Před rokem +1

    Top info Roel, thanks😀

  • @Aedriaen
    @Aedriaen Před 3 lety +3

    Hallo Roel, bedankt voor alle informatieve filmpjes die je op CZcams hebt gezet, hebben mij zeker geholpen bij de aanschaf van een andere fiets. Is een gebruikte [1750 km] Flyer Upstreet 5 geworden met riem en jammergenoeg met Nexus naaf. Derhalve ervoor gekozen om mijn fietsenmaker een Enviolo naaf in te laten bouwen. Kost wat actieradius, maar fietst erg fijn.
    [op een andere fiets getest].

  • @hubertus328
    @hubertus328 Před rokem +1

    Ha Roel, ik rij al ruim zes jaar met veel plezier op een Koga met riemaandrijving met Alfine 11 naaf. Daarnaast rij ik ook op een fiets met een derailleur.
    Binnenkort sta ik voor de lastige keuze: of een fiets (Koga F3.7.0.) met riemaandrijving of een met een derailleur. Ik neig naar het laatste omdat bij problemen een achterwiel met derailleur zo eruit ligt voor reparatie dan eentje met een riemaandrijving. Ketting is ook goedkoper. Groetjes

  • @gertrommelen2117
    @gertrommelen2117 Před 3 lety +1

    Ik heb al 9 jaar een koga fiets met belt drive en rohloff naaf en het bevalt uitstekend, ik heb hem vorig jaar om laten bouwen met een Pendix motor en het is nu een zeer prettige en sportieve E-bike met weinig onderhoud, ik ben zeer tevreden met deze combinatie. 👍👌

  • @kwiks987
    @kwiks987 Před 3 lety +1

    Mijn ervaring met een riem is super positief. Wel heb ik die na 1500km eens moeten aanspannen, en voor de rest is het wassen met water en dreft na een offroad ritje, en heel af en toe wat siliconenspray zoals je aangaf.
    Op de juiste spanning brengen gaat ook supersimpel met de gratis app van Gates. Dit is echt een klusje van minder dan 5 minuten als je de juiste imbusjes bij de hand hebt.

  • @wernerhuysegoms9674
    @wernerhuysegoms9674 Před 3 lety +8

    15000km met mijn Koga F3 6.0 met Gates CDX en Alfine-11. Een plezier om mee te rijden. Als hij vuil is, even de spuit erop, afdrogen, klaar. Zal binnenkort het achtertandwiel moeten vervangen, zoals je in een vorig filmpje hebt uitgelegd, Roel.

  • @frank30_11
    @frank30_11 Před 3 lety +1

    Toen ik een paar maanden geleden aan een nieuwe fiets toe was, heb ik bewust voor de versie met riem gekozen (ook al was dat duurder dan de versie met ketting). Mijn belangrijkste reden was niet het onderhoudsvrije eraan (al is dat natuurlijk een bijkomend voordeel) maar het houden van schone handen. Ik start zelden met een fietstocht vanaf huis, zet vrijwel altijd de fiets op een fietsendrager en rij dan met de auto ergens naar toe. Bij mijn vorige fietsen (beide met derailleur) was het vrijwel onmogelijk het achterwiel met het riempje in de goot van de fietsendrager vast te zetten, zonder met je handen of het riempje tegen de ketting te komen.
    Ik hoor de riem inderdaad heel licht kraken maar dan moet het wel een bijzonder windstille dag zijn, meestal is het windgeruis luider dan het gekraak.

  • @bartjanssen3199
    @bartjanssen3199 Před 3 lety +4

    Hoi mijn vorige fiets had een alfine 11 met een Gates belt. Heb nooit echt kunnen merken dat het daadwerkelijk zwaarder liep. Op veel forums heeft men het over 4 a 5% aan kracht verlies. Andere zaken als de juiste bandenspanning, goede en ligt lopende banden als ook de zit houding op de fiets hebben een veel grotere invloed op de rolweerstand. Heb nu weer gekozen voor een Sram derailleur systeem met ketting. Versnelling bereik is een stuk groter. Onderhoud vind ik niet erg want fietsen is mijn hobby. Een Rohloff naaf of Pinion bak is een mooi stukje techniek maar erg duur. Denk dat het een keuze is tussen je gevoel, onderhoud, en budget. Veel vakantiefietsers zweren bij een Rohloff naaf maar ik ken er genoeg die liever gewoon bij een ketting met derailleur systeem blijven. Techniek is relatief eenvoudig en bij iedere fietsenmaker op de wereld kun je terecht met een ketting.

    • @Dutch-Guy460
      @Dutch-Guy460 Před 3 lety

      Het prijsverschil tussen Rohloff/Pinion en derailleur is inderdaad een pijnpunt en dermate groot dat het economisch gezien bijna niet te verantwoorden is om een Rohloff of Pinion te kiezen boven een derailleur. Het onderhoud van een derailleur systeem is voor mij een breekpunt. De Enviolo naaf bevalt niet. Daardoor heb ik eigenlijk noodgedwongen een Rohloff moeten nemen. Ben erg benieuwd hoe deze bevalt. Duurt alleen nog 9 weken voordat ik de nieuwe fiets in ontvangst mag nemen (Speed Pedelec)

  • @renedeburger638
    @renedeburger638 Před rokem +1

    Beste Roel, bedankt voor al je nuttige video’s. Ik heb er al veel plezier van gehad bij het onderhouden en instellen van mijn MTB.
    Mijn vrouw en ik overwegen een e-bike aan te schaffen. Voornamelijk te gebruiken in de regio Gelderland (Loenen, Arnhem, Apeldoorn).
    Wellicht dat we de fiets in de toekomst mee naar Duitsland nemen om door heuvelachtige regio’s te toeren.
    Is een fiets met middenmoter en riemaandrijving geschikt om in heuvels te fietsen, dus niet echt in de bergen, Bijv. Eiffel, of Moezel. Dit vanwege de krachten die erop worden uitgeoefend zoals je in één van je video’s hebt aangegeven. Dank voor je reactie! Hartelijke groet, René de Burger.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před rokem

      Hoi René, een fiets met middenmotor leent zich prima voor gebruik in heuvels/bergen. Maar tegelijk denk ik dat meer kennis over jullie wijze van gebruik en jullie wensen leidt tot een beter advies. Als je wilt kunnen we daarvoor een afspraak maken.

  • @MrErnest1951
    @MrErnest1951 Před 3 lety +1

    Ik heb sinds verleden jaar de Sparta M8B met snaar, en het bevalt mij erg goed.
    Wat mij opvalt dat hij erg geruisloos is, ik wil niets anders meer, terwijl ik van een 24 versnellingen ketting vandaan kom.
    En hij loopt bijzonder licht, zelfs lichter dan mijn vorige fiets met 24 versnellingen.
    Ik had wel aanloopproblemen met de 8 versnellingen van de nexus naaf, maar dat is uiteindelijk opgelost.

  • @slikoverkoken
    @slikoverkoken Před rokem +1

    Wat mij opvalt tussen de twee. Is dat mijn belt drive veel stiller is dan de oude ketting fiets. Heerlijk rustig 😇

  • @likeicare
    @likeicare Před 3 lety +4

    Hier sinds kort een riemaandrijving. Bevalt erg goed moet ik zeggen. Mooi stil en schoon doet ie z’n werk. Is een Gates CDX met een Bosch performance middenmotor en enviolo traploze naaf. (Dutch ID Phantom)

    • @joey63lo
      @joey63lo Před 3 lety

      Ben ook van plan dutch id Phantom te kopen. Bevalt deze fiets?

    • @likeicare
      @likeicare Před 3 lety

      @@joey63lo ja bevalt erg goed. Ik kende het merk eigenlijk niet maar vind ze erg mooi en robuust er uit zien. Fietsen is super fijn…mooi stabiel en stil door de getande riem. Ik heb de 65Nm performance motor en een handbediende enviolo naaf. Heb ook proefgefietst op de automaat versie….maar dat vond ik toch niet heel fijn fietsen. Misschien gewenning maar ben voor de handmatige versnelling gegaan. De 85Nm motor maakt meer geluid en is behoorlijk zenuwachtig….dus die keuze moet je ook voor jezelf maken. Ik zou zeggen ga lekker proef fietsen bij je fietsenhandelaar.
      Mij bevalt de fiets in ieder geval erg goed. 👍🏼

  • @petroosabdollahian1648
    @petroosabdollahian1648 Před 3 lety +1

    Nice video, heb zelf fiets met riem en bevalt tot nu toe me uitstekend , na 2 jaar geen enkel problemen gehad, hij rijt spoel en merk het echt niet dat het reim onder fiets zit ipv ketting, conclusie ben ik dik tevreden mee

  • @corinnevanbruggen208
    @corinnevanbruggen208 Před 3 lety +1

    Heb in januari een flyer gekocht met riem, bevalt prima

  • @whamp6844
    @whamp6844 Před 3 lety +1

    Ik rijd nu ongeveer 7 jaar met een belt-drive (woon- werkverkeer, ongeveer 5000-5500 km per jaar) en koop nooit meer één met een ketting. Eerst een Trek Dublin Five gehad. Vanaf het begin fietste het eigenlijk al niet goed. Maar ja, andere fiets, ander systeem. Het zal wel zo horen...... Uiteindelijk meerdere problemen gehad met de naaf. Bleek de naaf van inferieur materiaal te zijn. Waarschijnlijk nog niet goed doorontwikkeld door Trek denk ik. Alles wel vergoed gekregen.
    Op dit moment rijd ik al een paar jaar op een Giant Anytour met belt-drive. Bevalt heel goed. Weinig onderhoud i.p.v. om het jaar tandwielen en ketting vervangen. Over het algemeen fietst een belt-drive wel zwaarder volgens mij. Elke fiets fietst anders. Dus het is puur wennen aan je fiets. Of het nu met of zonder belt-drive is.

  • @johnk4507
    @johnk4507 Před 3 lety

    Hallo Roel oké dat telt misschien niet helemaal , maar dit was mijn eerste ervaring met riem aandrijving de SLADDA van Ikea.
    Vond de fiets erg leuk voor in de stad lekker simpel en bijna geen onderhoud.
    Met de continental belt drive , fiets was goed maar de riem aandrijving was niks. Gelukkig was er een terugroep actie snel terug gebracht en een fiets met een ketting genomen.
    Ik wacht nog wel even met een riem ik weet dat Gates een heeel stuk beter zijn maar vind de prijs niet ten op zichten van een ketting aandrijving.

  • @jaapgoed
    @jaapgoed Před 5 měsíci

    Ik heb een multycicle legacy met riemaandrijving. Ik ben zeer tevreden. Hij is onderhoudsarm en heel stil.

  • @petertiggeman940
    @petertiggeman940 Před rokem +1

    Ik rijd sinds kort met riemaandrijving dat bevalt zeer goed

  • @jefvanloock1563
    @jefvanloock1563 Před 3 lety +1

    Na 2000 km met een derailleur in de winter nu aan het genieten van riemaandrijving in combinatie met de enviolo naaf.
    Enige nadeel is ongeveer 7 % minder actieradius met de enviolo, verder alleen maar voordelen...

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan Před 3 lety +4

    Mooie uitleg! Maar hoe zit het dan met een riem samen met Enviolo? Hoor alleen over Rohloff...

    • @Dutch-Guy460
      @Dutch-Guy460 Před 3 lety +1

      Riem met Enviolo is geen enkel probleem. Uiteraard ken ik de gedachtegang achter deze video niet maar een Enviolo naaf vind je vooral op E-bike, terwijl de Rohloff (net als Nexus en Alfine) zowel op gewone fietsen als elektrische fietsen te vinden zijn. Dit zou een reden kunnen zijn dat de Enviolo niet benoemt is

  • @ceesbontes1193
    @ceesbontes1193 Před rokem +1

    Beste Roel
    Ik heb de riese muller met riem aandrijving, ik zie vaak je uitleg van de fietsen, perfect doe je dat, maar wanneer moet die riem gespannen worden, ik zag de riemspanningsmeter van je maar heb geen idee hoe ik die eventueel bij mij fiets moetspannen , en waar je het frame los maakt om de nieuwe riem te monteren. Groetjes en bedankt

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před rokem

      Hoi, ik ben geen dealer van RM. Kunt dat het beste even aan je dealer vragen. Of een afspraak maken in onze werkplaats.

  • @willemtjaffer7356
    @willemtjaffer7356 Před 3 lety

    het vorige jaar mijn eerste fiets met riem aangeschaft. Het is een Flyer geworden. Als er een kettingkast op de fiets zit, merk ik eigenlijk geen verschil. Momenteel zijn er veel fietsen zonder kettingkast en dan is de riem wel een voordeel

  • @marliesprins6126
    @marliesprins6126 Před 3 lety

    Ik heb de Liv Allure c1 nu bijna 3 jaar met riemaandrijving en wil nooit meer anders.
    Hij fietst en schakelt nog steeds licht, hij roest niet en is makkelijk schoon te maken.
    Wij wonen dicht bij het strand dus voor mij ideaal.
    Helaas heb ik het budget niet om dit ook op de racefiets te hebben.

  • @dutchspit7873
    @dutchspit7873 Před 3 lety

    Hallo Roel. Informatieve video. Ik rijd zelf met een Bosch middenmotor en 12v derailleur. Daar heb ik bewust voor gekozen, mede omdat je met een derailleur ook uitvalnaven hebt en in geval van een lekke band met 20 minuten weer rijdt. (Ik kan me voorstellen dat een ander dat niet interesseert) Waar ik me achteraf pas van bewust werd is dat het voorblad maar 38t heeft en je zodoende effectief op de cassette het meest van 12, 14 en soms 16t gebruik maakt. Die kleine tandwieltjes slijten wel sneller. Waarom geen 52t voorblad zoals een racefiets en dan ook grotere achtertandwielen voor een langere levensduur? Eigenlijk zou je denken dat een achterwielmotor het meest ideaal zou kunnen zijn. (Daarbij loopt de aandrijfkracht niet over de ketting of riem?)

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 3 lety +2

      Hoi, de rede dat fabrikanten die grote tandwielen niet gebruiken is dat er geen kettingschermen voor gemaakt worden. Én dat je ze in principe ook niet nodig hebt als je uitgaat van 25kmh met een cadans van 80omw/min. En dat je de lichte versnellingen in de bergen goed kan gebruiken. Voor NL omstandigheden wordt geen speciale NL specificatie gemaakt. Maar, onder voorwaarde is het wel mogelijk om het blad voor te wisselen voor een groter exemplaar.

  • @johnvanderlinden3087
    @johnvanderlinden3087 Před rokem

    Bij Gazelle Chamonix uit 2021 is de riem gebroken bij 20.000 km. Voornamelijk gereden op wegen en fietspaden in Friesland

  • @zeerobbert
    @zeerobbert Před 3 lety

    Heb een ketting en gebruik de fiets voor woon werk verkeer. Fiets alle maanden en ongeveer 7000 km per jaar. Na 1 jaar kom ik tot de conclusie dat ik nooit meer een ketting aandrijving koop......kosten na 6000 km al meer dan 500 euro (tandwielen ketting etc allemaal vervangen terwijl ik fiets goed onderhoud). Kreeg te horen dat dit klopt en dat ik met mijn gereden km uit moest gaan van 500 tot 800 euro onderhoudskosten per jaar😭.

  • @hkruitwagen5506
    @hkruitwagen5506 Před 3 lety +2

    Mocht ik toe zijn aan een andere fiets dan wordt het riem aandrijving met Rohloff. Het hele "e" verhaal staat mij niet aan.
    Accu's zijn beslist niet duurzaam. Niet qua productie en groene stroom bestaat niet.

  • @elwinaarsman
    @elwinaarsman Před 3 lety

    Het zou mooi zijn wanneer riemaandrijvingen ook toepasbaar worden voor tandemfietsen. :)

  • @johandamhuis7123
    @johandamhuis7123 Před 2 lety

    Heb enkele jaren geleden een nieuwe fiets met riem aandrijving gekocht. Fiets dagelijks zeker 50 km op gewoon sportrijwiel. Binnen 5000 km, ongeveer 3 maanden, was het achtertandwiel totaal afgesleten. Conclusie:
    Snel omgebouwd naar normale ketting uitvoering.
    Onderhouds gevoeliger maar ook heel veel goedkoper.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 2 lety

      Hoi, ws heb je destijds de eerste generatie CDN tandwielen gehad. Deze waren van kunststof en sleten idd veel te snel. Tegenwoordig gaat een Riemaandrijving, zelfs in de goedkopere CDN uitvoering al snel 10.000km mee. Voorwaarde is dat de riem gemonteerd is op een “stadsfiets”, het frame voldoende stijf is en de uitlijning correct is.

  • @pietdekam5697
    @pietdekam5697 Před rokem

    Sinds kort een fiets met Riemaandrijving. Bevalt prima fietst heerlijk in combinatie met Enviolo naaf. Gazelle Ultimate. Aanrader

  • @WiljanWiljan
    @WiljanWiljan Před 3 lety +2

    Wat ook zou helpen voor vele lezers, is hoe het nu zit met al die verschillende fietsmerken? Van bv Stella, Amslod, Sparta, Bataven, Flyer, etc etcetera. Wat is echt vertrouwd indien je bv een ebike zoekt met goede middenmotor voor bv de Ardennen, riem, Enviolo ....

    • @andries514
      @andries514 Před 3 lety

      Verschillen in kwaliteit ligt denk ik niet eens zo ver van elkaar omdat bijna alle draaiende delen van bijv. Shimano, gates ,sram o.i.d. komen. Wel de aftersales/service en garantie afhandeling kunnen het verschil maken. En natuurlijk maakt koga veel mooiere en betere frames dan bijv. stella.

    • @corinnevanbruggen208
      @corinnevanbruggen208 Před 3 lety

      Dan is een flyer gotour 6 7.23 misschien iets voor jou.
      Gaat goed de berg op met 65 koppel. Heeft een riem en een automatische versnelling. Wij zijn heel erg blij en tevreden met deze fiets.

    • @WiljanWiljan
      @WiljanWiljan Před 3 lety +3

      @@andries514 dat is dus wat je niet leest in de review en test van ANWB, AD etc. Je leest niets over service kwaliteit, of frame kwaliteit. En ben van oudere generatie. Dus bv Koga zegt me nog niets is onbekend bij mij

    • @WiljanWiljan
      @WiljanWiljan Před 3 lety

      @@corinnevanbruggen208 mooie fiets maar voor 5200 euro verwacht ik toch zeker de 85nm Bosch motor samen met nyon display . Dus geen goedkopere Kiox display

    • @drummerNOH
      @drummerNOH Před 3 lety

      Wat Amdries zegt, verschil zit zich inderdaad ook veelal in de mogelijkheden na de koop, dus bijvoorbeeld dealernetwerk, garantiemogelijkheden, etc. Gazelle heeft volgens mij wel een van de grootste dealernetwerken in Nederland, België en Duitsland samen

  • @tomvanroosmalen9530
    @tomvanroosmalen9530 Před 3 lety

    Ik rij nu ruim een half jaar met een Velo de Ville met performance motor en shimano 7 naaf. Bijna 1500 km gereden en super tevreden met de riem. Heb voor de riem gekozen zodat ik geen onderhoud aan een ketting hoef te doen.
    Ik ervaar alleen problemen met de naaf.
    In zijn 4 trapt ie regelmatig door.
    Maar dat zegt niets over de riem.

  • @martinswiers4133
    @martinswiers4133 Před 3 lety +2

    Heb drie jaar geleden mijn derailleurfiets omgeruild voor een riemaandrijving met nexus8.
    Geen dag spijt. Was het onderhoud aan de ketting beu en hoef nu al ruim 10000 km verder nog steeds geen onderhoud te plegen aan aandrijving.

  • @OwO_UwU_NL
    @OwO_UwU_NL Před 3 lety +3

    Ik wil een riem maar zijn teduur

    • @MrJob91
      @MrJob91 Před 3 lety

      Wachten op een china clone kan niet lang meer duren XD

  • @edwin_slager
    @edwin_slager Před 3 lety +3

    Ja een een Gates Carbon Belt, weinig onderhoud, geen viezigheid en heel stil. Enige is als je een band wil vervangen, das meer werk om de riem weer op te spannen.

  • @siebrigschipper8224
    @siebrigschipper8224 Před 3 měsíci

    Overweeg een riem heb ketting

  • @dicknederend
    @dicknederend Před rokem

    Als je van de riem een kettingfiets kunt maken, kun je dan van een kettingfiets ook een riem fiets maken?

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před rokem

      Nee dat gaat niet. Voor een riem heb je een frame dat open kan nodig.

  • @servaasreussien2840
    @servaasreussien2840 Před 3 lety +4

    1,5 jaar lang gefietst op een Koga Venya met riemaandrijving. Gruwel. Echt veel weerstand. Geef de trappers maar eens een slinger achteruit. Met moeite 1 slag rond vanwege weerstand. En dit heb je natuurlijk ook als je er op fietst. Het argument is altijd: 'Lekker makkelijk in het onderhoud.' Maar daar koop ik geen fiets voor. Inmiddels weer een fijne TREK aangeschaft met ouderwetse derailleur 2 x 9 waarmee fietsplezier weer helemaal terug. Persoonlijke keus dus. Dank RPvoor mooie toelichting.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 3 lety +1

      Een belangrijke reden voor de weerstand bij achteruit draaien is dat de naaf intern dan ook meedraait. Ofwel, ook met een kettingaandrijving zou je deze bevinding hebben. Wat we klopt is dat de interne weerstand van de naafversnelling, die is zeker hoger dan een derailleur aandrijving. Zie ook deze video: czcams.com/video/5dDZ4__z580/video.html

  • @piepkwiep4312
    @piepkwiep4312 Před 10 měsíci

    Tour de France gaat nog op een ketting, dat zegt wel wat natuurlijk.

  • @hansb57
    @hansb57 Před 3 lety +1

    Riem op Gazelle met shimano naaf. Wij zijn er tevreden over. Oude tandenborstel voor schoonhouden. Geen olie meer, geen gekraak.

  • @fritsliefhebber7032
    @fritsliefhebber7032 Před 9 měsíci

    ik heb nu e-bike met ketting,,,maar mijn volgende e-bike wil ik met een riem...stiller en gaat langer mee.

  • @lucvb9379
    @lucvb9379 Před 3 lety

    maar hoe zit het met fiets met kardanas ???

    • @leonromeyn9740
      @leonromeyn9740 Před 3 lety

      Het gaat hier over de keuze tussen een ketting en een riem. Een cardanas is weer een heel andere vorm van aandrijving en voor zover ik weet ook alleen nog maar beschikbaar bij een heel beperkt aantal fietsmerken (o.m. Brik).

  • @reesnordrhein7486
    @reesnordrhein7486 Před rokem

    Riem met versnellingsnaaf een uitstekend systeem voor fietsers. Niet voor gepassioneerde fietsers.

  • @gijshagelsteens5245
    @gijshagelsteens5245 Před 3 lety +1

    Niet helemaal akkoord met de anekdote over de spanning. De spanning van een riem moet wel degelijk regelmatig gecontroleerd worden en bijgeregeld.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 3 lety +2

      Ik ben benieuwd waarom jouw riem regelmatig gesteld moet worden. Zeker is dat de riem niet langer wordt. De tandwielslijtage gaat niet zo snel dat je daarom regelmatig zou moeten spannen.

    • @poeleloele
      @poeleloele Před rokem

      Ja, vertel

  • @johandamhuis7123
    @johandamhuis7123 Před 3 lety +3

    Ik fiets elke dag minstens 50 km, 20000 km per jaar. Ongeveer 2.5 jaar geleden kocht ik een cube fiets met riemaandrijving, merk Gates goedkope composiet uitvoering.
    Na 3 maanden en nog geen 5000 km was het achtertandwiel totaal afgesleten en verder fietsen onmogelijk.
    Mijn conclusie: Beltdrive systeem heel veel duurder dan normale ketting aandrijving.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 3 lety +1

      De eerste generatie CDN achter-tandwielen waren slecht. De huidige zijn stukken beter. Bij 20.000km per jaar ben je mijn inziens slecht geadviseerd bij de aankoop van die fiets. Niet alleen de CDN riem, ook de naven zijn beslist niet gemaakt voor zoveel km en zullen versneld versleten zijn.

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 Před 3 lety +1

      @johan damhuis @@RoelPeerenboomTV 't is bekend van normale tandwielen, dat die te snel slijten, als de ketting te strak staat. Hoe zit dat bij een riemaandrijving ?

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 3 lety

      @@reallyme3573 ook een riem slijt sneller bij te hoge spanning.

    • @adriaankeizer1878
      @adriaankeizer1878 Před měsícem

      @@RoelPeerenboomTV En de tandwielen ook. Zeker icm met zand/ vuil. Te strak is naar mijn idee nog slechter dan te slap.

  • @henknijhoff325
    @henknijhoff325 Před 3 lety

    Is een kettingaandrijving ook om te bouwen naar een riemaandrijving? En zo ja, hoeveel kost dat ongeveer voor een normale stadsfiets?

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 3 lety

      Momenteel is dat nog niet mogelijk.

    • @CreRay
      @CreRay Před 3 lety

      Een riem heeft een “doorsteek” (opening) in het frame nodig. Zonder zagen en lassen gaat het dus al sowieso niet met een bestaand frame. Tenzij de riem met ‘sluitschakel’ uitgevonden wordt😅. Plus de uitlijning en daarmee ook stijfheid van het frame komen zich veel nauwer.

  • @basthunnissen5162
    @basthunnissen5162 Před 29 dny

    Zie in de video en op de reactie heel veel positieve reacties over de belt. Ik heb nu 3 jaar een Cube Editor (€1200) met belt en alfine naaf. De belt is inmiddels versleten en krijg van de fietsenmaker te horen dat de kosten om de belt en tandwielen te vervangen ongeveer €800 euro bedragen. Riem heeft zeker alle bovengenoemde voordelen, maar het vervangen brengt hoge kosten en maakt de fiets financieel total loss.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před 29 dny

      Wat een onzin.. de Editor heeft een CDN riem. Bij vervanging wordt vaak gekozen voor en CDX riem en bijbehorende tandwielen. Riem en beide tandwielen kosten dan ca 375 euro. Vervanging ca 75 euro. Totaal dus 450,-
      En dan heb je een CDX set die doorgaans zeker 20.000km meegaat mits schoon en juist gespannen.