Measure Line voltage with oscilloscope.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 28. 07. 2024
  • Measure Line voltage with oscilloscope.

Komentáře • 65

  • @francoisvanengelen5648

    Let op bij een oscilloscoop die compleet van metaal is daar kan dus hogere spanning op staan tijdens het meten van iets.
    En bij de oscilloscope in de video kan er spanning op de overige BNC connectoren staan.
    Mooie en goede leerzame video.
    Bedankt voor de moeite en tijd die je er voor ons hebt ingestoken.
    Mvg François

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 15 dny

      Dank je! Inderdaad listige meting!

  • @TheVictoire22
    @TheVictoire22 Před 10 měsíci +1

    Super informatief. Brengt mijn old skool memories weer terug en ook weer snel hoe het ook alweer zat. Vtop Veff etc. Leuk voor op de zondagavond als iedereen al naar bed is 😂

  • @theobakkers7792
    @theobakkers7792 Před rokem

    Dank je ,heel fijn voor een leek ,zuk duidelijk en leerzaam.

  • @c.drayer2379
    @c.drayer2379 Před 2 lety +1

    Heel duidelijk uitgelegd!

  • @klaasklapsigaar1081
    @klaasklapsigaar1081 Před 2 lety +1

    Interessante video en een must voor iedereen die met oscilloscopen i.c.m. netspanning werkt. Ik gebruik een isolatie-trafo om relatief veilig met netspanning te kunnen werken. Daarbij een 250W gloeilamp in serie geschakeld als stroombegrenzer.
    Ook opletten wanneer je met een oscilloscoop met meerdere kanalen gaat meten en de krokodillen-clips van de probes op verschillende punten in de schakeling aansluit. Wanneer die punten een (groot) spanningsverschil hebben dan kun je zeer gevaarlijke situaties krijgen.

  • @Jemacaza
    @Jemacaza Před 2 lety +1

    Mooie video👍

  • @ThePupil
    @ThePupil Před rokem +1

    Zeer interessant, ik ben om, en dit wordt m'n nieuwe projectje. Men zegt vaker dat LED lampen ook extra storingen kunnen geven. Dat om deze reden de powerLines niet goed werken en je hierdoor slecht internet verbinding door kunt hebben.
    Ook wordt er wel eens beweerd dat je audio apparatuur aansluiten op een aparte groep een schonere signaal zou afgeven. Echter vraag ik me af of dit echt zoveel doet, als transformatoren en vervuiling vanuit de buurt ook al op je eigen net zichtbaar zou zijn.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před rokem +1

      Dank je. wees voorzichtig! Inderdaad, audio op schone groep en ook een goed netfilter gebruiken. LED-lampen en dimmers zijn berucht. Effect: 'slecht internet' is mij niet bekend.

  • @francoisvanengelen5648

    Je kan ook een scheidings trafo gebruiken is een stuk veiliger.
    Dat komt er nooit spanning op de buitenkant van de scoop te staan.
    Mvg François

  • @Houkie
    @Houkie Před 3 lety +1

    Wat ik niet zo goed begrijp, levert die universeel motor een puls van 100v aan het net TERUG? dat bij andere gebruikers (via de radio) te merken is?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      de puls staat op het lichtnet want de mixer is aangesloten op het lichtnet. Met de snelheid van het licht (dus instantaan) staat de puls dan op de hele groep van het huis. en ook op andere groepen, en dus ook (soms) in de radio van de buren...

  • @BeautifulEighties
    @BeautifulEighties Před 5 měsíci

    Bedankt voor de heldere uitleg, nog een paar vragen, als ik wel kan meten wat de fase en de nul is, dan is het toch beter een stekker met randaarde te gebruiken?
    De randaarde zit er niet voor niets aan, U zet deze nu buiten werking ook met het oog op de aarding van de overige delen van het chassis.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 5 měsíci +1

      in principe heb je gelijk maar zwevend meten is verstandiger. ook kan een scheidingstransformator en oplossing zijn.

  • @oberoiddroidus2114
    @oberoiddroidus2114 Před 3 lety

    Nog een vraag over de inductiepuls van de boormachine. Vlak voor de lockdown heb ik mijn leerlingen laten experimenteren met oude boormachines van de kringloop. Het mooie van boormachines is dat je er zo makkelijk een asje in de kop kunt klemmen en er dan allerlei mechanische projecten meet kunt doen. Ipv de cadmium accu's (naar scheidingsstation) sloten ze 2 seriegeschakelde 9 volt batterijen aan. De batterijen waren niet al te best meer dus heb ze een 12 volt voeding aangeboden. Deze voeding werd ooit gebruikt bij de Hallfords om 'BOOM'-boxen te demonstreren en levert voldoende stroom. De boormachine draaide er stevig op los en de chinese krokodillensnoeren begonnen te oververhit te raken. Dikkere meetsnoeren loste dit probleem op, maar de aansluiting werd wat gammel en er werden mooie vonken getrokken. Dit was het moment om het experiment te onderbreken. Ik legde de leerlingen uit dat de beweginsenergie van de draaiende motor en het elecktromagnietisch veld werden omgezet in elektrische energie met een spanning die vele malen hoger kan zijn dan de oorspronkelijke voedingsspanning. En dat deze gevaarlijk kan zijn. Ik tekende een denkbeeldige stroomkring van de linkerhand naar de rechterhand recht door de hartstreek. Met jouw demonstratie kan ik mogelijk deze inductiepuls in beeld brengen. Mijn vraag is nu hoe deze inductiepuls het beste afgevangen zou kunnen worden. Ik heb gezocht naar een blusdiode in het circuit van de (goedkope) boormachine maar kon die niet vinden.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      mooi verhaal. experimenteren is heel leerzaam. Bij gelijkstroom wordt een blusdiode (vrijloopdiode) gebruikt (bijvoorbeeld een goedkope 1N4007) en bij wisselstroom een ontstoorcondensator. Ik denk dat de pulsen bij een batterijgevoede boormachine niet gevaarlijk zijn. Via een voeding wel want dan ben je indirect aan het lichtnet verbonden.
      Bekijk deze over elektrische inductie: czcams.com/video/3UcdTph6dpU/video.html
      Waar ontstonden de vonken trouwens? bij koolborstels?

    • @oberoiddroidus2114
      @oberoiddroidus2114 Před 3 lety

      @@RobsTechy Er waren twee momenten dat er vonken ontstonden. Bij het gebruik van de krokodraden, bij de aansluiting van de draadkern op de klem. Een soort vlamboog achtig effect door het rode plastic omhulsel. Op dat moment werd ik er door de leerlingen bij gehaald. En er ontstonden vonken toen ze met de bananenstekkers in de batterijconnector van boormachine priegelden. Ik vond het effect van de vonken in combinatie met een loeiende elektromotor wel indrukwekkend. Dezelfde motoren worden ook gebruikt in modelrace-autoootjes die op zondagmiddag hier de wijk onveilig maken. Morgen ga ik naar school om het experiment te herhalen en proberen de puls vast te leggen op de scope (ook een voltcraft). De blusdiodes heb ik ook nog wel ergens liggen.
      Oh, nu weet ik waarom ik me zorgen maakte over de inductiespanning, afgezien van het gezondheids aspect. Ik heb een paar atx computervoedingen omgebouwd tot labvoeding. Mijn idee was om die te gebruiken om de boormachines aan te sturen. Deze voedingen hebben een nogal fijngevoelig karakter. De kortstluitschakelaar treedt vrij snel in werking en de outputspanning zweeft zonder belasting. Ik ben benieuwd hoe ze zich zullen houden onder dit pulsgeweld. Toch maar als voorzorg eerst even een blusdiode inbouwen. Ik hou je op de hoogte.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      @@oberoiddroidus2114 ben benieuwd! Vonken met de klemmen is begrijpelijk want er loopt een behoorlijk grote stroom. Principe van elektrisch lassen zien de leerlingen nu ook meteen, haha.

    • @oberoiddroidus2114
      @oberoiddroidus2114 Před 3 lety

      @@RobsTechy Ik heb een "proof of concept" filmpje gemaakt op de keukentafel. De stroom door krokosnoeren was te groot. De heet geworden draden begonnen slap te hangen en toen was het over. Dit keer geen lasboog helaas. Met dikkere snoeren ging het wel beter om inductievonken te trekken. Opvallend: onderbreken van de plusdraad levert grotere vonken op dan van de mindraad. Maar, zoals jij al had gemeld, het ziet er niet gevaarlijk uit. De stekkers worden maar een klein beetje vastgelast. Overigens is het handvat van de boormachine afgezaagd om betere toegang te krijgen tot de aansluitklemmen. Morgen de machine uit elkaar halen en de scope er op aansluiten. czcams.com/video/tW9KL5ZE9Sc/video.html

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      @@oberoiddroidus2114 lekkerrrr... dat is een flinke stroom!

  • @robertsteentjes3870
    @robertsteentjes3870 Před 2 lety +1

    Rob even een technische vraag is een 200Mhz oscilloscoop een beter dan een 20Mhz?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 2 lety +1

      een 200 MHz scoop kan veel snellere signalen meten dan een 20 MHz scoop. Maar heb je dat nodig? Het prijsverschil is namelijk aanzienlijk. 200 MHz nodig voor zenders e.d.

    • @robertsteentjes3870
      @robertsteentjes3870 Před 2 lety

      OK duidelijk maar ik dacht dat ook analoge scoops sample tijd hadden maar dat is alleen volgens mij bij DSO's?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 2 lety

      @@robertsteentjes3870 analoge scoop: voltmeter die voortdurend meet. met een bepaalde frequentie wordt het beeld van de CRT ververst. Diogitale scoop: hier spreek je van sampling: een AD-converter vertaald een analoge spanning in een bitpatroon.

  • @legomindstormsfan1
    @legomindstormsfan1 Před 3 měsíci

    Is de stekker andersom in het stopcontact gestoken? Gezien je fase op de buitenkant van de bnc hebt staan volgens de spanningzoeker, maar het blauwe 0 draad op de massa clip van de scoop hebt aangesloten.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 měsíci

      o zou kunnen dat het niet helemaal strookt met de kleuren.

  • @Andre-bs5nl
    @Andre-bs5nl Před 5 měsíci

    Hi Rob, ik heb een vraagje. Ik ben verhuisd naar Spanje en heb hier L1 L2 en PE in huis. Gaat dit dan ook werken?
    Tussen de aarde en L1 en L2 heb ik dus beide hoge-spanningen want hier is geen echte NUL.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 5 měsíci

      hi. ik heb online gezocht en het ook aan chatgpt gevraagd. kan eigenlijk alleen maar vinden dat het hetzelfde is als in Nderland. Ik heb nog een kennis in Spanje dus zal eens vragen. Een van de twee aansluitingen moet toch echt de nul zijn... Bovendien zijn alle netten in Europa gekoppeld om schommelingen te beperken.

  • @robgr5839
    @robgr5839 Před 3 lety

    Je meet nu tussen fase en de nul , maar je op 9.37 spreek je ook over dat er storing op de aarde kan staan. Is dat meetbaar ? of inzichtelijk te krijgen ?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      ja, dat kan op dezelfde manier zichtbaar worden gemaakt.

    • @robgr5839
      @robgr5839 Před 3 lety

      @@RobsTechy meet ik dan het beste tussen de fase / aarde of nul / aarde (het gaat er mij om dat ik nieuwsgierig ben of de aarde altijd veilig is om aan te raken. Nu er steeds meer schakelende apparatuur bij is gekomen .

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      @@robgr5839 de aarde is altijd veilig mits die goed is aangesloten. Dat kan worden gecontroleerd met een speciaal instrument: een 'megger'. de Nul ligt in huis niet aan aarde. Stoorsignalen zitten met name op fase en nul. Als je wil ontstoren zijn er speciale netfilters in de handel.

    • @thomasjanssens6975
      @thomasjanssens6975 Před 2 lety

      Ik versta niet zo goed hoe je het Net kan meten. Je doet de rand aarde weg van het Net maar aan de scopestekker is de massa wel verbonden aan de aarding.
      Maar op de scopestekker gebruik je de rand aarding om het Net te meten 🤔

  • @Bart_Depestele
    @Bart_Depestele Před 3 lety

    werken de recente boormachines niet meer met koolborstels?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +2

      tegenwoordig borstelloze DC-motoren, zoals Makita: www.makita.nl/kenniscentrum/koolborstelloze-motor.html

    • @zonnig46
      @zonnig46 Před 3 lety +2

      De motor van een waterpomp in een wasmachine is tegenwoordig ook uitgerust met een borstelloze motor. De bedrijven maken daar reclame mee.

    • @zonnig46
      @zonnig46 Před 3 lety +1

      Prima video. Duidelijk relaxed uitgelegd en mooi opgebouwd. Zeer leerzaam en een genot om te bekijken. Rob, heb je gezien op 7.48 dat je bij het afstellen met je duim vlak langs de massa van de externe trigger gaat ? Toch wel een dingetje om in de gaten te houden bij deze compacte oscilloscopen. Groeten uit Amsterdam.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      @@zonnig46 dank je voor de toevoeging. Is ook gemakkleijke in toeren te regelen hoewel ik dat bij een waterpomp niet direct zie als een voordeel. Wel bij de motor die de trommel aandrijft. Weet jij welk type motor daarvoor wordt gebruikt?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety

      @@zonnig46 dank je. O ja... dat was een narrow escape! haha... (gelukkig hebben we altijd nog de aardlek...)

  • @RicardoPenders
    @RicardoPenders Před 3 lety

    Is het niet zo dat je wel alles op de randaarde gerefereerd kan laten om de netspanning te meten maar dan de aarde van de probe gewoon niet gebruikt maar in plaats daarvan gebruik je 2 probes zonder aarde, dat zou toch ook moeten werken of niet?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      ha, leuk idee. er bestaan differential probes, dat is eigenlijk wat jij nu ook zegt. zou moeten werken maar wees voorzichtig! je zou het kunnen proberen met een 5V trafootje of zo (maar daarmee ben je wel galvanisch gescheiden van het lichtnet).

    • @RicardoPenders
      @RicardoPenders Před 3 lety

      @@RobsTechy ik heb het net geprobeerd met een computer voeding die ik niet heb geaard en de scope is wel geaard, dat is goed gegaan. Ik heb ook een paar audiotransformators die tot 70 volt gaan maar daar ben ik niet zo zeker van.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 3 lety +1

      @@RicardoPenders Op de ingang op het front staat de maximale spanning van de scoop vermeld. heb je een 1:10 probe? zet hem op 10x.

    • @RicardoPenders
      @RicardoPenders Před 3 lety

      @@RobsTechy jaja die heb ik en ik gebruik hem standaard in de x10 stand want anders heb ik maar 6MHz bandwidth

  • @thomasjanssens6975
    @thomasjanssens6975 Před 2 lety

    Ik versta niet zo goed hoe je het Net kan meten. Je doet de rand aarde weg van het Net maar aan de scopestekker is de massa wel verbonden aan de aarding.
    Maar op de scopestekker gebruik je de rand aarding om het Net te meten 🤔