Deleuze nereden başlamıştı? Kurumlar, Yasalar, Sözleşmeler - Levent Kavas

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 03. 2021
  • "Felsefe Konuşmaları" serimizde yine Deleuze'e dönüyoruz. Ama bu kez erken döneme, Guattari ile birlikte çalışma pratiği öncesine bakıyoruz.
    Hakan Yücefer'in bu akşamki konuşmasına ilişkin sunduğu özet şöyle:
    "Deleuze’ün erken dönem çalışmalarında kendi başına ele alınmaya değer, sonradan Guattari’yle birlikte geliştireceği düşüncelerden bağımsız bir “politik felsefe” bulabilir miyiz? 1968 öncesi Deleuze’ün kendine özgü politik kavramları, stratejileri, hedefleri var mıydı? Yorumcuların çoğu Deleuze’ün politikaya yönelik ilgisini Guattari’yle karşılaşmasına bağlama eğiliminde olsa da metinlerin dikkatlice taranması bizi başka bir sonuca götürüyor: Deleuze yayımlanan ilk metinlerinden itibaren kurumlarla yasalar arasındaki karşıtlığa dayalı bir politik yaklaşım benimsemişti. Bu yaklaşımın merkezindeki öneri son derece basit ve güçlüydü: Yasaları azaltın, kurumları çoğaltın! Konuşmamda Deleuze’ün politikayı düşünmeye nasıl kurumlardan başladığını göstereceğim ve 68’den sonra bu başlangıç noktasını neden terk etmek zorunda kaldığını tartışacağım. Kurum odaklı bir politikanın ötesine geçme arzusunda Guattari’yle karşılaşma kadar yapısalcılıkla (Althusser ve Lévi-Strauss’la) karşılaşmanın da belirleyici olduğunu öne süreceğim."
    Hakan Yücefer: 1980, İstanbul doğumlu. Galatasaray Üniversitesi felsefe bölümünü bitirdi, doktora tezini Paris 1 Üniversitesinde Aristoteles'in ruh anlayışı üzerine yazdı. Gilles Deleuze’ün Bergsonculuk (2006), Kıvrım, Leibniz ve Barok (2006), Issız Ada ve Diğer Metinler (Ferhat Taylan ile, 2009) ve Anlamın Mantığı (2015) kitaplarını çevirdi. Cogito dergisinin "Gilles Deleuze: Ortadan Başlamak" başlıklı Deleuze özel sayısının editörlüğünü yaptı (sayı 82, Kış 2016). MSGSÜ felsefe bölümünde öğretim üyesidir.
    #İstanbulEdebiyatEvi #Kış2021Sezonu #FelsefeKonuşmaları
  • Zábava

Komentáře • 7

  • @utkuunguder2477
    @utkuunguder2477 Před 3 lety +4

    Hakan Yücefer'i daha çok görürüz umarım bulabildiğim tüm konuşmalarını izliyorum severek takip ettiğim değerli birisi kendisi. Saygılar ve Sevgiler

  • @jaleirisgokceangelrainbow

    👏👏👏

  • @efebezmez6386
    @efebezmez6386 Před 3 lety +3

    abi çok iyi yhaa

  • @adilcaglar5642
    @adilcaglar5642 Před 2 lety +1

    Türkiye çok konuşan ama asla öze dokunmayan bir adamla şereflendi hayırlı olsun

  • @hakanerbil1505
    @hakanerbil1505 Před 3 lety

    Hakan Bey, ilk bölümünde kalmış olan "Deleuze Düşüncesine Bir Giriş"i burada sürdürmeyi düşünmüyor musunuz?

  • @kadirgulen8255
    @kadirgulen8255 Před 3 lety

    Peki 70'lerden sonra ne oldu? Bence bu konuşmanın ikinci kısmı bu soruyu ele almalı. Deleuze ve Guattari'nin "hayatımız boyunca Marksist olarak kaldık" iddiası ile bu açıklama birleştirilirse, çok daha bütünlüklü bir perspektif kazanabiliriz. Tartışma için teşekkürler. (Ben Badiou'nun Deleuzecü siyaset diye bir şey var mıdır? sorusunun olumsuz yanıtlanması gerektiğini düşünüyorum. Hatta Badioucu bir siyaset de yoktur.)

  • @buketafkan9712
    @buketafkan9712 Před 3 lety +1

    Her gece çıkarılan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yönetilen ve kurumların harekete geçip ve geçmemek konusunda Cumhurbaşkanının ne söyleyeceğini beklediği bir ülkede tabii ki çok anlamlı bir tartışma. Keşke Deleuze gelip bu günleri görse, yeniden düşünürdü:)