ÇANAKKALE TURU, Gezilecek Yerler (Şehir Merkezi)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 4. 06. 2024
  • ÇANAKKALE TURU,
    ŞEHİR MERKEZİNDE GEZİLECEK YERLER
    Çanakkale, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri. Tarih, doğa, denizleri ve en önemlisi boğazı ile ayrı bir yere sahip. Her yıl yerli yabancı birçok turist geliyor. Bu videoda şehir merkezinde gezilecek yerleri tanıttım. Küçük bir şehir olan kent merkezinde 3 saate tüm yerler gezilebilecek konumda. Her yer bir birine yakın ve yürüme mesafesinde.
    TRUVA ATI
    Başrolünü Brad Pitt'in oynadığı "Troy" filminde kullanıldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleri ile Warner Bros film şirketi tarafından Türkiye’ye gönderilen ünlü Troy Atı Heykeli 13 Eylül 2004 tarihinden buyana Çanakkale il merkezinde kordon boyunda sergileniyor.
    Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken yaklaşık 12 ton ağırlığındaki çelik gövdeden oluşan fiberglas ile kaplanan at heykelinin yüksekliği 12,4, genişliği 6 ve uzunluğu da 10 metre civarında bulunuyor.
    ÇANAKKALE SAVAŞLARI ARAŞTIRMA MERKEZİ VE MÜZESİ
    Truva Atı’nın hemen arkasında bulunan araştırma merkezi ve müze 3 kattan oluşuyor ve girişi ücretsiz. Alt kattın girişine Çanakkale Savaşları sırasında kazılan siperlere benzer bir giriş yapılmış. Buradan geçerken güzel de bir seslendirme yapılmış. Üst kata da savaş sırasında yazışmaların belgeleri ve objeler yer alıyor.
    HALK BAHÇESİ
    Truva atının hemen arkasında Valilik yanında açılan bir yeşil alanın adı Halk Bahçesi. Bir önceki adıyla İngiliz Parkı, daha önceki adıyla ise Kalvert (Calvert) Parkı. Zengin çeşitlikte bitki ve ağacı barındıran en önemli yeşil alanlardan birisi. Halk Bahçesi’nin içinde 85’i aşkın ağaç ve bitki türünün olduğu uzmanlar tarafından tespit edildi. Burada oturup dinlenebilir.
    TARİHİ TOP
    İskele meydanının hemen biraz üst tarafından yolun kenarında iki tane tarihi top bulunuyor. Bu Toplar, Çanakkale Savaşları’nda kullanılmış. Daha sonra buraya getirilip sergilenen topların ön tarafına konulan levhada “18 Mart 1915 savaşlarında Çanakkale’nin geçilmezini Mehmetçik bu topla sağladı.” yazısı bulunuyor.
    ÇANAKKALE SAAT KULESİ
    İskele meydanının hemen yan tarafından kentin simgesi Çanakkale Saat Kulesi bulunuyor. Saat kulesi, Sultan II.Abdülhamid döneminde 1897-1898 yılında Cemil Paşa tarafından yaptırılmış.
    Saat Kulesi kare planlı, aşağıdan yukarıya doğru incelen prizma planlıdır. Kesme taştan yapılmış olan kule bir balkon, üç silme ile dört bölüme ayrılmış. Bunun üzerine de çanın asıldığı çokgen gövdeli bir köşk yerleştirilmiştir. Bu köşkün altında dört yöne doğru yuvarlak kadranlı birer saat bulunmaktadır.
    YALI HANI
    Saat Kulesi’nin hemen arka tarafında, Fetvane sokak ve Yalı cad. arasında, her iki sokaktan da girişi bulunan bir yapıdır. Çanakkale’deki tek han olma özelliğindeki yapı 1887 yılında inşa edilmiş, alt katta bazı odalar ahır, üst katlar otel odası şeklinde kullanılmıştır. 1980 ve 1997 yılında iki kez restore edilmiş, bugün sanat atölyeleri, kahveler ve ofisler bulunmaktadır.
    KENT MÜZESİ
    Yalı Hanı’nın hemen ilerisinde cadde başında bulunuyor. Çanakkale’nin eski mimarisi olarak yapılmış. En son otel olarak kullanılmış. 46 yıl boyunca, 20 odalı “Emek Otel” olarak kullanılan yapı Çanakkale Belediyesi tarafından 2004 yılında satın alındıktan sonra restore edilerek 6 Mart 2009 tarihinde Müze ve Arşiv binası olarak kente kazandırıldı. İlk katında sergi salonları, ikinci katında ise kentin geçmişini hatırlatacak objeler, eserler, aletler ve kullanılan malzemeler bulunuyor.
    ÇİMENLİK KALESİ VE ÇANAKKALE DENİZ MÜZESİ
    Çimenlik Kalesi ve Çanakkale Deniz Müzesi aynı yerde ve şehir içinde bulunmakta. Şehrin adının geldiği Kala-i Sultaniye yani Çimenlik Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından Çanakkale boğazının en dar noktasına yaptırılmış. Yapım tarihi hakkında tartışmalar olsa da 1463 yılında yapıldığı daha ağırlıklı bir bilgi.
    Deniz Müzesinin iskelesinde ise Nusret Mayın Gemisi‘nin bire bir boyuttaki kopyası gezilebilmekte. Nusret Mayın Gemisi’nin orijinali 1990 yılına kadar kullanılmış ve daha sonra batmıştı. Kalenin alanında savaşlarda kullanılan toplar ve birçok büyük sillahlar sergilenmiş.
    AYNALI ÇARŞI
    Çanakkale'nin meşhur türküsünden dolayı Çanakkale’ye gelenlerin ziyaret etmek istedikleri mekânların başında Aynalı Çarşı gelmektedir. Kuyumcular çarşısında yer alan bu tarihi yapı, günümüze kadar erişebilen orijinal kapısı ve kitabesiyle dikkat çekiyor. 1889 yılında yapılan çarşıda şuanda hediyelik eşyalar satan çok sayıda dükkan bulunuyor.
    ANADOLU HAMİDİYE TABYASI
    Çanakkale’nin Yeni Kordon bölgesinde bulunan tabya 1892 ylında Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılmış. Yılarca harebe şeklinde bekledi. Sonra yapılan çalışma ile tabya bu hale getirildi. İçinde müze, yürüyüş yolları, kafeler, Çanakkale Boğazı ve şehitlikler minyatürü olarak bir havuz ve bir çok alan bulunuyor.
    #çanakkale #çanakkaleboğazı #duryolcu #truvaatı #saatkulesi #çanakkalesavaşlarımüzesi #halkbahçesi #yalıhanı #canakkale #kentmüzesi #çimenlikkalesi #denizmüzesi #aynalıçarşı #anadoluhamidiyetabyası #çanakkalegezilecekyerler #çanakkaleturu

Komentáře • 2

  • @user-rn8rt9zs8d
    @user-rn8rt9zs8d Před 12 dny +2

    Güzel anlatım olmuş çok teşekkürler kardesimiz canakkalemiz tam yaşanacak yer

    • @mehmetgulergeziyor
      @mehmetgulergeziyor  Před 12 dny

      @@user-rn8rt9zs8d yaşayınca insan daha çok değerini anlıyor. Dışarıdan gelenler Çanakkale yi daha çok seviyor