Gerçekten herkesin ağzında 32 diş mi var? Doğuştan fazla veya eksik dişler olabilir mi?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 24. 09. 2022
  • 20 yaş dişleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için :
    • Video
    Diş çekimi hakkında ayrıntılı bilgi için :
    • Diş çektirmeden önce m...
    Hepimizin malumu olduğu üzere insanlar, hayatları boyunca iki dişlenme dönemi geçirirler, birincisi süt dişlerimizin çıktığı dönem, ikincisi ise daimi dişlerimizin çıktığı dönemdir. Klasik bilgi olarak, insanlarda 20 adet süt dişi çıkar ve bunlar döküldükten sonra da 32 adet kalıcı diş çıkar. Ama doğa, her konuda olduğu gibi bu konuda da klasik kurallara uymaz.
    Günümüzde bir çok insanın 32 dişi yoktur, çünkü 20 yaş dişleri dediğimiz üçüncü büyük azı dişlerimiz ekseriyetle ya çenede sürecek yer bulamadıkları için gömülü kalırlar ya da hiç oluşmazlar, bu yüzden bir çok insan hayatına 28 dişle devam eder ve bundan dolayı hiç bir eksiklik de duymaz. 20 yaş dişleriyle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için açıklama kısmına bu konuyla ilgili videomun bağlantısını bırakıyorum.
    Şu an ekranda görmekte olduğunuz panoramik diş röntgeni bana ait ve gördüğünüz üzere dört 20 yaş dişim de her köşede gömülü duruyorlar ve 12 yaşımdan beri 28 adet fonksiyonel dişle yaşıyorum. Biz diş hekimleri de, tamamen dişsiz bir ağızı restore etmemiz gerektiğinde, 32 değil 28 adet diş planlıyoruz. Hatta bazen hastalarım dişlerini sayıp "hocam benim dişleri eksik yapmışsın" diye bile gelebiliyor.
    20 yaş dişlerinden sonra en çok gömülü kalan dişler ise köpek dişleridir. Mesela panoramik filmini gördüğünüz bu hasta, üst çenesindeki tüm dişlerini kaybettiğini düşünürken 61 yıl sonra çene kemiğinde gömülü bir köpek dişi olduğunu fark etmiştir.
    Dişlerin gömülü kalmasının dışında , bir de doğuştan hiç oluşmaması anlamına gelen "agenesis" dediğimiz durum vardır. Evet bazı bireylerde bazı dişler genetik olarak hiç oluşmaz ve ağızda görülmez. Şu an ekranda gördüğünüz filmdeki hastamın alt küçük azı dişi hiç oluşmamıştır ve oluşmayacaktır da. Eğer üstteki süt dişinde bir sorun oluştuğunda, bu nasıl olsa süt dişidir deyip çekim yapılırsa, altta daimi diş olmadığı için çocuk dişsiz kalacaktır. Bu yüzden çocukların rutin kontrol röntgenlerinin alınıp, dişlerin sürme düzeninin izlenmesi önemlidir.
    Şu an fotoğrafını gördüğünüz yetişkin bayanın ise doğuştan ön yan keser dişleri yoktur ve köpek dişleri onların yerine kaymış ve hastamızı rahatsız eden bir gülümsemeye sebep olmuştur.
    Bu hastamızda da ön yan keser dişler ve sol üst köpek dişi doğuştan eksiktir ve bu eksiklik ön dişlerin biribirinden ayrılmasına ve sol taraftaki süt dişlerinin düşmeyip asimetrik bir görüntü oluşmasına sebep olmuştur.
    Evet şu ana kadar gördük ki bazı dişler sessizce gömülü kalabiliyor, bazıları da hiç oluşmayabiliyor ve çok az insan gerçekten 32 adet fonksiyonel dişle yaşayabiliyor. Peki dişler hep eksik mi kalıyor, yani fazladan 33. veya 34. dişler olma durumu olmuyor mu?
    Cevap; Elbette ki oluyor fakat çoğunlukla "süpernümere" yani fazladan diş dediğimiz bu dişlerin faydasından çok zararı oluyor ve çoğu durumda çekilip uzaklaştırılmaları gerekiyor. Yani "aa ne güzel yedekte fazladan bir dişim daha var, diş kaybı yaşarsam yerine bunu kullanırım" diyemiyoruz ya da en azından şu an ki bilgi ve teknolojimizle diyemiyoruz.
    Mesela bu hastamın röntgeninde sol üst tarafta, 3. büyük azı dişimiz olan 20 yaş dişinin arkasında 4. büyük azı dişini kemiğe gömülü şekilde görüyoruz. Yani bu hastamızın ağzında 33 dişi var.
    Şu an gördüğünüz röntgende ise alt çenede sağlı sollu fazladan birer tane küçük azı dişi görüyoruz. Yani toplam 34 diş mevcut. Tabi 33 ve 34 üncü dişler olan bu küçük azıların, ikisi de gömülü kalmışlar çünkü çenede bunlar için yeterli yer yok.
    Bir de meziodens dediğimiz, şekli ağızdaki hiç bir dişe benzemeyen ve genellikle üst ön keser dişlerin arasında çıkan bir ekstra diş tipi vardır. Bunlar genelde şekilsiz ve fonksiyonsuz dişler olduğu için hiç bir işe yaramazlar ve hatta bazen ön dişler arasında ayrıklık, damaktan sürme vs gibi sorunlara yol açtıkları için çoğunlukla çekilirler.
  • Věda a technologie

Komentáře • 14

  • @oristvdishekimimucahitdoga415

    Diş ve ağız sağlığıyla ilgili genel bilgiler. Sayfa tamamen bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
    General information regarding dental and oral health. The content is totally for general information, you should certainly see a doctor or a dentist for all types of diagnosis and treatments.

  • @ergunkalyoncu2183
    @ergunkalyoncu2183 Před 10 dny

    Hocam güzel bilgiler için teşekkürler

  • @YagizYe553
    @YagizYe553 Před rokem

    Teselkurler

  • @zeynbsadiqova9558
    @zeynbsadiqova9558 Před rokem +1

    Səlam hocam.bənim dişimin nervisi çıkmış dişdir lap arxa dişimdi 2 ..3 ay olar üst damağımda həmin dişin dibindən bərk şiş oluşmuş nədə olabilr irinləmiş ola bilirmi onun için nə yapsam hangi qar qara iyləşdirir

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před rokem

      Merhaba. Kanal tedavisi sonrası dişin altında şişlik oluştuysa, dişin tedavisi yenilenebilir veya çekimi gerekebilir. Veya başka bir komşu dişte sorun olabilir. Hekiminize muayene olup ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bir de kanal tedavisiyle ilgili şu videomu seyretmenizi öneririm : czcams.com/video/Ufb1HtM3TxY/video.html

    • @zeynbsadiqova9558
      @zeynbsadiqova9558 Před rokem

      @@oristvdishekimimucahitdoga415 cavabladırdığınız üçün çox təşəkkür edirəm sizə.3 yıl öncə siniri təmizlənib blop koyuldu.ama 3 ay olar şişib çürük oldu çok az dündə kırildi.komşu dişlə alakadar olmasını düşünmüyorum çünkü dişim yonulub

    • @zeynbsadiqova9558
      @zeynbsadiqova9558 Před rokem

      @@oristvdishekimimucahitdoga415 mesaj yarım gitdi komşu diş lər yonulub keramik diş keçmiş üstündən öbür tarafindaysa diş yok.

  • @filizgultekin352
    @filizgultekin352 Před 10 měsíci

    Ağızda fazladan diş olunca bunun tedavisi nasıl oluyor acaba , bir zararı var mi? çektirmesek

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před 10 měsíci

      Duruma göre karar vermek lazım, sorun çıkarmıyorsa kalabilir tabi ki.

    • @EminePay
      @EminePay Před 7 dny

      Benim 32 dişim var 2 tane daha arkada gömülü toplam 34

  • @aseproduction5138
    @aseproduction5138 Před rokem +2

    Ben saydım 28 tane