Tarkko Oksala: Tieteellinen filosofia haasteena

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 10. 09. 2024
  • Tarkko Oksala: Tieteellinen filosofia haasteena. Luonnonfilosofian seuran esitelmätilaisuus 21.3.2023 klo. 18.00-19.45. Tieteiden talo, sali 104.
    Tämän esityksen tarkoitus on kuvata tieteellistä filosofiaa teoreettisen käsitekehikon avulla. Alustus liittyy Juha Samelan syksyllä 2022 Luonnonfilosofian seurassa pitämään esitykseen ”Tieteellinen filosofia, käytännön huomioita”. Teoria ja käytäntö täydentävät toisiaan toivottavasti.
    Tiede ja filosofia, molemmat, ovat maailman muotojen tarkastelua. Tiede on toimintaa, jota on luonteva käsitellä tavoitteiden, suoritusten ja tulosten kannalta. Filosofia on yleistiede ja sen lisäksi filosofia on syvän ja korkean tietämyksen etsimistä ja löytämistä maailmankatsomuksen perustaksi. Tässä tarvitaan maailmankuvan lisäksi etiikkaa, arvoteoriaa ja toiminnan ohjeita. Etiikan osalta tiede noudattaa yleisiä
    periaatteita. Toiminnan ohjeiden kannalta lupaavin tieteellisen maailmankatsomuksen kanssa yhteensopiva ajattelutapa on humanismi. Siirtyminen maailmankuvasta maailmankatsomukseen on aina haaste. Tämän
    lisäksi voidaan mainita se yleinen haaste, joka syntyy tehtävässämme maailman muutoksesta ja siihen liittyvästä tieteellisestä muutoksesta. Mikäli tieteellistymisen prosessi käynnistyy, koskee muutos ensi sijassa filosofian haarojen sisältöjä. Tieteellisyyden kehittelyssä tulee huomioida tieteellinen mallintaminen ja
    teorian muodostus sekä tieteelliset oppirakennelmat. Haasteena tieteellisyys on kykyä keksiä, omaksua ja puolustaa tieteen tavoitteita, suorituksia ja tuloksia.
    ------
    Luonnonfilosofian seuran tarkoituksena on herättää ja ylläpitää luonnontieteiden ja niiden sovellusten synnyttämien filosofisten kysymysten harrastusta ja tutkimusta, toimia eri tieteenalojen edustajien yhdyssiteenä näiden kysymysten valaisemisessa ja edistää yhteistoimintaa heidän välillään. Seura on kiinnostunut eri tieteenalojen saavutuksista sekä teorioista jotka pyrkivät kuvaamaan todellisuutta ennakkoluulottomasti eri näkökulmista. Seura ei sitoudu kritiikittä vallitseviin paradigmoihin eikä fysikalistiseen viitekehykseen vaan on avoin perustelluille vaihtoehdoille, joissa ilmaistaan selkeästi ja kokonaisvaltaisesti teorian metafyysinen ydin eli sen taustaoletukset, sekä sen empiirinen kattavuus eli mitä se ennustaa tai selittää.
    Päämääränsä toteuttamiseksi Seura järjestää keskustelu- ja esitelmätilaisuuksia sekä konferensseja. Seura kokoontuu syys- ja kevätkaudella esitelmä- ja keskustelutilaisuuksiin joka toinen tiistai, yleensä klo. 18:15-20:00 Tieteiden talon salissa 505 tai 104, osoitteessa Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki. Yleisöllä on näihin tilaisuuksiin vapaa pääsy. Seura järjestää myös laaja-alaisia poikkitieteellisiä symposioita, luentosarjoja ja teemailtoja.
    Mitä on luonnonfilosofia? Luonnonfilosofian keskeinen tehtävä on muodostaa ymmärrettävä todellisuuskuva: ymmärtää todellisuutemme olemusta ja käyttäytymistä, ja ymmärtää ihmisen rooli siinä. Luonnonfilosofia toteuttaa tätä tehtävää pyrkimällä laaja-alaisesti analysoimaan ja ymmärtämään luonnontieteiden (kuten fysiikka, biologia, kemia, neurotieteet) teorioiden perustana olevia filosofisia lähtöolettamuksia (postuloituja luonnolakeja, aksioomeja, selittämättömiä selittäjiä), niiden käytettämiä matemaattisia ja muita malleja sekä teorioiden tuottamia tuloksia ja johtopäätöksiä todellisuutemme luonteesta. Luonnonfilosofisesta näkökulmasta filosofian ja luonnontieteen erillään oleminen ei ole maailman ymmärtämisen ja tieteellisen maailmankuvan kehityksen kannalta optimaalista. Luonnonfilosofiassa filosofia ja luonnontietede jovat yhdessä ja täydentävät toisiaan: filosofisella pohdinnalla ja analyysillä on paljon annettavaa luonnontieteiden perusteiden selvittämisessä; yhtä lailla, luonnontieteen tuloksilla on paljon annettavaa filosofialle.
    www.luonnonfil...
    / luonnonfilosofia
    • Luonnonfilosofian seura
    #philosophy
    #scienceandphilosophy

Komentáře •