ARAÇTA SİLKELEME VE YIĞILMA SORUNU VARSA KESİN İZLE DEBRİYAJ MÜŞÜRÜ ARIZASI OLABİLİR

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 7. 04. 2024
  • DEBRİYAJ MÜŞÜRÜ İLE İLGİLİ BENİM YAŞADIĞIM SORUN ÖZELLİKLE 1. VE 2. VİTESTE GİDERKEN AYAĞIMI GAZDAN ÇEKTİĞİMDE ARACIN SİLKELEME YAPMASI DAHA DOĞRUSU YIĞILMA YAPMASIYDI.
    DEBRİYAJ MÜŞÜRÜ İLE İLGİLİ
    Debriyaj görevi otomatik araçlarda kendiliğinden gerçekleşirken manuel araçlarda ise kullanıcının kontrolündedir. Bu kontrolün kusursuz bir şekilde gerçekleşmesi için debriyaj sistemleri farklı bölümlerden meydana gelir. Debriyajı oluşturan parçalar arasında debriyaj müşürü de önemli bir işleve sahiptir. Bu nedenle aracınızda debriyaj müşürü arızası var ise vites değiştirme işlemlerinin sorunsuz gerçekleştirilmesi için bunun ortadan kaldırılması gerekir. Debriyaj müşürü arızası ve diğer tüm debriyaj sorunları, aracın güvenli bir şekilde kullanılmasının önüne geçer. Bu sebeple her parçaya olduğu gibi debriyaj ve parçalarına da gereken bakım ve onarımları sağlamak gerekir.
    Debriyaj Müşürü Hakkında Merak Edilenler
    Aracın debriyaj sisteminde bulunan debriyaj müşürü, bir anahtar gibi düşünülebilir. Debriyaja basıldığında parça, elektronik devreye bu bilgiyi iletir. Böylece debriyaja basılma amacı ne ise o işlem için araç sistemi hazır hâle gelir. Örneğin, kalkış esnasında aracın debriyajına basılı iken ayak kaldırıldığında sistem, güç desteğiyle bu işlemi kolaylaştırır. Bu, müşürün yolladığı mesaj sayesinde gerçekleşir. Debriyaj sistemi dişlilerden oluşur. Araç birinci vitese geçtiğinde uygun dişliye sistem yerleşmiş olur. Vites değiştirmek için öncelikle sistemi bu dişliden çıkarmak gerekir. Ancak sistem öncelikle serbest kalmalıdır. Tam bu noktada debriyaj devreye girer. Debriyaja basmak demek, bütün sistemi serbest bırakmak demektir. Böylece dişliler bir sonraki hamle için hazır hâle gelir. Ancak aracın her parçasında olduğu gibi ilgili bileşenin arızası da sıkça karşılaşılan sorunlar arasında gösterilebilir.
    Debriyaj Müşürü Bozulursa Ne Olur?
    Aracın bütün kullanım sürecine debriyaj müşürü arızası yansır. Manuel bir araba için debriyaj, ilk kalkış anından son duruşa kadar sürekli aktif bir şekilde kullanılır. Bu sistemde meydana gelecek bir arıza, aracın kullanım konforunu kaybetmesine hatta çalışamamasına bile sebep olabilir. Bazı arıza belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
    - Parçanın arızalanması, başlangıç olarak aracın kalkış esnasında sorun yaşamasına sebep olur. Sarsıntılı bir kalkış veya başarısız kalkış denemeleri, parçanın arızası sırasında gözlemlenen ilk belirtilerdendir.
    - Kalkıştan sonraki her vites değişikliğinde ise aşırı tepkiler gözlemlenebilir. Olağan bir devirde vites değişimi yapılacakken aşırı sarsılma veya ses duyulması yaşanabilir.
    - Aracın kalkış ve gidiş performansı dışında etkilenebilecek bazı sistemler de vardır. Müşür arızası, bağlantılı olduğu diğer sistemlerin çalışmaz hâle gelmesine sebep olabilir. Örneğin, start-stop sistemi, bu parçada meydana gelen bir arızayla devre dışı kalabilir.
    - Bazı araçlarda hız sabitleme sistemi de kullanılamaz hâle gelir.
    - Araç sahiplerinin sıklıkla yaşadığı "vuruntu” şeklinde tabir edilen vites geçişi sarsıntısı, müşürlerin değiştirilmesiyle giderilebilir.
    - Parçada meydana gelen bir sorun, yakıt harcamasına kadar etki gösterebilir.
    - Aracın performans kaybı yaşaması, birçok farklı noktadan sinyaller vererek kendini belli eder.
    Debriyaj Müşürü Hangi Araçlarda Vardır?
    Manuel araçların hepsinde debriyaj müşürü bulunur. Debriyaj sisteminin çalışması için gerekli olan bu sistem, araçların model ve çeşitlerine göre farklı teknolojilerle donatılmış olabilir. Debriyaj üst müşürü ise aynı şekilde manuel araçlarda bulunan bir parçadır. Ancak bu sistemin elektronik veya manuel bir şekilde yerleştirilmiş olması değişkenlik gösterir. Debriyaj müşürleri aracın modeline ve markasına göre farklı şekillerde görülebilir. Bu sebeple her araç için özel bir parça şeklinde temin edilebilir. Özellikle bu parçaların arıza göstermesi durumunda uygun parça ile değişim yapmak gerekir. Sistemin doğru çalışması, ancak tamamen uyumlu orijinal parçalar ile sağlanabilir.
  • Zábava

Komentáře • 24

  • @erdemcoskun9343
    @erdemcoskun9343 Před 17 dny +1

    Kardeş slm helal olsun bende araştırdım hiçbi ustada bilmiyor piyasada geçcekten iyi usta yok denecek kadar aź değiştirdim

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před 17 dny

      Aleyküm selam hocam, sorun inşallah çözülmüştür, malesef sanayilerde bırakın Usta bulmayı adam gibi adam bulmak zorlaştı. İyi ,huzurlu, kazasız belasız sürüşler dilerim

  • @bvd06
    @bvd06 Před 3 měsíci +1

    Haklısın hemen şanzımanı indirmek gerek diyorlar.

  • @sibelmevlut1534
    @sibelmevlut1534 Před 2 měsíci +1

    👍

  • @serkansenyer2372
    @serkansenyer2372 Před měsícem +1

    Abi kolay gelsin bu müşürün ucu demirli olanı nasıl bulabilirim

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před měsícem

      Kardeşim bu müşürün de ucu demir değil , bozulduğu için içindeki yayı tutsun diye vida sıkmıştım, araç markalarına göre farklı tipte debriyaj müşürü var ,demir olan var mı bilmiyorum, ancak aracınız fiat grubu ise albea palio demir olan yok,

  • @ahmetsats9449
    @ahmetsats9449 Před měsícem +1

    hocam merahabalar
    benim
    aracimdada ayagi gazdan cekince sirkeleme var debriyaj müşürü aldım arabanin pedalina bi egildim musur yerinde müşür yok tesisatta yok soket bile yok yani kim yapar bunu bilmiyorum veya tesisat cekmek kolaysa bende yapabilirim elim biraz yatkindir nerden geliyor bu soketin ucun nereye bagli soket onu bilmiyorum hic biryer dede bilgi bulamiyorum

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před měsícem

      Aracınız ne bilmiyorum ama her araçta debriyaj müşürü yok. Aracınızın debriyajı elektrikli mi telli mi, araçta beyin var mı , ona göre düşünmemiz lazım

  • @Selukputgul
    @Selukputgul Před měsícem +1

    Mazotda yüksek yakış yapıyormu

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před měsícem

      Debriyaj Müşürü özellikle vites geçişlerinde sarsıntı, gazdan ayağınızı çekince silkeleme gibi belirtileri var , yakıtı belirgin şekilde artırır demek yanlış olur.

  • @GultenUslu-wr6mf
    @GultenUslu-wr6mf Před 2 měsíci +1

    Siz parçanın bozuk olduğunu nasıl anladınız, biz nasıl kontrol edebiliriz

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před 2 měsíci +1

      Özellikle 1. Ve 2. Viteslerde giderken ayağımı gaz pedalından çekince yığılma tarzında silkeleme yapıyordu, debriyaj pedal müşürünü kontrol ettiğim zaman basma düzeneğinin boşta olduğunu çalışmadığını gördüm, üzerine vida sıkıp mekanizmanın çalışmasını sağladım ancak düzgün bir şey olsun diye değişim yaptım.

    • @GultenUslu-wr6mf
      @GultenUslu-wr6mf Před 2 měsíci

      ​@@arastiriyorum3840çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

    • @ahmetakifkuloglu
      @ahmetakifkuloglu Před 2 měsíci

      ⁠@@arastiriyorum3840Getz aracım var aynı problemi yaşıyorum silkeleme yapıyor kendini atıyor araç

  • @Adem_34
    @Adem_34 Před 2 měsíci +1

    1.3 Albea da aynı sıkıntı vardı kalkışta titreme yokuş yukarı 2. Vitese alınca bile gaza geç tepki veriyor ve 2200 devir altında titreme yapıyor du. Müşürü söküp zımpara yapıp hafif yağlayıp kapattım, yağ sürmek toz toprak kapar daha kötü olur diyen illaki olacaktır, lakin müşürün içinde tek bir toz dahi yoktu yani müşüre toz girmiyor. Hafif yağ sürmemin amacı okitlenmeyi önlemek içindir. Müşürsüz sürüş denemesinde tek farkeden nokta debriyaja basıp ayapımı gazdan çektiğinde araç gaz vermeye 1 2 saniye devam ediyor başka farkeden birşey olmadı.

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před 2 měsíci +1

      Merhabalar, yorum yaparak bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Müşürü söktüğünüzde basma düzeneğinde bir sorun var mıydı, yani zamanla eskiyerek boşa çıkabiliyor, benim müşürde basma düzeneği boşa çıkmıştı önce bir vida ile basma düzeneğini normale döndürdüm ancak içime sinmediği için yenisini alıp taktım.
      Sizin yaptığınız uygulama işe yaradı mı, ayrıca şöyle bir durum var eğer ki parça bozuksa ve tamir değişim yaptıysanız beynin bu sorunu silmesi için akü kutup başını sökerek 15, 20 dk beklemeniz faydalı olacaktır.

    • @Adem_34
      @Adem_34 Před 2 měsíci +1

      @@arastiriyorum3840 Müşürde sorun yok gibi görünüyordu ben yinede sökmüşken temizleyip hafif yağlayıp kapattım. Arıza olmadığını hem açtığımda hemde müşür sökük halde 1 gün kullandım bu esnada debrija basıp ayağımı gazdan çekince araç 1 2 sn gaz vermeye devam etti müşürü sönmeden önce bu sorun yokdu, yine müşürü geri takıp kullandığımda gaz verme olayı kesildi. Kalkışdaki titreme hala devam ediyor. Müşür sökükken arıza lambası yakmadı kutup başı sökmedim veya bilgisayara bağlatmadım.

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před 2 měsíci +1

      @@Adem_34 baskı balata veya volant olabilir sizin sorun o zaman, debriyaj yukarıda mı kavrıyor

    • @Adem_34
      @Adem_34 Před 2 měsíci +1

      @@arastiriyorum3840 Muhtemelen baskının aykları aşınmış. Aksine çok aşağıda kavarıyor ama vites geçişleri için pedalı sonuna kadar zorlayınca geçiyor özellikle geri ye takarken pedala kuvvet uyguluyorum.
      Sizin aracınız da 1.3 dizel mi turboyu hangi devirde dolduruyor 2200 devir altı yokuşlarda araç geç devirleniyor.

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před 2 měsíci

      @@Adem_34 bizim araç 1.2 16 valf palio idi hocam benzin lpg li

  • @AreaFiftyone51
    @AreaFiftyone51 Před 2 měsíci

    Kesin arızalı olabilir bu nasıl bir Türkçe? Ya kesin arızalıdır yada arızalı olabilir ikisi aynı anda kullanılmaz!

    • @arastiriyorum3840
      @arastiriyorum3840  Před 2 měsíci

      Dostum video da takıldığın konu bu mu? Haklısın anlatım bozukluğu olmuş "çelişen sözcüklerin bir arada kullanımından kaynaklı"

    • @AreaFiftyone51
      @AreaFiftyone51 Před 2 měsíci

      @@arastiriyorum3840 içerik ve sunuma dikkat ederim. O yüzden yazıp uyarayım dedim. Daha profesyonel daha güzel sunasın diye. Başarıların devamını dilerim.