Werken met een digitale oscilloscoop. Hoe dan? Voltcraft DSO 1062D.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 28. 07. 2024
  • Een scoop is een mooi apparaat, maar hoe werkt zo'n ding?
    Meer weten over gelijk- en wisselspanning? Kijk hier:
    • Theorie: Wisselspannin...
    en hier:
    • Theorie: Gelijkspannin...
    Onder andere hier te koop: www.conrad.nl/p/voltcraft-dso...
    Maar kijk voor andere budgetscoops ook eens hier: www.eleshop.nl/testen-meten/o...
    (ik heb geen banden met leveranciers).
    0:00 intro
    0:17 Voltcraft
    1:01 default settings
    1:27 alle knoppen
    3:18 signaal op kanaal 1
    6:35 tijdbasis
    7:46 massa

Komentáře • 26

  • @zonnig46
    @zonnig46 Před 3 lety +5

    Bedank Rob voor de heldere uitleg. Vooral het kortsluiten van de diode was een eye-opener . Groet en beste wensen voor 2021

  • @padrospadros2539
    @padrospadros2539 Před 3 lety +2

    Alweer een meesterwerk van u. Dank u wel en beste wensen voor 2021

  • @gixxerboy555
    @gixxerboy555 Před 2 lety +1

    Hiermee stelt men ook cassettedecks af.. ;)

  • @Notmy00000
    @Notmy00000 Před 3 lety +1

    Bedankt, voor deze video. Ga dit jaar mijn eerst scoop kopen. En dan zit je met een hoop vragen. Een paar heb uw al verteld, maar in het begin van de video had uw het over AC, wisselspanning en Dc gelijkspanningen coupling en aarde, ik ben dit al eens eerder tegen gekomen. Maar wat betekent dit ??

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      Daar maakte ik ook videos over. bijvoorbeeld deze: czcams.com/video/IkJmXmmZaOg/video.html

    • @Notmy00000
      @Notmy00000 Před 3 lety

      @@RobsTechy bedankt 🙏. Deze video had ik al eens gezien. En heeft mij goed geholpen, om frequentie te snappen, en ac en dc maar wat doet de knop dc,ac ground op de scoop?.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +2

      @@Notmy00000 het signaal dat je wil meten koppel je aan de scoop via de BNC-connector. GND: je legt de ingang aan massa en je ziet dus geen signaal (voor op 0 stellen van de lijn in beeld). AC: je koppelt het DC-deel van het signaal af (via een condensator wordt DC geblokkeerd) en je ziet dus enkel het AC-deel van het signaal. DC: je ziet DC én AC. Het gaat hier dus om gesuperponeerde signalen die je uit elkaar wil trekken: het AC- en het DC-deel.

  • @robgr5839
    @robgr5839 Před 3 lety

    Super uitleg ! Op 8.14 meet je je eigen lichaamsspanning ofwel zoals je zegt de capacitieve of inductieve spanning uit de omgeving. Nu vraag ik mij af of daar dan ook amperes door je heen gaan en hoeveel. En hoeveel is schadelijk voor het lichaam. Ik meet zelf wel eens met een hoogohmige multimeter en dan meet je altijd wel iets . Soms wel 90 volt als ik de computer aanraak. Maar ik begrijp dat dit een lage amperage zou moeten hebben , kan een scoop daar uitkomst bij bieden ?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      Ja, er gaat een stroom door je heen. Die stroom is verwaarloosbaar klein en zou je kunnen meten met een stroommeter. Boven 30mA is schadelijk (dat is de waarde waarbij een aardlekschakelaar afschakelt). Met een ohmmeter meten kan maar leidt tot grote meetfouten. 90Volt op kast van de computer is een bekend fenomeen. Dus computerkast altijd aarden. Een scoop voegt eigenlijk weinig toe aan dit verhaal.

  • @RicardoPenders
    @RicardoPenders Před 3 lety

    Ik heb recent een Hantek DSO5072P gekocht waar ik heel blij mee ben, hij ziet er precies hetzelfde uit als de Voltcraft die jij hier bespreekt en hij heeft ook dezelfde functionaliteit. Maar mijn scope hebben ze al vanuit de fabriek al gehackt dus is de mijne geen 70MHz meer maar 200MHz, ik ben toch nog altijd gelimiteerd aan mijn probes die maar 80MHz zijn maar dat is meer dan genoeg voor wat ik ermee doe, echter heb ik op de website een vrij recente firmware update gevonden, van februari 2021 is die nieuwe firmware versie en die zou ik graag willen installeren maar omdat mijn scope dus al gehackt is weet ik dus niet zeker of dat nu nog wel mogelijk is zonder dat ik terug ga naar 70MHz met die nieuwe firmware of dat ik hem misschien wel helemaal kapot kan maken door hem te updaten, weet jij daar toevallig meer van en wat is je advies, firmware updaten of niet?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      spannend om dat te doen... ik zou er voorzichtig mee zijn. als het niet lukt is het de vraag hoe het zit met garantie en ondersteuning...

  • @zonnig46
    @zonnig46 Před 3 lety

    Ik heb op internet het manual bekeken van de voltcraft dso-1062d. In charter 2.1 staat dat de sample rate 500ms/s is ipv de 1gs/s. Op foto's op internet is ook te zien dat op het front van de oscilloscope 500ms/s staat. Heel vreemd dat deze osc. dan 1gs/s aangeeft. De sample rate is een hele belangrijke feature welke iets zegt over de kwaliteit van de meting. Misschien zijn de 2 kanalen bij elkaar opgeteld voor commerciële doeleinden. Dat lijkt mij niet zo netjes als dat zo is.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      zeker! vreemd dat die getallen tegenstrijdig zijn. Ja ik lees het ook, hier: voltcraftdownload.info/UpdateFiles/file/140109021129539584887.pdf

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      moet toch bijna wel een typefout zijn in die handleiding?!

  • @edmartick
    @edmartick Před 2 lety +1

    Kan je ook bijvoorbeeld een microphone of uitgang interface op aansluiten? als ja hoe?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 2 lety

      microfoon kan, geen probleem

    • @edmartick
      @edmartick Před 2 lety

      geachte @@RobsTechy zijn er speciale probes of adapters waarmee je om bijvoorbeeld een jack stekker in kan steken? bedankt

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 2 lety +1

      @@edmartick nee, maar die kun je gemakkleijk zelf in elkaar solderen.

  • @oberoiddroidus2114
    @oberoiddroidus2114 Před 3 lety

    Dank voor deze instructievideo. Ik was al een beetje aanlopen klooien maar fijn dat je de basis zo helder uitlegt en het geeft me ook vertrouwen dat deze instapscoop gewoon een goed meetinstrument is.
    5:38 Ik zie de spanningen op de scope springen tussen 4.2 en 5.2 volt. De amplitude op de functiegenerator is 4v. Is de afwijking het gevolg van overshoot? Wordt die overshoot veroorzaakt door de capaciteit van de meetsnoeren of wellicht door opgepikte signalen?
    Ik heb de instructies gevolgd met een scope kabel en mijn blokgolf zag er iets strakker uit.
    Zie: czcams.com/video/A7Q-eOaIyJ8/video.html

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      Mooie opmerking! Je hebt goed gekeken! In de flanken van de blok op de scoop zijn glitches te zien: stijle snelle pieken. De meetwaarden worden erdoor beinvloed. Die heb jij opgemerkt! Moet bijna wel inductieve koppeling op de meetsnoeren zijn. Ok, dus ik mag nog een video maken over meetsnoeren :-)

    • @oberoiddroidus2114
      @oberoiddroidus2114 Před 3 lety

      @@RobsTechy Graag. Mijn scope laat undershoot zien. Ondershoot en overshoot zijn effecten die ook door de scope zelf worden gegenereerd, kan ik me voorstellen. In eerste instantie dacht ik dat dit feedback effect door de functiegenerator werd veroorzaakt. Met calibratie van de meetsnoeren is dit effect mogelijk te verminderen. Al doende krijg ik inzicht in de werking van de scope. Wellicht is het interessant om de square wave van de budget functiegenerator te vergelijken met die van de Siglent (Dual Channel input op de scope? )

  • @Bart_Depestele
    @Bart_Depestele Před 3 lety +1

    volgens de metingen van je huid ben je nogal gespannen en moet je dringend een maandje naar thailand

  • @ThePupil
    @ThePupil Před rokem

    Als ik op zoek ben naar een oscilloscoop om audio versterkers (jaren 80-90) versterkers te lezen en te repareren. Hoeveel Mhz moet ik dan minimaal hebben? Mvg Luuk

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před rokem

      Wat oudere scoops zijn 20MHz. Dat is ruim voldoende voor audio. Tegenwoordig zijn digitale scoops verkrijgbaar voor een net bedrag.

  • @Notmy00000
    @Notmy00000 Před 3 lety

    🇳🇱🙏🙏🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍