Afectarea și recuperarea post-Covid

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 04. 2021
  • Monitorizarea post-Covid constă în evaluarea stării de sănătate după episodul acut de boală. Covid-19 este o boală multisistemică, care afectează întregul organism. Din acest motiv și spectrul manifestărilor reziduale este foarte larg și simptomele care persistă după boala Covid-19 sunt foarte variate.
    Evaluarea post-Covid trebuie să cuprindă aspectele fizice, psihice și cognitive. Desigur, manifestările reziduale sunt mai frecvente la cei care au avut forme severe de boală, au avut complicații, au necesitat spitalizare sau sunt pacienți vârstnici cu comorbidități.
    În general, simptomele reziduale sunt fizice și neuropsihice. Dintre manifestările fizice s-a constatat că astenia este simptomul acuzat de marea majoritate a pacienților post-Covid. De regulă, astenia persistă și cel mai mult, până la șase luni după episodul acut. Alte simptome reziduale frecvente sunt dispneea, tusea seacă și senzația de constricție toracică, însă acestea dispar ceva mai rapid, de obicei în trei săptămâni, cu precizarea că tusea poate să persiste chiar și până la 3 luni. Dintre simptomele neuropsihice, incapacitatea de concentrare și probleme de memorie sunt simptomele acuzate de foarte mulți pacienți. Acestea dispar după trei săptămâni-o lună. Un altă problemă des întâlnită la pacienții care au trecut prin boala cauzată de virusul SARS-CoV-2 este anxietatea accentuată, care are tendința să persiste până la 6 luni.
    Deloc de neglijat sunt simptomele precum dispnee de efort, fatigabilitate de efort, deci oboseala la eforturi progresiv mai mici decât anterior. Și palpitațiile pot să persiste după episodul acut, astfel încât evaluarea inițială post-Covid trebuie să cuprindă o electrocardiogramă. Dacă la acest test se observă probleme ale inimii, pacientul trebuie îndrumat mai departe către medicul cardiolog.
    Evaluarea inițială post-Covid se face de regulă de către medicul generalist, medicul internist sau chiar medicul de familie și cuprinde o anamneză completă, cu accent pe simptomele pacientului în cursul epidosului acut, pe complicațiile pe care acesta l-a dezvoltat, pe tratamentele urmate de pacient și mai ales pe simptomele reziduale post-Covid. Evaluarea inițială trebuie să cuprindă și un examen fizic complet, iar în funcție de simptomele reziduale ale pacientului pot fi necesare și investigații suplimentare.
    Monitorizarea post-Covid nu se recomandă tuturor pacienților care au trecut prin boală. Dr. Manuela Alina Gânsac, medic specialist Medicină internă în cadrul Hyperclinicii MedLife Titan și Spitalului MedLife Titan, spune că la pacientul tânăr care nu are comorbidități, care a avut o formă ușoară de boală și nu prezintă simptome reziduale, nu este neaparat necesară această evaluare. Dacă acesta însă experimentează simptome reziduale, această evaluare este utilă. La pacientul mai vârstnic, cu comorbidități, de exemplu cu boli cronice, diabet zaharat, hipertensiune, chiar dacă boala inițială a fost ușoară sau moderată și pacientul nu a necesitat spitalizare, un asemenea pacient este bine să se programeze pentru o evaluare a stării de sănătate post-Covid. Această evaluare trebuie efectuată cam la 3 săptămâni de la episodul acut. În schimb, pacienții care au avut o formă severă de boală și au necesitat spitalizare trebuie neaparat să se prezinte la medic, recomandarea fiind la o săptămână după externare.
    În ceea ce privește reluarea efortului fizic după boala provocată de Covid-19, se recomandă ca acest proces să se facă treptat și numai atunci când pacientul se simte în stare. Dacă la creșterea gradului de efort pacientul descoperă agravarea simptomelor, acesta trebuie să se oprească și să vină la medic pentru o evaluare cardiologică. Același lucru se recomandă și pentru pacienții care practică sporturi de performanță sau au activități fizice solicitante și care în timpul bolii au avut miocardită. Acești pacienți ar fi bine să nu reînceapă efortul fizic până când nu sunt evaluați de medicul cardiolog.
    Dr. Manuela Alina Gânsac, medic specialist Medicină internă - www.medlife.ro/medic-gansac-m...
    Specialitate - www.medlife.ro/medicina-interna
  • Věda a technologie

Komentáře •