Hannah Arendt: Geriye Yalnızca Ana Dil Kalır! (1964)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 29. 04. 2023
  • 1906 yılında Almanya’da doğan Hannah Arendt, genç yaşta babasını kaybetmiş ve annesiyle büyümüştür. Her ne kadar ailesinde kendine has birtakım özgün şeyler olduğunu sezinlese de, henüz küçük yaşlardayken Yahudi bir aileden geldiğinin bilincinde olmayan Arendt, sokakta oynamaya başladığında arkadaşlarının ona Yahudi karşıtı sözler söylemesiyle kökenine ilişkin gerçekleri öğrenmiştir. Bu sataşmaların Hitler’in yönetime geldiği 1933 yılından önce olduğunu göz önüne alırsak, Arendt’ın da iddia ettiği üzere, aslında Almanya’da 1933’ten çok önce Yahudi karşıtı bir politika izlenmeye başladığını da kolaylıkla anlamış oluruz. Diğer bir deyişle, Nazizm tek bir günde gökten inmemiş, uzunca yıllar boyunca toplumda beslenerek hazır hale getirilmiştir.
    Buna rağmen, “kendinizi daima savunun, asla ezdirmeyin” diyen annesinin sayesinde, gelişim çağında bir nevi aşağılık psikolojisiyle boğuşmak zorunda kalmamıştır Arendt. Yirmili yaşlarına dek doğrudan politika ile ilgilenmese de insanlarla daima bu meseleleri tartışmaya açmış ve ilerleyen yıllarda akademik bir kariyeri seçmiştir. Gelgelelim, Hitler’in yönetime gelmesiyle beraber tüm toplum, ama özellikle de akademik cemiyet “eşgüdümlenmeye” başlamıştır. Diğer bir deyişle, tüm kurumlar, kuruluşlar ve bireyler her türlü günlük politikasında “devletleşmeye”, devlet ile ortak hareket etmeye, aynı anda aynı görüşleri savunmaya başlamıştır. Arendt, bu çirkin uyumun en çok akademik cemiyette olduğunu fark edince kendisini ihanete uğramış hissetmiş ve Yahudilere karşı uygulanacak saldırıları öngörerek Almanya’yı terk etmiştir.
    Önce Fransa’ya, ardından Amerika’ya göç eden Arendt, İkinci Dünya Savaşı boyunca başta çocuklar olmak üzere binlerce insanın Almanya’dan kaçmasına yardım etmiştir. Örgütlenmenin önemini kavrayan Arendt, bizzat siyonist olmasa da Yahudi örgütlerle birlikte hareket etmeyi tercih etmiştir.
    Kendisinin kesin surette bir filozof olmadığını, siyaset teorisyeni olduğunu ifade eden Arendt, 1964’te Günter Gaus’un hazırlayıp sunduğu programın konuğu olarak kişisel yaşamından bahsetmiş ve doğrudan kendi teorilerini aktarmamakla birlikte, emek, iş, eylem, tüketim, kamusal alan, dünyasızlık gibi düşünce sistemindeki temel kavramlara atıfta bulunarak devletlerin meşru çıkar alanlarını sorgulamış, toplumsal bölünmelere ve Auschwitz hadisesinin yarattığı tarihsel uçurumu betimlemiştir.
    Bir saati aşkın bu röportajı çevirmeyi yıllardır kafamda ölçüp tartıyordum, ancak nedendir bilmem, doğru zamanın şimdi olduğu kanısına vardım. Toplumun bir kesimini, özellikle de azınlıkta kalan bir kesimini ötekileştirme üzerine kurulu bir politika ile saldırgan ve yok edici bir siyaset izlenmesi, bu süreçte her türlü kurum ve görüşün devletleşmesi ve devlet politikaları ile eşgüdümlü hareket etmesi gerektiği fikrinin olabilecek her türden propaganda ile topluma dikte edilmesi aslında çok yakın bir tarihte tanıklık ettiğimiz felaketleri doğurmuştur. Bunun bir benzerinin çeşitli iktidar hırsları sebebiyle bir daha yaşanmamasını arzu ediyorum.
    Kendinize iyi bakmanızı, ama sadece sıhhat açısından değil, kendinize, toplumunuza, geleceğinize, ne istediğinize, ne hak ettiğinize ve bu bağlamda neler yapabileceğinize gerçekten şöyle iyice bir bakmanızı ve son kertede nispeten umutlu bir yaşam için doğru tercihleri yapmanızı canıgönülden diliyorum.
    Yersiz Dipnot: Bu çeviri ile ilgili kanalda bir duyuru paylaşmış ve ayın sonuna dek yetişmesi için uğraşacağımı duyurmuştum. İyi ki böyle bir şey yapmışım çünkü o duyurunun baskısıyla (belki kimsenin umurunda olmayacak olmasına rağmen) kendi başımı yere eğdirmemek için yoğunlaşarak çeviriyi bitirebildim.
    ***
    Çeviri: Ümid Gurbanov
    Blog: umidgurbanov.substack.com
    Twitter: umidgurbanov
    * * *
    Twitter: ufaktefekceviri
    Patreon: patreon.com/umidgurbanov

Komentáře • 40

  • @ozlemkaplan5240
    @ozlemkaplan5240 Před rokem +18

    Sizi özlediğimiz için "sonunda" diyebiliyorum, müthiş emek!

    • @umidgurbanov
      @umidgurbanov  Před rokem +6

      Sağ olun ve hatta mümkünse eksik olmayın.

  • @slrsms
    @slrsms Před rokem +5

    Bu büyük insanin önünde saygiyla egiliyorum. Bu ceviriyi yaptiginiz için de size minnettarim Ümid bey!

  • @ayseerensunkitay6603
    @ayseerensunkitay6603 Před rokem +3

    Bu değerli çabanız için teşekkürler, bir müddettir Arendt'i incelemekteyim, zamanında geldi çeviriniz.

  • @belginruzgar6130
    @belginruzgar6130 Před rokem +3

    “Asıl mesele, düşmanlarımızın ne yaptığı değil, dostlarımızın ne yaptığıydı.”
    Hannah Arendt

  • @Koberz
    @Koberz Před 8 měsíci +1

    Harika bir paylaşım. Teşekkürler 🙏🏻 sevgiler saygılar

  • @gulayogansoy7044
    @gulayogansoy7044 Před 2 měsíci

    Teşekkürler..
    Özlettiniz..

  • @kutayalpdogdu2834
    @kutayalpdogdu2834 Před rokem +3

    Ümit abim her zamanki gibi muhteşem işler yapıyor. Çox sag ol qardaş, sən bir dənəsən 😄

  • @sezerylan885
    @sezerylan885 Před rokem +2

    Emeğinize sağlık, bu içerikler her zaman takdir edilesi...

  • @zodiactauruss
    @zodiactauruss Před rokem +1

    İnanılmaz bir emek... Var olun!

  • @ismailekin8302
    @ismailekin8302 Před rokem +2

    Bir sene önce Hannah Arendt'in çevirilerini beklediğimi söylemiştim siz de gelecek demiştiniz bildirim gelince cok mutlu oldum var olun.

  • @ezgikarlik1854
    @ezgikarlik1854 Před rokem +1

    Emeğinize sağlık, çok teşekkür ederim...

  • @tamerdxp
    @tamerdxp Před rokem +1

    Teşekkür ederim.. ne çok emek .. ben de size sevgimi sunmak ıstiyorum; sevgilerimle ❤

  • @aysenurbayndrl2295
    @aysenurbayndrl2295 Před rokem

    Zamanınızı verdiğiniz için teşekkürler

  • @hacerturkoglu6715
    @hacerturkoglu6715 Před rokem +3

    Ümid bey sizin çevirilerinizin çoğunu izledim, çok değerli kişileri tanımamı sağladınız , farklı çeviriler yine bekleriz zor bir iş, çok teşekkürler emeğiniz için

  • @dumanberkahmet
    @dumanberkahmet Před rokem +1

    Bu ifadeler ki, hele böyle bir zamanda sosyo-politik etiğin cüretini yorumlamak adına referanslarıyla ufuk açıcı olduğu kadar çok da değerli.
    Emeğinize sağlık.

  • @semihaozdemir7343
    @semihaozdemir7343 Před 6 měsíci

    Emeğinize sağlık 😊

  • @timurkaya441
    @timurkaya441 Před 13 dny

    Ellerinize sağlık. Kardeşim konu dışı ama kaç dil biliyorsun. Bu kadar dili nasıl bu seviyelere getirdin.

  • @afrikalialbino
    @afrikalialbino Před rokem +2

    emeklerinize sağlık. çok önemli bir iş olmuş. sanırım Arendt 'in Türkçe 'ye çevrilmiş ilk videosu bu aynı zamanda. Alandaki boşlukları da doldurmaya yardımcı olacak çeviriler yapmaya devam etmeniz dileğiyle. Bir Lemkin de alırız Ümit Bey :)

    • @umidgurbanov
      @umidgurbanov  Před rokem +1

      Teşekkür ederim. Benim bildiğim, bu kayıttan iki kısa parça çevirmişti Avuntusaati adlı kanalında Mehmet Gündoğdu. Ancak tam haliyle bu kadar uzun bir Arendt videosu olarak ilk olabilir tabii. Esenlikle.

  • @Arda4774
    @Arda4774 Před rokem

    Teşekkür ederiz❤

  • @theogonia
    @theogonia Před rokem

    eline sağlık üstadım

  • @rveux6264
    @rveux6264 Před rokem

    Emeğinize sağlık 🩵

  • @mmd000
    @mmd000 Před rokem

    Arendt 1933 öncesine kadar siyasetten uzak ve tarih ile ilgilenmeme kararı almasına rağmen o yılların Almanya'sında Nazilerin yükselişini okuduğu gazete haberleri doğrultusunda artık iktidara oy çokluğu ile geleceklerini anlayınca apolitik olmaktan vazgeçip tehlikenin farkına vardığı noktayı çok önemsedim. Bugünün gençliği siz de öyle misini? Umid Bey harika çalışma yürek dolusu sevgiler ❤

  • @mahmut416
    @mahmut416 Před 6 měsíci

    ÇOK YAŞA ÜMİD..ÇOK YAŞA..

  • @filmcilik
    @filmcilik Před rokem

    Bir çevirmene ihtiyaç vardı
    Kavramların dili ortak olsun diye
    Evirdi kendini çevirdi dilleri
    Üşenmeden meftun etti

  • @fatmasener9316
    @fatmasener9316 Před rokem

    Vita Activa: The Spirit of Hannah Arendt
    2015 bu belgeselin çevirisini de bekliyoruz..😀 emeğiniz için teşekkürler

  • @izleyici870
    @izleyici870 Před 11 měsíci

    4:22

  • @kenancil
    @kenancil Před 20 dny

    Ne çekti Heidegger den.

  • @ayseerensunkitay6603
    @ayseerensunkitay6603 Před rokem +1

    Barbara Sukowa'nın oynadığı 2012 tarihli biyografide kendisini bir dünya vatandaşı ,bir hümanist hatta asimile olmuş bir Yahudi olarak algılamıştım, fakat bu röportajı seyredip ilgili konuda görüş bildirdiğinde oldukça şaşırdım, zira anladığımın tam aksini iddia eden köklerine bağlı giderek radikal diyebileceğim bir duruş sergiliyor, bununla ilgili olarak o dönemde de bir yanlış anlamaya kurban gittiğini ve kendisini savunmayacağını da ekliyor .Sanırım izlediğim film de bu tür bir yanlış anlamanın etkisinde bir yorum katmış. Size sormak istediğim EŞGÜDÜMLÜLÜK olarak bahsedilen konunun ne olduğu hakkında, burası benim için muğlak kaldı, tarihsel olarak bilmediğim bir durumdan kaynaklanıyor, cevaplarsanız sevinirim.Hannah Arendt'i anlamama bulunduğunuz katkı için teşekkür ederim.

    • @umidgurbanov
      @umidgurbanov  Před rokem +4

      Merhabalar. Eşgüdümlülük olarak çevirdiğim kavramın Almancası "Gleichschaltung". Kabaca, devletin kurum ve bireyleriyle ekonomiden ticarete, kültürden eğitime her alanı devletleştirmesi anlamında kullanılıyor. Daha detaylı bilgi için şuraya bakabilirsiniz: tr.m.wikipedia.org/wiki/Gleichschaltung#:~:text=Gleichschaltung%2C%20Nazi%20terminolojisine%20ait%20bir,kontrol%20ve%20koordinasyon%20sistemi%20olu%C5%9Fturmas%C4%B1yd%C4%B1.

    • @ayseerensunkitay6603
      @ayseerensunkitay6603 Před rokem

      @@umidgurbanov ilginize çok teşekkür ederim, inceleyeceğim.

  • @danceofperfume
    @danceofperfume Před rokem

    Benim için yavan gelecek kuru sözler yerine, bir parçayla teşekkür etmek isterim: Ulaan Passerine -White Oak

    • @umidgurbanov
      @umidgurbanov  Před rokem

      Çok teşekkür ederim, bilmiyordum bu parçayı. Epey beğendim. Esen kalınız.

  • @arzukaramanyesildag5047

    Çok teşekkürler emeğinize

  • @mahakala
    @mahakala Před rokem

    Dankeschön