Slew rate of Audio Amplifier - calculate and measure!

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 28. 07. 2024
  • Slew rate of Audio Amplifier - calculate and measure!

Komentáře • 15

  • @amgmfdan
    @amgmfdan Před rokem +1

    Elektro akoestiek. Mooie term. Iets te ingewikkeld voor mij. Volgende keer nog eens proberen 😊

  • @alaska3333
    @alaska3333 Před rokem

    Interessant onderwerp en prima uitleg! Bedankt voor het delen Rob! 👍

  • @BoxerTys
    @BoxerTys Před rokem +3

    Dat gaat dus weer een mooie serie videos worden... 😄

  • @alfredhof7155
    @alfredhof7155 Před rokem +1

    AM detectie zou alleen op kunnen treden in de buurt van een sterke AM-zender. Of bij extreem lange, niet afgeschermde kabels. Zou je de versterker als ontvanger willen gebruiken, moet je een resonantiekring met diode als detector aan de ingang van je versterker hangen. Om hem selectief te maken.
    Leuk filmpje, Rob. Ik kijk weer uit naar de volgende filmpjes.

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před rokem +1

      aha, een kenner! dank je!

    • @alfredhof7155
      @alfredhof7155 Před rokem

      @@RobsTechy ik heb beroepsmatig met omroepzenders gewerkt. En heb zelf een radiostation op de middengolf. Ooit begonnen met een oscillator op FM, toen ik een jaar of 11 was (mijn ouders wisten van niets uiteraard), daarna is het uit de hand gelopen. Haha!

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před rokem +1

      @@alfredhof7155 ha, leuk hoor!😊

  • @cederv8724
    @cederv8724 Před 5 měsíci +1

    Hallo Rob, Sinds een tijdje ben ik me weer in audiotechniek aan het verdiepen. De techniek is heel lang geleden voor mij. Je filmpjes zijn erg leuk! Een audio versterker is een spanningsversterker. Er gaat een bepaalde AC spanning/voltage richting de luidsprekers in een bepaalde frequentie. Maar dan is er ook nog de stroomsterkte (Ampere). De luidspreker heeft afhankelijk van de frequentie een bepaalde impedantie/weerstand (Ohm). De versterker moet dat maar kunnen volgen (anders gaat hij stuk?). Bij een moeilijke luidspreker kan de impedantie bij sommige frequenties terugvallen naar 2 Ohm of zelfs lager. Dat vraagt een flink bemeten versterker om dat aan te kunnen blijven sturen, toch? Hebben we het dan over te leveren stroomsterkte/Ampere? Als ik het goed heb, komt dat hier om de hoek kijken toch? Bij sommige versterkers wordt heel erg aangeprezen bijvoorbeeld 100 Wat aan 8 Ohm, 200 Watt aan 4 Ohm, 400 Watt aan 2 ohm, kunnen leveren. Dat betekent toch ook dat ze een enorme stroom(sterkte) meten kunnen leveren? En dat betekent een flinke trafo? Flinke elco's? Je hoort het al, iets van de klok en de klepel. Kan je dit uitleggen of er ook eens een filmpje over maken?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 5 měsíci

      dank je en elektro-akoestiek is inderdaad een interessant onderwerp. Uiteindelijk moet alle vermogen voor de luidspreker uit de voeding komen (dus flinke trafo en grote elco's). Bij een rendement van 50% (klasse A versterker) wordt het vermogen van de voeding nog eens verdubbeld! Til een goede eindversterker eens op... altijd zwaar!

    • @cederv8724
      @cederv8724 Před 5 měsíci

      @RobsTechy Wat gebeurt (kan er gebeuren) als de impdantie van de luidspreker zo laag wordt dat de versterker het niet meer aan kan...? Dan wordt de versterker als het ware leeg gezogen toch...? Levert dit schade op? Biedt hier een voeding die veel Ampere kan leveren uitkomst?
      Andersom als de impdantie zo hoog wordt dat de versterker er eigenlijk geen spanning meer kwijt kan aan de luidspreker? Kan dit schade opleveren? En biedt hier een voeding die veel Ampere kan leveren uitkomst?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 5 měsíci

      @@cederv8724 Lage impedantie betekent dat de voeding 'instort'. De impedantie bepaalt de grootte van de stroom uit de voeding. Bij de betere versterkers zie je meestal dat de voeding 'gemakkelijk' het maximale vermogen van de versterker kan leveren. Want natuurlijk bepalen ook de eindtransistoren het geleverde vermogen. Als de impedantie hoog is wordt er minder vermogen gekleverd door de eindversterker, de voeding levert gewoon wat er gevraagd wordt.

    • @cederv8724
      @cederv8724 Před 5 měsíci

      Nog een aanvullende vraag: als je een toon van 17kHz door de luidspreker wil laten weergeven, dan betkent dat toch dat je een wisselspanning met een frequentie heeft van 17 kHz naar de luidspreker moet sturen?

    • @RobsTechy
      @RobsTechy  Před 5 měsíci

      @@cederv8724 Inderdaad! en die toon met die frequentie komt dus van de ingang van je versterker. van een CD of zo. Een versterker verandert niets aan de frequentie van het ingangssignaal.