[Indonesië] De Politionele Acties

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 21. 11. 2017
  • De Politionele Acties en de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Twee verschillende woorden voor hetzelfde conflict. Na de Japanse overgave volgde een woelige periode genaamd de Bersiap. Daarna arriveerden Nederlandse troepen om het koloniale gezag te herstellen. In 1949 tekenden de Nederlanders de soevereiniteitsoverdracht waarmee ze een onafhankelijkheid Indonesië erkenden. Eén van de donkere bladzijdes uit de Nederlandse geschiedenis. Daarover meer in deze video.
    Laat hieronder gerust een reactie achter.
    SUBSCRIBE ► / @historyhustle
    INSTAGRAM ► / historyhustle
    FACEBOOK ► / historyhustler
    Gefilmd op 20 april 2016 in Jakarta, Indonesië.
    Afbeeldingen afkomstig van commons.wikimedia.org.
    "Exciting Trailer" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...

Komentáře • 62

  • @SwiffMeister
    @SwiffMeister Před rokem +8

    Mijn opa is als dienstplichtige 4 jaar naar Indonesië gestuurd. Op de boot er heen in 1946 werd de wet pas zo gewijzigd dat ook dienstplichtigen uitgezonden konden worden. Hij heeft er veel meegemaakt en er nooit over kunnen praten. Achteraf heeft hij er levenslang ptss aan overgehouden.
    Wel heeft hij me ooit verteld dat ze op de boot er heen gebrieft werden, maar hoe langer hij weg was, hoe meer hij (en ongetwijfeld ook anderen) er achter kwamen dat er maar weinig vh verhaal klopte dat hen door Nederland verteld was.
    Bij thuiskomst in 1949 is hij nog eens bijna ontploft van woede toen hij erachter kwam dat de Nederlandse maatschappij er behoorlijk veel aan deed om oud NSBers te laten herintegreren in de samenleving terwijl er voor de jongens die onder valse voorwendselen naar de andere kant vd wereld waren gestuurd niets geregeld was om het leven weer op de rit te krijgen.

    • @SwiffMeister
      @SwiffMeister Před rokem +2

      Er staat nog een oud interview met hem op internet kwam ik net achter. Veel meer dan dit heeft hij nooit willen en kunnen vertellen. Naar eigen zeggen zou niemand het begrijpen, behalve diegenen die het zelf ook hadden meegemaakt.
      delaatsteman.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/08/Portret-Jan-van-Gool.pdf

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Dank voor het delen!

  • @tonnywildweasel8138
    @tonnywildweasel8138 Před rokem +4

    Ik ben 54 jaar. Tijdens mijn schooljaren hebben we nul komma niets hierover geleerd! Ik kan uw videos hierover zeer waarderen Stefan!
    Groet'n oet 't noord'n, Tonny.

  • @roaldleeuwerik
    @roaldleeuwerik Před 5 lety +7

    Toch wel jammer dat de Unie niet gewerkt heeft. Indonesië had er ook nog voordeel van kunnen hebben in de verdere ontwikkeling van het nieuwe land.

  • @IAmWesley
    @IAmWesley Před rokem +1

    Hey History Hustle, ik vind jouw video's echt interessant. Heb je trouwens de film "De Oost" gezien? Die gaan ook over de "politionele acties", onder leiding van Westerling (in de film).
    Ben benieuwd wat jij van die film vind en of het volgens jou historisch accuraat is. Heb je trouwens ook een video over Kapitein Westerling, want dat lijkt mij ook interessant om te zien.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem +1

      Hey, dank voor je reactie. Ik heb De oost gezien. Hoe sterk ik het begin vond met de introductie van de hoofdrolspelers en de situatieschets hoe erg ik de film vond ontsporen. Hoewel Westerling en consorten hard te werk zijn gegaan, vond ik het meer een horrorfilm worden met de bloederige effecten en de zwarte pakken sloegen nergens op. Kortom: de film begint sterk en ontspoort daarna.

    • @IAmWesley
      @IAmWesley Před rokem +1

      @@HistoryHustleNederlands Mee eens, ik vond de film niet bepaald geweldig. Bedankt voor de reactie trouwens

  • @brunbonting4260
    @brunbonting4260 Před 3 lety +1

    deze man gaat in mij redden tijdens mijn toets

  • @riccardobruero
    @riccardobruero Před rokem +1

    Beste History Hustle, bedankt voor je informatieve films. Eén belangrijk punt: de Politionele Acties waren Nederlandse militaire acties van 1947 en eind 1948, en niet hetzelfde als de Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1949). Mijn ouders kwamen van Sumatra en Java (vóór de oorlog).

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Je hebt gelijk. Wel is het zo dat voorheen Politionele Acties werd gebruikt voor het conflict dat we nu de Onafhankelijkheidsoorlog noemen.

    • @riccardobruero
      @riccardobruero Před rokem

      Dat gebeurde inderdaad, alleen werd die fout niet gemaakt door diegenen aan beide zijden die het hebben meegemaakt.

  • @ElizabethMarianna
    @ElizabethMarianna Před rokem +4

    Mijn opa was KNILmilitair en tijdens de politionele acties vocht hij voor de Nederlandse vlag. Bedankt voor deze informatieve video!

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Dank voor je bericht.

    • @bulhamchannel5589
      @bulhamchannel5589 Před rokem

      strijd van het Nederlandse leger in Nederlands-Indiëverdomme, sterf Nederlands Germaans volk voor je kolonisatie van Indonesië!!!!!

    • @yuzaboy8716
      @yuzaboy8716 Před 5 měsíci

      Belanda anjing 😂

  • @rederickfroders1978
    @rederickfroders1978 Před 9 měsíci

    Mijn opa heeft de Nederlandse militairen in Indonesia altijd gesteund. Hoewel ik daar nu niet trots op ben, ben ik wel trots op mijn opa. Hij was een goed man, en ik denk niet dat hij deze steun gaf vanwege nationale belangen, maar omdat hij hospik in het leger was, hij zag zijn medesoldaten als "onze jongens". Hij heeft er zelf niet gezeten dus heeft gelukkig ook zelf de Indonezen niet onderdrukt, en daar ben ik blij om. De tijden waren toen gewoon anders denk ik. Ik keur de mening van mijn opa in dit geval niet goed, maar ik hield van hem als opa. Ik gun echter de Indonesiers volledig hun onafhankelijkheid en de Molukkers verdienen de waardering en waardigheid die ze verdienen omdat ze ons hielpen.
    Dit had nooit mogen gebeuren.

  • @michelvandepol1485
    @michelvandepol1485 Před rokem +1

    gewoon goede video s

  • @johanneswinkels401
    @johanneswinkels401 Před rokem +1

    👍👍👍👍

  • @metalmarc9542
    @metalmarc9542 Před 3 lety +2

    Het was geen Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Het was een nationalistische opstand in Nederlands-Indië. Op 27 december 1949 was er pas sprake van een erkend Indonesië!

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +4

      Door Nederland werd het toen erkend.

    • @bulhamchannel5589
      @bulhamchannel5589 Před rokem

      verdomme, sterf Nederlands Germaans volk voor je kolonisatie van Indonesië!!!!!

    • @harryblack7323
      @harryblack7323 Před rokem

      Het was wel een Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, want al in augustus 1945 had Indonesie zich onafhankelijk verklaard.

    • @metalmarc9542
      @metalmarc9542 Před rokem

      @@harryblack7323 dat was het niet want dat werd niet erkend door de Nederlandese staat.

    • @harryblack7323
      @harryblack7323 Před rokem

      @@metalmarc9542 Van Nederlandse kant bekeken was het wel logisch om de onafhankelijkheid van Indonesie in augustus 1945 niet te erkennen, maar na vier jaren van strijd en internationale afkeuring kon Nederland niet anders dan afstand te nemen van de kolonie Ned. Indie.

  • @lajangpurbakala8775
    @lajangpurbakala8775 Před 8 měsíci

    there is a lot of wrong information out there, the Dutch actually oppressed our nation. But maybe the way they invited their troops manipulated the real information, so that the army came without consideration and under orders to kill and oppress the people. My grandfather was wrongThere was also one victim at that time, even though he was only a mechanic, he was accused of fighting and rebelling, that's what I heard from my mother.

  • @semjuffermans7664
    @semjuffermans7664 Před 2 lety

    Ssssoekarnooo

  • @fvdp4710
    @fvdp4710 Před 4 lety +5

    Tja, wat moesten de Nederlanders nou? Ze konden Indonesie niet verdedigen tegen de japanse bezetters. En daarna kreeg Nederland weer praatjes en willen weer de macht krijgen?
    Wie denken ze wel wat ze niet zijn?

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 4 lety +1

      't Gebeurde..

    • @NH-ge4vz
      @NH-ge4vz Před 3 lety +2

      Geld na de 2e wereldoorlog was nodig, Indonesië leek daar een goede optie voor aangezien er op dat moment ook al Nederlanders gevestigd waren.

    • @TimDutch
      @TimDutch Před 3 lety +6

      Ze gingen er ook naartoe om de burgers te beschermen. Bepaalde Indonesiërs vermoordden iedereen die niet indonisch was. Waardoor dus ook vele indo-chinezen slachtoffers werden.

    • @fvdp4710
      @fvdp4710 Před 3 lety +7

      @@TimDutch De eerste lichting was om tegen de japanners te strijden. Toen ze daar aankwamen om de burgers te beschermen? De bedrijven te beschermen? Tegen de querilla te strijden? Hun doel was niet duidelijk. De indonesische bevolking en de knil militairen waren het slachtoffer van de halstarrige beleid van ons conservatieve regering toen. Indonesie was een puinhoop. Er liepen britse militairen rond om ons hulp te schieten. Japanners die nog terug moesten. Indonesische door Japan opgeleide gewapende groepen, vaak heel jong die op alles schoot. De vrijheid strijders van Soekarno en Hatta die zich juist daartegen keerden. Maar door Nederland werd genegeerd omdat hij met Japan heulde. En de nerderlanders daar die voor 1942 op een fluwelen troon zaten, de indonesiers voor hun lieten werken, die wel de lakens daar uitdeelden. Maar door een klein. Japans legertje van hun troon werden verstoten.
      Vergeet niet dat Indonesie Nederland voor veel geld hebben afgekocht, ze moesten 102 miljard euro “oorlogsschade” aan Nederland betalen. Dat is meer dan de Marshallhulp toen van de VS aan ons! Dat was pas echt schandalig! Hetzelfde wanneer Suriname dat toen aan ons moesten betalen om onafhankelijk te mogen worden? Lol.

    • @LekkerRekkenYT
      @LekkerRekkenYT Před rokem

      Volkomen logische reactie van de Nederlandse overheid, verdiepende in de tijdsgeest van toen. Kolonialisme was zeker nog niet voorbij in die tijd, alleen de vorm veranderde wel. En het brute geweld wat gepaard ging met deze militaire acties had de wereldbevolking nou eenmaal niet nodig na twee grote oorlogen meegemaakt te hebben. Uiteindelijk was het onvermijdelijk dat Indonesie onafhankelijk zou worden, vroeg of laat. Maar hoe je het wend of keert desondanks pogingen van NL om een overheid te zijn voor de Indo’s ipv een machthebber, waren we toch echt de kolonisator. Waar uiteindelijk de “indonesische apen” niets meer was dan realiteit, inheemse bevolkingen moesten onderdrukt worden vanwege hun inferieuriteit door een blanke machtshebber. DAT, mijn heer, was de realiteit. Niet alleen in Nederland was dat het sentiment, maar in veel Europese staten

  • @r.westerling4280
    @r.westerling4280 Před 3 lety +2

    Westerling was een held