Unde să dau la Facultate? (Pe lângă Subiect, Ep. 22)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 30. 06. 2024
  • Bine v-am găsit, prieteni, la episodul "Pe lângă Subiect" nr. 22, un podcast cu un artist-tatuator așa-zis jurist (Paul), un filosof cu fruntea cât Chinteniu (Nădășan), un psiholog-recepționer (Octav) și un muzician cu viață secretă de programator (Miclăuș).
    În acest episod, în care Paul făcea un grătar pe balcon ca să nu-și amintească de facultate, discutăm despre viața universitară, telefoane, organe fantomă și "lenea" tinerilor. În mod surprinzător, am reușit să stăm pe un singur subiect, și în mod nesurprinzător, chiar și cu un subiect, tot am reușit să fim pe lângă subiect. Printre altele, am mai povestit despre fragilitatea "bulei" din IT, trinități, dependențe de gulag, disciplină universitară și, nu în ultimul rând, despre "bombe de Hiroshima pentru ADHD."
    Pe Patreon-ul nostru găsiți cartea noastră de introducere în Hegel și filosofie (în shop și la tieruri) și diverse blooper-uri amuzante pe care nu le-am putut păstra în episodul final: / pelangasubiect
    Așteptăm de la voi păreri, impresii, critici, întrebări despre cartea și proiectul nostru și, desigur, dacă doriți, binecuvântări patronale și intrări în biroul nostru executiv! (linktr.ee/Pe_Langa_Subiect)
    00:00 Cerere și ofertă
    07:40 Liber arbitru telefonist
    12:40 Organe fantomă și generații tehnologice
    19:30 Ultima oprire la trinitatea anti-ADHD
    23:20 Apel de la Zillennials
    25:45 În final, pe subiect
    28:10 Bye Bye Bulă IT
    33:40 Munca între materialitate și imaterialitate
    38:55 Ce mă pasionează?
    42:15 Facultatea în străinătate
    45:30 Experiența universitară
    50:40 Facultate și disciplină
    54:20 Daniel David despre tineri și muncă
    1:00:15 Deznodământ?
    Referințe:
    16:05 www.theguardian.com/world/202...
    23:20 en.wikipedia.org/wiki/Zillenn...
    33:45 Podcast cu Cristian Presură, Cornel Ban și Ciprian Mihali: czcams.com/users/liveoVQDQ7Kp...
    54:20 Articol cu Daniel David: www.monitorulcj.ro/educatie/1...

Komentáře • 25

  • @iustin.12
    @iustin.12 Před měsícem +12

    Foarte fain episodul! M-am hotărât să urmez niște cursuri de electrician și să devin electrician/tehnician pe eoliene, deoarece este o meserie decent platita+ îmi doresc să locuiesc într-o altă țară și, între timp, să citesc cărți, să învăț o limbă străină. (cam astea sunt dorintele mele momentan) si dacă apar oportunități de muncă noi în viitor sau dacă descopăr o pasiune pentru ceva anume/constat ca urasc munca pe care o fac, o să îmi schimb profesia în acel moment. Chiar daca nu o sa imi placa aceasta meserie, o sa aleg alta si tot asa. Nu e sfarsit de lume acum daca nu nimeresc din prima domeniul, macar descopar lucruri care nu imi plac/ imi plac cat timp lucrez in alta tara si o sa aleg ceva mai pe placul meu pe viitor. MULTUMESC DE SFATURI, MAI VIN CU UPDATE URI IN VIITOR, POATE GASESC SI EU O FEMEIE CU BANI SA MA INTRETINA SI SA VA DAU BANI MULTZI PE PATREON!

  • @dumium
    @dumium Před 2 dny

    Mai am puțin si termin de vizionat toate podcasturile. Efectiv, este o placere imensă sa va ascult. Sunteți vocile (care câștigă) ce enunțează cu subiect si predicat exact acele gânduri semi-formate pe care le intuiam despre ce se întâmplă în jur. Îmi lăsați o impresie grozavă că va prezentați o oază de incredere în viitor în mijlocul deșertului capitalist/neoliberal/end-of-history-ism.
    Vă mulțumesc.
    P.S. nu mai puteam să aștept să termin toate podcasturile de ascultat ca să devin patron pe dojdă lei lunar la voi.

  • @alinbarba1418
    @alinbarba1418 Před měsícem +7

    nu recomand facultatea in olanda decât dacă ai bani de un apartament în românia, grija mea principală acolo, ocupatia mea principală a fost căutatul de cazare, in fiecare zi timp de 1 an jumate am cautat cazari si mers la vizionări, este mai mult decat absurdă situația de housing acolo, si limba e oribilă si olandezii cam la fel, te tolerează doar sa nu te bagi in seamă cu ei.

  • @georgeemanuel3385
    @georgeemanuel3385 Před měsícem +2

    Inca o zi buna cand posteaza acesti golani.

  • @victor-zp6px
    @victor-zp6px Před měsícem +6

    baieti daca afla mama pe ce dau alocatia…………..

  • @feleairina-alexandra2547
    @feleairina-alexandra2547 Před měsícem

    pe langa programele de studiu tip Erasmus, recomand si voluntariatul platit din Erasmus (European Solidarity Corps), este pt tinerii de pana in 26 de ani. Eu am fost in 2019 un an in Germania si am lucrat la o organizatie acolo, primeam 400 euro/luna si aveam cazarea si transportul asigurat. Eu recomand mereu oamenilor de 19-20 sa isi ia un gap year si sa calatoreasca prin genul asta de programe, daca nu stiu neaparat ce facultate vor sa urmeze sau ce sa faca mai departe.

  • @kantix3392
    @kantix3392 Před měsícem +1

    Mulțumim pentru acest episod! Cred că mulți tineri se pot raporta acestei frustrări legată de path ul pe care să și-l aleagă în viața, și până la urmă această obligativitate de a te maturiza la o anumită vârstă și de a știi ceea ce vrei să faci (contar discursului liberal "toți au aceiași șansă de reușită și singurul sistem firesc este cel capitalist - logica capitalului") Având în vedere și climatul actual, într-o continuă schimbare cum nu am mai văzut până acum, mai ales la nivel național.
    Luptând cu ADD ul și în același timp cu sistemul care literalmente categorisește oameni ca având boli mintale după eticheta productivității și fiind și într-un moment crucial al dezvoltării mele (punctul de a îmi alege viitorul) acest episod chiar m-a ajutat să înțeleg că întreaga societate înțelege problema, dar nu acționează sau este mințită. Cum zice Zizek, toate instituțiile doar sporesc aceasta idee și adaugă peste o rădăcină care, de la început, a fost nefastă, când noi, de fapt, ar trebui să adoptăm o reformă totală. Dar acest lucru este aproape imposibil și sistemul a început să ia diferite forme, e fundamental imoral să ne bazăm pe un model organizat dpdv economic.

  • @RomanianDoomer
    @RomanianDoomer Před měsícem

    Niște puncte foarte bine abordate, baftă la mai multe!

  • @CylverRobert
    @CylverRobert Před měsícem +3

    Subiect: Unde sa dau la facultate
    Ce se discuta: Telefonul ne distruge atentia
    inteleg de ce va numiti Pe Langa Subiect

  • @victor-zp6px
    @victor-zp6px Před měsícem +1

    salut baieti!! un episod super bun care a intrat la fix și mi-a potolit unele întrebări, dar m-a făcut să-mi pun altele. împart aceeași mentalitate cu Octav când vine vorba de alegerea facultății (n-o să fac filosofie, ci poli tm pentru că îmi place filosofia puțin mai mult decât matematica so yeah nu vreau să mor de foame), dar nu prea mă împac în general cu faptul că, as a programmer, o să trebuiască încontinuu să rezolv taskuri (sau cel puțin așa cred), iar eu prefer mult mai mult lucrurile highly theoretical (spre exemplu, mă pasionează groaznic de mult matematica pură) care implică, așa cum a zis și Nădășan, privire în ansamblu și a lot of thinking, so is it over for me? mai scot și eu un ban sau rămân doar cu conștiința în stomac???

    • @darius14
      @darius14 Před měsícem

      Dacă-ți plac lucrurile teoretice, go for it. Și ca programator, ca matematician, ca orice poți lucra pe research unde în mare parte ii pur teoretic, si printre cele mai valoroase pozitii dintr-o firma/facultate/non-profit/whatever.
      Nu o sa ajungi acolo din start, o să lucrezi in R&D la inceput (dacă ești bun la cea ce faci) și după aia o sa avansezi la pozitii pur teoretice, high level research, etc.
      Nu o sa lucrezi acolo din start, nimeni nu te ea pe așa ceva proaspat din facultate din cauză că o sa ai nevoie de mai multa experiență. Poți să te interesezi de firme unde fac mai mult research, vezi care ce publică ca să vezi quality-u, etc. Vezi cum o ajuns la așa ceva și alti seniori din field-ul pe care te intereseaza. Also, another path ii cu un PhD.
      Ce vreau sa zic îi ca se poate, și (imo) sa lucrezi in research sau R&D îi cel mai fain si fulfilling, indiferent de field-ul specific.

  • @mvrius26
    @mvrius26 Před měsícem +3

    Din vara la Sorbona!

  • @ciprianturta2757
    @ciprianturta2757 Před měsícem +1

    24:01 am râs extrem de mult. Zileanieals :)))))

  • @mariaid2997
    @mariaid2997 Před 26 dny

    eu personal nu ii voi da acces copilului meu la telefon aproape deloc :)) e inutil. also complet de acord, regretul meu este ca nu am fost la fac in alta tara. am facut kinetoterapie in ro la indemnul rudelor carora voiam sa le fac pe plac, desi eu eram pasionata de actorie si psihologie. and now im kind of lost, so dont do the same kids

  • @user-tz6gc3cw5i
    @user-tz6gc3cw5i Před měsícem

    Smecher clip! Acum nu stiu daca vreunul dintre voi are ADHD, dar indiferent, ar fi ok sa nu faceti referinta la un tip de tulburare neurologica cand va referiti la distrageri. It's just wrong, pentru in felul asta stereotipizati oamenii. Zic eu, an ADHDer.

    • @PeLangaSubiect
      @PeLangaSubiect  Před měsícem +2

      În legătură cu diagnosticele contemporane, îţi recomandăm discuţia începând de la 10:50 din primul nostru podcast care este explicit pe psihoterapia contemporană: czcams.com/video/oTGQcliSvvY/video.htmlsi=vDSDDA8U7uOk6BTO
      Perspectiva psihanalitică pe care o susţinem în general în episoadele noastre contestă faptul că diagnosticele contemporane se referă la "tulburări neurologice" de sine stătătoare, conform tradiţiei contemporane de diagnostic á la DSM. Ceea ce nu înseamnă că diagnosticele n-ar fi importante, sau că nu există categorii psihopatologice, ci doar că acestea implică dimensiuni ale subiectivităţii noastre care transcend o simplă dimensiune neurologică. Deci am putea spune că tocmai din perspectiva noastră nu există "ADHDişti" (tocmai de aceea în podcast s-a făcut referire la anti-ADHD, nu la anti-ADHDişti), ci doar anumite mecanisme de răspuns la anxietate ale căror conglomerare poate fi identificată, în mod eronat, cu o categorie clinică de sine stătătoare a ADHD-ului. Pasiunea psihiatrică contemporană pentru patologizare şi reducţie a omului sub ştampila unor etichete clinice nu ne reprezintă.
      Mulţumim pentru comm! Nădăşan

    • @user-tz6gc3cw5i
      @user-tz6gc3cw5i Před měsícem

      @@PeLangaSubiect I get your point, but cred ca you're better off not using it like that mai ales ca in comunitatea neurodivergenta se incearca sa spunem, for example, "autistic" person in loc de "person with autism", "adhder" in loc de "persoana cu ADHD". Ca altfel it's like saying "person with brown skin" in loc de "brown person". Besides, "anti-ADHD" tot da in stereotipizarea diagnosticului, ceea ce e problematic. Also ADHD e efectiv o dizabilitate, nu exista "din punctul nostru de vedere" and PLEASE nu mai vorbiti in termeni robotici ca mi a luat 5 minute sa inteleg ce ziceti.

  • @kantix3392
    @kantix3392 Před měsícem

    Nadasan, ai întâlnit pe cineva pe drept în UK? Este alegerea pe care am făcut o eu, sunt eligibil pentru taxe de home student, dar nu știu dacă merită acel preț. Teoretic, nu e un împrumut clasic, pt că se plătește după ce ajungi la un anumit venit.

    • @PeLangaSubiect
      @PeLangaSubiect  Před měsícem

      Salut, eu cu Miclăuș cred că putem face un podcast întreg în care să rant-uim despre împrumutul pt facultate din UK :)) E favorabil din punct de vedere al plafonului dincolo de care trebuie să plătești, pe care-l menționezi și tu, dar nefavorabil din punct de vedere al dobânzii ce ți se acumulează de la an la an (o dobândă complet stupidă, pentru că dacă nu faci un gazilion de bani atunci nici măcar nu ai cum să plătești împrumutul în 30 de ani, pur și simplu ți se acumulează mai multă dobândă anual decât îți iau procentual din salar; adică plătești o sumă și ți se adaugă anual o sumă mai mare din pricina dobânzii, deci nu e nici măcar ca și cum NU ai plăti, ci tu plătești și îți CREȘTE datoria :))))).
      În ceea ce privește studii de Law în UK, eu zic că e worth it, mai ales dacă poți să ajungi la o universitate bună și ești eligbil ca home student. Alături de matematică, law era "notoriu" cel puțin la Warwick pentru faptul că se luau cel mai greu notele cele mai mari, dar asta se datora mai ales faptului că nivelul studiilor și al profesorilor din departamentele respective este ridicat. Te-aș încuraja deci să aplici, chit că, din câte știu, o să te specializezi pe un model de law (common law parcă) care este diferit modelului 'continental' și, prin urmare, celui românesc, deci trebuie să ai asta în vedere în privința deciziilor tale pe termen lung. Numai că poți să alegi să te specializezi în international law, EU law, corporate law (dacă ești după $$$$$ grei) și asta probabil ar fi mai avantajos dpdv al mobilității. Mai mult ca sigur te-ar ajuta să vorbești cu cineva direct din domeniu!
      Nădășan

    • @kantix3392
      @kantix3392 Před měsícem

      @@PeLangaSubiect Mulțumesc mult de răspuns! Am intrat la câteva facultăți din Russell Group, Leeds si York, am vrut eu Warwick dar acolo trebuie să dai un alt test LNAT de capabilități în domeniul dreptului (cum e si la LSE sau Bristol) și era destul de greu și costisitor, dar și Leeds din câte am citit e in top 11 pt Law deci ar fi ok.
      A și btw, acum s a schimbat. Datoria se șterge dupa 40 DE ANI, deci e și mai nasol :))

  • @serbantacu9133
    @serbantacu9133 Před měsícem

    Cineva a făcut brațe

  • @cristinapetrescu-ghenea9584

    Cand s-a spus “arta de a suna” ati fost direct boomeri, srry. In calitate de milleniala v-as caracteriza mai degraba ca zillenials cu note boomeristice :))))