Uitgelicht | 'Bodemverdichting is grootste verborgen probleem van bodem'

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • Bodemverdichting is een hardnekkig probleem. Veel boeren zullen ermee te maken hebben. Het kan onder andere je gewasopbrengst beïnvloeden. Wat is bodemverdichting nu precies en valt het te voorkomen? In deze Boerderij Uitgelicht vertelt Everhard van Essen van Aequator hoe je het beste kan omgaan met bodemverdichting.
    Meet weten over bodemverdichting? Bekijk onze themapagina bodemgezondheid: www.boerderij.....
    Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief 'bodemgezondheid': www.boerderij....

Komentáře • 2

  • @vincenthuying98
    @vincenthuying98 Před 2 lety +3

    Verdichting van de bodem is al veel langer een probleem. Doch blijkbaar is er jarenlang al veel te weinig onderzoek naar gedaan. Géén woord over dieper wortelende en bodem penetrerende gewassen die een rol kunnen spelen om de bodem weer gezond te krijgen. Dus ook bijvoorbeeld niet aan de oppervlakte bewateren, maar in de grond om wortelpenetratie te stimuleren.

    • @MetallicAddict15
      @MetallicAddict15 Před 2 lety

      Inderdaad onbegrijpelijk hoe er zo rond de kern van de zaak heen gedanst wordt. Tuurlijk spelen het gewicht van je machine en het tijdstip waarop je het land opgaat ook een rol, maar de kern van de zaak is dat je bodem vooral verdicht als er bijna geen leven meer in zit doordat je jarenlang ploegt en de boel braak laat liggen, kunstmest op gooit en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zo creëer je een anaërobe bodem met weinig organische stof of voordelige schimmels of wormpjes. Die houdt amper nog water vast en kan door gebrek aan doorworteling ook niet meer "ademen" met compactie als gevolg.
      Hoe kan je het dan wel écht voorkomen? Door het omgekeerde te doen van alle bovengenoemde zaken en de bodem met rust te laten zodat die voor jou kan gaan werken. Maar daar kan de agrarische industrie geen geld aan verdienen, dus wordt vooral liever niet benoemd. Groenbemesters worden hier benoemd als curatieve maatregel, maar moet je net preventief gaan inzetten als akkerbouwer!