Video není dostupné.
Omlouváme se.

ROMÂNIA, TE IUBESC! - PREGĂTIȚI PENTRU EȘEC

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 10. 2020
  • ➥ Urmareste emisiunile tale favorite integral pe PRO TV Plus - protvplus.ro/p...
    ➥ Aboneaza-te la canalul nostru de CZcams - bit.ly/Subscrib...
    **********************************
    ➥ PRO TV PLUS: protvplus.ro/p...
    ➥ PRO TV: stirileprotv.r...
    ***********************************
    ➥ Facebook: / roteiubesc
    ***********************************
    “România, te iubesc!”, un program marca Ştirile PROTV, s-a lansat în 2008 şi de atunci, în fiecare duminică, scrie istorie în televiziune. Paula Herlo, Alex Dima, Rareş Năstase, Cosmin Savu, Paul Angelescu şi gazdă emisiunii, Cristian Leonte aduc în faţă telespectatorilor reportaje şi investigaţii care au schimbat legi, sisteme şi mentalităţi. #RomaniaTeIubesc

Komentáře • 635

  • @JohnJohn-pt8ly
    @JohnJohn-pt8ly Před 3 lety +598

    de unde vreti educatie cand peste jumatate din profesori abia trec examenele

    • @annoyinguser
      @annoyinguser Před 3 lety +14

      Păi dacă meseria asta nu se mai respectă ce pretenții să mai avem? Mentalitatea asta pornește de-acasă de când îți zic ai tăi că profesorul x e dobitoc sau proful y e prost și ajunge odrasla să meargă la școală mai mult de nevoia unei hârtii decât de a învăța ceva.

    • @JohnJohn-pt8ly
      @JohnJohn-pt8ly Před 3 lety +3

      e o intreaga poveste.... cum ajunge un profesor sa.si "saboteze " viitoare lui pensie....suntem in moarte clinica...noi ca tara suntem ca si batranul de 90 de ani care ar mai vrea dar nu mai poate, conectat la aparate si cu speranta ca poate va mai rezista o zi sa.si vada copii....colaps total

    • @alexnico6576
      @alexnico6576 Před 3 lety +7

      @@annoyinguser Pentru ca sunt

    • @daenerystargaryen7618
      @daenerystargaryen7618 Před 3 lety +5

      @@annoyinguser pai daca profesorul x sau y e dobitoc si prost ce vrei sa zica si părinții?Eu sincer ii apreciez pe părinți care le zic lucrurilor pe nume fie ca sunt de bn sau de rau

    • @YqzKjjqeysx
      @YqzKjjqeysx Před 3 lety +1

      asa este, dar si tu ca elev poti sa fi bun din pasiune.

  • @elusivegoeslive
    @elusivegoeslive Před 3 lety +85

    Am învățat tot Luceafărul pentru un "Bravo"

    • @claudiubortos4865
      @claudiubortos4865 Před 3 lety +3

      O sa te sustin moral. Iti mai zic un "bravo" si fa in asa fel sa inveti pe cei din jurul tau in modul cum ai fi tu vrut sa inveti :)

  • @babylonian5
    @babylonian5 Před 3 lety +640

    Am invatat mai multa istorie de pe CZcams de la oameni care stiau cum sa povesteasca decat toti ani scolari.

    • @armaghedon2731
      @armaghedon2731 Před 3 lety +36

      Eu as da teme pentru acasa videoclipuri de la Atentie Cad Mere sau Zaiafet , chiar si Doza de Cultura Generala , pe care le consider o masa de informatii foarte usor de digerat si cu aspecte din trecut sau din viata noastra foarte importante sau interesante pentru generatiile care vin .... zic!

    • @ECOTURISM
      @ECOTURISM Před 3 lety +30

      decat in toti anii scolari, sunt clipuri si de gramatica 😉

    • @babylonian5
      @babylonian5 Před 3 lety +6

      @@ECOTURISM Nu, chiar de aceea ma uit la clipuri in engleza. Pentru ca nu-mi pasa de gramatica romana oricum :)

    • @liviucaruntu6902
      @liviucaruntu6902 Před 3 lety +6

      nici sa scrii nu stii si asta o o invata multi singuri,,,lasa comenturile momentan,ai alte treburi.

    • @th4tkyddo
      @th4tkyddo Před 3 lety +3

      @@armaghedon2731 Da! Sau și Top opt e un canal foarte bun dacă nu-l ști!

  • @tudorbaltoiu7685
    @tudorbaltoiu7685 Před 3 lety +208

    Pentru mine, interesul sau pasiunea pentru anumite discipline au venit dupa ce am terminat scoala. Au fost discipline de care imi era groaza in scoala, dar acum sunt fascinat de ele. Dar cel mai trist este ca, intr-adevar, la liceu nu esti ajutat sa-ti descoperi vocatia. Ajungi apoi sa faci o facultate, poate din dorinta (sau obligatia) de a face o facultate. Si, pentru ce? Ca dup-aia sa lucrezi in cu totul si cu totul alt domeniu unde iti este suficienta diploma de bac. La unul din joburile pe care le-am avut (call center), am avut toate categoriile de colegi, de la oameni care nu au terminat liceul pana la oameni cu doctorat. Invatamantul romanesc, ca multe alte sectoare, trebuie resetat si reluat de la zero.

    • @andreiaromanesei9270
      @andreiaromanesei9270 Před 3 lety +8

      Daca numai tampiti am avut care conduc sistemul.Gasesti peste tot politicieni analfabeti cu pensii speciale si oameni cu doctorat care,după cum ai zis,lucrează la call center

    • @LiGHTProductions
      @LiGHTProductions Před 3 lety +8

      Nu va fi niciodata resetat de la zero, in consecinta, va fi vesnic nefunctional.

    • @LikeAGroove
      @LikeAGroove Před 3 lety +3

      si eu lafel, am descoperit ca am o pasiune pentru astronomie si psihologie, mi-ar fi placut sa invat matematica si fizica dar nu prea mai poti cand, ajuns la maturitate, nu prea mai ai timp de nimic

    • @violaancuta6327
      @violaancuta6327 Před 2 lety

      @@andreiaromanesei9270 îmi poți spune ceva de meseria de call centrele , te rog ?

  • @adafonai5182
    @adafonai5182 Před 3 lety +269

    Dirigintele fiului meu ne-a reprosat ca „Fiul dvs. nu se incadreaza in tiparele liceului nostru” (asta pentru ca facea sport de performanta, iar liceul nu era cu program sportiv, desi copilul intrase in liceu fara nicio meditatie. Media la educatia fizica era 8, iar el avea medalii mondiale). Li se dadea sa faca referate, eu ii puneam un brat de carti in brate, din care sa selecteze ceea ce era important. A doua zi, venea si imi reprosa faptul ca n-am habar de scoala, ca colegii lui care isi faceau referatele cu „Control C si Control V” luau 10, el 9. Faceam gramatica acasa, cateva exercitii in plus. Li se dadeau teste gresite, si pentru ca a indraznit sa spuna ca cerinta e eronata, profesoara s-a rastit ca „nu are timp de toate prostiile lui”. Mi-e sila, cumplit de sila de intregul sistem de invatamant!

    • @annoyinguser
      @annoyinguser Před 3 lety +6

      Corect, până nu punem în funcție un ministru al educației competent care să facă o reformă a educației și să nu mai permită profesori care poate nu sunt în stare să predea și să ia un examen de titularizare și cadrele didactice să fie mai respectate nu se va schimba nimic. Eu termin în curând liceul și datorită carantinei care i-a luat pe toți profesorii pe nepregătite și nu s-au organizat cum trebuie am realizat că am învățat mai multe chestii singur, de pe internet decât la școală cu ajutorul profesorilor.

    • @eduarddumitru250
      @eduarddumitru250 Před 3 lety +15

      Incurajati-l sa citeasca, sa se educe si sa faca performanta in continuare. Scoala romaneasca e bolnava, mai mult te strica, pentru ca e un sistem al mediocritatii si prostiei. Performanta nu e suportata. Vedeti pe internet povestea profesorului Ioan Ursu, care a fost dat afara din sistem pentru ca punea in pericol mafia meditatiilor.

    • @adafonai5182
      @adafonai5182 Před 3 lety +11

      Nici nu știi cum să procedezi. Nu îi poți spune că profesorul e tâmpit. Nu era nici la vârsta aia docilă, in care daca părintele spune că luna e verde, clar are dreptate. I-am spus că eu sunt incantata și mandra că a luat nota aia pe munca lui și că chiar nu mă interesează nota, ca e important ce a făcut el.... Apoi asta a fost refrenul pentru indiferență. Cu sportul.... Ar fi relevant un material despre federațiile romane care se duc in "excursii" pe banii sportivilor și nu fac nimic. Nici măcar sa le apere interesele.

    • @eduarddumitru250
      @eduarddumitru250 Před 3 lety +3

      @@adafonai5182 Aveti dreptate! Eu zic din perspectiva cuiva care mai multe invata prin studiu si experiente personale decat in 2 ani de master pierduti aiurea.

    • @littletoyasoya9454
      @littletoyasoya9454 Před 3 lety +7

      Bine ca am temrinat scoala dracu;))))) am dat si de profesorii din astia care dau intrebari eronate, învățând de la ei ca nu trb sa te contrazici cu proștii;)))))))

  • @imature0117
    @imature0117 Před 3 lety +39

    "Nu se invatau poezii pe derost. Le citeau, trebuia sa le inteleaga, sa ia la cunostinta ca exista acea poezie, dar nu avea nicio importanta sa o invete pe derost." GOLDEN
    Exact asa ma gandeam si eu acum cativa ani ca ar trebui sa fie si la noi. Bine, nu doar eu, O INTREAGA GENERATIE!

  • @ioanakat
    @ioanakat Před 3 lety +443

    "cat ai luat?"
    "6.66"
    Mama ei: "manca-v-ar mama"
    Mama mea: "cat ai luat?"
    Eu: "Nouă"
    Mama: "Mda."

  • @ROspook
    @ROspook Před 3 lety +59

    si cand vezi reportajul asta in 2020 cu scoala "online", te-apuca groaza. nu suntem in stare sa ne invatam copiii fizic, daramite online.

  • @itsiisus8749
    @itsiisus8749 Před 3 lety +6

    Mi-au dat dreptate un numar considerabil de copii, elevi, parinti si profesori in acest material.
    De cate ori imi exprim nemultumirea vizavi de programa scolara, de structura materiei sau a modului in care un cadru didactic mi se adreseaza sunt facuta incetul cu incetul sa tac.Nu am avut nevoie sa experimentez un alt sistem de educatie ca sa-mi dau seama din clasele primare ca scoala din romania nu e adaptata nevoilor mele. Mi-a mers capul de mica, dar lipsa banilor m-a tras in jos pana in prezent. Trecand prin fenomenul "bullying" pot sa-i multumesc romaniei doar pentru lectiile de auto-aparare si supravietuire. Inchidem ochii si lasam copii de varsta mea sa lupte cu morile de vant incercand sa schimbe ceva in romania, cele mai folosite scuze sunt ca "Nu avem bani" si "Nu suntem ascultati". Opinia mea ca principal beneficiar al scolii din romania nu conteaza si acest lucru ar trebuii sa ne deranjeze teribil. Va lasati copii sa mearga la scoala cu 6kg in spate, sa stea in niste banci mizere si sa asculte cum cadrele didactice ii jignesc, ii lasati sa se piarda in spatele unor caiete pana la 4ore pe zi fara sa ii intrebati "cum a fost astazi la scoala", ii lasati sa prinda ura pentru colegii care fac mai bine, sa ii jigneasca la randul lor pe cei mai putin norocosi si/sau inzestrati, sa termine 12 clase ca sa vada ca nu au iesit cu nimic din scoala. Din obligatie, de ochii lumii, dati milioane anual pe culegeri, fara sa va ganditi "ce ar face copilul meu daca eu nu as avea banii astia?" si vi se pare ok. romania, scuze, dar nu te iubesc. In fiecare an numarul prietenilor mei care raman in tara scade, toti cauta sa plece in alte tari pentru asi urma visele, vise pe care nu este pus pret in scoala romaneasca. Fotografi, atleti, fotbalisti, muzicieni, artisti, si lista continua. Ajung scriitori nu acei colegi care au tocit comentarii de n pagini la romana, ci cei care si-au distribuit atentia pe detaliile importante ale vietii. Dragi profesoare de romana, niciun autor pe care-l invat eu nu a trecut prin bancile prin care trec acum, nu va mai inchipuiti ca daca o sa stiu 20 de pagini o sa fiu mai respectata vreodata pentru ca pe nimeni nu intereseaza ce ai citit tu in liceu pe cat intereseaza ce esti in esenta. Sunt satula de mascarada asta;si nu sunt singura.

  • @biancasofronie3767
    @biancasofronie3767 Před 3 lety +112

    Cand comparam invatamantul si piata fortei de munca din Finlanda,Germania cu invatamantul din Romania, uitam un lucru esential : in tarile mai sus mentionate mentalitatea lor se bazeaza pe colaborare, etica, corectitudine si dezvoltarea tuturor.In Romania , mentalitatea e : fura cine poate, fiecare e pentru el .Un copil educat in tarile dezvoltate , dupa cum vedem si in acest reportaj, isi va pune mainile in cap si va pleca din Romania .Pana nu ne vom schimba mentalitatea de hoti si egoisti, nu se va schimba nimic in Romania.

    • @BartSimpson-jd2vs
      @BartSimpson-jd2vs Před 3 lety +1

      Progresul stã in colaborare.

    • @AlinGD
      @AlinGD Před 3 lety

      defapt din spusele unor cunostinte, cica ei merg mult pe " fiecare pentru el"

    • @BartSimpson-jd2vs
      @BartSimpson-jd2vs Před 3 lety

      @@AlinGD , instituţiile trebuie sã colaboreze maxim ca țara sã progreseze.

  • @MiroaseACauciuc
    @MiroaseACauciuc Před 3 lety +94

    Marea problema a sistemului din Romania e ca mereu este vina elevului,daca nu stie lectia,el nu a invatat,daca vorbeste sau nu este atent e vina lui,si lista poate continua,cand elevul este pus asupra unui stres atat de mare incep sa se dezvolte anxietati,elevul nu mai este sigur pe el,este pus la pamant si fara un ajutor si o schimbare in atitudinea profesorilor asupra acelui copil acel copil va ramane la pamant majoritatea timpului,chiar si dupa ce termina scoala.

    • @stefan9035
      @stefan9035 Před 3 lety +18

      Nici acum ca sunt la facultate si mai ales daca stiu răspunsul la întrebarea profesorului nu ridic mâna sa raspund, prea strica mentalitatea din liceu si generală.. păcat

    • @nicoletaclementaiurcaberci1040
      @nicoletaclementaiurcaberci1040 Před rokem

      Felicitări pentru comentariu.....

  • @TheGrigore98
    @TheGrigore98 Před 3 lety +62

    19:06 am avut exact acelasi abecedar, si asta acum 16 ani, astia nici macar nu incearca sa imbunatateasca ceva...

  • @Dvd-Znf
    @Dvd-Znf Před 3 lety +71

    Cele 87 de dislike-uri sunt de la profesori comunisti

  • @noctis2641
    @noctis2641 Před 3 lety +7

    Am terminat liceul in 2018 am zis ca "hai ca la facultate va fi diferit" dupa un an m-am lasat, am gasit ce era si la liceu: profesori sictiriti si plictisiti care te iau la misto, acelasi stil de invatare de tip "ia citeste de aici si invata", multe teme ca si la liceu, stres, m-am saturat dupa 12 ani nu mai puteam inca 4. Scoala din Romania este o gluma proasta mai bine faci o postliceala iti cauti un job dupa, mai cunosti niste oameni iti mai faci cateva relatii si pleci din tara si acolo faci facultatea. E o diferenta de la cer pana la pamant, sistemul asta de la noi nu te pregateste pentru viata reala nu le pasa de ce faci tu dupa, profesorii vin ca sa nu stea acasa si sa faca un ban si atat. Sper mult sa se schimbe lucrurile in bine, poate dupa 20 de ani incepem sa ne dam si noi dupa astia vestici pana atunci imi pare rau de tinerii care trebuie sa invete in stilul asta comunist.

  • @tapulluiazazel9992
    @tapulluiazazel9992 Před 3 lety +25

    Welcome to Romania

  • @dianaleon3678
    @dianaleon3678 Před 3 lety +49

    E plin de cadre didactice incompetente in sistmul de invatamant, spun asta pt. ca am si lucrat in invatamant si e absolut oribil si penibil imi era jena ca fac parte din sistemul acela.

    • @stefan9035
      @stefan9035 Před 3 lety +12

      Stiu profesori extraordinari, pe care îi pomenesc de ori cate ori pot. Ori predau incredibil de bine, ori sunt niște oameni care te ajută si își dau silința, aceia sunt profesori si oameni adevărați. Din păcate cei care cad in categoria de profesor mediocru sau chiar "rau" sunt mult mai multi. Mare păcat

  • @LuthienAlexandra
    @LuthienAlexandra Před 3 lety +9

    Doamne... am 30 de ani, dar imi amintesc perfect aceasta competitie care exista intre colegi pe vremea cand eram la scoala, presiunea pe care o simteam ca sa fiu cea mai buna... Cumva, ideea unei scoli fara ea aproape ca imi aduce lacrimi in ochi. Scoala doar de dragul cunoasterii pare ceva fantastic.

    • @scurtei
      @scurtei Před 2 lety +1

      ,,Școala doar de dragul cunoașterii pare ceva fantastic." Super!

    • @floraflowers
      @floraflowers Před rokem

      Din pacate, presiunea aceea de a fi cel mai bun, de a demonstra cat de multe stii si cat de bine te poti descurca, cat si tendinta de a te compara cu ceilalti, acestea sunt lucruri pe care le vei lua cu tine si in campul muncii. Vei lucra mult mai mult decat trebuie tocmai din acea presiune de a dovedi cat esti de bun.

  • @cristianblue4210
    @cristianblue4210 Před 3 lety +96

    Am invatat engleza de pe yt si vorbesc mai bine decat doamna uneori :))

    • @tendo3526
      @tendo3526 Před 3 lety +9

      Frate mi-am perfectionat engleza jucand Skyrim si alte jocuri video.

    • @TOBIrel_15
      @TOBIrel_15 Před 3 lety +4

      @@tendo3526 Știu , e mai interesant așa să așa înveți engleza,am jucat mult seria Fallout.

    • @jxggxr_dxv
      @jxggxr_dxv Před 3 lety +2

      Prin liceu obisnuiam sa joc WoW, Dota etc si eram pe voice comms mai mereu cu diferiti oameni, asa am invatat sa vorbesc cu accent corect. Mai ales cand auzeai pronuntia britanicilor, dupa un timp te dadeai dupa ei. Stii cum e, you learn by doing it, deci intr-un an de gaming invatasem mai multa engleza decat in vreo 3 ani de scoala. La noi multi au probleme la pronuntie, pentru ca nu practica, nu au posibilitatea de a vorbi constant cu oameni care vorbesc engleza bine.

    • @stefan_yt435
      @stefan_yt435 Před 3 lety

      Sa ști ca sunt de acord cu tine :)

  • @victordaraban4695
    @victordaraban4695 Před 3 lety +72

    Când iei 5 la fizică așa că te uiți la documentare ProTv ca să te simți mai bine despre tine...

    • @jennieshutup
      @jennieshutup Před 3 lety +14

      Lasă Victor, și eu am luat note de genul la fizica, chimie sau matematica și acum sunt la un liceu foarte bun și urmează să studiez in Danemarca. Nu te lăsa

    • @ramondamian5067
      @ramondamian5067 Před 3 lety +19

      Si eu am luat 3 la chimie in class a 9a, iar acum am absolvit facultatea de medicina, o nota nu reflecta deloc cat de competent esti.

    • @eusuntgeofin
      @eusuntgeofin Před 3 lety +8

      Eu din clasa a 5-a am avut doar media 5 la matematică. Iar profesorii erau bully, mă caracterizau inferior. Și uite că acum sunt la 2 facultăți și dețin și un job bun :) Nu contează notele din școala, trebuie să te focusezi pe tine ! Autoeducarea este cea mai potrivită. În bac am luat 9,01. Dar asta nu cu ajutorul profesorilor, ba di contră. Mă descurajau că în ritmul ”ăla” nici 6 nu o să iau. Doar o doamnă de română ce nu îmi era profesoară, m-a sprijinit oferindu-mi materialele necesare, după ce a văzut ce aberații aveam eu în caiet scrise bineînțeles după ”dictare”. În rest, 0.

  • @elenaioana593
    @elenaioana593 Před 3 lety +102

    Ca să nu mai spun că școala scoate și copii depresivi.

    • @craftingtable6464
      @craftingtable6464 Před 3 lety +4

      Yep. Like eu de foarte multe ori plâng din cauza fricii ptr profesor

    • @elenaioana593
      @elenaioana593 Před 3 lety +9

      @@craftingtable6464 Îmi pare rau că treci prin asta,te înțeleg perfect pt că și eu am trecut prin asta când eram în liceu.Cred că nu era o zi din săptămână să nu mă duc cu frica la școală. Te rog sa ai grijă, încearcă să înveți cât și cum poți tu ,gândește te că Intr o zi totul va rămâne o amintire. Crede mă ii foarte periculos să trăiești în frica asta.Eu tot așa am trăit și pe lângă profesori am avut și hate la școală,după ce am terminat liceul nu m am simțit bn. Am mers la doctor și mi o zis după ce am făcut un test că am depresie moderată, anxietate severă și stres nivel ridicat. Viața mea o fost groaznică vreo 2 ani ,așa că ai te rog grija de tn .

    • @zenaidacezara4609
      @zenaidacezara4609 Před 3 lety +1

      @@elenaioana593 daca nu te superi sa intreb, cum ai trecut peste depresie si stresul ridicat? Sunt clasa a 11-a si simt ca nu mai rezist.

    • @elenaioana593
      @elenaioana593 Před 3 lety +3

      @@zenaidacezara4609 Încet și cu pași mici, eu aveam și atacuri de panică des. După ce am mers la facultate am avut impresia că nu sunt buna de nimic și că îs o idioata,tot timpul am depins de o prietena pt că eu aveam impresia că nu pot sa îmi iau cursurile cu trb sau să învăț cum trb,și mă luam mereu după alții.Avand în vedere că nu mă iubeam pe mn și aveam încredere în mine 0 ,mă afundam tot mai tare in depresie. Ce m o ajutat cred eu,îi că am acceptat la un moment dat sa ies încet încet din zona de confort, am inceput să îmi iau eu notițe și să învăț in ritmul meu,sa nu mă mai iau după alții , am văzut că chiar iau note mai mari decât ei și am început să mă bucur și să am mai multa încredere. Apoi chiar daca de obicei aveam foarte multa anxietate când trebuia să vorbesc și să mă audă tot anul am inceput sa răspund daca știam ceva ,și când vedeam că i bn ce zic și primeam și felicitări eram cv gen uaaau nu o fost așa de rău ,mai raspund și altă dată. Încrederea în mn m o ajutat sa ies din depresie pe care am dobândit o făcând pași mici dar multi,când mi am dat seama că eu pot ce pot și ceilalți,ba din contra chiar mai bn,am inceput să mă iubesc și să mă respect cred că pt prima data în viața mea.
      Având în vedere că ești clasa a 11 a ,gândește te că nu mai ai asa de mult și nu o să i mai vezi în viața ta. Îți garantez eu că nu ești tu mai proastă decât colegii tai ,iar profesorii tai nu îți recunosc adevarata ta valoare. Tu poți face foarte multe și poti să fii mai bună decât toți ceilalți din clasă,invata și cu pași mici ți as recomanda sa ieși și tu din zona de confort și o sa vezi că nu i așa de rău ,o sa îți crească încrederea în tn și o să ți se schimbe viața. Și dacă ai profesori de care îți este frica și simți că te abuzează psihic , învăța cat poți ,și cel mai important ,sa nu te lași influenta de ce zic ei sau de ce zic colegii pt că vorbele lor nu te definesc și tu ești mult mai buna de cum cred ei că ești,ei nici măcar nu te cunosc cu adevărat. Tu învăța pt bac și pt facultate,spune ți in fiecare zi că ești frumoasă , deșteaptă și că poți realiza orice vrei iar Intr o zi o sa ramai uimită când o să vezi ce persoana mișto ești și cât de departe ai ajuns,iubește te pe tine și ai încredere, așa o să ai și succes in viață.🤗

    • @elenaioana593
      @elenaioana593 Před 3 lety +1

      @MλresDλniel TV îmi pare rau că ai trecut și tu prin asta😔

  • @dariusbolma240
    @dariusbolma240 Před 3 lety +26

    Din pacate scoala romaneasca nu ne ajuta deloc in nici o tara din Europa.Echivalarea studiilor se face in orice tara numai daca dai examenul de limba.M-am mutat in Olanda de 3ani si nu regret nici macar o clipa.Scoala olandeza este asemenea celei din Germania.Fiul meu de 12ani este deja la liceu si adora sa mearga la scoala.Totul se invata la clasa.Olandezii spun ca acasa este pentru timpul liber nu pentru teme.Imaginati-va sa munciti 8ore si sa ajungeti acasa sa mai faceti alte 3ore de munca.Asa este in Romania.Invata mult si prost.Poate prea mult pentru niste copii.

    • @STEFAN9484
      @STEFAN9484 Před 3 lety +1

      Buna ziua , doream niste informatii referitoare la Olanda . Ma pregatesc pentru admiterea la universitate din Olanda ,desi nu cunosc pe nimeni de acolo care sa fi studiat . Stiu ce am de invatat si la ce materii , dar nu cunosc pe nimeni care locuieste in Olanda . M-ati putea ajuta va rog ?

    • @ria5813
      @ria5813 Před 3 lety

      Și eu la fel ca Ștefan. Pe ce ar trebui să mă focusez ca să am șanse mai mari de admitere?

  • @brianmoser7941
    @brianmoser7941 Před 3 lety +29

    Ce vorbesti fratele meu, eu cand am reusit sa iau bacu am simtit ca m-o eliberat de la Rahova. Numa sa-l iau ma interesat

  • @sirbuvasile242
    @sirbuvasile242 Před 3 lety +24

    Am dat BAC-ul in 2010, apoi am inceput facultatea in anul urmator. Dupa primul semestru am abandonat si pana in prezent imi caut specialitatea care-mi place. Cand o sa-mi gasesc specialitatea care-mi place, numai atunci o sa aplic la universitate (europeana) ca sa-mi fac studii superioare in ceea ce-mi trebuie, dar nu cum majoritatea face, devenind economisti, juristi etc. Someri cu actele-n regula.

  • @katharinaf.7814
    @katharinaf.7814 Před 3 lety +1

    DOAMNE CE TRIST !!!!! MULTUMIM PENTRU ASA REUSITE EMISIUNI !!!!!!

  • @multiverse3
    @multiverse3 Před 3 lety +21

    Cred că acum înțeleg de ce copii au continuat școala în timpul pandemiei, aleșii au considerat că școala este atât de orbilă încât virusul va refuza sa intre și va rămâne la poarta 🤦🏼

  • @robertcristian7232
    @robertcristian7232 Před 3 lety +102

    Care a mancat bataie pe rupte de la profesori in liceu si in generala ?

    • @thomask5964
      @thomask5964 Před 3 lety +5

      In special in clasele I-VIII ! Dupa ce erai umilit si batut, mai ales ca si baiat, tot tu erai de vina.

    • @hayian2575
      @hayian2575 Před 3 lety +13

      Bataia in generala era la ordinea zilei, castane in cap, capace, palme peste fata, tipetele deja erau deja un miracol, stiai totusi ca e ultima treapta dinainte bataii, la liceu se razbunau altfel, te uitai urat sau nu erau pupincurist? Corigenta. Acum am ajuns in anul 4 de facultate, 90% din ce am invatat pana acum a fost de pe internet, iar 10% de la putinii profesori dedicati pe care i-am avut pana acum.

    • @cosmancho2959
      @cosmancho2959 Před 3 lety +5

      @@hayian2575 Sistemul de invatamant romanesc a distrus multe vieti.Cei mai prosti ani din viata mea au fost la scoala(in special clasele 1-8).

    • @damiresq
      @damiresq Před 3 lety +1

      De la profu de mate Stelian Fedorca, avea un meniu intreg de torturi :)) Cine e din bucuresti nascut in anii 80 il stie sigur. Era pe smecherie de tanar, era sa ajunga si ministru educatiei :)))

    • @rarespopovici4402
      @rarespopovici4402 Před 3 lety +1

      In genrala am fost dat cu capul de banca deoarece am omis sa scriu un cuvant in vocabular(caietelul ala mic pt cuvinte, nu stiu daca mai este si acum in 1-4)

  • @littletoyasoya9454
    @littletoyasoya9454 Před 3 lety +42

    am luat 9,25 in bac
    scoala e de cacat

  • @CostinShinijikun
    @CostinShinijikun Před 3 lety +8

    Treaba stă în felul următor.
    Profesorii în copilărie așa au crescut. Ei la rândul lor au învățat materiile pe care le predă mecanic fără să știe sensul lor practic în viața de zi cu zi.
    Ministerul învățământului este copilul care a învațat mecanic, și altceva nu știe.

  • @zipzar
    @zipzar Před 3 lety +5

    Ora de sport e o umilință pentru mine, profesorul efectiv mă face să-mi urăsc viața

  • @worldpeace8142
    @worldpeace8142 Před 3 lety +4

    Un caz- O dna de matematica ii spune unui baietel venit din străinătate de ceva vreme, putin timid " nu esti bun de nimic, esti prost, vii la școala ca sa te plimbi" - ce poti sa ceri de la asemenea profesori, mai avem pretentii?

  • @alexandraolteanu1330
    @alexandraolteanu1330 Před 3 lety +6

    Sistemul de invatamant ar trebuii sa inteleaga ca un copil are nevoie de motivatie in primul rand. Suntem buni la unele lucruri si nu atat de buni la altele. Nu putem fii buni la toate. Asta eprima regula pentru mine. Stimularea la ceea ce esti bun, pentru a crede in tine, fara a se compara cu alti elevi.
    Poate ca este bine si ca un profesor sa aiba autoritate in clasa, in alte tari din experienta mea era prea multa libertate si nimeni nu auzea ce spunea profesorul. Nici asa nu se poate. Dar o libertate bine utilizata. Si mai este ceva. Sistemul ar trebuii sa se axeze un pic si pe partea de dezvoltare personala, atnci cand un elev are o dificultate, avut un dialog cu acea persoana si vazut cum putem imbunatati ca profesor acea situatie si gasita o posibilia solutie. Conceptul de a invata doar pentru nota este cel mai rau sistem posibil. Te gandesti mereu la rezultat fara sa te bucuri de proces si acest proces se poate transmite si pe partea personala. Sa invatam copiii diferit, sa se bucure de proces si sa dezbata. Nu totul e mereu alb si negru, si nu mereu e doar un raspuns correct.

  • @filiz.asan_
    @filiz.asan_ Před 3 lety +2

    Eu am avut profesori minunati si o gramada de colegi si colege care nu aveau chef de scoala sub nicio forma. Nu e in totalitate vina profesorului, mai e si vina parintelui care habar nu are sa educe copilul si care se mai si mandreste cu asta. Inainte exista respect fata de profesori chiar daca chef de scoala nu exista, in ziua de azi mai mananca si bataie daca indraznesc sa ii spuna unui mucos de 16 ani sa faca liniste.

    • @mentoslat6140
      @mentoslat6140 Před 3 lety

      Te-ai gândit ca scoala e de vina pentru ca nu au chef? Sau cum se face ca fix românii se situează asa de jos in capitolul motivație, sa fie oare 99% din părinți problema? Sau 99% din școli, care crezi ca e factorul comun?

  • @eugensumindan3548
    @eugensumindan3548 Před 3 lety +9

    Mă gândesc melancolic la începutul anilor ‘90: dascăli fără tabletă și prost îmbrăcați ne deschideau ochii minții spre tainele matematicii, legile fizicii sau dilemele istoriei. Eram fericiți. Stiloul, caietul și cartea reprezentau plugul, ogorul și căruța elevului ambițios, însetat de învățătură. Omul educat n-avea o minte distrată, ci o inteligență concentrată, capabilă de atenție prelungită. De acord cu Mihai Neamtu, cel care ne-a impartasit aceste ganduri.

  • @andreiudroiu184
    @andreiudroiu184 Před 3 lety +7

    Știți ce mă doare cel mai tare ? ... Mă doare că dacă dumneavoastră ... Cea mai mare televiziune din Romania trageți astfel de semnale de alarmă și nu se întâmplă absolut nimic ... Eu ce pot face ? Eu ... Eu nu am nici o putere ...

    • @sydneyx906
      @sydneyx906 Před 3 lety +4

      Da frate, singur normal dar daca ne-am aduna toti elevii în piață universității, eu zic ca avem ceva putere

    • @andreiudroiu184
      @andreiudroiu184 Před 3 lety +1

      @@sydneyx906 hai sa ne adunam

    • @sydneyx906
      @sydneyx906 Před 3 lety

      @@andreiudroiu184 eu m-aș baga

  • @andreeachelaru6999
    @andreeachelaru6999 Před 3 lety +3

    Am terminat 12 clase am o diploma confectioner pelarie textila in bacau nu exista aceasta meserie .
    5 ani am cautat te munca am reusit la abatorul de pasari si intro confectie ma tinut
    Aproape 2 luni dupa care ma trimitea acasa fara motive .
    Concluzia e scoala multa ani perduti si dupaia stam in somaje sau facem cursuri pentru re profilare in alte domeni de munca .
    Copii parasesc scolile o data ce realizeaza ca stie sa citesca si sa socoteasca in rest scoala vieti.

  • @thetaorobertshow265
    @thetaorobertshow265 Před 3 lety +12

    îmi aduc aminte pe cls. a 6-a, la dirigenție ne-a dat o temă să argumentăm cine e idolul nostru și de ce dorim să ajungem ca el/ea...o temă de maxim 2 pagini.
    Cand am venit cu argumentarea mea că nu doresc să copiez pe nimeni și consider că mi se pare mai ok să lăsăm fiecare individ să-și croiască o personalitate, diriginta mi-a aruncat o privire de parca i-am zis că vreau sa ajung un drogat depravat și mi-a chemat părinții la școală. Ei i se părea anormal și îngrijorător că eu eram singurul din clasă care nu avea un idol....în timp ce alți colegi au scris că vor sa ajungă un fel de Cheloo sau Ombladon 🤣
    Asta s-a întâmplat prin 2006.

    • @thetaorobertshow265
      @thetaorobertshow265 Před 3 lety

      @EU Gaming li s-a parut putin cam absurd din partea dirigintei sa faca atata tam-tam pentru atata chestie.
      Ei credeau ca am facut ceva cu adevarat grav si au zis ca li se pare normal, la o asemenea tema, sa incurajezi o abordare sincera.

  • @safnax8205
    @safnax8205 Před 3 lety +36

    Toti ne plangem de scoala romaneasca dar nimeni nu ar incerca sa schimbe ceva.

    • @floraflowers
      @floraflowers Před 3 lety +18

      Pentru ca nu poti. Mentalitatea asta de "fiecare pentru el" si nepotismul sunt atat de adanc inradacinate in poporul roman incat nu poti sa schimbi ceva. Am avut profesori pana si la facultate care erau cunoscuti ca lasau restanti pe banda rulanta pentru ca, evident, le mai aduceau si lor un ban daca studentul se decidea pana la urma sa le bage ceva in buzunar numa de dragul de a trece. Am incercat sa dau chestia asta mai departe, m-am plans in stanga si in dreapta, am semnalat nu stiu cate "nereguli" si tot degeaba, nu s-a rezolvat nimic. Pentru ca toti sau cel putin majoritatea sunt la fel de jegosi si de patati, e normal ca isi vor tine spatele unul altuia in cazuri dinastea.

    • @DHAGSFU
      @DHAGSFU Před 3 lety +4

      Pentru ca majoritatea nu avem ce face. Eu de-as vrea sa schimb nu pot sa ma duc la minister sa le zic ce sa faca, cel mult o postare pe facebook care nu inseamna nimic.

  • @nimenidrum1723
    @nimenidrum1723 Před 3 lety +1

    Reportajul e zguduitor de real si la subiect. Sper sa-l vada cine trebuie ! Bravo!

  • @nagyzoli
    @nagyzoli Před 3 lety +8

    Cu respect bla blaaaa. Stilul finlandez functioneaza pe orice doar stiinte reale nu. Zice asta un programator absolvent pe toata linia la invatamantului romanesc, care a fost in Finlanda si are amici finlandezi programatori. Ce se preda aici e mult mai bine, pentru partea de mate si stiinte reale.

    • @littletoyasoya9454
      @littletoyasoya9454 Před 3 lety

      Degeaba daca majoritatea nu au vocație pentru IT....

    • @nagyzoli
      @nagyzoli Před 3 lety

      @@littletoyasoya9454 Vorbim evident de cei care sunt in domeniu/profil conex. Logic ca ala de la limbi straine va invata foarte bine limbi straine.

  • @clau1clau
    @clau1clau Před 3 lety +5

    Profesorul de istorie mi-a reprosat, " Baiete nu ai ce sa cauti la bac ca ma faci de ras" 6 ani mai tarziu, si cu bac luat si cu facultate terminata si salariu cu mult peste mediu, nu reusesc sa dau de el sa ii rad in nas. Sper ca in momentul cand o sa am copii, sistemul de invatamant sa se schimbe.

  • @popaileana2236
    @popaileana2236 Před rokem

    Lasati copii sa alearga ei scolile si meseriile care le plac lor si o educatie de EXEMPLU in tot Globul 🌎🙏❤️

  • @rajcapur5730
    @rajcapur5730 Před 3 lety +28

    Dezastru învățămîntul Românesc

    • @cristianroger3222
      @cristianroger3222 Před 3 lety +3

      Se remarca si in modul tau de a scrie “invatamÎnt”

    • @lucafilip4264
      @lucafilip4264 Před 3 lety +7

      @@cristianroger3222 probabil e din Moldova, acolo se mai scrie cu î în interiorul cuvântului

  • @hdremus
    @hdremus Před 3 lety +7

    Multumesc pentru documentar. Este nevoie de asa ceva. Este nevoie sa se faca ceva cu invatamantul romanesc!

  • @labushy
    @labushy Před 3 lety +2

    Am venit sa ma izolez aici dupa ce am luat note de 4,5 si 6 la fizica si chimie (fiind la stiinte sociale) dupa ce profesorii ne-au bagat pe gat aceste materii plus materii ce mie personal nu imi plac (ex. franceza). Si pana la urma ce rost mai are sa invat la aceste materii daca mai mult de 5 ani nu m-au interesat, unde mai e motivatia stiind ca ceilalti colegi (mai buni decat mine in termeni finaciari) sunt mult mai "admirati" de profesori si pusi pe primul loc. Eu nu am nimic cu Romania in sine ca si teritoriu, problema vine din interior, mai exact la bazele acestuia.

  • @mariaene7193
    @mariaene7193 Před 3 lety

    Bravo pro tv pt acest material!!! Poate insistănd pe acest subiect schimbam un pic mentalitatea!!!!Poate chiar mai.mult!

  • @jony6107
    @jony6107 Před 3 lety +27

    Educația din Romania scoate oi, din 30 de copii suntem norocoși daca avem 10 care vor urma o facultate și vor avea o meserie care sa ajute societatea. Noi nu suntem în stare să aducem copii romi la școală, iar statisticile spun că în 10 ani o sa reprezinte 25% din populația României. In momentul in care ai un sfert din populație în situație de analfabetism,o parte din ei au copii la 15 ani, cealaltă parte învață că furtul și cerșitul este un mod de viață. Nu putem vedea ajutorul social ca pe un salariu,nu putem aștepta bidonul de ulei și punga de zahar ca pe o ultimă resursă. Nu se poate pur și simplu!!

    • @type3666
      @type3666 Před 3 lety +2

      Bine spus corect ,

    • @d1427
      @d1427 Před 3 lety

      ba se poate- stai numa' sa vezi...

    • @nagyzoli
      @nagyzoli Před 3 lety +3

      Vorbeste televizorul din tine. Doar cine nu a vrut nu intra la faculta. Logic ca daca te trezesti in a 12a, si pana atunci ai frecat menta, aia e. Singura sansa meditatiile (singur nu poti invata, ala e poveste de adormit copii, 10% sunt autodidacti din populatie). Nu e vina nimanui in afara de parinti daca nu au stat cu joarda pe elev

    • @jony6107
      @jony6107 Před 3 lety +5

      @@nagyzoli Cu ,, joarda,, se stătea pe vremea omului de neanderthal, acum exista ideea că și cu vorba bună se poate face treabă. Nu vorbește televizorul din mine, vorbește uniunea europeană care ne trage anual de mânecă sa ne spună că o parte din copii României nu merg la școală. Tot ei ne spun că nu este normal sa ai veceul scolii in fundul curții, cu riscul sa cada copii ii el, dar cui sa ii explici când pe mai marii României nu ii interesează iar pe părinți nici atat. Tot uniunea ne spune sa facem ceva cu mamele minore, dar cui sa ii explici când jumătate de țară e preocupată mai mult de vulpita, decât să stea cu copii lor. Cum sa intre un copil la facultate când profesorul lui nu îl sprijina, părinții îl trimit cu vaca și tot ce învață în viața este faptul că nu a murit nimeni fara școală? Daca eu stau cu ,, joarda,, pe tine sa înveți fizica nucleara, tu crezi că în 2 săptămâni te angajează la Cernavodă?
      Tu realizezi că în sistemul de învățământ sunt acceptati ,,profesori,, care au luat nota 3 la examenul de titularizare? Atenție, un profesor cu nota 3 trebuie sa transforme un copil, care nu cunoaște nimic când intră în școală, in elev de nota 10. Asta e o comedie, sau o tragedie, depinde cum vrei sa o privești.
      Daca tot crezi că e vorba de voință, de ce nu se permite și la medicina sa ajungă chirurgi cei care iau nota 3? Pentru că e posibil sa nu cunoască diferența între ficat și pancreas? Pentru că te omoară pe masa de operatie? Pai tot așa e și în educație. Diferența este că ne omoară viitorul nostru și și copiilor noștri.

    • @nagyzoli
      @nagyzoli Před 3 lety +2

      @@jony6107 Nici una din elementele mentionate mai sus nu are nimic deaface cu scoala. Parintele e responsabil sa educe sa controleze copilul. Scoala preda informatie, stiinta. Atat. Elevul cu vorba buna invata strict cat sa treaca clasa. Doar prin frica / presiune obtii performanta. Si da, cand a fost momentul, am invatat si fizica nucleara, chiar mi-a placut(cls a 12a mate info). Nu am dat nici de profesor care nu stie materia, nici de parinti care sa nu canalizeze elevul spre scoala. Si am 18 ani de scoala facuti (12 + 4 + 2) + 2 ani de profesorat. Copil prost nu am vazut. Copil lenes da. Titularizarea se da din materia de facultate. La liceu nu e neaparat nevoie de ditai materia de titularizare. Am o prietena foarte buna, mai tanara, care tocmai a absolvit istoria. Nu vrei sa stii ce dimensiuni are materia ce se cere la titularizare. Unde ai auzit tu in liceu de curentul pre-renascentist in curtea lui Stefan Cel Mare.

  • @Statupalmambarbacot3345
    @Statupalmambarbacot3345 Před rokem +2

    Am ramas corigent la logica intr-un semestru, azi proiectez sisteme logistice automatizate in Germanica… mananca-ti sufletu dna profesoara! 🤣

  • @audiobooksromania9252
    @audiobooksromania9252 Před 3 lety +4

    N-am nevoie de școală, eu am atitudinea omului de succes!

  • @andreeashaw7107
    @andreeashaw7107 Před 3 lety +2

    Prietena mea are fetita la scoala in Finlanda. La ora de matematica copiii au fost scosi afara sa caute insecte si sa numere cate au vazut...asta inseamna sa fi creativ.

  • @eusuntcelcesunt2726
    @eusuntcelcesunt2726 Před 3 lety +4

    Adevarul este ca noi aveam extrem de mult de invatat, foarte mult. Domnul sa ne dea intelepciune si ma rog ca Guvernul Romaniei sa deschida ochii❤️

  • @ikarus004
    @ikarus004 Před 3 lety +4

    imi place sa ma automutilez uitandu ma la videouri dinastea

  • @TheMario10D
    @TheMario10D Před 3 lety +4

    Un lucru care mi-l amintesc eu din liceu : La inceputul fiecarui an scolar trebuia sa ne cumparam manuale ( noi daca inca se mai publicau sau de la cei din ani mai mari ).
    Daca nu aveai manual la o materie, nu promovai acea materie.
    Doar la vreo 2 materii imi aduc aminte sa fie folosite acele manuale la ore.

  • @Samastano
    @Samastano Před 3 lety +4

    E timpul să importăm și idei bune, nu doar BMW-uri. Doamne, ajută!

  • @SnaKe-qy9os
    @SnaKe-qy9os Před 3 lety +1

    Visul meu: Vreau sa vad Romania goala de copiii acesteia, toti sa studieze in strainatate, le dam bani astora de mai sus degeaba dupa ce iesim in campul muncii si nu vad rostul.

  • @littletoyasoya9454
    @littletoyasoya9454 Před 3 lety +3

    Eu ma duceam la școală cu teme nefăcute sau lecții învățate. Nu aveam de ce:))))) profesorii nu si dadeau interesul, cand puteam copiam, cand nu faceam cumva numai sa nu iau nota mica;))))))))) te pipi pe ea de școală. Succes elevilor va pup pe toți si aveti grijă să învățați sa va descurcați in viață. Sănătate

  • @MegaValien
    @MegaValien Před 3 lety +2

    Comentariile literare la limba română ar trebui interzise. Pagini întregi învățate și neînțelese... Cu ce te ajută în viață aceste comentarii învățate pe de rost?

  • @Abc-cq9jd
    @Abc-cq9jd Před 2 lety +1

    Profesorii care dau atat de multe teme nu stiu ca exista prevederi legale prin care temele au o durata de rezolvare limitata astfel incat elevii sa nu mai petreaca alte 5-7 ore acasa rezolvand teme?! Elevii din clasele primare nu pot primi teme pentru acasa mai mult de o ora pe zi iar cei din gimnaziu si liceu mai mult de 2 ore pe zi alocate rezolvarii temelor. Iar temele pentru vacanta pot fi date prin exceptie legea spunand ca sunt interzise. Daca profesorii si directorii de scoli au pretentia ca elevii sa respecte regulamente , tot asa sa respecte si profesorii legea.

  • @aalexx1900
    @aalexx1900 Před 3 lety +1

    Acest material îți lasă un gust amar...este necesară o reformă cât de curând. Observ ca multe chestii sunt foarte similare cu lucruri pe care le am învățat eu in anii 90’ ceea ce este extrem de trist. Dacă România nu înțelege cât de curând ca copiii sunt viitorul și educația este cea mai buna resursa de evoluție și dezvoltare, o sa fie foarte rău!

  • @jonathanalexander9881
    @jonathanalexander9881 Před 3 lety +2

    Mai obligatii sa va mai faca vreo 7 portofolii la desen si latina, o sa ii ajute cu siguranta.

  • @Chromozer
    @Chromozer Před 3 lety +14

    S-au trezit toți profesorii de limba romana în comentarii, suntem pe internet, atâta timp cât ai înțeles ce a vrut sa zică, nu mai sunt necesare corectarile pentru o litera omisa.

    • @soranamamadariei906
      @soranamamadariei906 Před 3 lety +1

      din pacate, asa invatam creierul sa accepte forme gresite, care, ulterior, nu mai pot fi corectate (uitati-va cum scriu f. multi adulti de varsta a II-a si a III-a)

  • @eliseg1175
    @eliseg1175 Před 3 lety +2

    Mi ar fi placut mult sa mi cresc piticii in Romania, acasa, pe ulitele unde am crescut si eu. Dar cand imi aduc prin ce am trecut eu la scoala, cu tot ce se intampla, cu stress cu favorizari cu nepasare, imi vine sa fug si mai departe.

  • @abledmango2789
    @abledmango2789 Před 3 lety +1

    Bineinteles ca noi (elevii) suntem de vina ......
    De la mersul la scoala s-a ajuns la ,, Uai deabea astept sa ajung acasa'' sau ,, oooo da iara scoala ''
    Nota din perspectiva parintilor si a profesoriilor ne descrie pe noi, cea ce n-i se pare doar un numar fara sens deoarece noi suntem mai mult decat nota aceia .Problema este ca nimeni nu asculta nimeni nu vrea sa asculte in Romania ,dar noi suntem de vina pentru c nu invatam .
    As avea muuuult mai multe de spus ,orice elev ar avea sute de lucruri de spus ,dar pe nimeni nu intereseaza si nu sculta....
    Tot ce ramane sa zic este VAI SI AMAR DE VIATA SI DE ZILELE NOASTRE.

  • @bejinariustefania2644

    Una dintre putinele ore despre care imi amintesc cu drag, e cea de muzica . Eu nu am si nu am avut talent la muzica , dar profesorul era minunat si serios , venea cu orga si ne face sa cantam si sa ne relaxam . Avea o infinita rabdare cu mine , care aveam dificultati in a canta singura . 😂

  • @engineerescape
    @engineerescape Před 3 lety +1

    Aproape toti dintre prietenii si colegii romani, abosolventi de scoala romaneasca (ingineri, programatori, mecanici, electricieni, , constructori, instalatori, lucratori comerciali) toti am dat clasa in inginerie, IT, constructii si multe alte domenii in Germania, Japonia, Spania , Marea Britanie si SUA. Cred ca suntem "adaptabili". Putem sa pastram ceea ce avem, nordicii sunt buni si fericiti la ei acasa, dar total inadaptabili in restul lumii. Nu se aplica peste tot modelul nordic!

  • @iulian.m.
    @iulian.m. Před 3 lety +1

    este nevoie mereu de un incentive pentru orice faci, invatatul nu face exceptie.... este discutabil si ramane sa se faca mai multe studii pe tema celor mai eficiente incentivuri. e posibil ca un sistem bazat pe competitie sau pe incentiv negativ sa fie mai bun decat unul pozitiv...este posibil sa fie mai eficient unul combinat sau unul pozitiv. Lucrul asta nu e clar.
    Problema in sistemul nostru educational din perspectiva mea, care am trecur recent prin el, este modul in care se aplica sistemele ... sunt mecanice si expirate metodele. profesorii fac ce fac fara sa stie de ce etc.

  • @phuwnaren5914
    @phuwnaren5914 Před 3 lety +17

    de la minister pornesc aproape toate probleme in tara, habar nu am de ce se mira lumea. Problemele tarii sunt evidente si aduse in fata noastra de presa si stiri.

    • @paralelel849
      @paralelel849 Před 3 lety +3

      Toti sunt de vina, daca profesorii ar vrea sa schimbe ceva ar putea da timpu trece leafea merge.

    • @nagyzoli
      @nagyzoli Před 3 lety +1

      Gresit. Vina porneste de la parinti care se plang incontinuu ca orele sunt multe si programa incarcata. Ceea ce e gresit, nu poti sa nu inveti scaderea, doar adunarea, ca asa ai tu chef. Logic ca o materie nu poate fi predata calitativ la acelasi nivel ca inainte, la nici jumate din ore. Eu am avut 8 ore de info si 6 ore de mate pe saptamana. Si dupa aproape 20 de ani stiu analiza si algebra, geometria mai putin ca nu mam lovit de ea.

    • @Bogdan-uu5oe
      @Bogdan-uu5oe Před 3 lety +1

      @@paralelel849 Ce crezi că pot să schimbe profesorii. Sistemul de învățământ este subfinanțat, manualele sunt alese prin interese politice, iar inspectorii depind de partid. La aceasta adaugă și proasta educație pe care o au mulți copii, conform unui studiu UE elevii din România sunt cei mai răutăcioși din UE.
      + La MEC este pus, în general, cel mai incompetent din suita de miniștrii ai unui guvern.

    • @nagyzoli
      @nagyzoli Před 3 lety

      @Cristi K24 Nu trebuia sa fie interesant sa inveti. In viata o sa faci o gramadaaa de chestii ce trebuie sa le faci foarte bine dar nu iti place sau e plictisitor. Partea cu interesantul nu intra in calcul, e datoria elevului sa invete cat poate de bine. Am avut rezultate foarte bune la scoala si faculta, chit ca nu imi place materia in sine, si a devenit si meseria mea

    • @nagyzoli
      @nagyzoli Před 3 lety

      @Cristi K24 Mie in viata mea nu mi-a placut programatul si ghici ce, asta am facut, asta am absolvit si asta lucrez. Si sunt destul de bun incat sa execut ceea ce mi se cere la job. Am avut rezultate foarte bune la scoala si faculta chit ca nu imi place

  • @TdStwwtSdT
    @TdStwwtSdT Před 3 lety +14

    Sistemul educational e mai esuat decat cariera mea ca manager in Fifa

  • @SimonStuff2000
    @SimonStuff2000 Před 3 lety +1

    Tot ce zice in videoclipul asta e adevărat.

  • @nimenidrum1723
    @nimenidrum1723 Před 3 lety

    Romania te iubesc dar raman in alta tara !

  • @sebst5721
    @sebst5721 Před 3 lety +10

    In Scotia unde stau eu, noi nu avem BAC obligatoriu, si rezultatele sunt trimise personal prin text, nu pus pe table sa vada tot orasu ce ai luat

    • @cosmancho2959
      @cosmancho2959 Před 3 lety +6

      Foarte fain.Tara civilizata.

    • @identdis4576
      @identdis4576 Před 3 lety

      @@cosmancho2959 Cum ii civilizata?
      Pai sa vada lumea ce fel de om esti.

    • @zaxlorax7605
      @zaxlorax7605 Před 3 lety +5

      ​@@identdis4576 Calul moare de drum lung si prostul de grija altuia.

    • @identdis4576
      @identdis4576 Před 3 lety +2

      ​@Lauchianto Ca sa nu cobeasca vecina cu odrasla ei de 2 bani.
      De asta.

  • @oprix8910
    @oprix8910 Před 3 lety +5

    Cum sa nu mai aiba mult de facut acasa cand la scoala in timpul orelor doar scri ca din manual dupa profesor

  • @alexandruszarvadi4901
    @alexandruszarvadi4901 Před 3 lety +9

    UN INFINIT DE TRILIARDE DE ,,INIMI,,PENTRU ACRST REPORTAJ

  • @teodorateodorescu7026
    @teodorateodorescu7026 Před 3 lety

    Poate nu e cel mai bun sistem din lume, dar România rămâne în top pentru respectul pe care îl avem față de orice persoană. În țările mai bine dezvoltate, cu "lejeritatea" în floare, ți-e scârbă să treci prin fața școlii pentru că nu știi dacă ai ajuns la discotecă, ca să nu mai spun că preferă să stea acasă, cu părinții, decât să meargă la servici. În altă ordine, aș vrea să văd că sistemul românesc dezvoltă fiecare copil, după ceea ce îi place să facă, nu după o matrițã strictă care devine plictisitoare pentru că fiecare are altã vocație.

  • @sergiumanus
    @sergiumanus Před 3 lety +4

    5:31 RIP!
    Secolul vitezei era secolul 20! 😂😂😂

  • @alinastavarache
    @alinastavarache Před 3 lety

    Trist dar adevărat, am trecut prin sistemul de învățământ romanesc. Acum locuiesc în Austria, iar copilul meu merge la școală aici. Este o diferență foarte mare, aici nu se promovează învățământul bazat pe memorare, ci pe înțelegere, sa te poți descurca în viata, aici elevii nu sunt bombardați cu informații inutile. Cu școala din România, 10 pe linie nu îți garantează succesul în viata sau un job bine platit. Totul se bazează pe niște principii învechite. Trist dar adevărat.

  • @fireleaks434
    @fireleaks434 Před 3 lety +5

    Cu bacu nu ma angajezeaza nimeni și știu lume fără bac care lucrează pe salariu de 30 de milioane

  • @abledmango2789
    @abledmango2789 Před 3 lety +2

    Mi-as dori enorm de mult un interview ,sa spun orice am de spus sau sa-mi fie puse niste intrebari si credeti-ma ca si daca ati veni cu o mie de intrebari as avea la fiecare o mie dintre ele raspuns

  • @dansorin2001
    @dansorin2001 Před 3 lety +7

    Propaganda! Propaganda! Propaganda! de prima clasa. Sant de 12 ani de zile în UK iar generațiile tinere de aici sant in cea mai mare parte retardați cu diploma, asta este ceea ce acești oameni ridica în slavi, un astfel de sistem. Am lucrat de-a lungul timpului cu foarte mulți adolescenți și tineri și marea majoritate asa șanț. Este normal, nu li se dezvolta creierul, putea de a gândi, memoria nimic pt ca la școală nu fac mare lucru:nu au teme, iar pe alea pe care le au, e o joaca de copii, nu memorează nimic, nu fac aproape nici un effort intelectual sa învețe ceva. Cum va imaginați ca un țăran din România vine de la coada vacii și nu știe limba, dar totuși găsește un job în UK. Nu numai romani, dar și mulți alți străini. Britanicii, mulți, nici nu vor și nici nu sant capabili sa aibă un job, și ma refer în special la generațiile tinere. Dar probabil ca asta se vrea pentru generațiile viitoare. Este exact ca la gym, dacă nu-ți lucrezi mușchii, nu o sa ai asa ceva. La fel și cu creierul. Se vor oameni sa nu fie capabili sa gândească, sa aibă capacitate de concentrare, doar sa asculte și sa facă.

    • @emiliaion3094
      @emiliaion3094 Před 3 lety +2

      Subscriu.

    • @alafrancesca
      @alafrancesca Před 3 lety +1

      Corect! Documentarul acesta de pe Pro TV manipulează încurajând prostia, neînvatarea, nemunca. Pentru orice faci în viața trebuie sa depui efort, astfel rezultatele obținute devin motivante pentru muncă. A crede că doar distrandu-te și nedepunand efort îți poți cultiva inteligenta, mintea, este o gravă eroare.

    • @kl9526
      @kl9526 Před 2 lety

      @@alafrancesca sa inveti ce anume? Sute de formule si teoreme care nu mai sunt folosite dupa terminarea scolii, sute de comentarii de tocit, la limba romana?Pe asta se axeaza scoala din Romania, in loc sa se axeze pe gandire logica, autonomie in gandire si in luarea deciziilor.

  • @albert-stefanstancu4634
    @albert-stefanstancu4634 Před 3 lety +2

    Copiii aceștia nu se bucura ca au luat, de fapt ei se bucura ca nu mai sunt nevoiți sa treacă încă o data prin materiile acestui examen...

  • @stefan9035
    @stefan9035 Před 3 lety +3

    Eu am trecut 3 ani de politehnica vizionând filmulele cu diferiți oameni ce explica concepte sau direct cursuri gratuite de la facultatile din afara (nu mai zis ca un prof a dat pe google translate un curs de la stanford ceea ce e de-a dreptul rușinos ca nu zic imoral) si citind carti in timpul meu liber. De la cursurile oficiale din facultate am învățat un mare nimic, si nici acum nu imi mai pot aduce aminte ce am "învățat".

    • @floraflowers
      @floraflowers Před 3 lety +1

      M-am lasat dupa primul semestru din anul 3, a fost o bataie de joc la specializarea mea - facultatea de litere, specializarea limbi moderne aplicate pe germana-engleza. La cursurile practice ma plictiseam deoarece stiam si germana si engleza, iar textele erau undeva de un nivel B1 maxim B2, iar la cele teoretice depindea pentru ca ori faceam cursuri de gramatica, ceea ce din nou nu ma pasiona pentru ca germana am invatat-o logic si gramatical, iar la celelalte mureai incet cu profesorii care citeau de pe prezentare ca un veritabil elev de clasa a III-a. M-a si "stricat", ca sa zic asa, anul pe care l-am facut cu schimb de experienta in Germania. Nu se compara cum se preda acolo si cum se vede faptul ca toti profesorii fac aceasta profesie pentru ca le place si pentru ca au fost facuti pentru asa ceva. Ca sa nu mai zic de faptul ca media de varsta era undeva pe la 30-35. Cum spui, nu imi pot aduce aminte nici acum ce am "invatat" la facultate in Romania, toate lucrurile pe care mi le amintesc si pot spuune ca erau lucruri noi pe care le-am invatat sunt din timpul petrecut in facultatea din Germania. Mai dureaza inca vreo 50 de ani sa ajungem si noi acolo.

  • @Silviu50y
    @Silviu50y Před 3 lety

    Respect pentru material !!!

  • @kentuwuuwu5916
    @kentuwuuwu5916 Před 3 lety +3

    am mai multe absente decat prezente la scoala si nu regret, ca si-asa n-am avut ce pierde

  • @porumbconstantin3483
    @porumbconstantin3483 Před 3 lety +2

    hai sa nu victimizam intr una. ca in Elvetia ca Irlanda ca Franta.. Fratilor . nu e chiar asa. Eu nu sunt de acord cu ce se intampla in prezent in Franta de exemplu. Materia la clasa a 2 sau a 3 a e fantastic de elaborata. Prin asta se intampla doar un singur fenomen. Procesul de maturizare al elevului este rapid. Si cand zic rapid.. atunci cand copilul tau ajunge la 14 ani, nu te mai poti intelege cu el sub nici o forma. Doreste independenta iar de aici, tot ce e mai rau. Droguri, depresii etc. Sistemul roamnesc a avut elitele lui. Sa fim recunoscatori pentru cei care si au dat interesul sa ne ofere educatie, chiar daca din pacate au existat si foarte multe nedreptati. Va spun eu. Si in occident se fac mari diferete si mari nedreptati. mai ales fata de noi ca suntem romani. Eu cred ca suntem printre cei mai capabil si inteligenti din lume. Noi ne ducem in tarile lor si le vorbim limbile, noi ne luptam si ne cautam dreptatea in tarile lor pe limba lor. Ei nu pot face asta si nu vor putea face asta nicioada. hai sa lasam Finlanda. Sistemul nostru educational sufera pentru ca societatea per ansablu sufera.

  • @kebab3666
    @kebab3666 Před 3 lety +2

    La exact 15:00 se vede adresa copilului. Frumos reportaj dar fiti mai atenti si la lucrurile marunte... Acolo trebuie blurat!

  • @nemesigeorgegabriel2730
    @nemesigeorgegabriel2730 Před 3 lety +5

    10:20, "Au si meditatii", scuzatii pe ei, parintii ai caror copii se duc involuntar la meditatii....de-a dreptul penibil.

    • @dasit6034
      @dasit6034 Před 3 lety +1

      din pacate trebuie cand orele de curs te invata aproape nimic. aveam o profa de matematica la care nu intelegeai nimic la ore la scoala iar la meditatii in mod miraculos stia sa explice frumos

  • @highkit
    @highkit Před 3 lety +1

    14:11 Exact!Scurt si la obiect!

  • @ayyylaquehasliadopollitogu8393

    Concluzia este simplă,
    Banii Contează Enorm!! 🤫👻🥳🥳🤑🤑🤑

  • @andreeaandreea123
    @andreeaandreea123 Před 3 lety +1

    Dar de ce nu se face un reportaj care sa analizeze si cum functioneaza sistemul de invatamant din tarile asiatice, in special Japonia, China si Korea de Sud? Nu invatatul pe de rost, temele si timpul dedicat studiului este problema aici! O reforma este necesara insa nu consider ca exemplul unor tari precum Finlanda ar trebui automat implementat si in Romania. Cele doua tari sunt diferite din toate punctele de vedere: politic, economic si social. Ar trebui schimbate multe alte aspecte la aceste nivele si apoi se va putea copia exemplul lor.

  • @roxanaaliman1042
    @roxanaaliman1042 Před 3 lety +2

    Este greu sa schimbi mentalitati dupa anii comunismului.Da, Finlanda este exemplul perfect dar Finlanda nu a scapt de comunism acum 20 de ani. E greu, dar nu imposibil. Trebuie oameni competenti la conducere

  • @Florindelahashpe
    @Florindelahashpe Před 3 lety +14

    intrebarea ar fi de ce s-a intors in tara doamna cu pustioaica de la Timisoara

    • @moisegabriellucanicolas3470
      @moisegabriellucanicolas3470 Před 3 lety +2

      Buna intrebare

    • @laurentiuzele812
      @laurentiuzele812 Před 3 lety

      sincer nici eu nu stiu ,si eu sunt din Timisoara si profesorii mei sunt foarte moderni.La fizica profesoara ne da exemple multe la chimie la fel la biologie ne explica pe imagini ale corpului uman dar revenind nu stiu de ce s-a intors

  • @dianagr4992
    @dianagr4992 Před 3 lety +1

    Cand ma gandeeam la anii de scoala sin Romania imi venea sa plang pt ca au fost ani de teroare, pe de alta parte, acum ca am avut ocazia sa invat si in strainatate si am cum sa compar, imi vine si mai rau sa plang pentru pentru ani inositi invatand in Romania.

  • @brsbrs2929
    @brsbrs2929 Před 3 lety +1

    Profesoara mea de informatica știe sa își predea lecti face powerpointuri cu lecția pd care ni le prezintă și nu ne da teme iar în clasa doar ridicam mana iar ea vine la noi și ne ajuta dacă nu știm sa facem ceva poți sa alegi dacă vrei sa ieși la tabla sau nu. Avem multe proiecte interesante pe care le facem în grupe de 4-5 copii (o data trebuia sa construim un calculator ) Ora ei este foarte frumoasa (clasa 6 ) iar toți ne am hotărât sa mergem pe profil mate info deoarece ia ne va fi profesoara și de mate și de informatica 🥰😍🤩

  • @gabrielpetrisor3739
    @gabrielpetrisor3739 Před 3 lety +1

    Documentarul asta a fost publicat in 2013... Nimic nou pana in 2020, am sa revin peste 7 ani (poate poate se schimba ceva).

  • @adrianaadriana7847
    @adrianaadriana7847 Před 3 lety +4

    Romania lucrului bine facut ,Romania educata, "dupa iohannis "...nu a schimbat o virgula omul asta 4,5 ani

  • @lajossomogyi
    @lajossomogyi Před 3 lety +1

    Imi pare rau de copii mei. Daca asa le dam cunostinte nu avem voie sa ne miram ca tara este tot in aceeasi blocaj, fiindca copii nu sunt invatati sa se gandeasca, ci doar ca sa redea lectia.

  • @bucurflorica4451
    @bucurflorica4451 Před rokem +2

    Haideți să nu-i mai slăvim pe nordici pentru "educația" lor!
    România era, pe vremuri, în top la Fizică, Matematica, Chimie, ...acum toți își dau cu părerea, sunt " specialiști" in educatie! Concluzia: cât mai multe vacanțe, timp liber, bani cât mai mulți de la părinți...așa a ajuns învățământul modern, stil occidental!

  • @SerG-ez2po
    @SerG-ez2po Před 3 lety +1

    si scolile din Italia tot ca in Romania sunt, pe concurenta, multe teme si iesi de acolo ca nu stii sa faci nimic. Toti la facultate sau someri la bar toata ziua, sau in Germania la facut pizza.

  • @andreeachelaru6999
    @andreeachelaru6999 Před 3 lety +1

    Omg suntem pe locul 45

  • @alexandra.v
    @alexandra.v Před 3 lety +2

    Învățământul bazat be concurență. Mare dreptate. Am fost destul de buna la școala și acum, la facultate, am rămas cu sechele din școala.
    La unele materii sunt destul de slabă și încă nu imi pot scoate din cap ca nu ar trebui să mai fie o concurență intre mine și ei. Și așa ideea mă demoralizează și mai tare.
    Multumesc, școală.

    • @kamykazexddd3956
      @kamykazexddd3956 Před 2 lety +1

      Da,înțeleg ce zici,eu sunt la o facultate unde profesorii sunt mai deschiși decât studenții,pot zice că profii chiar încearcă să se implice și să ne convingă să ne implicăm,doar că eu nu sunt învățat să fiu prea deschis deși aș vrea si nu am nici practica pe care ar fi trb sa o am(pt ca am terminat un liceu teoretic care nu m-a ajutat sa merg in direcția pe care am vrut-o)...mi-e oarecum și jenă să intreb anumite lucruri pt ca eu nu sunt la un nivel așa de bun precum sunt alti colegi care au terminat licee de specialitate (gen ,daca cnv termina un plan de cladire in 30 de min,eu termin in 2 ore ) si chiar imi plac cursurile de la facultate,doar ca nu pot sa dedic timpul necesar pt toate

  • @name_error8880
    @name_error8880 Před 3 lety +1

    profesorii uitandu-se la videoclip: 👀