SoruYorum - Empati Nasıl Çalışır ? Cinsiyet ve Empati ? Teknoloji ve Empati ?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 26. 08. 2024
  • SoruYorum köşemizde Prof.Dr. Sinan Canan sorularınızı yanıtlıyor.
    Sorularınızı;
    - info@acikbeyin.com adresinden mail yoluyla,
    - Sosyal medya hesaplarımızdan #soruyorum etiketiyle,
    - Bu videonun altına yorum yazarak bize iletebilirsiniz.
    Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…
    AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
    ''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''
    Daha fazla bilgi için:
    0 (216) 356 49 69
    AçıkBeyin: www.acikbeyin.com/
    Facebook: / acikbeyin
    Instagram: / acikbeyinegitim
    Twitter: / acikbeyinegitim
    Linkedin: / açıkbeyin

Komentáře • 49

  • @evrenlaleoglu6720
    @evrenlaleoglu6720 Před 5 lety +16

    #soruyorum hocam epifiz bezi ve dmt konusunda bilgilerinizi paylaşırmısınız?

  • @birdost.1
    @birdost.1 Před 5 lety +22

    # Soruyorum Sinir krizi geçiren hastanın beyninde neler oluyor çok merak ediyorum lütfen cevaplayın

    • @bayef6179
      @bayef6179 Před 5 lety +1

      Bende çok merak ettim

    • @sukrukucukkaraca7049
      @sukrukucukkaraca7049 Před 4 lety +1

      Sinir krizinde beynin mantıklı düşünen, bizi frenleyen bölümü olan prefrontal korteks yani alnımızın olduğu yerdeki beyin bölümü hemen hemen devreden çıkar. Sinir krizinde bir bakıma beynin yönetimini limbik sistem, özellikle de limbik sistemin öfke korku saldırganlık gibi duygulardan sorumlu parçası olan amigdala ele geçirir.

  • @kubraca...
    @kubraca... Před 3 lety

    İyi ki varsınız 🌸 hazinesiniz , armağansınız insanlığa 💕 farkındalık adına yaptığınız her şey yayılsın şifa olsun inşallah 🤲♥️♥️♥️♥️

  • @HAKANPERGUNT
    @HAKANPERGUNT Před 5 lety

    " Kendini karşındaki insanın yerine koy öyle davran "
    Bizler yani gençken bu tabiri kullanırdık ☺

  • @guldalyanik734
    @guldalyanik734 Před 5 lety +1

    Şeyma Hn. ,hoşgeldiniz.

  • @tunahanguven4652
    @tunahanguven4652 Před 5 lety +4

    #soruyorum satranç gibi aşırı aktif beyinsel faaliyetlerde kaybedilen kilo, nöron metobolizması sonucu keton yakımından dolayı mı gerçekleşir yoksa stressten mi?

  • @sukrukucukkaraca7049
    @sukrukucukkaraca7049 Před 4 lety +2

    Empati latinceden değil yunancadan gelmiştir. İçindeki ön ek "em" ve ana unsur "pati" yunancadır. Ama sonuçta ingilizce yunanca ve latince hint avrupa dilleri olduğu için aslı "en" olan bu ek ingilizcede de in olarak vardır. Bu ek hint avrupa dillerinin ortak ekidir

  • @kadirkadir8322
    @kadirkadir8322 Před 5 lety +11

    Okumak ve dinlemek arasında olumlu ve olumsuz farklar nedir.
    Bir konuyu veya bir hikaye, romanı, anlamak yada daha iyi anlamak daha kalıcı olması için hangisi daha iyi bir veri alışı yada kişiden kişiye değişiyormu.
    Bir sorum daha olacak epifiz bezi ile ilgili, üçüncü göz olarak adlandırıyorlar. Bu epifiz bezini açmak diye bir kavram var. Epifiz bezini açanlar rüyada başka bir boyuta geçtiklerini söylüyorlar böyle bir eylem doğrumudur, mümkünmüdür. Yada rüyalarımızı kontrol edebilirmiyiz.
    Leonardo dicaprio nun başlangıç filminde bilinçli rüya, rüyaları kontrol etme farklı bir boyutta geçme gibi, cevap verirseniz çok sevirim teşekkür ederim

    • @bransonford6282
      @bransonford6282 Před 3 lety

      you all probably dont give a damn but does any of you know of a trick to get back into an instagram account??
      I was dumb lost the login password. I appreciate any help you can offer me.

  • @birdost.1
    @birdost.1 Před 5 lety +5

    #soruyorum sinir krizinde beyindeki farklılıklar neler

  • @reyhankesgin3240
    @reyhankesgin3240 Před 4 lety +1

    😄gülme faslı çok iyiydi ya hocam bol bol guluñ güldürün bizleri

  • @esmaozcomert736
    @esmaozcomert736 Před 3 lety

    Cok doğru hocam,benimde fark ettiğim durum bu.

  • @sksobutay1770
    @sksobutay1770 Před 4 lety

    Türkçe si hemhal olmak. Çok güzel bir kelime.

  • @birdost.1
    @birdost.1 Před 5 lety

    #Soruyorum insanlar bakışları ile konuşabilirler mi yoksa bu sadece empatiden mi ibaret Şeyma Nur bende 😁 biyoloji hayranıyim vee Sinan hoca hayranı...

  • @zzzzz7296
    @zzzzz7296 Před 5 lety +7

    #soruyorum Susmanin, bos ve gereksiz yere konusmamanin sadece gerektigi zaman konusmanin beynimize etkileri nelerdir?? Bir yerde fazla konuşmamanin prefrontal korteksin gelisimine katki sagladigini okumustum, bunun dogruluk payi var mı?

  • @gulshanaslan5286
    @gulshanaslan5286 Před 5 lety

    Çok teşekkür ederiz hocam

  • @birdost.1
    @birdost.1 Před 5 lety +1

    #soruyorum panik atak beyinin korkularına ani kontrolsüz bir şekilde cevap vermesi mi ? Panik atağı aciklarlarmisiniz nasıl kontrol altına alabiliriz ?

  • @aysekurt5025
    @aysekurt5025 Před 5 lety

    Biz de özlediiiik

  • @muhsincandas8308
    @muhsincandas8308 Před 5 lety

    5:17 .... itibariyle gülmeye başladım çok mu Empatik oldu ama harbiden bulaşıcıymış hocam sinirim bozuldu :)))))))

  • @Cnnarts
    @Cnnarts Před 4 lety

    Maladaptive Daydreaming hakkında bilginiz var mı? Bir videonuzda anlatmanızı çok isterim. Ben bu konu hakkında pek fazla bir bilgi bulamıyorum. En çokta MD yaşanırken beyinde gerçekleşen durumları merak ediyorum. Lütfen yorumumu görün. 🙏🏻

  • @yagmurcals8640
    @yagmurcals8640 Před 5 lety

    #soruyorum ağlamak nedir? insan nasıl ağlıyor. göz yaşı dediğimiz sey nasıl olusuyor ve neden tatlı değilde tuzlu. çok mutlu olunca ağlayabiliyoruz cok üzülüp, endişelenince aglıyabiliyoruz .sevinmek ve üzülmek çok asırı hissedilince fizıksel sonuçlarından biri aglamak olabiliyor. beynizmizde ne oluyorda bu tur hislerin yoğun yasanması sonucunda bizi gözyaşı dökmeye itiyor.

  • @ilmarm9551
    @ilmarm9551 Před 2 lety

    5:52 Duygusal zekam çok güçlü, insanların ne hissettiğini, hatta ne düşündüğünü çok iyi oranda anlıyorum, ama hiç başarılı bir insan değilim. 🙄

  • @mervenurseyhan611
    @mervenurseyhan611 Před 5 lety +1

    #soruyorum hocam merhaba, beyin frekansları teknolojisi gerçekten var mı yoksa sadece bir plasebo etkisi mi yaratıyor, zira çok güzel şeyler vadediliyor.Sadece 21 gün müzik dinler gibi birşeyler dinleyip bu vaatlere ulaşmak mümkün müdür acaba?

  • @Sltpttch
    @Sltpttch Před 2 měsíci

    4. Dakikaya kadar izledim henüz ve bir sorum var duygusal empati yeteneğim yüksek sanırım bu sadece duyguları hissetmeme sebep olmuyor aynı zamanda karşımdaki birey bu davranışı ile bana zarar veriyor bile olsa onun da kendince haklı sebepleri olduğunu düşünerek kendi içimde aklamama yarıyor bu da benim zarar görmeme sebep oluyor. Bu tarz durumlarda empati yeteneğini azaltmak mümkün müdür

  • @username42
    @username42 Před 5 lety +1

    #soruyorum dollhouse dizisindeki olaylar (bir insanin beynine değişik görevler için hafıza, yetenek, dil hatta kas hafızası yüklenip her turlu istenilen görevlere (romantik, katil vs) gönderilen bu insanlarin oldugu, gorev bitince de bu bilgilerin silindigini ve yüklü bilgiler olmadığı zaman boş bir kabuk olarak dollhouse denilen ev de yasamalari) gelecekte gercek olabilir mi ?

  • @bayef6179
    @bayef6179 Před 5 lety

    Çok beğendim

  • @birdost.1
    @birdost.1 Před 5 lety +1

    Kupa hayırlı olsun

  • @yagmurcals8640
    @yagmurcals8640 Před 5 lety +1

    Hocam ve Şeyma selamlar
    Videolarınıza , sohbetlerinize ve canlılık mevzusuna fena takılmış durumdayım. sinan hocanın izlediğim videolarında canlılığın ne oldugununu bilmiyoruz söylemi kafamda yankılanıp duruyor.Canlılık dediğimiz şey içimizde degilde dışımızda aramamız gereken birşey olabilir mi? örnek vermek gerekirse balıkların canlılığını sürdürebilmesi için suya ihtiyacları vardır. küçümsediğimden değil ama sorsak suyun ne olduğunu bilememe ihtimalleri yuksek. Aynı şekilde uzayda olduğumuzu düşünelim. Gerekli donanım ve teçhizat olmadan 1 saniye hayatta kalmamız mümkün değil. canlılık bizim dıs dünyamız ile girdiğimiz tepkimeler sonucu oluşan bir durum olabilir mi? Bu konuyla alakalı kitap önerisi alabilir miyim?
    #soruyorum
    sevgiler...
    yağmur

  • @k.k8446
    @k.k8446 Před 3 lety

    Bu videodan sonra otizmlilerin ailelerinden ses cikmamasina cok sasirdim.Cünki sürekli otizm bir farklilikdir deyip duruyorlar.

  • @sinancelik5897
    @sinancelik5897 Před 5 lety

    Hocam fantezi zekası diye bir şey var mı?Varsa duygusal zeka ile arasındaki fark nedir?Hangisine yönelik düşünmek daha faydalıdır?

  • @evaristegaloois
    @evaristegaloois Před 5 lety +2

    #soruyorum
    hocam ben 14 yaşındayım adım sema. bir kız kardeşim var. geçenlerde yine ağlaya ağlaya sınavlara çalışıyordum ertesi gün kimya sınavım vardı. sonra aklıma bir şey takıldı. kardeşim hiç çalışmıyor ama sınavları hep 95 üstü 95 altı hiç yok. sordum kardeşime "ablacım ya sen hiç çalışmadan nasıl yapıyorsun şu sınavları" dedim. o da bana dedi ki "abla bence dünya çok adaletsiz hiç çalışmadığım halde ben çok çalışan arkadaşlarımı geçiyorum, bence başarı çalışmayla değil zekayla oluyor" dedi. bende 4. sınıfa giden bu kardeşim söylediğine taktım ve şu an size soruyorum. sizce de başarıda zekanın önemi fazla mıdır? aynı anne babadan dünya ya gelmiş olmamıza rağmen zeka farkı ne kadar olabilir? peki kardeşim hiç çalışmadan bu aktif öğrenmeyi nasıl sağlıyor? eminim ki benim gibi bunları merak eden arkadaşlarımız çok vardır şimdiden teşekkürler.
    not: kardeşim başarılı ben 4.sınıfta hem ders çalışıyordum hem öğretmeni dinliyordum ama ortalamam 87 idi. kardeşimin hiç çalışmıyor olmasına rağmen 98. öyle işte. tamam belki biraz yazdıklarımı duygusal düşünürek yazdım ama gerçekten çok merak ediyorum.

    • @evaristegaloois
      @evaristegaloois Před 5 lety +1

      @@ilknure.6261
      Öncelikle tavsiyeniz için teşekkür
      ediyorum. Kendime yatırım yaptığımı buraya bıraktığım yorumdan da anlayabilirsiniz. :) Böyle şeyleri bilimi, felsefeyi ve müziği çok severim. Sanırım bu olaylara takılmamın sebebi aileme kendimi kanıtlama isteğinden geçiyor. İlerde bende güzel projelere imza atmış bir bilim insanı olmak istiyorum ama bunu yapmadan önce kendimi aileme kanıtlamalı ve daha iyi bir bilim insanı olabilmek için iyi bir üniversite kazanmalıyım. Normalde eski sınav sistemi olsa bu kadar yese kapılmazdım. Ben geçen sene LGS denilen sınava girdiğimde analitik yeteneği gelişmiş olan öğrencileri seçtiklerini anladım. Sonra sanırım bu sadece çalışmayla olacak iş değil zeka da arıyorlar diye düşündüm. Şimdi 4 yıl sonra yine üniversite sınavına girdiğimde aynı şeyleri bir daha düşünmemek için problemi çözmeye çalışıyorum. Bu problemi birazcıkta olsa kendi çapımda çözdüğümü düşünüyorum. Günümüzde insanlar iyi bir üniversite iyi bir lise varsa gerçekten var olduğunu düşünüyorlar. Eğer bunlar yoksa değerini ve kaliteni gözlerinde düşürüyorlar. Kabul etsek de etmesek de bu böyle. Sistemi hep böyle hep aynı kafada olan insanlar kurmuş ve onların sistemine uymak gerekiyor. Onların sistemine uyduktan sonra onlardan biri olarak sistemi değiştirmeye çalışmak bana daha mantıklı geliyor.
      Bunu ne zaman yazmışım hatırlamıyorum ama baya olmuş sanırım onu bu olaylar sırasında yazdığım için şu an saçma geliyor olmalı. Zeka türlerini ve yeteneklerini az çok biliyorum ama insan yine de kendisinde olması istediklerini arzuluyor. Aslında bu kendimizi sınırlandırmakla alakalı. Örnek vermek gerekirse Alfred Adler lisedeyken matematik dersinde çok kötüymüş böyle bildiğiniz gibi değil sonra hocası sürekli babasına bunu ayakkabıcının yanına verin ayakkabıcı olsun bundan başka bir şey olmaz gibisinden şeyler söylemiş. Neyse sanırım yanlış hatırlamıyorsam öğretmeni mi değişiyordu bir şey oluyordu. Alfred o günden matematik derslerini çok iyi dinliyor hiç çalışmadığı gibi matematik dersine çalışıyormuş. Bir gün matematik dersinde hocanın bile çözemediği bir soru olmuş bu soruyu Alfred herkesin dalga geçmesine rağmen yapmış. Sonrasında şunları söyler eğer babam hocanın dediğini yapsaymış şu an burada bunları anlatamıyor olacaktım her şey kendini sınırlamakla alakalıymış der.
      Bende buna benzer şeyler yaşamıştım ve bu görüşe katılıyorum. Kendimi sınırlamadığım ve inandığım zaman her şeyi en güzel şekilde yaptığımı fark ettim.
      Kendi yeteneklerimi keşfet gibisinden dediğiniz şeye aklıma takıldı ve bana da mantıklı geldi bu konuda araştırma yapacağım teşekkür ederim. :)

  • @leventveziroglu2097
    @leventveziroglu2097 Před 5 lety

    ATON ile ATOM arasında bağlantı nedir?EN BÜYÜK VE EN KÜÇÜK MÜ

  • @vetkadifela4949
    @vetkadifela4949 Před 5 lety

    Sevgiler

  • @nesenur5859
    @nesenur5859 Před 4 lety

    Gülmek bulaşıcı gerçekten 😁

  • @burakdusunceli2627
    @burakdusunceli2627 Před 5 lety +1

    Beynimiz sileceği veya kaydedeceği bilgiyi nasıl ayarlar. Bu becerinin de belli bir beyinsel alanı var mıdır? #soruyorum

  • @birdost.1
    @birdost.1 Před 5 lety

    #Soruyorum sinir boşalması denilen şey nedir nörolojik bir hastalık mıdır ?

  • @ardakral3682
    @ardakral3682 Před 4 lety

    🌸🌸

  • @derinmavi9946
    @derinmavi9946 Před 5 lety

    i.hizliresim.com/ZXlY80.jpg
    Güldür Güldür'deki Fikri'nin Eşofmanlı Şevket Hoca'yı sevdiği gibi seviyorum sizi hocam. Geceleri bu resminize bakarak uyuyorum hocam.

  • @zehraselimoglu7001
    @zehraselimoglu7001 Před 5 lety

    👌👌👌

  • @azrayasar1135
    @azrayasar1135 Před 5 lety

    👏👏

  • @zehraipek1053
    @zehraipek1053 Před 5 lety

    Hocam size bi mail attım umarım görürüsünüz ve davetimizi geri çevirmezsiniz

  • @unbrokenspine
    @unbrokenspine Před 5 lety

    8:10 hocam ne yapıyorsun altıma bıraktım

  • @unalemre
    @unalemre Před 4 lety

    Videoyu bu kadar hızlandırmak zorunda mısınız?

  • @burcuaktan7539
    @burcuaktan7539 Před 5 lety

    Şeyma soru okumasın