HEB JE LIEVER EEN NAAFVERSNELLING OF EEN DERAILLEURSYSTEEM?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 09. 2024
  • Een versnellingsnaaf en een derailleursysteem hebben beide voor- en nadelen. In dit filmpje legt Roel ze uit zodat je zelf de juiste keuze kan maken.
    Heeft dit filmpje jou geholpen of vind je het gewoon sympathiek om ons kanaal te steunen, overweeg dan om lid te worden! Daarvoor krijg je het volgende terug:
    - Gegarandeerd antwoord op je vraag in de comments
    - Kans op gratis workshops van Roel
    - Invloed op welke filmpjes we maken en plaatsen
    - Een Peerenboom badge en emoji die je kan gebruiken onder onze video's
    Je kan lid worden door op de knop 'LID WORDEN' te drukken. Deze vind je direct onder ieder filmpje naast de knop met 'ABONNEEREN' of 'GEABONNEERD". Je kan ook op deze link klikken: www.youtube.co....
    Het lidmaatschap kost €1,99 per maand en is maandelijks opzegbaar.
    Facebook: / peerenboomfi.. .
    Website: www.peerenboom...

Komentáře • 59

  • @jorb8572
    @jorb8572 Před rokem +4

    Ik fiets door weer en wind naar mijn werk 160km in de week en gebruikte een 24-versnellingen derailleur systeem. Vet je de ketting in met vet wat plakt dan heb je binnen no time vuil wat in en aan het vet trekt. Je hebt zeer veel schoonmaak onderhoud hieraan. Eigenlijk niet te doen. Zelfs niet met druipvet/olie. Wel makkelijker schoon te vegen. Tandwielen in een jaar tijd versleten. En dan alleen de tandwielen die je veel gebruikt. Nu fiets ik met een getande riem en naaf versnelling. Dit fietst merkbaar zwaarder. Schakelen gaat sneller en alles wordt nagenoeg niet vies/vet. Maar je fietst wel veel zwaarder.

  • @MrPSauvage55
    @MrPSauvage55 Před rokem +3

    Hallo Roel, ik kies bewust voor een derailleur systeem. Voor mij belangrijk, de eenvoud, makkelijk af te stellen, het gewicht, het gemak waarmee ik het achterwiel kan losmaken én, niet onbelangrijk, de prijs, t.o.v. bv een Rohlof. Ik heb nu voor de tweede keer het Shimano XT 12 systeem, bevalt uitermate goed. Voorheen meerdere fietsen met het 3x7, 9 of 10 gehad. Oh ja, het onderhoud. Ik ben ook motorrijder en gebruik voor mijn fiets dezelfde (vrij dure) ketting olie als voor de motor. Deze smeert én reinigt. Ik krijg complimenten van mijn dealer, terwijl ik de ketting eigenlijk nooit schoonmaak en doe een 5000 Km met de ketting en 10000 met de cassette, wat de dure olie weer goedmaakt.
    Bedankt voor de ontzettend educatieve video's, al veel van geleerd !

  • @Aragorn.Strider
    @Aragorn.Strider Před rokem +3

    Ik heb zowel een toerfiets met shimano8-versnelling naaf en riem, als ook klassieke derailleur met ketting op een gravel bike. De toerfiets is relatief best snel en werkt gewoon altijd: als boodschappenfiets, om toertochten van 80km mee te doen, etc, de fiets voor alles. Vooral in stilstand in 1 seconde van de 7e naar de 2e (of 1e) is erg fijn; volledige controle over je versnelling.
    De gravel bike is als een baby die om de paar dagen verschoond moet worden. Nu met betere banden gaat ie wel lekker snel, maar is toch gemakkelijk een beetje smerig waar het voordeel van de ketting gemakkelijk verdwijnt. Als na 1km al een beetje modder op je ketting zit, en je was 80km van plan, ja dan kan je beter gelijk stoppen en schoonmaken. Bij de riem hecht er zich maar erg moeilijk modder aan, en anders is een tandenborstel met wat water uit je drinkfles genoeg. Met de ketting echter...
    Met beide kan ik op onverharde wegen, beide werken goed. Ik vermoed dat de riem wereldwijd nog niet zo bekend is, de ketting uiteraard wel. Al met al zou ik een riem met naafversnelling aanbevelen voor de meeste mensen. Ook als je wat sportief bent ingesteld.

  • @edvorst1814
    @edvorst1814 Před rokem +3

    Mijn grootste ervaring heb ik met derailleur systemen op de MB, racefiets en fatbike. Echt een zeer goed systeem mbt gebruik en zeker onderhoud. Om effectief van het derailleursysteem te kunnen genieten is onderhoud van zeer groot belang. Jaren erg veel plezier mee en van gehad. Echter door het verslechteren van de gezondheid ben ik over moeten stappen op een e-bike met riem aandrijving en elektrische Roloff naafversnelling. Mijn inziens zijn de voor- en nadelen zeer goed benoemd door jou dus daar valt weinig op aan te merken. Het Roloff-systeem wat ik dan nu op de e-bike hebt zitten bevalt mij uitstekend. Zeer gebruiksvriendelijk vriendelijk en nagenoeg onderhoudsvrij. Waardoor de onderhoudstijd nu gebruikt kan worden voor het fietsen😂😀👍🏽.

  • @hansbeukers7725
    @hansbeukers7725 Před rokem +2

    Ik gebruik beide, op de racefiets een derailleur. Deze maak ik na iedere fietsrit schoon. Dat is echter zo gebeurd omdat alles heel toegankelijk is. Geen kettingkast bijvoorbeeld. Op mijn woon-werk fiets heb ik een Rohloffnaaf. Dit omdat ik naar mijn werk onder vaak slechte weersomstandigheden fiets en geen zin heb om na iedere rit alles te moeten schoonmaken. Deze naaf heeft een gewone ketting. Aanvankelijk zat er een chainglider om deze ketting. Toen ik echter een kleiner tandwieltje monteerde op de Rohloffnaaf had ik er niet aan gedacht dat ook de chainglider een aanpassing nodig had. Het gevolg was dat de chainglider op de Rohloffnaaf rustte en daar een diepe groef in sleet voordat ik daar erg in had. De groef is gelukkig niet zo diep dat de naaf onbrukbaar is geworden.

  • @SXMaarten01
    @SXMaarten01 Před rokem +2

    Beste Roel, Ik heb indertijd bewust gekozen voor een 7 versnelling NEXUS versnellingsnaaf op mijn Giant Ease +1 elektrische fiets. Ik herken me niet in de nadelen, die je opnoemt.
    Mijn fiets heeft een gesloten kettingkast, een kettingspanner en is dus heel simpel te onderhouden. De wielen hebben gewoon een vast montagepunt. Ik gebruik mijn fiets normaal gesproken op vlak terrein als boodschappenfiets en voor tourritjes.

  • @jaapkok456
    @jaapkok456 Před rokem +2

    10 jaar rohloff met riem. 5 jaar koga en nu bijna 5 jaar Santos.
    Voor mij nooit geen Derailleur met ketting meer op een trekkingfiets. 1 dag door de regen op fietsvakantie en alles piept en kraakt. Vind het dan best veel werk om alles goed te onderhouden. Is de ketting weer goed gesmeerd en droog gemaakt aan de buitenkant en je rijd over een stoffig bospad kraakt hij weer net ze snel.Heb in die 10 jaar nooit geen problemen ondervonden met de riem.

  • @janvandersanden9635
    @janvandersanden9635 Před rokem +3

    Naafversnelling vind ik fijn, omdat een naafversnelling (lang) niet (zo) smerig wordt (als een derailleursysteem). Echter vind ik het toch altijd spannend om met flapperende kleding (regenbroek, dagelijkse kleding) te fietsen op een fiets met een derailleursysteem. De kleding komt makkelijk ergens tussen en wordt ook zeer eenvoudig vies. De ketting en de tandwielen worden niet beschermd door een kettingkast en kunnen dus snel gaan roesten, omdat er allerlei rotzooi tegenaan spat.
    derailleursystemen trappen daarentegen wel lekker licht. Ik heb begrepen dat je niet met een naafversnelling op een racefiets wil fietsen. Maar ze worden wel heel makkelijk smerig.
    Oja. Vergeten, maar ik vind het echt bagger dat je bij een lekke band/het vervangen van je band je gehele naafversnelling los moet maken. En voor mijn gevoel moet je je ketting wel erg vaak spannen. Vervolgens is je afstelling weer niet goed en kun je ook je versnellingsnaaf gaan afstellen.

  • @user-pl2tk2ib4g
    @user-pl2tk2ib4g Před rokem

    Mijn RIH X-Omega had een Enviolo naaf. Hier heb ik slechte ervaringen mee. Kabels die snel knapte ( levensduur 6 - 9 maanden). Inefficient systeem. Vrijloop naaf defect, hierdoor bij heuvel doortrappen/doorschieten. Na 2,5 jaar fiets weggedaan, nu een Cube met derailleursysteem, perfect! Nul klachten, makkelijk schoonmaken en je ziet wat je doet. Geen plastic kappen met clips wat afbreekt.

  • @willemtjaffer7356
    @willemtjaffer7356 Před rokem +3

    Ik heb een 8 versnellingsnaaf met riemaandrijving en ik vind het helemaal prima. Geen omkijken naar, eventueel meer benodigde aandrijfkracht komt uit het stopcontact en 8 versnellingen vind ik meer dan genoeg. Klaar.

  • @gkamphuis61
    @gkamphuis61 Před rokem +3

    Riem en rohloff uit praktische overweging, weinig onderhoud. Fiets dagelijks woon-werk over bospaden en wegen waar gestrooid wordt en waar modder ligt van de landbouw. Had hiervoor een derailleur systeem en was het onderhoud hieraan helemaal zat.

  • @25musicmaker
    @25musicmaker Před rokem +2

    Enviolo naaf en Gates belt; geweldige combinatie.

  • @josvanzetten
    @josvanzetten Před rokem +1

    Dank voor de info. De reden dat ik heb gekozen voor een naafversnelling is dat deze minder kwetsbaar is. Aangezien ik in een grote stad woon, werk en dus ook fiets heb ik slechte ervaringen met een derailleur. Deze kreeg nog wel eens een tik tijdens het parkeren.

  • @Harry-Hartmann
    @Harry-Hartmann Před 7 dny +1

    Ik heb het liefst een naaf verstelling, die heb ik dan ook op mijn fiets met een cdx riem 8 versnellingen

  • @pietdekam5697
    @pietdekam5697 Před rokem +6

    Wij hebben sinds een half jaar een Gazelle Ultimate met Bosch Performance line met Beltdrive en Enviolo Naaf. Hiervoor altijd Ketting en Derailleursysteem . Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo prettig gefietst heb zowel op vlak terrein als ook in de Bergen . Voor ons geen twijfel Beltdrive en Enviolo .

  • @itram2415
    @itram2415 Před rokem

    E-bike met riem is voor mij helemaal top.! Ik heb meerdere derailleur fietsen gereden, zomer en winter. Vooral dat laatste is toch wel afzien als er sneeuw ligt. Woon- werk verkeer, dan moet je wel he. Iedere dag was het schoonmaken van de ketting en het gangbaar houden van de gehele aandrijflijn. Later is het een e-bike geworden met naafversnelling en ketting. Altijd maar ruzie met die kettingkast, beetje naar links of rechts om het gerammel te verminderen. Nu in het bezit van een e-bike met riem aandrijving. Wat een genot. Geen bijgeluiden van de aandrijving. Ook uitgevoerd met een gear sensor die de motor (aandrijving ) een fractie van een seconde uitschakelt om schade aan de naaf te voorkomen. Mijn Nexus 7 naaf is wel gevoelig voor de kabel afstelling.

  • @gerkerkhoven
    @gerkerkhoven Před rokem

    Shimano 600 EX is decennia lang de groep op mijn Nishiki racefiets geweest. Werkelijk geweldig versnellingssysteem. Geen klik-klik, dus het gebruik van de derailleur vroeg wel wat handigheid in de behandeling van de handeltjes op het frame. Langste aaneengesloten toertocht met Toerclub Alcmaria Victrix is Alkmaar-Duitsegrens-Alkmaar geweest over 450 km. Daarna alleen maar gewerkt en op stadsfietsen gereden met zware naafversnellingen. Dat laatste omdat, zoals Roel zegt: naafsystemen zijn onderhoudsarm zijn. Toch heeft een versnellingssyteem met derailleur m’n voorkeur puur vanwege het gewicht. Met moderne naafsystemen als Rohloff en riemaandrijving heb ik geen ervaring.

  • @yvesbruyninckx8234
    @yvesbruyninckx8234 Před rokem +3

    Hey Roel,zeer interessant info
    Maar ben je het enviolo systeem niet vergeten,want die kun je wel schakelen onder belasting.
    Mijn voorkeur gaat steeds naar derailleur ondanks het onderhoud er aan .
    Maar denk ook voor de voordelen van enviolo met riem .

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před rokem +1

      Enviolo valt onder de naven. Ook daar gaat schakelen moeizamer als je onderbelasting schakelt. Enviolo wordt verder alleen toegepast op ebikes omdat het rendement niet heel hoog is. Maar zeker een goed systeem.

  • @janhelmer3136
    @janhelmer3136 Před rokem +2

    Ik heb beide systemen. Uiteindelijk gaat mijn voorkeur naar derailleur. Vanwege licht en je kunt (op vakantie) alles zelf repareren. Je moet het wel schoon en gesmeerd houden. Sinds een jaar of 5 monteer ik op alle fietsen in mijn huishouden een ouderwetse brede Bibia spatlap van €2,95. Die is zo groot dat hij de bracket en ketting voor driekwart schoonhoudt.
    Ik wil nier meer dan 10 tandwielen achter en niet groter dan 36T. Mijn volgende fiets heeft waarschijnlijk 9 tandwielen. Veel goedkoper en compacter dan 1x12. Plus een groter bereik. Plus veel minder gevoelig op de afstelling.

    • @Zeurdoos
      @Zeurdoos Před rokem

      Of je nou 1x12 hebt of 1x9 alles is even makkelijk aftestellen en net zo gevoelig. Ik rijd een 1x12 10T tot 50T achter en 30T voor (meer enduro set up) met een AXS sram groepset en dus 1x afstellen en verder nooit meer. Geen last van zand modder of vorst met schakelen en altijd net zo soepel door de versnellingen heen. Belangrijkste bij derailleur systemen is een goede afstelling en kabels (als je die hebt) goed schoon en droog. En natuurlijk vaak een duurder systeem is beter (niet altijd maar wel vaak) ;)

  • @frank30_11
    @frank30_11 Před rokem +2

    Goede video, al moet ik wel opmerken dat ik bij mijn naafversnelling gewoon kan blijven trappen tijdens het schakelen (Enviolo 380).

  • @Dutch-Guy460
    @Dutch-Guy460 Před rokem +5

    In de afgelopen paar jaren fietsen gehad met verschillende systemen. Bij deze mijn ervaringen.
    BELANGRIJK:
    Tussen het het jaarlijks onderhoud, doe ik in eigenlijk niets aan mijn fiets. Dat is vooral ten nadele van de derailleur en zal dat oordeel dus ook beinvloeden.
    DERAILLEUR (9-speed):
    Mijn eerste E-bike had een Bosch middenmotor met een derailleur. Dit was een systeem uit lagere series van Shimano. Het fietste licht maar vraagt voor een Woon-werk fiets gewoon veel onderhoud. Zeker in de winter. Dan had ik de ketting volledig verroest onder de fiets handen. Om een gegeven moment was de boel zo versleten dat het schakelen niet meer goed ging. Alles vervangen (ketting, tandwielen en derailleur) en toch is het schakelen niet meer goed gekomen. De kleine stapjes tussen versnellingen vond ik ook zeer prettig. Een krachtige middenmotor is gevoelig voor de cadans omdat stevige ondersteuning te bieden. De ondersteuningscurve is namelijk niet vlak.
    Het veel onderhoud is voor mij een reden om niet meer voor een derailleur te kiezen.
    NEXUS 8:
    Na de derailleur kwam een Yamaha PW80 midden motor met een Nexus 8 met ketting in een gesloten kettingkast. Zeer prettig in gebruik omdat het vanwege de gesloten kettingkast vrijwel onderhoudsvrij is. Een ander voordeel zijn de belachelijk lage prijzen voor tandwielen ketting (zeker in Duitsland). Nadeel vond ik de beperkte range van de naaf en de ongelijke stappen tussen de versnellingen. Vooral met wind tegen was het vaak zoeken naar de juiste versnelling om de juiste cadans te hebben voor de motor. De Yamaha PW80 is krachtige motor maar heeft een piekerige curve dan de Bosch motor. Dit is met wind tegen goed te merken. De grotere weerstand van de naaf t.o.v de derailleur is ook zeker merkbaar maar is geen breekpunt aangezien de voordelen van de naaf groter zijn.
    Met bovenstaande ervaring kan ik ook rustig zeggen dat de Nexus 5 geen naaf voor mij is
    NUVINCI/ENVIOLO:
    Fiets met deze naaf nooit zelf in bezit gehad maar wel meerdere keren een goede proefrit meegemaakt. Iedere keer valt de naaf gewoon tegen. De weerstand van de naaf aan het begin en einde van het bereik van de naaf is gewoon te groot om lekker te fietsen. Dit nadeel weegt voor mij niet op tegen het voordeel van de naaf (traploze overgang) t.o.v van een Nexus naaf. In het midden van het bereik is de weerstand wel te doen maar nog steeds groter dan van de Nexus naven.
    De traploze overbrenging zou voor mij juist een groot voordeel moeten zijn omdat ik altijd op zoek ben naar de juiste cadans. Maar dat nadeel!!!!
    ROHLOFF E14 (Met riem). Mijn huidige fiets heeft een Rohloff met een Bosch (CX) Speed-line motor (Speed pedelec dus). Bij aankoop was er de keuze tussen een derailleur, Enviolo of Rohloff. De meerprijs van de Rohloff was erg hoog maar de andere naven waren een no-go (zie bovenstaande redenen). De Enviolo zou eventueel kunnen maar helaas is de range te beperkt voor een Speed-pedelec. 38 km/u is eigenlijk het maximale wat haalbaar is voor langere tijd. De cadans wordt te hoog (gaat bij 45 km/u over ruim over de 100) Dus de Rohloff gekozen. Het grootste enige nadeel is de prijs. Meerprijs t.o.v derailleur was ruim 1400 euro. Voor de rest heeft Rohloff de voordelen van een derailleur (grote range , lage weerstand en kleine stappen tussen de versnellingen) en de voordelen van een Nexus (laag onderhoud met lange levensduur) in 1 naaf weten te verwerken. De weerstand is erg laag. Bijna het zo laag als een derailleur. De stappen tussen iedere versnelling zijn klein en allemaal gelijk. Dat is ook zeer prettig. Je weet precies wat je verwachten kan van de naaf en ik kan vrijwel altijd de juiste cadans vinden. Kortom dit is eigenlijk die naaf je hebben wil op je fiets. Maar die prijs!!!!
    RIEM OF KETTING:
    Dit is mijn eerste fiets met riem met ruim 4000 km op de teller. Om eerlijk te zijn heb ik liever een fiets met ketting en gesloten kettingkast dan de riem. De Riem veroorzaakt afhankelijk van het jaargetijde en weertype regelmatig wat bijgeluiden. Ook de weerstand van riem is hoger dan de ketting. Terwijl het onderhoud hetzelfde is. Levensduur van een ketting in een gesloten kettingkast is voor veel mensen al een fietsleven lang. Dus daar ligt ook niet echt een voordeel.
    Het vervangen van een complete set ketting en tandwielen kost minder dan alleen de riem dan hebben het nog niet eens over de tandwielen voor de riem gehad.

    • @Dutch-Guy460
      @Dutch-Guy460 Před rokem +1

      @@Marhoektube Met een open ketting kast inderdaad wel. Met een gesloten kettingkast zoals op veel stadsfietsen zit, niet perse. Bij een gesloten kettingkast komt gewoon niet zo veel vuil en de ketting blijft veel beter gesmeerd. Dan heb je gewoon veel minder onderhoud. Vergelijkbaar met een riem is mijn ervaring

  • @rinyvisser1142
    @rinyvisser1142 Před rokem

    Ik heb jarenlang gefietst op fietsen met derailleurversnellingen: eerst semi-racefiets, later op een hybride trekkingfiets. Het fietst heerlijk en onderhoud zie ik voor een groot deel als hobby. Sinds ruim een jaar heb ik een Vittorio Globetrotter (overgenomen van een vriend) met Rohloffnaaf en ketting met een Chainglider kettingkast. Bevalt ook prima. Ik merk onder het fietsen niet dat een Rohloffnaaf zwaarder loopt. Tot nu toe alleen regelmatig de banden hoeven oppompen en 1 x per jaar de olie van de naaf verversen. Verder net zo probleemloos als een stadsfiets en met 50 mm banden heerlijk comfortabel. Ik red mij nu nog prima zonder elektrische ondersteuning. Zit wel te denken aan een Pendix systeem,, ik ken iemand die dit op hetzelfde model fiets heeft als ik en is daar zeer tevreden mee. Mocht ik ooit een e-bike kopen, dan zeker met naafversnelling. Maar ik blijf erbij dat een derailleursysteem fijn fietst en hetzelfde kan tegen veel lagere kosten.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před rokem

      Pas wel op met de chainglider. Die slepen vaak over de Rohloff en zo slijt er een diep groef in de naaf.

    • @rinyvisser1142
      @rinyvisser1142 Před rokem +1

      @@RoelPeerenboomTV Dank voor de tip! Tot nu toe geen last van gehad en de vorige eigenaar ook niet.

    • @RoelPeerenboomTV
      @RoelPeerenboomTV  Před rokem

      @@rinyvisser1142 mooi

  • @edwin_slager
    @edwin_slager Před rokem +1

    Alfine 11 met Gates belt voor mijn commuter, echt top. Onderhoudsarm en schoner.

  • @25september1980
    @25september1980 Před rokem +3

    Met een derailleursysteem kun je makkelijker je wiel er uit halen om een band te verwisselen.

    • @Frank-mn4hx
      @Frank-mn4hx Před rokem

      Klopt.
      Het helpt ook bij het verwisselen van de ketting en/of cassette (tandwielen achter).
      En het afstellen is een kwestie van of de tandwielen van de achter derailleur recht onder te cassette tandwielen staan.
      En de ketting wordt vanzelf op spanning gehouden. Moet je natuurlijk géén te lange ketting hebben.

    • @BluesDocter
      @BluesDocter Před rokem

      En het wisselen van een kapot derailleur wiel is veel goedkoper.

  • @ray076NL
    @ray076NL Před rokem +3

    ik heb een dualdrive op een oudere fiets, jammer dat dat niet is door ontwikkeld want het is eigenlijk best een prettig systeem.

    • @stefaanwallays9197
      @stefaanwallays9197 Před rokem

      Idd, volledig mee eens. Ik heb het SRAM dual drive systeem waarbij een naafversnelling gecombineerd wordt met een derailleur. De combinatie levert zo 24 versnellingen op. Bovendien is het systeem bullitproof. Prima combinatie op de E-bike.

    • @Frank-mn4hx
      @Frank-mn4hx Před rokem

      @@stefaanwallays9197 Je kunt er nog meer versnellingen van maken als, je trapas vervangt voor de Efneo 3-speed trapas.

  • @unclepete100
    @unclepete100 Před rokem

    Ben 75 jaar oud, rij enkel op efiets, versnellingsnaaf altijd. Mijn droomnaaf is een 5 versnelling Shimano (meer dan genoeg) want nu schakel ik altijd 2 of 3 versnellingen in een keer. Jaren geleden, toen ik nog derailleurs gebruikte, kreeg ik ooit een tak tussen het mechanisme 😲😯. Ding kapot. 🤨🤨

  • @Ramon314
    @Ramon314 Před rokem

    Ik rij al 10 jaar op een fiets met een naafversnelling. Deze is nog nooit opnieuw gesmeerd en werkt nog exact als hoe het hoort en er is geen slijtage te vernemen. Dit is voor mij het grootste voordeel. Ik hoef nooit met mijn fiets naar de fietsenmaker voor onderhoud. Ik vervang dan wel de ketting zelf, ik heb laatst het tandwiel achter vervangen en heb de trappers vervangen. Maar voor de rest geen onderhoud nodig gehad.

  • @peterbackx1230
    @peterbackx1230 Před rokem

    Wat is de beste krachtsverhouding tussen belt en bosch motor type?
    Is t zo dat een Bosch performance motor in relatie tot nexus 8 naaf meer storingen geeft in 't functioneren van de naaf?

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Před rokem

    Mijn naaf is na 11 jaren E bike onderhoudsarme oplossing.
    De Derailleur is bij mijn kleinzoon veel meer werk, 4 tot 6* per jaar en vakman vragen is snel €50,- per keer.
    Bij 2* per jaar als vele doen is deze na 10 jaren dus €1000,- duurder ondanks de voordelige aanschaf.
    Wel hoef je bij Derailleur minder zwaar te trappen en naaf koste meer kracht als ik E bike uit zette.
    Ik zie steeds meer naven en die worden ook steeds beter.
    Die riem is er ook voor Naven maar stevige meerprijs en heb liever dichte kast om de ketting!
    Ik denk dat de Riem over enkele jaren betaalbaarder gaat worden, maar wie durfde dat te voorspellen?
    Maar; Wat vind Roel van automatisch schakelende naven? Volgende fiets indien leverbaar want ik schakelde als oudere vaak te laat.
    Ik zie net 1 jaar oude over deze automaten.... czcams.com/video/jKJoSLLwUoE/video.html

  • @hermanfinkelstein5039

    Voordeel derailleur, bij een ouderwetse fiets, fiets echt heel veel lichter fiets je 10+km dan merk je dat echt het kost heel veel minder energie en je gaat echt sneller. nadeel het moet met enige regelmaat opnieuw worden afgesteld anders ratelt het. elke 2-3 maanden. en elke jaar moet alle kettingen en tandwiellen worden vervangen. maar de hoeveelheid minder energie is die het kost is het echt waar. ik heb wel eens een naaf meegekregen bij de fietsenmaker en heb mezelf helemaal suf getrapt. zelfs een versleten systeem liep soepeler.
    Ik verving kettingen en tandwielen zodra is 7-10 min langzamer was (op een uur fietsen) dan dat deze gloednieuw was (ik ben geen ketting schoonmaker) maar dat was nog steeds veel beter dan een naaf
    Elektrisch, dan is dit veel soepeler lopen veel minder belangrijk omdat elektrisch dit compenseerd, dan is het minder onderhoud en veel robuuster/betrouwbaarder veel belangrijker.
    Heb voor me elektrische fiets dan ook voor een naaf gekozen om deze reden. ik heb geen zin in het meer uitgebreide onderhoud van de derailleur. en het zwaarder lopen merk je toch niet.

    • @020matrix
      @020matrix Před rokem

      Het is voor elektrische fietsen wel degelijk van belang om zo soepel mogelijk te lopen omdat bij een te zware loop de accu veel minder lang mee gaat.
      Je wilt natuurlijk juist met een elektrische fiets zo efficiënt mogelijk fietsen dat zie je ook terug in de nieuwe modellen van de welbekende fabrikanten.

    • @hermanfinkelstein5039
      @hermanfinkelstein5039 Před rokem

      @@020matrix We vinden derailleurs de meest efficiente overbrenging terug in budget bikes. de dure modellen hebben alleemaal een naaf, vaak icm een beltdrive.
      Een elektrische fiets wordt om 1 reden gekocht, en dat is gemak. Weinig bj de fietsenmaker en werkt altijd is dan veel belangrijker de meest efficiente overbrenging van energie.
      Je wilt echt niet elk onsgezeur bij de fietsenmaker je derailleur laten stellen.
      Een 4% grotere accu en je verlies is alweer gecompenseerd. elektrische fietsen zijn zwaar. en zwaar is ook niet efficient. toch kiezen we voor die hele zware fiets. voor gemak.

  • @inebongers6708
    @inebongers6708 Před rokem +1

    Ik heb een derailleur versnelling omdat ik het super fijn vindt schakelen, ten opzichte van een draaihandvat. Enige nadeel is het vele onderhoud.

    • @ronaldtroost
      @ronaldtroost Před rokem

      Ik heb een sportfiets (racefiets), deze wordt na bijna elke rit schoongemaakt en de ketting/derailleur dus ook.
      Ik heb ook nog een ultra-light gewone fiets, voor dagelijks gebruik, die wat minder onderhoud krijgt. Maar ook die wordt op regelmatige basis schoongehouden.
      Dus ik zie onderhoud niet als nadeel, maar als noodzaak!
      Ik zie als voordeel het gemak om het wiel er uit te pakken als ik een lekke band heb of een nieuwe band moet omleggen.

  • @wernerhuysegoms9674
    @wernerhuysegoms9674 Před rokem +3

    Zeer tevreden met mijn Alfine-11 op mijn Koga F6. Ik hou niet van een vuile derailleur en ik kuis hem niet graag, dus .. ;-)

    • @Frank-mn4hx
      @Frank-mn4hx Před rokem

      HUH? Een Altfine-11 op een Koga-F6. Ik dacht dat de Koga-F6 eerder een 6-bak had.

    • @wernerhuysegoms9674
      @wernerhuysegoms9674 Před rokem

      De huidige heeft 8 versnellingen, maar de mijne van 2019 komt overeen met de F8 van 2023 en heeft wel degelijk de Alfine-11 (en Gates CDX ipv CDN)

  • @Papasann67
    @Papasann67 Před rokem

    Het Roel….goeie info weer…..ik heb alle drie😂……een merida mtb met uiteraard derailleur, deze is onderhouds gevoeliger maar word niet altijd gebruikt . En normale fiets Batavus met naaf…niks mis mee en een e-bike gigant prime + met Yamaha motor….Dit is nog even wennen….maar weleen heerlijk sportief dient , zeker nu hij is gechipt

  • @passais
    @passais Před rokem

    Met een naafversnelling op mijn trekking fiets. Het feit dat je niet onder spanning kunt schakelen.
    Wat betekent dat voor klimmetjes?

  • @strannostrannovasrr
    @strannostrannovasrr Před rokem

    Ik heb twee fietsen. De ene heeft een naafversnelling en de andere een derailleursysteem. Ik merk dat ik altijd de fiets met derailleur pak omdat deze gewoon veel lichter fiets. Hoewel ik denk dat de psychologie daarbij ook wel een klein rolletje speelt. Ik neem aan dat er wel metingen zijn gedaan naar het rendement van beide overbrengingssystemen. Het zou mij niet verbazen als een derailleur misschien wel tot 10% lichter fietst dan een naafversnelling.
    Je zei dat een fiets met een naafversnelling geen kettingspanners heeft. Dat geldt voor mijn fiets ook. Waarom is dat eigenlijk? Ik vind dat zeer irritant want zo'n ketting moet toch ook enigszins gespannen worden zo nu en dan?

  • @LennertBakker
    @LennertBakker Před rokem +1

    Ik merk toch dat een derailleur schakelen onder belasting minder soepel gaat dan wanneer je even minder kracht zet. Verder is het vrij simpel. Wanneer je een mooiweerrijder bent, derailleur. Woon werk/school, naaf.
    Er zijn in de praktijk weinig mensen die om kunnen gaan met kettingonderhoud (wsl niet jouw youtube publiek, maar wel in de zaak) en voor kinderen is een derailleur al helemaal een drama. Het is namelijk veel kwetsbaarder dan een naafversnelling.
    Een derailleur lijkt goedkoop, maar wanneer je ketting en cassette moet vervangen wordt het ineens duur.
    Dat ontbreekt nogal eens bij het verkoopverhaaltje denk ik. Wanneer mensen het verschil in onderhoudskosten zouden weten zouden we minder derailleurs en schijfremmen zien.

    • @Zeurdoos
      @Zeurdoos Před rokem

      Dat van de schijfremmen moet je mij eens uit leggen want dat zijn ver weg de beste remmen en ook nog het goedkoopste.
      Verder ben ik het wel met je verhaal eens. Want zie bij alle fietsen die ik onderhoud dat mensen met een derailleur of te veel smeren of te weinig maar eigenlijk nooit schoon maken wat wel echt moet bij een fiets zonder ketting kast. Maar aan de andere kant zie ik ook heel vaak dat mensen hun naaf versnellingen kapot trappen door niet te stoppen met kracht zetten tijdens schakelen en een nieuwe versnellingsnaaf is ook erg duur.

    • @LennertBakker
      @LennertBakker Před rokem

      @@Zeurdoos Ik vind schijfremmen op fietsen te zwak wbt de constructie. Dit geldt ook voor andere pneumatische remmen op fietsen.
      Een traditionele rem met kabels is goedkoop te repareren en is eigenlijk heel betrouwbaar. Ze voldoen eigenlijk meestal prima.
      Pneumatische remmen (ook de velgremmen) kunnen gaan lekken, de remblokken zijn duurder en je kunt vettigheid op je schijf krijgen zodat je de blokken moet vervangen, voordat ze weer goed remmen. Een kabel, normale hendel en V-brake blokken vervang je goedkoop en snel. Remolie, remcilinder, schijf en zelfs de blokken is nogal wat duurder. Zelfs een band wisselen is bij sommige fietsen nodeloos ingewikkeld door de schijfremmen.
      Dan heb ik het nog geeneens over de slechte uitlijning van de cilinder, vanuit de fabriek.
      Bij normaal stadsverkeer zie ik de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.
      Ik ga een beetje uit van de grootste groep fietsers die de banden niet eens oppompt, laat staan een ketting smeert. Die denkt dat fietsonderhoud betaalbaarder is dan dat van auto of motor.
      Persoonlijk werk ik liever aan de schijfremmen van een motor dan dat priegelspul op fietsen.

  • @Antoon55
    @Antoon55 Před rokem +1

    Ik heb een e-bike met naafversnelling en een ketting. Is het mogelijk om die ketting te vervangen door een riem ?

    • @MrDefeatless
      @MrDefeatless Před rokem +1

      Ja dat kan, maar is erg duur. Denk aan 500+ euro. Je moet zo goed als alles vervangen, dus de hele crankset en je achternaaf moet aangepast worden aan het nieuwe tandwiel.

    • @hansbeukers7725
      @hansbeukers7725 Před rokem +5

      @@MrDefeatless Volgens mij moet je achtervork ook een opening hebben om je riem door te kunnen halen.

    • @janvandersanden9635
      @janvandersanden9635 Před rokem +2

      @@hansbeukers7725 Dat^^.

  • @ronschuddeboomdigiscoping3693

    5 fietsen 5 x Rohloff 4x riem 4x Santos 1x Idworx… nooit meer wat anders.