🌿📖 Curiozități despre condimente/ Partea a 2-a

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 08. 2024
  • 📖🌿 Partea a doua din enumerarea curiozităților despre condimentele pe care le folosim în preparate.
    Textul îl găsiți în comentarii.
    Voce: Felicia Gurău
    #condimente
    #curiozități despre condimente

Komentáře • 1

  • @everything.for.everyone
    @everything.for.everyone  Před 7 měsíci

    Curiozități despre condimente. partea a doua.
    4. Nucșoara este sâmburele unui fruct originar din insulele Banda din Indonezia. Din copacul care produce acest condiment se pot folosi atât fructele rotunde și acrișoare cât și semințele și coaja care le învelește, numita macis. Macisul este folosit pentru a da savoare preparatelor din carne și este un ingredient esențial al sosului alb francez sub numele de bechamel.
    Arborele de Nucșoară este veșnic verde și este originar din Sud-Estul Asiei și din Australasia. 💡să nu crezi că e Australia, chiar așa se numește, este o regiune care cuprinde pe lângă Australia și alte țări și insule.
    A fost una dintre cele mai scumpe mirodenii, fiind adusă în Evul mediu în Europa de către negustorii arabi, apoi olandezi și britanici.
    În marea Banda se află insulele Banda care fac parte din Indonezia. Timp de sute de ani aceste zece insule au fost singura sursă de Nucșoară din lume.
    În acele vremuri nucșoara valora mai mult decât aurul, considerându-se că era un remediu pentru ciumă dar și pentru că era ținut secret locul de unde cumpărau arabii acest condiment.
    Banda a fost invadată pe rând de portughezi, de olandezi și de englezi, existând conflicte serioase (distrugerea satelor, furturi și crime) în lupta pentru dobândirea prețioasei nucșoare.
    Deși acum nucșoara se găsește și în alte țări, în insulele Banda se afla cea mai bună nucșoară.
    Beneficiile nucșoarei:
    Nucșoara este un stimulent al creierului, ameliorează constipația și durerile de stomac, crește apetitul, combate respirația neplăcută, are proprietăți antibacteriene, ajută la problemele gingiilor și la durerea dinților, ajută ficatul și rinichii, detoxifică ficatul și dizolvă pietrele la rinichi și previne acumularea de acid uric în alte părți ale corpului care ar putea duce la dezvoltarea gutei și inflamației în articulații, ajută la relaxare și somn, ajută sistemul respirator, îndepărtează simptomele de răceală, este benefic pentru inimă, îmbunătățește memoria și concentrarea, facilitează digestia, calmează durerea și inflamația, reduce anxietatea și oferă antioxidanți
    Utilizări:
    Nucșoara este un condiment care poate fi adăugat în deserturi precum plăcinte, torturi, prăjituri (turtă dulce), creme și produse de panificație. Sporește aroma băuturilor calde și se potrivește perfect cu ceaiul, cafeaua, ciocolata caldă și vinul fiert.
    Se adaugă în diverse rețete pe bază de carne sau legume fierte. În bucătăria românească gospodinele adaugă nucșoara în sosul alb de ciulama de ciuperci.
    Nucșoara are o aromă fină și un gust dulce-iute, ca urmare a amestecului de uleiuri esențiale care aduc a portocală, lămâie și camfor.
    5. Cuișoarele sunt mugurii florilor arborelui de cuișoare, arbore veșnic verde. Este unul din condimentele de bază din bucătăria indiană. Se adaugă în turta dulce și în anumite băuturi.
    Originare din Indonezia, cuișoarele sunt mugurii de flori uscate ale arborelui de cuișoare. Cuișoarele se folosesc atât întregi cât și măcinate.
    Conținutul de eugenol din plantă este responsabil pentru proprietățile lor miraculoase.
    Cuișoarele provin din Insulele Indoneziei și sunt folosite de peste 2000 de ani în Asia. La început erau folosite ca medicament ușor, iar apoi au devenit un tratament pentru o serie de afecțiuni importante.
    Beneficiile cuișoarelor:
    Cuișoarele sunt bogate în antioxidanți și îmbunătățesc sănătatea ficatului, ajută la reglarea zahărului din sânge, asigură o respirație proaspătă, ameliorează durerile și reduce inflamațiile dentare, calmează durerile provocate de cistită, îmbunătățesc digestia, au proprietăți antibacteriene și protejează sistemul imunitar.
    Cuișoarele pot fi adăugate în piureuri de linte, mazăre, fasole, rețete cu vinete, cu cartofi, prăjituri și alte deserturi, cafea și în vin.
    Cuișoarele, ca multe condimente originare din Asia au un trecut mai sumbru. În secolele XII și XIV erau transportate din Indonezia către China, India, Persia, Africa și Europa. În această perioadă cuișoarele aveau un preț ridicat, ceea ce a dus la declanșarea mai multor războaie pentru deținerea monopolului asupra producției și a distribuției. S-au purtat multe războaie pentru a controla insulele Maluka o lungă perioadă de timp. În ziua de azi, cuișoarele sunt un produs comercial important în întreaga lume.
    6. Anason stelat.
    Acest condiment provine din S-V Chinei și din zonele montane din N-E Vietnamului.
    Anasonul stelat are o aromă specifică, asemănătoare cu anasonul datorită conținutului său de anetol.
    Chiar dacă anasonul stelat și anasonul au compuși comuni și arome similare, nu există o legătură botanică între aceste două plante.
    Anasonul stelat este deseori considerat un înlocuitor mai accesibil pentru anason. Cu toate acestea, senzația de aromă dintre cele două este aproape identică. Anasonul este o plantă ce produce semințe iar anasonul stelat este fructul unui arbore.
    Beneficiile anasonului:
    Anasonul stabilizează nivelul de zahăr din sânge, ameliorează problemele căilor respiratorii și afecțiunile ușoare ale stomacului și intestinelor, are proprietăți digestive. Datorită proprietăților sale digestive, anasonul stelat este adesea folosit in licori și băuturi digestive precum masticul bulgaresc sau ouzo-ul grecesc, aceste băuturi fiind cunoscute pentru efectele lor benefice asupra digestiei și confortului gastric.
    Anasonul stelat este folosit și pentru decorarea preparatelor.
    Anasonul stelat este fructul unui copac sempervirescent de mărime medie. Condimentul anason stelat este obținut din pericarpii în formă de stea ai fructelor care sunt recoltate chiar înainte de coacere.
    Uleiul de anason stelat este un ulei foarte parfumat folosit în gătit, parfumerie, săpunuri, paste de dinți, apă de gură și creme pentru piele.
    Recent anasonul stelat a intrat în uz în Occident ca un înlocuitor mai ieftin al anasonului și folosit în producția de lichior, mai ales lichior Galliano.
    Este folosit și în rețeta franceză de vin fiert numit vin chaud ( fierbinte).
    Dacă se lasă să se înmoaie în cafea, îi adâncește și îi îmbunătățește aroma.
    În bucătăria în care se utilizează mult sosul de soia, anasonul stelat completează gustul.
    Anasonul stelat are o aromă dulce, condimentată, cu note de eucalipt și tonuri florale, aroma sa este foarte puternică.
    Floarea copacului este galbenă și înflorește înainte de a se usca pentru a deveni fructul stelat sau păstaie.
    Fiecare păstaie de anason stelat are în general 8 colțuri și fiecare conține o singură sămânță.
    Anasonul stelat se adaugă întreg în preparatele culinare și trebuie să fiarbă lent pentru a-și elibera aroma. Apoi trebuie îndepărtată.
    Fructul stelat este combinat cu alte condimente cum este amestecul de 5 condimente chinezești și adăugat în supele asiatice, stir fryes și sosuri, este adăugat în vinuri fierte, cidru și whisky, combinat cu alte condimente în bucătăria indiană și adăugat în orezul în stil indian sau adăugat în pilaful din Orientul Mijlociu sau în sosul italienesc ragu cu vacă.
    Mai este adăugat împreună cu alte arome asiatice precum ghimbir și lime în rețetele cu fructe de mare sau cu fileuri de pește alb.
    De asemenea este adăugat și în gemuri și conserve cu mere, pere, caise, mango, ananas și curmale.