Teoria Înjuratului și Despre Fricile Bărbaților "Alfa" (Pe lângă Subiect, Ep. 7)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 2. 07. 2024
  • Bine v-am găsit, preteni, la al șaptelea episod "Pe lângă Subiect," un podcast cu un artist-tatuator așa-zis jurist (Paul), un filosof cu fruntea cât Chinteniu (Nădășan), un psiholog-recepționer (Octav) și un muzician cu viață secretă de programator (Miclăuș).
    În acest episod în care am fost din păcate privați de aura miclăușeană, întrucât bunul nostru prieten s-a pierdut pe ceva plajă din Valencia, un reel cu marele Tribun al culturii românești a stârnit o discuție aprinsă despre diferențele în înjurături dintre clujeni și bucurești, unii pelângăsubiecți profitând de pe urma scăderii numărului de mănăștureni de la masă. Scăparea "vulgară" a gigantului portar CFR-ist Arlauskis în cadrul emisiunii lui Radu Naum ne-a dus apoi pe plaiurile copilăriei, amintindu-ne de rușinea față de înjurături care se interiorizează ca omul să poată păși în rândurile "civilizației."
    Pe final discutăm, în termeni psihanalitici, despre frica de castrare a bălbaților "alfa" și despre degradarea culturală contemporană, care se exprimă printr-o ruptură socială între cei absolut "răi" și cei absolut "buni". Sau, între cei care sunt absolut cancelabili și cei care dau cancel.
    Suntem foarte curioși de părerea voastră despre ce am discutat în cadrul acestui episod și, mai ales, dacă ați dori pe viitor să discutăm mai mult despre anumite subiecte pe care le-ați auzit pe parcursul episoadelor noastre.
    De asemenea, mulțumim tuturor celor ce ne-au trimis reel-uri pe adresa "redacției"! Așteptăm de la voi și pentru episoadele următoare reel-uri, postări sau video-uri care credeți că ar fi interesante de discutat în cadrul podcast-ului nostru. Ni le puteți trimite mai ales pe Instagram sau pe orice altă rețea de socializare a noastră, pe care le găsiți aici: linktr.ee/Pe_Langa_Subiect.
    Nu uitați, dacă v-a plăcut video-ul nostru, să ne ajutați cu clasica valută digitală: like, subscribe, share etc etc. Cel mai mult apreciem însă comentariile de la urmăritorii noștri, fie ele lungi cât un eseu fie ele scurte cât un salut, care ne permit să stabilim o formă de dialog. Toate acestea ne vor ajuta să extindem tipul de material pe care-l realizăm în cadrul proiectului nostru. Mulțumim!
    00:00 O introducere de la Craiova
    05:20 Eternul Tribun, Înjurături din București vs Înjurături din Cluj
    22:45 Cojonesul lui Arlauskis și Teoria Înjuratului
    34:50 Zizek și Frica de Castrare a Bărbaților Alfa
    46:50 Datingul în era Gen Z

Komentáře • 24

  • @PeLangaSubiect
    @PeLangaSubiect  Před 4 měsíci +1

    La 32:35 puteţi observa o poză tipic balcanică cu fruntea nădăşană în vara anului '98.

  • @valentinsirbu5819
    @valentinsirbu5819 Před 4 měsíci +4

    Oficial cel mai mare goal profesional pe care îl am în acest moment e să devin invitat pe lângă subiect la Pe lângă Subiect! Bravo baieți, nice corner of internet!!!

  • @vladborla
    @vladborla Před 4 měsíci +8

    Cel mai tare Podcast din România. Am dat like, subscribe, share și o să și cumpăr cursul despre Hegel când apare.

  • @florinoanta5208
    @florinoanta5208 Před 4 měsíci +2

    Multumesc pentru ca ne demonstrati ca nu exista lucruri banale, ci aparent banale pornind de la care poti dezlantui incantatoare incursiuni psihanalitice, ideologice, culturale si chiar teologice! Felicitari! Abia astept urmatorul episod! Mult succes! Doamne ajuta!

  • @lostlighter
    @lostlighter Před 4 měsíci +4

    Fenomenul de la polarizare radicala in aceeasi generatie mi se pare cumva (si poate sunt un pic obtuz si ingust la minte ca nu iau contextul geopolitic si economic in minte dar hai sa ne distram aici un pic) creat de un moment in istorie care e pseudo-fukuyama, in care nu mai exista un "inamic comun" (ideologic vorbind) pentru tineret. Ni se sugereaza ca suntem la sfarsitul istoriei, si am fost invatati de societate ca noi existam de fapt intr-un vid ideologic, unde nimic major nu se poate schimba, status quo-ul doar exista, si noi ce putem face e sa il intrepretam si sa ne creem identitatea in jurul acestei interpretari, si sa invatam sa folosim sistemul ca sa putem sa inaintam idei in acord cu identitatea noastra (proteste, petitii, etc).
    Intr-un spatiu de genul asta, un tanar adolescent cu pofta de rebeliune se uita in jur si vrea sa se lupte cu ceva, dar se vede fara optiuni bune de a crea impact real in rebeliunea lui, sufocat de birocratie democratica, fortat de civilizatie sa foloseasca sistemul ca sa schimbe ceva, si "inteles" de parinti, adica acceptat pentru ca asa a zis dr. Oz ca e ok sa fie rebeli tinerii.
    Desigur, parinti intelegatori vor exista si au existat in toate timpurile, dar unde inainte tanarul adolescent isi gasea o cauza pentru care sa "lupte", care e reprezentata de un demon impotriva caruia sa se revolte (fie religie, violenta in razboi, inegalitate crasa, etc), in vremurile noastre, acest demon nu mai e asa aparent pentru un adolescent de 16 ani, si ce e si mai greu sa inteleaga este cum sa lupte cu demonul ales (nedreptati facute catre femei, persoane de alte orientari sexuale, rase, etc sau betalai, toape netrebnice, simps et al.)
    Din aceasta cauza, el vazandu-se neputincios in fata unui sistem care este "dat" lui, nici nu se gandeste sa-l schimbe, doar se gandeste cum poate sa-l foloseasca sa lupte cu demonul ales. Si, intuind insuficienta sistemului sa ii adape setea de revolta si de impact imediat, singurul fel in care se poate sa faca asta este sa se opuna altora, sa fie diferit, dar cand in trecut se opunea unei generatii anterioare care credea in idei inapoiate, sau unei idei abominante ca politica rasiala americana, acum el se va opune "celuilalt".
    Nu mai exista raul absolut care sa fie combatut prin rebeliune si rezistenta virila de adolescent, asa ca ne cautam un inlocuitor ieftin al lui in oamenii ce nu sunt de acord cu noi. Noi nu mai suntem diferiti prin faptul ca luptam pentru sau impotriva unei idei, ci din faptul ca "nu suntem ca aia".
    Si ati intreba, care e diferenta? la nivel de rezultat se produce surparea mijlocului de care vorbeati. Oamenii nu mai discuta pentru ca nu ideile sunt corecte sau gresite, ci oamenii la nivel de identitate sunt. Inainte de acest moment istoric in care lumea nu mai poate dialoga ideologic, puteai sa vezi un soldat si un hipiot cum discuta despre razboi, pentru ca era intelegerea celorlalte parti ca si oameni cu idei. Acum nu mai exista idei, doar identitati, si cumva cand vezi o persoana care are idei diferite de tine, de fapt e ca un alt fel de faptura, care nu poate fi schimbata, deci trebuie exclusa prin a te diferentia de ea.
    De aceea consider ca poate exista trap si Faiar in aceeasi generatie, pentru ca oamenii isi leaga identitatea de aceasta apartenenta la un anumit grup, si se separa grupurile tot mai mult si mai mult (vezi cate tabere sunt doar in conglomeratul identity politics care isi sar unul altuia la gat, la fel si in zona de trap unde un grup de fani e mai "real" decat altul, si se exclud unii pe altii pe sistemul "cum sa-ti placa ala, e un betalau")
    Pe scurt: Tinerii din tabere opuse nu discuta pentru ca sunt prea ocupati sa se certe cine face parte din tabara "cu adevarat", si atunci multele poduri intra-tribale si inter-tribale care existau inainte se surpa, in favoarea diferentelor de identitate, care fac oamenii sa se lupte intre ei, dar dupa regulile curente, adica intr-un mod "civilizat". O minunatie de efect pentru oamenii ce vor sa mentina status quo-ul, nu credeti?

  • @user-cx2lz4gi1q
    @user-cx2lz4gi1q Před 4 měsíci +2

    Bravo baieti!

  • @ivale112
    @ivale112 Před 4 měsíci +2

    Spot on perspectiva lui Octav fata de Faiar!

  • @simonagroosa
    @simonagroosa Před 4 měsíci +1

    excelentã treabã, mai vrem 🙏✨🩵

  • @dorazmeur7402
    @dorazmeur7402 Před 4 měsíci +1

    ce episod frumos!!!

  • @GPWB
    @GPWB Před 4 měsíci +2

    Gluma aceea clara a lui Vadim este adresata doamnei Viorica Dancila :))

  • @razvantz3309
    @razvantz3309 Před 17 dny

    Thanks

  • @user-rf6ik3sq9c
    @user-rf6ik3sq9c Před 4 měsíci +1

    Succes băieți ! Felicitări !😅

  • @alexandrunecula9931
    @alexandrunecula9931 Před 4 měsíci +3

    Total de acord cu perspectiva lui Nadasan legată de degradarea substratului social (cu riscul de a suna ca "bătrânii"). Părerea mea este că se pierde treptat capacitatea de a conversa despre subiecte tabu la modul figurat, și nu explicit ... de unde din nou derivă și absența capacității de umor și de jovialitate în limbaj, care sunt foarte necesare în orice fel de discurs (exceptând cazul în care soarta te trimite în Ferentari).

    • @PeLangaSubiect
      @PeLangaSubiect  Před 4 měsíci +1

      Da! Foarte bună completarea despre subiecte care se discută la modul implicit, și nu explicit. Pare că din foarte multe puncte de vedere apelăm la cuvinte puternice, fie vulgare, fie genul de etichete (cringe, "bazat", "puternic" de ex, îmi mai place și cum se folosește "ador" în ziua de azi) care simplifică extrem de mult o conversație, numai că astfel se ratează toată conversația, care implică exact ceea ce spui tu, o gândire "figurativă", în care nu ne interesează neapărat să ajungem la o concluzie clară / etichetabilă, ci să ne bucurăm de conversație în sine. Și astfel, prin intermediul conversației, să ne bucurăm unul de celălalt. (Nădășan)

    • @alexandrunecula9931
      @alexandrunecula9931 Před 4 měsíci

      @@PeLangaSubiect Citisem un articol care perfect rezuma trend-ul asta in randul noi generatii : , - Alice Song, Behind the Ivy ... cum spune si doamna in restul articolului e si un dramn de absurd in toata treaba asta, facand analogia si cu Chrysippus care dupa parerea mea ii transpunerea civilizatiei noastre de Ig/Tiktok, astia care radem ca ultimii nebuni la reel-uri si meme-uri, numai ca in Grecia antica :)) (self-burn)

  • @alex.cobzac
    @alex.cobzac Před 4 měsíci +2

    ❤‍🔥

  • @nickyd2025
    @nickyd2025 Před 4 měsíci +1

    Super funny!

  • @YKZ21
    @YKZ21 Před 4 měsíci +2

    🎉

  • @kssl14
    @kssl14 Před 12 dny

    Ba io is curios cum injura Florin Piersic

  • @irina1324
    @irina1324 Před měsícem

    no bine ma bea mi ai dero ul

  • @theodorsechesan593
    @theodorsechesan593 Před měsícem

    Trebuie sa-l auziti pe Dani Mocanu vorbind franceza, e suprem.