Dişler nasıl fırçalanmalı? Diş ipi nasıl kullanılır? Ara yüz fırçası nedir? Dil temizliği nedir?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 06. 2022
  • • Dişler fırçalandığı ha...
    • En iyi diş macunu hang...
    Öncelikle, ideal bir diş fırçalama süresi en az iki dakika olmalıdır. Dişlerinizi, sağ alt ve üst ve sol alt ve üst olmak üzere 4 bölüme ayırıp, her bölüm için en az 30 saniye fırçalama yapmanız gereklidir. Bunun altındaki bir sürede yeterli temizlik yapmanız mümkün değildir.
    Orta sertlikte bir diş fırçasını, diş ve diş etlerinin birleştiği çizgiye 45 derece açılı olacak şekilde yerleştirip, diş etinden dişe doğru süpürme hareketleri yaparak, yani üst çenede yukarıdan aşağıya doğru, alt çenede ise aşağıdan yukarıya doğru dişler fırçalanmalıdır. Daha kolay hatırda kalması açısından dişlerimizi hep "kırmızıdan beyaza" doğru fırçalamalıyız diye özetleyebiliriz.
    Eğer sadece süpürme hareketiyle fırçalamakta zorlanırsanız yine diş etinden dişe doğru ve 45 derece açıyla olmak kaydıyla dairesel hareketlerle de dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
    Dişlerin ön ve arka yüzeylerini bu şekilde fırçaladıktan sonra, çiğneyici yüzeyleri de yine fazla bastırmadan dairesel hareketlerle fırçalayabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalarken kesinlikle aşırı baskı uygulanmasını ve ileri geri ve sağ sol yönde hareketlerle fırçalanmasını önermiyoruz. Çünkü bu tip bir fırçalama zamanla diş minesinde aşınmalara ve diş etinde çekilmelere yol açmakta ve ağzınıza zarar vermektedir.
    Mesela bu fotoğrafta gördüğünüz çürükler ve çekilmeler tamamen yanlış diş fırçalamaya bağlı aşınmalar sonucu oluşmuştur.
    Eğer elektrikli diş fırçası kullanıyorsanız yine benzer kurallar geçerlidir, fırçayı diş ve diş eti birleşimine 45 derece açıyla yaslayıp fırçayı çalıştırırsınız ve kesinlikle baskı uygulamadan fırçanın tüm diş yüzeylerini iki dakika boyunca fırçalanmasını sağlarsınız.
    Dişlerinizi fırçalarken kesinlikle diş fırçanızı ıslatmayın, fırçanıza macunu yüklediğiniz anda fırçanızın kuru olması gereklidir. Fırçanızın ıslak olması macunun daha kolay köpürmesine neden olacak ve macun içeriğindeki Florür ün dişinize yeterince nüfuz etmesini engelleyecektir.
    Diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra mutlaka her gün kullanılması gereken diğer ağız hijyeni ekipmanı ise diş ipidir. Bir dişin beş yüzeyi vardır ve fırça bunlardan sadece üçüne ulaşabilir, diğer iki yüzey olan ara yüzeylerin temizliği için diş ipi kullanılmalıdır.
    Diş ipi kutusundan 20 30 cm kadar diş ipi çıkarılıp, üst çene için iki baş parmak arasında gerdirilip ayna karşısında, tüm dişlerin aralarına girdirilip aşağı yukarı ve ileri geri hareketlerle temizlik yapılır. Alt çenede ise ipi işaret parmaklarınızın arasında gerdirerek kullanmak daha kolay olacaktır.
    Dişleri aralıklı olan ve diş eti çekilmesine bağlı diş aralarında geniş aralıklar olan hastalarımız için diş ipi ideal temizlik sağlamayacaktır. Bu tip durumlar için diş arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Bu fırçaların renk kodlarıyla belirlenmiş farklı çapları vardır. Hangi rengin size uygun olduğunu diş hekiminiz size söyleyecektir. Yine ara yüz fırçaları da aynı diş fırçası ve ipi gibi düzenli ve günlük kullanılmalıdır.
    Diş ipini fırçalamadan önce mi yoksa sonra mı yapmalıyız sorusunun cevabı ise çok önemli bir fark olmadığıdır ama fırçalama öncesi kullanımı daha idealdir çünkü bu şekilde diş macunundaki Florür temizlenmiş ara yüzeylere daha kolay nüfuz edecektir.
  • Věda a technologie

Komentáře • 26

  • @gulsen1962
    @gulsen1962 Před rokem +2

    Çok teşekkürler, oldukça kapsamlı bir anlatımdı 🌹

  • @korayzengin
    @korayzengin Před 9 měsíci

    Bilgilendirici video

  • @necipsefadogan4235
    @necipsefadogan4235 Před 2 lety +2

    Çok açıklayıcı bı video olmuş guzel anlatımınız için teşekkür ederim

  • @dilekturunc6275
    @dilekturunc6275 Před 23 dny

    ☀🌴👏Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Okullarda kesinlikle sağlık dersleri olmalı bu verdiğiniz bilgiler gibi eğitimler verilmeli. İnsan psikolojisiyle ilgili bilgiler de dahil olmak üzere, ilkyardım dersleri, (minik bir söküğünü dikme ) v. s 🎉🌴

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před 22 dny +1

      Ben teşekkür ederim, kesinlikle çok haklısınız, hiç işlerine yaramayacak bilgiler yüklüyoruz çocuklarımıza. Umarım bir gün dediğiniz olur

  • @Silaaa555
    @Silaaa555 Před rokem

    Mükemmel bir anlatım

  • @nuraldaki
    @nuraldaki Před 4 měsíci

    Teşekkür ederiz.

  • @habibesoylu5954
    @habibesoylu5954 Před 2 lety +2

    Teşekkür ederiz

  • @soner95
    @soner95 Před 2 lety +2

    hocam şarjlı diş fırçalarıni arastiriyorm. bazıları öyle yorumlar yapmış ki... cok mucizevi anlatmis. manuelle aralarında bu kadar fark var mıdır? siz sarjli kullanio musunuz ya da diger diş hekimi arkadaslariniz ...

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před 2 lety +1

      Ben şarjlı kullanmıyorum ama kullanım kolaylığı açısından tercih edilebilir, yani sizi diş fırçalamaya motive edecekse kullanabilirsiniz ama tabi ki videoda bahsettiğim kurallara dikkat ederek 🙂

  • @Red-rp3wl
    @Red-rp3wl Před 2 měsíci

    Hocam xylitol şekeri ile yapılan ağız gargarası konusunda ne düşünüyorsunuz ?

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před 2 měsíci

      Öncelikle Xylitol şeker değildir, sadece tatlandırıcıdır, ek olarak antibakteriyel özelliği nedeniyle de tavsiye edilir. Ayrıntılı bilgi için daha önce hazırladığım evde diş macunu yapma videomu izleyebilirsiniz.

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před 2 měsíci

      czcams.com/video/krkr9G_hZqo/video.htmlsi=9zQU5Sh8wh6FjeQO

  • @mehmetaliyaprakkaya3331
    @mehmetaliyaprakkaya3331 Před 2 lety +2

    Cok aciklayici olmus hocam bende fircayi yikayip fircaliyordum dogru değilmiş 😊

  • @gulcinkarabacak1248
    @gulcinkarabacak1248 Před 11 měsíci

    Hocam diş eti kanamasi şikayet i ile dr gittim temizlik yapıldı ve ara diş fircasi önerdi. Temizlik sonrasi hassasiyet oldugu icin hemen kullanmadim ara firca kanamam da duzeldi derken ara firca deneyim dedim yine kanama oldu. Gecici bir durum mu acaba.

  • @ulasaslan2339
    @ulasaslan2339 Před rokem +2

    Hocam ben dişleri benden daha iyi olan bir diş hekimi ile hiç karşılaşmadım, terzi kendi söküğünü dikemez hesabı.

    • @oristvdishekimimucahitdoga415
      @oristvdishekimimucahitdoga415  Před rokem +1

      🙂🙂🙂 Şahsen üstüme alınmadım 🙂 Ama haklılık payınız da yok diyemem 🙈 Sonuçta bize düşen olması gerekeni söylemek.

    • @ulasaslan2339
      @ulasaslan2339 Před rokem +1

      @@oristvdishekimimucahitdoga415 saygılar hocam 🙏