Neutralisation (Kemi 1)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 31. 05. 2024
  • Läs mer om neutralisation på ehinger.nu/undervisning/kurse...
    Övningsuppgifter, gamla prov, laborationer m.m. finns på ehinger.nu/undervisning/kurse...
    Innehåll:
    0:00 Introduktion. Reaktionen mellan syra och bas
    0:43 Hur saltsyra neutraliseras av natriumhydroxid
    1:18 Ett räkneexempel
    Bildkällor:
    • BTB i lösningar med olika pH: commons.wikimedia.org/wiki/Fi... - GregorTrefalt / CC BY-SA (creativecommons.org/licenses/...)

Komentáře • 55

  • @Nekotrekk
    @Nekotrekk Před 3 lety +18

    Jag smyger mig hit till dessa digitala undervisningar efter mina kemilektioner på skolan. Du är den enda som förklarar på ett sätt som jag förstår fullt ut. Majoriteten av mina lärare och framförallt böcker som vi tvingas köpa misslyckas med detta och därför vill jag verkligen tacka dig för alla dessa videoklipp! Känns som det omöjliga plötsligt blir möjligt.

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 3 lety +6

      Haha, inte behöver du smyga dig hit! 😉 Men tack ska du ha, det gläder mig att jag kan vara ytterligare ett stöd för dig, och hjälpa dig att förstå kemin!

  • @peacesalam2508
    @peacesalam2508 Před 3 lety +15

    The legend delivers once more. Thank you for what you are doing.

  • @firegamer6176
    @firegamer6176 Před 2 lety +1

    Hej, undrar om det finns andra metoder än titrering för att ta reda på koncentrationen av en syra/bas och vilka för- och nackdelar dessa metoder kan ha?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      Jadå, du kan både undersöka med pH-papper (universalindikator) och pH-meter. pH-papper är inte lika exakt som pH-meter.

  • @filiplexfors1683
    @filiplexfors1683 Před rokem +1

    Hej Magnus, hoppades att du kunde hjälpa mig med en fråga om en neutralisation som jag har. Jag ska göra en inlämningsuppgift där jag ska göra en reaktion mellan en syra och en bas som jag har i hemmet. Jag har valt CH3COOH och NaHCO3. Stämmer det att neutralisationen blir CH3COONa + CO2(g) + H20? Om det stämmer, vad kallar man isåfall CH3COONa? Acetatsalt? Tack för hjäpen!

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před rokem +1

      Ja, det stämmer att det bildas ett acetatsalt, i det här fallet närmare bestämt natriumacetat.

    • @filiplexfors1683
      @filiplexfors1683 Před rokem

      @@MagnusEhinger01 tack för hjälpen!

  • @waredgamer2717
    @waredgamer2717 Před 3 lety +2

    Min lärare frågade mig om att varför när man blandra syra och en bas så behöver färgen inte bli grön om man har BTB. Alltså om jag har rätt mängd syra och bas som en annan person har gjort exprimentet varför kan det bli andra färg en grön alltså inte neutral. Beror det på hur stark syror och baser det är eller något annat

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 3 lety

      Om man till exempel titrerar en svag syra med en stark bas, så händer det som din lärare frågade efter. Till exempel om man titrerar ättiksyra, HAc, med natriumhydroxid, NaOH, så kommer det, när man har tillsatt en ekvivalent mängd bas till sin syra, i princip att vara en lösning av natriumacetat, NaAc(aq). Acetatjonen råkar vara lite basisk, så därför blir den neutraliserade lösningen i det här fallet faktiskt basisk.
      För att förstå det här på djupet behöver du först lära dig om joners protolys: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/syror-och-baser/joners-protolys.html Sedan har jag också en videogenomgång om neutralisation för Kemi 2 också: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/syror-och-baser/neutralisation-kemi-2.html

  • @eliashospers4184
    @eliashospers4184 Před 2 lety +1

    tack mästare ehinger

  • @selxukempire2996
    @selxukempire2996 Před 3 lety

    Hej Magnus!
    Jag har väldigt svårt att förklara med ord vad neutralisation och titrering innebär. Hur kan jag förklara?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 3 lety

      Börja med att skriva här vad du först tänker, så ska jag läsa det och hjälpa dig att komma fram till en bra formulering!

  • @megood9764
    @megood9764 Před rokem +1

    Hej Magnus! Jag har en fråga. För att en sura eller bas ska neutraliseras, då måste den ha samma koncentration och volym. Så borde det inte vara 20 ml

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před rokem +1

      Nej, de syran och basen måste varken ha samma koncentration eller volym. Det som krävs är att de har samma (eller egentligen ekvivalent) substansmängd, det vill säga att man tillsätter precis så stor substansmängd bas så att all syran reagerar med basen och bildar vatten + ett salt.

    • @megood9764
      @megood9764 Před rokem

      @@MagnusEhinger01 tack så mycket du är bäst

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před rokem +1

      @@megood9764 Tack själv, det bästa är ändå att du lär dig en massa kemi!

  • @Arazkassem
    @Arazkassem Před 3 lety +2

    tjena! blir det inte lättare att använda sig av spädningsformeln i sådana uppgifter, eftersom molförhållandet är 1 till 1 så borde väl spädningsformeln fungera?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 3 lety +1

      Om mina elever använder spädningsformeln c₁V₁ = c₂V₂ i en neutralisationsuppgift så ger jag dem avdrag på språk och kommunikation (även om det blir rätt) - det här är nämligen inte en spädning, utan en neutralisationsreaktion. Dessutom funkar det inte om man använder flervärda syror eller baser, eftersom molförhållandet då inte blir 1:1. Därför ska man istället alltid beräkna n(OH⁻) och n(H⁺), och utgå ifrån det för sina beräkningar.

  • @vincentvictor4186
    @vincentvictor4186 Před 3 lety

    Hej!
    Varför är inte en Nacl en neutralisation?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 3 lety +2

      En neutralisation är en reaktion mellan en syra och en bas. (Man kan till och med säga att vid en neutralisation blandas ekvivalenta mängder syra och bas.) NaCl är samma sak som bordssalt, en kemisk förening som består av natriumjoner (Na⁺) och kloridjoner (Cl⁻).

  • @jasminemosavina21a12
    @jasminemosavina21a12 Před 2 lety +1

    I reaktionsformeln där HCl reagerar med NaOH, borde inte natrium reducera vätetjonerna som tidigare var bundna till klor?
    Eftersom natrium ligger till vänster om väte i den elektrokemiska spänningsserien.

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      Det stämmer att natrium ligger till vänster om väte i den elektrokemiska spänningsserien, men där handlar det om _natriummetall,_ Na(s). I natriumhydroxid, NaOH, är natriumet i jonform, Na⁺, och har i princip ingen reducerande förmåga alls. Därför kommer natrium- och kloridjonerna bara att vara åskådarjoner i den här reaktionen, medan vätejonerna och hydroxidjonerna reagerar med varandra och bildar vatten.

    • @jasminemosavina21a12
      @jasminemosavina21a12 Před 2 lety +1

      @@MagnusEhinger01 Okej tack! Hur vet man att vätejonerna och hydroxidjonerna kommer reagera? Är det för att hydroxiden är en bas och kommer därför vilja ta upp en vätejon?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      @@jasminemosavina21a12 Japp, så är det. Och ska man vara riktigt petig, så reagerar hydroxidjonen i själva verket med en oxoniumjon, H₃O⁺, som är en syra.

    • @jasminemosavina21a12
      @jasminemosavina21a12 Před 2 lety

      @@MagnusEhinger01 Det låter logiskt! Tack!

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      @@jasminemosavina21a12 Varsågod, visst är det logiskt! 😉

  • @elsasvenn7764
    @elsasvenn7764 Před rokem

    Jag forstår inte hur du fikk 0,100 mol/L av NaOH.. du sa det sto i uppgiften men det var inte nevnt først. Er det nån regler før det?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před rokem

      I räkneexemplet som jag går igenom vd 1:18 säger jag att koncentrationen NaOH = 0,100M. Detta är samma som att koncentrationen NaOH = 0,100mol/dm³. Var det det du menade?

  • @issa6130
    @issa6130 Před 2 lety +1

    i mitt häfte står det att H2SO + 2NaOH ---> 2H2O + 2Na2 + SO4
    jag förstår inte hur man ska förstå och själv kunna avgöra hur reaktionen kommer se ut och jag fattar inte hur de är H20 och inte h30

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety +2

      Om jag får lov att gissa, så tror jag faktiskt inte att du har skrivit av riktigt korrekt vad som står i ditt häfte. Det allra första ämnet ska nog vara svavelsyra, vilket skrivs H₂SO₄. När den reagerar med natriumhydroxid bildas det vatten och fria natrium- och sulfatjoner, vilket man kan skriva såhär:
      H₂SO₄(aq) + 2NaOH(aq) → 2H₂O + 2Na⁺(aq) + SO₄²⁻(aq)
      Det är alltså _superviktigt_ att man får med alla siffrorna, och vad som är upphöjt eller nedsänkt (fast det är lite knepigt att få till såhär i kommentarsfältet på YT). Men hur ska man veta vad som bildas?
      Till att börja med, vi kan betrakta svavelsyran och natriumhydroxid som jonföreningar. När de löses i vatten kan vi istället skriva dem såhär:
      H₂SO₄(aq) → 2H⁺(aq) + SO₄²⁻(aq)
      och
      2NaOH(aq) → 2Na⁺(aq) + 2OH⁻(aq)
      Det betyder att vi kan skriva hela reaktionsformeln såhär:
      2H⁺(aq) + SO₄²⁻(aq) + 2Na⁺(aq) + 2OH⁻(aq) → 2H₂O + 2Na⁺(aq) + SO₄²⁻(aq)
      Det som händer här är alltså att de två vätejonerna, H⁺, går samman med hydroxidjonerna, OH⁻, och bildar vatten, H₂O. (Såhär är det för alla neutralisationsreaktioner!) Kvar har vi då också de två natriumjonerna och sulfatjonen. Detta kan både skrivas 2Na⁺(aq) + SO₄²⁻(aq) och Na₂SO₄(aq).
      Det du ska titta efter är alltså hur vätejoner och hydroxidjoner kan reagera med varandra för att bilda vatten, och sedan se vad som är kvar för joner efter det.

  • @stopp9207
    @stopp9207 Před 2 lety +2

    Om man späder ut HCl med avjonat vatten så att volymen blir större. Ändras då substansmängden HCl eller är den konstant?

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety +1

      Substansmängden HCl kommer att vara konstant. Du kan lära dig mer om vad som händer vid spädningar i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/mol-och-stokiometri/spadning-av-losningar.html

    • @stopp9207
      @stopp9207 Před 2 lety

      @@MagnusEhinger01 tack för snabbt svar!!

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      @@stopp9207 Varsågod! 😊

  • @adamnilsson6290
    @adamnilsson6290 Před 2 lety

    Du är min hjälte !!!,

  • @AliIbrahimi-pw5jq
    @AliIbrahimi-pw5jq Před rokem

    vars fick du 0.020 dm^3 ?

  • @dharman7021
    @dharman7021 Před rokem

    Jag älskar dig mange bange

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před rokem

      Och jag älskar alla som vill lära sig kemi! ❤️ (Dock föredrar jag "Magnus", och ingenting annat…)

  • @ms.marshmallow2409
    @ms.marshmallow2409 Před 2 lety +1

    Hur bestämmer man vilken är basen och vilken är syran??

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      Här är jag inte riktigt säker på vad du menar. Skulle du kunna utveckla frågan lite?

    • @ms.marshmallow2409
      @ms.marshmallow2409 Před 2 lety +1

      @@MagnusEhinger01 om man har en neutralisation kemisk formel som den som står i videon ( HCl+ NaOH -> NaCl + H2O) hur vet man faktiskt vilken som är basen och syran? Min lärare skriver b1(bas 1) och s1(syre1) på den högra leden och b2 och s2 på den vänsta. utan fattar jag inte hur bestämmer man dem egentligen. 😵
      Jag hoppas att jag förklarade det bättre.

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      @@ms.marshmallow2409 OK, vilken ordning man skriver dem i spelar ingen roll. Det går alltså precis lika bra att skriva "b1 + s1 →" som att skriva "s1 + b1 →". Det är dock inte alldeles enkelt att se vilket som är syra och bas, utan kräver att du har lite grundläggande fakta först.
      För det första ska du komma ihåg att en syra, det är ett ämne som kan avge vätejoner (H⁺). Det kan du lära dig mer om i min videogenomgång om syror, ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/syror.html
      För det andra, en bas är istället ett ämne som kan ta upp vätejoner. Ett exempel på en bas är hydroxidjonen, OH⁻, som till exempel ingår i natriumhydroxid, NaOH. Du kan lära dig mer om vad som kännetecknar baser i min videogenomgång om baser, ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/baser.html
      Slutligen måste du också lära dig utantill vilka de vanligaste syrorna och baserna är, och vad de har för formel. Det tar jag upp i min videogenomgång om några vanliga syror och baser: ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/syror-och-baser/nagra-vanliga-syror-och-baser.html

    • @ms.marshmallow2409
      @ms.marshmallow2409 Před 2 lety

      @@MagnusEhinger01 Jaha, det går så! Tack så jätte mycket vår hjälte!!

    • @MagnusEhinger01
      @MagnusEhinger01  Před 2 lety

      @@ms.marshmallow2409 Varsågod så jättemycket! 😊