De ramp van Tsjernobyl

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 06. 2023
  • De kernramp van Tsjernobyl is de grootste kernramp die ooit heeft plaatsgevonden. Het ongeval gebeurde op 26 april 1986 vlakbij de Oekraïense steden Tsjernobyl en Pripjat.
    Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk. Dit gebeurde midden in de nacht, toen de meeste inwoners van Tsjernobyl en Pripjat sliepen.
    Teun de Wilt en Koen van den Eventuin gaan in deze video op zoek naar de oorzaken en gevolgen van de ramp. Teun is zelfs op locatie geweest voor deze film.
    ------------------------------
    This Too Shall Pass by Scott Buckley
    / scottbuckley
    Creative Commons - Attribution 3.0 Unported - CC BY 3.0
    Free Download / Stream: bit.ly/-this-too-shall-pass
    Music promoted by Audio Library
    • This Too Shall Pass - ...
    ------------------------------

Komentáře • 17

  • @EzekielMiller.
    @EzekielMiller. Před 2 měsíci +1

    De reden waarom deze video zo weinig views heeft meer mensen moeten did zien man

  • @rikvlieger1082
    @rikvlieger1082 Před 11 měsíci +2

    Eindelijk weer een top film!

  • @SandervkHistory
    @SandervkHistory Před 11 měsíci +1

    Super video weer. Na de serie te hebben gekeken (een paar jaar geleden) is zon verfrissing van de ramp heel fijn. Bedankt weer Koen!

  • @degeweldigekaas
    @degeweldigekaas Před 10 měsíci +1

    Mooi gemaakt!

  • @skyhigh1154
    @skyhigh1154 Před 11 měsíci +1

    Wat een geweldig kanaal. Had ik vroeger totaal geen intresse in geschiedenis, kan ik er nu niet genoeg over lezen en kijken. Snap niet dat jullie niet al veel meer volgers hebben, maar denk dat dat wel goed gaat komen. Top content 👌

    • @Teamgeschiedenis
      @Teamgeschiedenis  Před 11 měsíci

      Dank je wel! Vooral even liken en subscriben dus. En delen mag altijd. Helpt ons enorm.

  • @wesleykooi1495
    @wesleykooi1495 Před 11 měsíci +1

    top video weer

  • @rudyvanmiltenburg7012
    @rudyvanmiltenburg7012 Před 11 měsíci +1

    Dit onderwerp hebben jullie toch al eens behandeld?

    • @Teamgeschiedenis
      @Teamgeschiedenis  Před 11 měsíci +1

      Zeker maar die video kreeg te maken met copyright strikes en er zaten enkele foutjes in. Gezien ik dit onderwerp behandel in de geschiedenis les wil ik graag kloppende informatie zonder copyright strikes in het filmpje. Vandaar deze remake!

    • @rudyvanmiltenburg7012
      @rudyvanmiltenburg7012 Před 11 měsíci +1

      @@Teamgeschiedenis Dank voor de reactie en uitleg. 👍🏻

  • @jorisdeb601
    @jorisdeb601 Před 7 měsíci

    Mooie video, goede en duidelijke uitleg. Maar hou je wel aan de feiten. Zoals jullie het vertellen is het werkelijke verhaal van Tsjernobyl toch een beetje anders verlopen.

    • @Teamgeschiedenis
      @Teamgeschiedenis  Před 7 měsíci +1

      Kun je een voorbeeld geven?

    • @jorisdeb601
      @jorisdeb601 Před 7 měsíci

      Ja tuurlijk, vier reactoren RBMK-1000 a 1000megawatt, waren niet voor de energie voorziening van de USSR, puur voor de voeding van het militaire radarscherm DUGA wat er 10 km vandaan gebouwd was om ballistische raketten vanuit de USA op te sporen. De centrale ligt voor civiele doeleinden op een zeer onlogische plek.
      In de Vladimir Iljitsj Lenin centrale zoals ze voluit heet, gebeurde het volgende in de nacht van 26 april 1986 werd in kernreactor nummer 4 van het complex een test uitgevoerd. De test was eigenlijk bedoelt voor de dagploeg daags voordien (op 25 april), maar moest worden uitgesteld omdat een andere elektriciteitscentrale uitgevallen was. Daarom moest de avondploeg, zonder voorbereiding, testen of de generator bij uitschakelen van de reactor nog genoeg vermogen gaf om de koelinstallatie te laten werken gedurende de 40 tot 60 seconden die de noodaggregaten nodig hadden om op te starten. Door een bedieningsfout of technisch falen ging de reactor op een gegeven moment onbedoeld in een bijna-shut-downregime: het warmtevermogen viel terug tot 30 megawatt, veel minder dan de vereiste 700 MW die nodig was voor de test.
      Door de snelle daling van het vermogen ontstond in de reactor een grote hoeveelheid jodium-135 en daaruit xenon-135, dat neutronen absorbeert (een zogeheten neutronengif) en daardoor de kernreacties vermindert. De operatoren haalden daarop regelstaven omhoog. Nu steeg het vermogen tot 200 MW, nog altijd minder dan de 700 MW die nodig was om de geplande test uit te voeren. De test werd toch doorgezet, en op 26 april om 01:05 uur schakelden de operatoren de waterpompen in. Doordat water ook neutronen absorbeert, zakte het vermogen nog verder. De operatoren haalden hierop 20 van de 26 handbediende controlestaven omhoog. Doordat er nog maar 6 van de 26 controlestaven in de kern aanwezig waren, ging er een automatische noodstop af aangezien dit een overtreding is van de uitbatingslimiet. Om 01:23 uur sloot hierdoor de stoom naar de turbines af waardoor het waterdebiet verminderde, de temperatuur van het water steeg en dus daalde de absorptie van neutronen. Vervolgens is er de vorming van stoombellen (voids), deze leveren problemen aangezien neutronen kunnen rondbewegen hierin zonder interacties aan te gaan. Door de stoombellen nam de absorptie van neutronen verder af, waardoor het vermogen steeg. Alsook de opgebouwde neutronengiffen brandden af en zorgden voor een toenemend vermogen (Te-135, I-135, Xe-135, Pm-149, Sm-149). Niet duidelijk is, of de kanalen waar de controlestaven in naar beneden gelaten werden, door een eerdere stoomexplosie al beschadigd waren waardoor ze niet volledig konden worden ingebracht, of dat door een vertraging in het systeem of door beide werd veroorzaakt. Een RBMK reageert op grafiet, door te veel grafiet versnelt de kernreactie, waardoor meer warmte, meer reactie enzovoort. Kortom, een chemische reactie genaamd xenon-1235 vergiftiging was de eigenlijke oorzaak van de ramp. Een nucleaire reactor kan niet exploderen, alleen maar expanderen.
      De meltdown werd veroorzaakt door brandend grafiet in de restanten van de reactor, door zand, lood, klei en boorzuur in de reactor te droppen met helikopters, hoopte men de brand uit te krijgen, niet de kernreactie te stoppen want dat kan niet. Hierdoor ontstond een nieuw materiaal, genaamd Corium. Dat zich een weg brandde door de stoomkanalen onder het reactorvat. Wat we nu kennen als de olifantsvoet. Nog steeds hoog radioactief en dodelijk.
      Het alarm klonk in Forsmark, de tweede grootste kerncentrale van Zweden, toen een medewerker toevallig voorbij één van de stralingsmonitoren liep. Toen bleek dat de hoge stralingsniveaus van zijn schoenen kwamen, was het personeel in eerste instantie bang dat er een ongeval had plaatsgevonden op de kerncentrale, maar na een grondige scan werd ontdekt dat de echte bron van de straling ongeveer 1100 kilometer verderop lag, in de Oekraïense stad Tsjernobyl. Cesium137 is typerend RBMK reactoren. Zweden gebruikt dit type reactors niet.
      Er waren geen watertanks onder het reactorvat, alleen stoomgangen, die volgelopen waren met blus en koelwater om de brand uit te krijgen. Dit hebben drie "Vrijwilligers" weten af te pompen. Zodoende een tweede stoomexpansie met nog veel catastrofale gevolgen uitbleef. De mijnwerkers werden ingezet om een tunnel te graven onder de reactor, zodat men een soort van koelbed aan kon leggen om het gloeiend hete Corium af te koelen. Gelukkig bleek dat het Corium in de stoom gangen bleef stokken.
      De sarcofaag, is in acht maanden gebouwd en in november 1986 klaar en niet in 1989.
      Eerdere incidenten in reactoren 1 en 2, 1982 gedeeltelijke reactorkernsmelting reactor 1 is deze wel weer gerepareerd en enige maanden later weer aan het elektriciteitsnet gekoppeld. In 1991 brak er brand uit in de turbine van reactor 2, de schade leidde er toe dat reactor 2 niet meer werd opgestart. Na het uiteenvallen van de USSR, werd besloten om de twee nog werkende reactoren 1 en 3 van de V.I. Lenin centrale in twee stappen buiten bedrijf te stellen. Reactor 1 in 1996 en op15 december 2000 reactor 3, tijdens een officiële ceremonie waarbij president Koetsjma aanwezig was in de regelzaal. Om 1.17 uur lokale tijd drukte het reactorteam op 'AZ5', waarna de energiemeter (volgens planning) binnen enkele seconden daalde naar nul.
      Er is nog een lezing naar de aanleiding van de ramp... Tsjernobyl ligt op een breuklijn. Er zijn twee schokken gevoeld.
      Schok 1; een kleine aardbeving met als gevolg, mogelijk het klappen van de koelwaterleidingen in de reactorkern met daarop de kernreactie die niet meer te controleren was is. Schok 2; Het expanderen, niet het exploderen, van het reactorvat, waardoor het deksel omhoog geworpen werd en half gedraaid weer op het reactorvat terecht kwam. Maar dit is nooit bevestigd noch door de Sovjet autoriteiten noch door de Oekraïense autoriteiten.
      Ik ben twee keer in Tsjernobyl geweest en heb me behoorlijk goed ingelezen.