Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davası (Altyazılı)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 28. 06. 2024
  • Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davası
    Kurucu avukatımız Ahmet Burak YALÇIN videoda sizler için anlatıyor. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. ✍🏼 ⚖️
    00:00 Giriş
    Gelen talepler üzerine, "Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davası" konusunu açıklığa kavuşturmak için karşınızdayım.
    Bu ve benzeri içeriklerimizi beğenip, yorum yapmanız, paylaşmanız ve kanalımıza abone olmanız, bizleri yeni içerikler üretmek adına teşvik edecektir.
    00:29 Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davasını Kimler Açabilir ?
    Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Tahliye Davasını, haliyle yeni malik açabilir. Bu kişi gerçek kişi ya da tüzel kişi olabilir. Türk Borçlar Kanunumuzun 351. Maddesine göre, taşınmazın edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebileceği hükmünü haizdir.
    İhtiyaç nedeniyle Tahliye Davası adlı içeriğimizde belirttiğimiz koşullar, burada da da aynen geçerli olup, kiralananı sonradan edinen yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, bu tahliye davası açılabilir. Yasanın 350’nci maddesinde olduğu, gibi, bu maddede de tahliye sebebi, zorunlu ihtiyaçtan kaynaklanmalıdır.
    Öte yandan, iştirak halinde mülkiyete tabi taşınmazlarda ise tahliye davasının tüm ortaklar tarafından açılması ya da ortakların hepsinin muvafakatinin alınması gerekir. Usulüne uygun dava açıldıktan ve tüm iştirakçilerin katılımı sağlandıktan sonra, ortaklardan birinin davayı takipten vazgeçmesi, davanın görülmesine engel teşkil etmez. Mecburi dava arkadaşlığı nedeniyle de tüm kiracılar birlikte davalı olarak gösterilmelidir. Buradaki noksanlık ise daha sonra giderilemez. Nitekim, Yüksek Mahkemenin yerleşik içtihatlarında tahliye davasının tüm kiracılara karşı birlikte açılması gerektiği, dava dilekçesinde davalı olarak gösterilmeyen kiracının sonradan davaya dahil edilmesinin mümkün olmadığını, bu eksiklik nedeniyle davanın reddi gerektiği ifade edilmiştir.
    Teferruata girmeye devam edecek olursak, intifa hakkı bulunan taşınmazlarda yeni malik, tek başına dava açma hakkına sahip değildir. Doktrinde, "Kuru Mülkiyet" olarak tanımlanan, taşınmazın kullanım ve kiralama gibi hakları intifa hakkı sahibine devredildiği hallerde, yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre, ancak Kuru Mülkiyet sahibi ve intifa hakkı sahibinin birlikte hareket ederek tahliye davası açabileceği kabul edilmektedir.
    02:33 Yeni malikin ihtiyacı nedeniyle tahliye davası ne zaman açılabilir ?
    Kitabi ifadeleri kenara bırakıp, sadeliğe sığınacak olursak, kiralananı devralan kimse, ... haberdar ettikten altı ay sonra dava açabilir. Şayet bir ay içerisinde...
    03:17 İhtiyacın ispatı nasıl yapılmalıdır ?
    03:39 Yeni malikin ihtiyacı nedeniyle tahliye davası öncesi ihtarname göndermek zorunlu mudur ?
    TBK’nın 350’nci maddesi kapsamında "İhtiyaç Nedeniyle Tahliye" başlıklı tahliye sebeplerinde olduğu gibi yeni malikin ihtiyacına dayalı tahliye taleplerinde de ihtiyacın gerçek,... ulaşabilirsiniz.
    - Yeni Malikin İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Öncesi İhtarname Göndermek Zorunlu mudur ?
    Yeni Malikin İhtiyacı nedeniyle tahliye davasında ihtarname göndermeden de, belirli süreli kira sözleşmesinin süresinin sene-i devriyesinde, yani sözleşme süresinin dolmasından itibaren 1 ay içerisinde açılacak bir tahliye davası ile, tahliye imkanına kavuşmak mümkündür. Ancak, ihtarname göndermek, kiracının davaya maruz kalmadan, kendiliğinden tahliyesini sağlayabilecektir. Her ne kadar, eski kiracı olan biri yönünden,
    ...ihtarnamenin keşide edilmesi yeterli olmayıp, ihtarnamenin bir aylık süre içerisinde kiracıya tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu yönüyle malınıza kavuşmak istiyorsanız, nasılsa vaktim var diyerek ihmalkar davranmamanızı ve bir an evvel harekete geçmenizi öneririz.
    Kiralananı iktisap edenlerin sayısı birden fazla ise ihtarname bunların tümü tarafından keşide edilmelidir. ...
    05:51 Yeni malikin ihtiyacı nedeniyle tahliye davasında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar...
    .. Ucu bucağı olmayan hukuk ilminde, kendi başınıza hareket etmemenizi, çoğu kez tek bir hamle hakkınız olan hukuki işlerde, liyakatine ve sadakatine güvendiğiniz bir hukukçuya danışarak, mümkün mertebe, profesyonel destek alarak yürütmenizi, tüm saygımız ve nezaketimizle, hatırlatmak isteriz.
    Hukuki konularda güncel ve temel bilgi sahibi olmak için, takipte kalın!
    06:27 Kapanış & Diğer Videolarımız
    #yenimalik #ihtiyaçnedeniyletahliye #kirasözleşmesi
    #kiracı #kirasözleşmesi #kiratespitdavası #aby #hukuk #zam #düzenleme #kirasözleşmesi #kirakontratı #kira #yargı #youtube #avukat #gayrimenkul #gayrimenkuldanışmanlığı #emlak #kirayaveren #malsahibi #shorts #tahliye #kirasözleşmesi #türkiye #hakim #savcı #hukukibilgi #hukukbürosu #dava #davacı #danışmanlık #kirasözleşmesi #hukuk #youtube #kirayaveren
    #kiralananıngösterilmesi #kiracı

Komentáře • 31

  • @sureyyainmez1761
    @sureyyainmez1761 Před rokem

    Paylaşımlarınız için çok teşekkürler 👏

  • @av.hidayetalahan
    @av.hidayetalahan Před rokem

    👏👏🔥

  • @aligok1159
    @aligok1159 Před 11 měsíci

    Merhaba ahmet verdiginiz bilgiler icin cok tsk iyiki varsiniz
    Bi sorum olacak
    Ben lojmanda oturuyorum kiracimi cikartip evime gecmek istiyorum tek evime var dava acsak kaybetme sansim varmi

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 11 měsíci

      Ali Bey merhaba,
      Tahliye olasılığınız olduğu kanaatindeyim ancak hukuk kulislerinden edindigim duyumlara gore, tahliye kararlari yönünden mahkemeler,kiracı yanlı karar vermeleri yönünde telkine maruz kalmaktalar.
      Bu yönüyle mevcut koşullarının iyi bir savunmayla sunulmasını, aksi halde kaybınız olabilecegini düşünmekteyim.
      Unutmayin; "Avukata danışmamak, danışmaktan daha pahalıya mal olabilir." 😊🙏🏻⚖️

  • @asdwmv2495
    @asdwmv2495 Před 5 měsíci

    Merhaba. Kendim oturmak için bir daire aldım ve içerisinde kiracı var. Başka bir evim yok ve aldığım eve acil geçme ihtiyacım var. Çekeceğim ihtarnamede kiracıya ihtiyacıma göre 1-2 ay süre verebilirmiyim yoksa kanunda en 6 ay süre vermelisiniz gibi bir madde var mıdır?

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 5 měsíci

      Merhaba.
      Prensip olarak evrakinizi veya kosullarinizi incelemeden yorum yapmamiz mumkun degil.
      Evrakinizi paylasmaniz halinde, ucreti mukabilinde, danismanlik veya avukatlik hizmeti sunabiliriz.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @serdarckr5730
    @serdarckr5730 Před rokem

    Merhaba, bu yıl 16 haziranda bir ev aldım ama 15 haziranda kiracının 5 yılı dolmuş, ihtiyaç nedeniyle ihtar çektim 6 ay beklemem gerekir mi dava açmak için, dava açma süresini beklerken kira tespit davasıda açsam diğer davayı etkiler mi

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před rokem

      Merhaba Serdar Bey. Bayramdan sonra ararsaniz, goruselim.
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @SelimSavTR68
    @SelimSavTR68 Před 11 měsíci

    İyi günler Avukat Ahmet Burak bey şu anda oturduğum evi sattım 18. 05 .2023 de içinde kiracılı olan bir ev aldım kiracı 1 yıllık sözleşme yapmış önceki ev sahibi ile kira sözleşme başlangıç tarihi 01.01.2023 evi bana satan ve kiracının annesi bana 15.06.2023 01.07 2023 tarihleri arasında evi boşaltacaklarını söyledi bizde tabi bu işleri bilmediğimiz için söze güvenerek ihtarname çekmedik baktık kiracı bizi oylamaya başladı telefonlarıma bakmadı evi aldığım tarihten itibaren aradan 47 gün sonra ihtar çektim 03.07.2023 tarinde ihtarname çektim ihtiyaç sebebi ile ihtarname 3 gün sonra ulaştı kendisine
    Tahliye davasını ne zaman açıklanacak
    Nasıl bir yol izleyeceğiz şimdiden teşekkürler

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 11 měsíci

      Merhaba Selim Bey,
      Tercihen yuzyuze, hic olmazsa telefonda gorusursek daha saglikli olur :
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @tolgakus4902
    @tolgakus4902 Před 11 měsíci

    Merhaba, Kiracı olarak oturduğum evden oğlumu evlendiriyorum denilerek çıkmam isteniyor. Bende yeni evli olduğum için halden anlayıp çıkmak istiyorum.
    Ailemin ev sahibi olduğu evdeki kiracıyı çıkarıp ben geçicem oraya.
    Kiracı cikmam diyor, avukattan yardım almak istiyorum ne yapmam gerek

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 11 měsíci

      Bizimle tanismaniz gerekir. 🙂
      Arayin, goruselim Tolga Bey. Bizden "olur" almadan da mevcut evinizi terketmeyin lutfen:
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @user-gc9dq7nt7d
    @user-gc9dq7nt7d Před 11 měsíci

    Merhabalar efendim,
    Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim. Size bir sorum olacaktı. Evliyim tüm birikimimizle ve bankadan 900 bin kredi çekerek bir daire aldık daireyi 6 Temmuz'da aldık dairede kiracı var almadan önce kiracı ile konuşuldu bizde kiracı olduğumuzu bu yüzden evimizde oturmak istediğimizi söyledik kiracı ise 2 ay içinde çıkacağını şifahen söyledi bizde buna güvendik ve daireyi aldık. Şimdi kiracı bizi sürekli arıyor çıkamayacağını kiralık evlerin yükseldiğini söylüyor bu arada kiracının sözleşmesi 6 ay önce bitmiş ve kirayı ℅25 artırarak kirayı eski ev sahibine ödemeye devam etmiş yani sözleşme otomatik uzamış. Biz henüz noterden ihtar çekmedik. Şimdi bu durumda biz ne yapmalıyız bir yol gösterir misiniz. Saygılarımla

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 11 měsíci

      Merhaba,
      Öncelikle bir hususu netliğe kavusturalim; Catili Konut ve Isyerlerinde sozlesme suresi bitti diye sozlesme sona ermez.
      Ihtar cekmediyseniz, dava suresi kontratin sene-i devriyesinde baslar; kontratin yenilenme suresine 6 aydan fazla sure varsa, ihtar cekilmesinde gerek dava acma suresine erken kavusmak ve gerekse dava acma suresini 1 aydan 1 yila uzatmak yonunden fayda vardir.
      Sizin icin en ekonomik sureci tayin edebilmemiz ve baskaca hususlarda yorum yapabilmemiz kontrati vs. evraki incelememiz gerekli.
      Dilerseniz, irtibata gecip danismanlik ve avukatlik hizmeti alabilirsiniz:
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim ⚖️

  • @ismailsezen5141
    @ismailsezen5141 Před 5 měsíci

    Whatsaptan bildirim ihtarname yerine geçer mi ? Z

  • @Taner.KIZILKALE
    @Taner.KIZILKALE Před 11 měsíci

    Ahmet Burak bey merhabalar.
    Birkaç gün evvel sonuçlanan tahliye davamın gerekçeli kararı açıklandı, sıcağı sıcağına sizden bilgi rica edebilir miyim?
    5- Davalı, kendini vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. Uyarınca hesaplanan 177.967,79 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya ödenmesine,
    Bu madde ne demektir? Avukatımıza dava takibi için bu paraları vermedik ama bizim lehimize büyük bir rakam var, bizi aydınlatabilir misiniz?

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 11 měsíci +1

      Merhaba, tahliyeye konu tasinmazin guncel kira bedeli ne kadar ?

    • @Taner.KIZILKALE
      @Taner.KIZILKALE Před 11 měsíci

      @@av.ahmetburakyalcin
      4.650₺ efendim.

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před 11 měsíci

      Gerekceli Karari paylasir misiniz lutfen :
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @ademserver1937
    @ademserver1937 Před rokem

    Merhabalar. 15 nisan tarihinde içinde kiracı bulunan bir ev satın aldım. kiracı evi 12 haizran 2021 de kiralamış ve kira sözleşmesinde sözleşmenin 1 yıllık olduğu yazıyor. fakat 2022 haziranda kira zammını yasal limitlerde yaparak devam etmişler. 12.06.2023 yılında ise tam 2 yıl olacak. sorum şu. ben yeni malik olduğum tarihten 1 ay içerisinde kiracıya yeni malik sebebiyle ihtiyacım olduğunu ve tahliyesini istediğimi içeren bir ihtar gönderdim. ben en az 6 ay beklemek zorunda mıyım yoksa sözleşme bitiş tarihi olan 12 hazirandan sonra direk dava açabiliyor muyum? ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před rokem +1

      Merhaba Adem Bey,
      Eğer ki sözleşmenin yenilenme süresi, nam-ı diğer sene-i devriyesi 6 aylık süreden az ise, 6 ay beklemenize gerek yoktur. 6 aylık süre mefhumu, sözleşmenin bitimine 6 aydan fazla olan sürelerde, mal sahibine tahliye için zaman kazandırmak adına düzenlenen bir kolaylıktır. 👍🏻⚖️

    • @ademserver1937
      @ademserver1937 Před rokem

      @@av.ahmetburakyalcin TEŞEKKÜRLER İLGİNİZ İÇİN

  • @hudayeatakul59
    @hudayeatakul59 Před rokem

    Merhaba evim otululmaz halde 50 senelik kıtadaki evime taşınmak istiyorum kircim çıkmıyor 3 yıllık kiracı hitarmname gönderdim cevap vermiyor

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před rokem

      Merhaba Hudaye Hanim. Hukuki hizmet almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz:
      ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @kamilosmanduzler5987
    @kamilosmanduzler5987 Před rokem

    Çocuğum gelecek diye babamlar kiraciya oglum gelecek diyip ihtar cekti kac ay süresi var kiracının

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před rokem

      Aleyküm selam Kamil Bey,
      Evrakınızı incelemek suretiyle danışmanlık hizmeti sunabiliriz. Dilerseniz arayarak veya WhatsApp'tan irtibat kurabilirsiniz. ahmetburakyalcin.av.tr/iletisim

  • @zuhalinan6912
    @zuhalinan6912 Před rokem

    Öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim.
    LÜTFEN CEVAP VERİRMİSİNİZ.
    2022 haziran ayında başka bir şehirden ev aldık.
    Biz kiracı ile yeni sözleşme imzalamadık.
    Önceki mal sahibi ile 2 yıl sözleşme yapmışlar.
    2023 MAYIS ayının 24 de sözleşmesi bitiyor.
    Biz evi aldığımızda sözlü olarak kendimiz yaşıyacağımızı bildirdik.
    Kiracı da sorun olmaz çıkarım dedi sözüne güvendik.
    Yaklaşık 4 ay önce ihtarname çektik ve davalık bir durumda mahkeme masraflarının kendisinden talep edileceği ibaresini de yazdık.
    İhtarname çekmeden önce gidip kendisiyle konuştuk.
    Sorun olmaz dedi çıkarım.
    Önceki mal sahibi tanıdık olduğu için elektrik ve su abonmanlıkları siz gelince alırsınız dedi bizde tamam dedik.
    Önceki ev sahibine hem kira hemde su ve elektrik borcu var ödemiyor.
    Önceki mal sahibinde kapatmayı düşünüyor ve borcu bizden talep ediyor.
    Yeterki evi boşaltınsın tam dedik
    Eğer kapatırsa elektrik ve suyu kesilecek
    Kanunen bize bir dezavantajı olur mu
    Su ve elektrik kesilince bizde taşımadan üzerimize almak istemiyoruz ve kiracı da alsın istemiyoruz.
    Zaten sözleşmenin bitmesine 1 buçuk ay kaldı.
    Zorla 3 ya da 5 ay kirayı ödedi.
    ŞİMDİ 2 aydır ödemediği gibi aidat ve yakıta ödemiyor.
    Site yönetimi ev bizim adımıza olduğu için sürekli mesaj atıyor.
    Kiracıya söylüyoruz umursamıyor.
    Biz sözüne güvenerek eşya aldık ve taşınacağımızı evin adresini verdik.
    2 hafta önce ev buldum taşınacağımızı dedi taşımadığı gibi Tlf ve mesajlara da dönmüyor.
    Kedinin fare ile oynadığı gibi bizle dalga geçiyor.
    24 MAYIS kira sözleşmesi bitince tahliye davası açacağız.
    Asgari ücretli bir insan maddi zorlanması diye iyi niyetle ikaz ediyoruz ama anlamıyor.
    Eşim emekli memleketine gitmek ve tarımla uğraşmak niyetiyle aldık.
    Biz ne kadar iyi niyetle yaklaştıkça bizi aptal yerine koyuyor tamam söz diyor ve sözünde durmuyor.
    Eşyaların teslim tarihi yaklaştı çok zor durumdayız ve evin taşınmazların zarar vermiş tadilata yaptırmanız gerekiyor.
    Ne olur BİR çözüm önerin lütfen.
    Ha bu arada oğlumda hukuk son sınıfta staj yaptığı hukuk bürosundaki avukat arkadaşları desteği ile ihtarname hazırlandı.
    3 nüsa şeklinde noter aracılığı ile hızlı posta teslimi istendi.
    Biz halinden anladık ve 560 TL ödeyebilir dedi.
    BİZDE kiminin duası kiminin parası dedik iyilik yaptık
    Başımıza bela oldu çok müşkül durumda bıraktı bizi
    Lütfen bir çözüm yolu gösterirmisiniz.
    Teşekkür ediyorum.

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před rokem

      Hanimefendicim, o kadar uzun bir mesaj yazmışsınız ki, bunu okumak bile ciddi bir mesai. Dilerseniz, ücreti mukabilinde danışmanlık hizmeti sunabilir veya koşullarda anlaşır isek, avukatiniz olarak sizi temsile baslayabiliriz. WhatsApp veya telefonla İrtibat için : +902128530052

  • @sabansakn9436
    @sabansakn9436 Před rokem

    Selam kolay gelsin, Benim ev sahibim yurt dışında Türkiye ye geldiğinde kendi evini yazlık olarak kullanmak için beni ev den çıkarabilir mi, ayrıca mademki Kendi evini kullanmak istiyorsa neden kiraya verdi, böyle bu durumda bunu mahkeme de koz olarak kullanma şansım olurmu.cevap verirseniz memnun olurum

    • @av.ahmetburakyalcin
      @av.ahmetburakyalcin  Před rokem

      Merhaba,
      İhtiyacın sürekliliği önem arz eder ve yazlık kullanım ihtiyacı kanaatimce sürekli bir ihtiyaç değildir.
      "Mamudo kurban niye kiraya verdin?" diye bir savunma olmaz, koşullar, ihtiyaçlar zamanla değişebilir. 👍🏻⚖️