Het bombardement op Dresden (1945)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 02. 2021
  • Het bombardement op Dresden (1945) is één van de meest beruchte geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitse stad Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd kwamen 25.000 Duitsers om het leven, grotendeels burgers. Waarom werd Dresden zo onder vuur genomen? En kan dit bombardement als een oorlogsmisdaad worden beschouwd?
    SUPPORT ME ON PATREON ► / historyhustler
    SUBSCRIBE ► / @historyhustle
    INSTAGRAM ► / historyhustle
    FACEBOOK ► / historyhustler
    TWITTER ► / hustlehistory
    SOURCES
    - Fire and Fury. The Allied Bombing of Germany 1942-1945 (Randall Hansen).
    - The End. The Defiance and Destruction of Hitler's Germany, 1944-1945 (Ian Kershaw).
    - The Second World War (Antony Beevor).
    IMAGES
    Images from commons.wikimedia.org.
    VIDEO
    Video material from:
    • Dresden Bombing With F...
    Dresden Bombing With Footage of Allied Aerial Assault on Pforzheim and Cologne Germany
    • Bombing of Warsaw in W...
    Bombing of Warsaw by Germans 1939. The beginning of the second World War
    "Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use."
    MUSIC
    "Division" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Devastation and Revenge" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "The Descent" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    "Mesmerize" Kevin MacLeod (incompetech.com)
    Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
    creativecommons.org/licenses/b...
    SOUNDS
    Freesound.org.
    Wanna join forces and do a collaboration? Send me an email at: historyhustle@gmail.com

Komentáře • 147

  • @HistoryHustleNederlands
    @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +2

    Meer meer over de TWEEDE WERELDOORLOG:
    czcams.com/play/PLrVZ8ve0XR939qleoyxLK4k6YyU__6BoI.html

  • @frankvochteloo4162
    @frankvochteloo4162 Před rokem +17

    Weet je wat ik zo knap van deze vlogs vind, is dat het altijd van twee kanten wordt belicht.
    Zonder aanziens des persoons of het nu een democratie, theocratie of dictatuur is.
    De kijker kan een oordeel vellen, hij wordt er in betrokken.
    En door het bevlogen commentaar van Stefan wordt je eigenlijk in de materie naar binnen gezogen.
    Je zit er middenin.
    Dat is wat ik zo goed van deze vlogs vind.

  • @Hsoussi29
    @Hsoussi29 Před 3 lety +12

    Ik vind het ook heel vervelend dat we alleen horen dat de Duitsers de slechte waren en de geallieerden de goede, in een oorlog is er nooit een goeie en een slechte. Iedereen doet alles om te winnen, kijk maar naar de atoombommen die op Nagasaki en hiroshima

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +4

      Ja en nee. Het is niet zwart-wit, maar de Asmogendheden hebben met aanzienlijke meer wreedheid huisgehouden dan de Geallieerden. Over de atoombommen, ik geloof zelfs dat die levens hebben gered. Japan was niet bereid zich over te geven en zou letterlijk tot de laatste man doorvechten. De atoombommen hebben dit voorkomen. Niettemin is het verschrikkelijk dat het tot zover heeft moeten komen.

    • @Hsoussi29
      @Hsoussi29 Před 3 lety +2

      De asmogendheden hebben meer wreedheid getoont in de oorlog, maar de 2e wereld oorlog was ook een soort van wraak van de Duitsers voor de 1e wereld oorlog. Ik denk dat het ook daarom is dat ze zo wreed waren.

    • @yves2348
      @yves2348 Před 3 lety +1

      @@HistoryHustleNederlands Hadden de amerikanen de bom op enkele kilometer off shore in de baai van Tokio gedropt om te tonen wat zou kunnen volgen, dan had Japan ook gecapituleerd denk ik. De bombardementen op Warschau, London, Hamburg, Dresden, Tokio, Nagasaki en Hiroshima zijn eigenlijk allemaal oorlogsmisdaden.

    • @grazianolaudisio3644
      @grazianolaudisio3644 Před rokem +1

      @@yves2348 Wat de Amerikanen op Hiroshima en Nagasaki hebben gedaan is gewoon ronduit crimineel, een misdaad tegen de menselijkheid.
      Niet alleen wilden ze Japan versneld op hun knieën hebben, Amerika stuurde hiermee ook een sterk signaal naar de Sovjet-Unie toe (begin van de koude oorlog).

    • @KK-rg1wz
      @KK-rg1wz Před rokem

      Wie een vernietigingsoorlog begint, die meer dan 50 miljoen doden zal eisen, wie miljoenen vermoordt vanwege hun geloof, ... dat zijn inderdaad "de slechten"....

  • @anouk7871
    @anouk7871 Před 3 lety +9

    Het verbaast me dat dit soort onderwerpen bij mij niet onderwezen zijn (ik kom uit 98), de bombardementen in Japan wel overigens. Maar over Indonesië is ook bijna niet aan bod gekomen. Vind ik wel vrij ernstig dat er niet kritisch gekeken wordt naar Nederland en de geallieerden , en dat niet standaard onderwezen wordt.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +4

      Interessant. Ik merk dat dergelijke onderwerpen in de meest recente methoden wel aan bod komen. Over Indonesië ben ik het met je eens. De reden daarvoor wordt door David van Reybrouck in zijn boek "Revolusi" gepresenteerd, namelijk: te weinig uren voor het vak geschiedenis. Het is geen verplicht van meer in de bovenbouw én er moet ongelooflijk veel stof behandeld worden. Daarmee vallen dit soort onderwerpen buiten de boot. Onacceptabel, zeker. Dit verklaart het wel.

    • @anouk7871
      @anouk7871 Před 3 lety +2

      @@HistoryHustleNederlands Okee fijn dat het in de recentere methoden wel aanbod komt. Jammer dat er te weinig uren voor zijn. Ik ben ook van school af gegaan met het idee het westen is goed en de rest niet (geschiedenis stopte na de koude oorlog) dat vind ik wel erg jammer, zo zwart wit is het niet, in Amerika heb je nog de doodstraf, Guantánamo bay, niet overal het homohuwelijk. Het wereldbeeld werd wat zwart wit gepresenteerd en subjectief naar mijn idee. Misschien hielp het ook niet mee dat ik toendertijd absoluut niet geïnteresseerd was in geschiedenis 🙈

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +2

      @@anouk7871 Westen goed en de rest niet, dat idee is nu wel anders. Ik merk dat veel mensen het idee hebben dat de lesstof op de middelbare school hetzelfde is, maar het verandert met de tijd. De ene nieuwe methode na de andere wordt uitgebracht. Of het leerlingen bij zal blijven, dat is de vraag.

    • @grewdpastor
      @grewdpastor Před rokem +2

      @@HistoryHustleNederlands Toch vreemd dat zoveel mensen aangeven er nooit iets over in het onderwijs over gehoord te hebben. Zelf zat ik tussen 1962 en 1968 op de middelbare school (gymnasium) in Amsterdam en daar kwam het wel degelijk aan bod (overigens ook de slag bij Salamis 😉). Het lijdt geen twijfel dat de vuurstorm in Dresden gepland was en het was dus een oorlogsmisdaad.
      Edit: overigens waren de meesten (ik ook trouwens) opgevoed in een sfeer van anti-Duits sentiment en het algemene gevoel toen was: eigen schuld stelletje rotmoffen. Dat ben ik gelukkig ontgroeid 🙂

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem +1

      @@grewdpastor Dank voor je reactie.

  • @TheConfederate1863
    @TheConfederate1863 Před rokem +2

    Heb je eigenlijk goede musea hierover in Dresden Stefan ?
    Mooie video ! Keep up the good work !

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem +1

      Goede vraag! Hier en daar vind je monumenten. Een museum over alleen het bombardement heb ik zo gauw niet gezien.

    • @garrytga8356
      @garrytga8356 Před rokem +3

      ​@@HistoryHustleNederlands in de oude kerk die je in je rug ziet was eerder een permanente tentoonstelling hierover! Toen de renovatie begon (2019) is deze tentoonstelling afgesloten. Oktober 2021 was deze nog gesloten, maar hij komt weer terug als het goed is.

  • @Michael-qd6lz
    @Michael-qd6lz Před 3 lety +6

    Burgers of erfgoed van de vijand of geallieerden mogen NOOIT DOELWITTEN ZIJN, in alle gevallen moet de dader vervolgd, en openlijk zich schamen!

  • @PHPJN7
    @PHPJN7 Před 2 lety +6

    Goed gedaan maar ik zou ook graag eens zien of je wat over de opmars van de Amerikanen in de Pacific vind en het uiteindelijke gebruik van de atoombom. Daarbij wel in ogenschouw nemen wat er bijvoorbeeld op Iwo Jima is gebeurd.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 2 lety +3

      Dank voor je bericht. Heb een Engelstalige video hierover gemaakt, mocht je daar interesse in hebben:
      czcams.com/video/P0DQNSipiuA/video.html

    • @theon9575
      @theon9575 Před 7 měsíci

      De opmars van de Amerikanen was relatief beperkt door het Amerikaanse voorkeuze op die tijd voor "isolationist policies". Volop agressie tegen Japan en Axis volgde de niet-uitgelokte aanval van Japan plotseling op Pearl Harbour, en evt ook op Darwin Harbour, Australië.
      Verder, en op zijn beurt, werd de eerdere opmars van Japan door de Japanse Kaiser geconstrueerd of gezien ook als een bevrijdingsstrijd campagne tegen de opmars over 350 jaar lang van Nederlandse, Spaanse, Engelse, en later ook de Franse en de Amerikaanse koloniale bazen en beheersers van het Z. O. Azië gebied.
      Daarom in Batavia in Java en door veel van Nederlandse Oost Indië werd de Japanse opmars en 'invasie' gezien ook door Sukarno en vele inwoners als het begin van de bevrijding (MERDEKA!) van hun land. En begrijpbaar!
      Ook in de Filipijnen werd de invasie van Japan door veel Filipijnse inwoners gezien als deel van een succesvolle bevrijdingsstrijd, eindelijk na meer dan 400 jaar occupatie en gruwelijke oppressie door Spanje en evt ook door koloniale Amerika als overheersende koloniale macht. Nu nog van officiële schoolboeken in de Filipijnen leren kinderen op school dat Japan had ten minste laten zien dat verslaan van 'blanke' koloniale machten door Aziatische macht wel mogelijk was.
      Zo had de opmars van Japan en haar invasies toch een hart onder de riem gestoken bij vrijheidsstrijders in Indonesia, Maleisië en Singapore, Indochine en Vietnam en de Filipijnen. En het duurde dus niet zoveel jaren na de tweede oorlog tot dat Engeland, de Fransen, en ook eventueel Nederland, werden er uitgeschopt.

  • @TheConfederate1863
    @TheConfederate1863 Před rokem +1

    Tweede vraag, weet je of het standbeeld op 4:47 er nog staat?

  • @joopluttmer9096
    @joopluttmer9096 Před 2 lety +1

    Mijn opa was in dresden tijdens de vuurstorm..hij was een nederlandse krijgsgevangene...ik moet dan altijd denken aan het boek slaughterhause 5 van kurt vonnegut.

  • @danistanneveld880
    @danistanneveld880 Před 3 lety +3

    Echt zielig, ik wou het oude Dresden graag zien.
    Ook hoe mensen letterlijk wegsmolten door de hitte in de schuilkelders.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +4

      Het oude Dresden is wel in enige hoedanigheid hersteld, Dani. Zeker het bezoeken waard. Dat kan bijvoorbeeld niet gezegd worden voor veel andere Duitse steden, zoals Berlijn. Het oude Berlijn had ik graag gezien.

    • @danistanneveld880
      @danistanneveld880 Před 3 lety +1

      @@HistoryHustleNederlands oh Nice, mijn Opa heeft 1 van de grootste Duitse bouwbedrijven in Bremen opgezet in de jaren 70, regelmatig ben ik in Bremen, spreek ook vloeiend Duits daardoor. Hij had duizenden Joegoslaven aan het werk in de jaren 90 in Bremen.
      Bremen en Hamburg zijn de enige Duitse steden die ik ken, maar ik ga zeker naar Dresden!
      Berlijn is alleen leuk met een zal vol NEDERLANDSE XTC pillen voor de techno feesten hahaha!

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +1

      @@danistanneveld880 Ben zelf nog niet in Bremen en Hamburg. Hopelijk binnenkort.

    • @turkishwumao
      @turkishwumao Před 3 lety +1

      @@HistoryHustleNederlands toen Kaliningrad duits was de stad best mooi

    • @sjoerdvangeuns5773
      @sjoerdvangeuns5773 Před 11 měsíci

      Rotterdam hád bijna geen schuilkelders.... men ging de straat op. Ca. 80.000 daklozen én 800 doden... met dank aan 'berlijn'. Dan niet klagen wanneer een Duitse stad wordt getroffen, de Duitsers (berlijn dus) konden elke dag de oorlog beëindigen zo als ook NL. capituleerde tijdens het R'damse bombardement in 1940. Wel de realiteit onder ogen blijven zien. Blijf herkennen wie de agressor was én wie de slachtoffers. Vergeet ook niet dat het Duitse volk hopman hitler
      'democratisch gekozen' hebben.

  • @dhr.augustinus809
    @dhr.augustinus809 Před 11 měsíci +2

    Ik kom er net vandaan. Het trieste is dat er een heleboel cultureel erfgoed verloren is gegaan, iets wat ze in Assmerika niet kennen.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 11 měsíci +2

      Tja, Amerikaanse steden blinken niet echt uit hierin.

    • @theon9575
      @theon9575 Před 7 měsíci

      Maar ze kennen het heel goed in de VK. En als PM in zijn "War Cabinet" en hooft oorlogsmisdadiger, drong Winston Churchill stevig erop aan, al begreep hij goed de waarschijnlijke consequenties, en ook al was hij bewust dat, nu zo laat in de oorloog, zo'n aanval op Dresden maar weinig tactisch voordelen zou opleveren 😂 en was dus echt onnodig.

  • @user-jh9sc5kv2y
    @user-jh9sc5kv2y Před 5 měsíci +1

    Zo heel veel heel jammer ja dat zal wel..bedankt stefan

  • @arie407
    @arie407 Před 6 měsíci

    Het klinkt mijn vader (97) als muziek in de oren.

  • @mikehydropneumatic2583
    @mikehydropneumatic2583 Před 3 lety +6

    Het blijft controversieel.

  • @nexotijngames6245
    @nexotijngames6245 Před 3 lety +2

    Vet man!

  • @patrickvooijs2557
    @patrickvooijs2557 Před 2 lety +1

    Wat ik me afvraag had het bombardement niet meer te maken met dat ze toch al wisten dat het in sovjet handen zou komen???

  • @mathiaspoelman1493
    @mathiaspoelman1493 Před 2 lety +1

    Ik keur de daden van de asmogendheden noch die van de geallieerden goed. Wie is er in fout? De soldaat die het geweer op een (eventueel verzonnen) vijand richt of het oppercommando dat de soldaten en burgers een oorlog opdringt? Mogen de slachtoffers in vrede rusten, aan welke zijde ze ook stonden.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 2 lety +2

      Oorlog is verschrikkelijk. Hoewel de geallieerden ook misdaden hebben begaan, waren die van de asmogendheden omvangrijker en tevens reden voor de geallieerden om (deels) met gelijke munt terug te betalen. Niet goed, wel begrijpelijk.

    • @berendt87
      @berendt87 Před měsícem

      Ik kan daar heel kort over zijn. Ik vind dat iemand die ter goeder trouw heeft gehandeld (vaak de normale soldaat) niet fout is, maar iemand die de opdrachten geeft. Ik vind ook dat soldaten die uit pure haat dat soort dingen doen fout zijn

  • @jellemaarten2145
    @jellemaarten2145 Před 3 lety +2

    Kan je niet ook suggereren dat Amerika zijn spierballen wilde laten zien aan de Sovjet-Unie tijdens de race naar Berlijn? Of is dit te far stretched

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 3 lety +4

      Dat zou ik meer bij de atoombommen op Japan zeggen.

    • @cellamilanobarbershave5235
      @cellamilanobarbershave5235 Před rokem

      @@HistoryHustleNederlands ik denk dat beide een signaal aan de Sovjet-Unie was, en dat beide passen in de toenmalige opvattingen en mogelijkheden van het concept van strategic bombardment. Met de lange afstand bommenwerpers beschikte men over de mogelijkheid om Sovjet steden te bereiken. Look what we can do with your cities En met de atoombom beschikte men over het middel om deze van de aardbodem weg te vegen. De atoombom had en heeft nog steeds een bezorging voertuig nodig ( raket, bommenwerper of onderzeeboot) aan het einde van de tweede Wereldoorlog waren er nog geen lange afstandsraketten en nucleaire onderzeeboten, dus de enige optie was de bommenwerper. De lancaster bv had een actieradius van 4300 km en kon dus met gemak Moskou bereiken vanuit de meeste plaatsen in bevrijd Europa. Je zou deze bombardementen dus kunnen zien als een Prelude van wat de Sovjet-Unie te wachten zou staan als. De atoombom maakte deze waarschuwing alleen maar dreigender

  • @z.weertje7209
    @z.weertje7209 Před rokem +8

    Dresden was zeker een oorlogsmisdaad

  • @gizobatata7416
    @gizobatata7416 Před 11 měsíci

    De vijand heeft deze tactiek nooit gehanteerd op zo een schaal. Dit was een dierlijke terreur actie en dan doe ik de dieren nog te kort.

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před 11 měsíci +2

      De Duitsers hebben wel degelijk dit soort acties uitgevoerd.

    • @berendt87
      @berendt87 Před měsícem

      @@HistoryHustleNederlands Inderdaad. Zowel de Duitsers als de geallieerden hebben lukraak gebombardeerd

  • @julioalbertoherrera1339
    @julioalbertoherrera1339 Před 3 měsíci

    Si, _Oolorsmigdaag_ suena a algo nada bueno...

  • @exeuropean
    @exeuropean Před rokem +1

    war is hell

  • @jefdepijper4550
    @jefdepijper4550 Před 10 měsíci +2

    Zeker een oorlogsmisdaad

  • @simonhagenberg2201
    @simonhagenberg2201 Před rokem

    Mijn overgroot opa was seargebt van de raf die de bombardementen heeft geleid (sergeant Colin Mckay Grierson)

  • @gerdiealbers7788
    @gerdiealbers7788 Před 11 měsíci +2

    Je vergeet het vergissingsbombardement op Nijmegen te melden...!! Een enorm drama dat plaats had omdat de geallieerden dachten al boven Duitsland te vliegen......Friendly Fire zogezegd ......met enorme gevolgen voor de bewoners van Nijmegen.......mijn ouders behoorden tot de onschuldigen....!!!

  • @swagman673
    @swagman673 Před 9 měsíci +1

    ondoordacht gedrag ???mosdadig gedrag een oorlogsmisdadiger pur sang

  • @Dwjzdljn
    @Dwjzdljn Před rokem

    Net als nu nog steeds maakt Amerika meer stuk dan dat het goed doet.

  • @janhusar9105
    @janhusar9105 Před 4 měsíci

    Today you turn executioners into victims.

  • @user-jh9sc5kv2y
    @user-jh9sc5kv2y Před 5 měsíci

    Hoi stefan haat zet haat aan zo toen ook al vluchtelingen puur geluk in de oorlog vluchten mensen zie je in deze time ook

  • @henkhenki7556
    @henkhenki7556 Před rokem +2

    Boontje komt zijn loontje

    • @HistoryHustleNederlands
      @HistoryHustleNederlands  Před rokem

      Ok.

    • @jefdepijper4550
      @jefdepijper4550 Před rokem +2

      Niet op onschuldige burgers, de geallieerde bombardementen zijn een oorlogsmisdaad: ook op GENK en Antwerpen met duizenden doden, maar daar mag blijkbaar niet over gepraat worden.

    • @berendt87
      @berendt87 Před měsícem

      @@jefdepijper4550 Ook de geallieerden hebben Rotterdam gebombardeerd. Dat is iets wat velen helaas niet weten. Rotterdam is meerdere keren in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. Een paar keer daarvan door de geallieerden. Dat vond vooral plaats aan het eind van de oorlog