Zoomeri și Boomeri pe TikTok, Apocalipsă și Prețurile Civilizației Clujene (Pe lângă Subiect, Ep. 5)

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 22. 07. 2024
  • Bine v-am găsit, preteni, la al cincilea episod "Pe lângă Subiect," un podcast cu un artist-tatuator așa-zis jurist (Paul), un filosof cu fruntea cât Chinteniu (Nădășan), un psiholog-recepționer (Octav) și un muzician cu viață secretă de programator (Miclăuș).
    Revenim în 2024 cu un nou episod în care analizăm reel-uri pe care le-am primit de la urmăritori sau pe care le-am pregătit unii pentru ceilalți. De data aceasta am avut o colecție cu o puternică savoare românească, prin care s-au perindat porcușori care o iau la vale, discuții despre TikTok și cultură rurală, diferențieri apocaliptice între ortodocși și catolici, speculații despre relația dintre Gigi Becali și Micky Neamțu și, nu în ultimul rând, o discuție mai serioasă despre părerea domnului Boc în legătură cu prețurile civilizației vestice de la Cluj.
    Mulțumim tuturor celor ce ne-au trimis reel-uri pe adresa "redacției"! Așteptăm de la voi și pentru episoadele următoare reel-uri, postări sau video-uri care credeți că ar fi interesante de discutat în cadrul podcast-ului nostru. Ni le puteți trimite mai ales pe Instagram sau pe orice altă rețea de socializare a noastră, pe care le găsiți aici: linktr.ee/Pe_Langa_Subiect.
    Nu uitați, dacă v-a plăcut video-ul nostru, să ne ajutați cu clasica valută digitală: like-uri, subscribe, share. Acestea ne vor ajuta să extindem tipul de material pe care-l realizăm în cadrul proiectului nostru. Mulțumim!
    00:00 - 01:40 - Intro
    01:40 - 15:20 - Porcușorii de pe TikTok
    15:20 - 23:00 - Ortodoxismul între Conspirație și Apocalipsă
    23:00 - 33:00 - Gigi Becali și Vocile Gen Z
    33:00 - 58:48 - Domnul Boc, Ideologia Liberală și Prețurile din Cluj

Komentáře • 10

  • @lostlighter
    @lostlighter Před 6 měsíci +9

    Pe subiectul cu identitatea culturala a Barcelonei vs Cluj, mi se pare ca Clujul a creat cultura in perioada pre-Untold, prin miscari entuziaste si subculturi in ale muzicii, artei, si evenimentelor culturale in domeniul literaturii, filmului, etc
    Dar mi se pare ca acum Clujul si-a scos oamenii culti din el prin a-i obliga sa plateasca pretul culturii pe care chiar ei au creat-o.
    Asta impreuna cu publicul Clujean care plateste pentru cultura asta, care s-a transformat dintr-o plaja diversa de oameni cu interese ce acopereau o parte maricica din ce ai putea numi cultura, intr-o minoritate oameni "upper middle class" (saraci cu posibilitati le zic eu) care tot ce vor sa consume este un mix degenerant de "content cultural" care apeleaza la un 2 emotii: nostalgie si FOMO.
    Toti oamenii mentionati mai sus, impinsi de preturile tot mai mari participa la scuzele culturale ce se numesc evenimente in Cluj, ca sa isi aminteasca "ce fain era" sau sa isi mangaie frica de "a ramane in urma".
    Astea 2 probleme creaza "sindromul vama veche", unde toata lumea are in cap ceea ce inseamna Clujul, dar el nu mai inseamna acel lucru pentru ca aceasta semnificatie a fost folosita ca efectiv sa "vindem" orasul (sa ii facem marketing si sa scoatem bani din el cu sloganuri repetitive gen "Ii fain la Cluj").
    Acum ca orasul e vandut, nu mai este nimic de consumat, asa ca ne hranim doar cu resturi culturale, produse de copiii celor care au bani sa isi trimita copiii la Cluj.
    Dar strict cat sunt la facultate, ca apoi devin invalizi financiar si nu mai au voie sa stea in Cluj sa produca cultura.
    Si ca sa nu ma crucifice Nadasan, nu, nu comparam Barcelona cu Clujul in nivel cultural, ca nu exista scara pe care sa le pun unde sa stea unul langa altul ca orase.
    De ce nu mai pot sta oameni cu diverse interese si idei in Cluj (am multi prieteni ce s-au mutat in Timisoara sau Oradea pe acest considerent)? CA-I SCUMP DOMNU' BOC

    • @PeLangaSubiect
      @PeLangaSubiect  Před 5 měsíci +3

      N-avem nimic de adăugat, un comentariu foarte clar domnule/doamnă brichetă pierdută, mulţumim!

  • @pauloanta5878
    @pauloanta5878 Před 6 měsíci +2

    NE-AM ÎNTORS 💪🏽

    • @lostlighter
      @lostlighter Před 6 měsíci +1

      voi sunteti vocile care castiga CLAR in capul meu

  • @dadu.597
    @dadu.597 Před 5 měsíci

    Poate e pe lângă subiect :))), da` dacă vine un elev să devină student la Cluj, ce face?
    Strict IT?
    Și pentru IT, strict facultăți d-alea ce țin de ”calculatoare” sunt „relativ” valabile?
    Ați zis de soft-skill-uri, că alea vor devenii esențiale, pe alea unde și cum le pregătește o persoană?
    Strict să socializăm și lucrat în echipă de dragu` antrenamentului?
    Pe ideea că ne-o înlocui GPT pe toți, mai are rost să irosească studentul 3-4 ani din viață pentru hârtie cu ștampilă și vreo 39 sau 41 de caractere pe CV?
    Sigur nu există (în opinia singurilor cu adevărat filozofi de care am auzit că există la Cluj, dar și locuiesc prin zonă) vreo alternativă?
    Mi se pare că voi chiar nu glumiți când ziceți de terapeuți care vor să devină programatori, de exemplu.

    • @PeLangaSubiect
      @PeLangaSubiect  Před 5 měsíci +1

      Well: 1. Nu aș spune "strict" IT. Există multe facultăți care în termeni comparativi cu celelalte din țară (ceea ce nu spune foarte multe despre calitatea lor) sunt destul de bune la Cluj, acestea fiind clasicele Drept / Medicină și, mai nou, Psiho. În rest, ai putea merge la FSEGA I guess, și dintre socio-umane/filologie Litere care e destul de ok. Acuma, n-o să-ți spun părerea mea despre fiecare dintre ele, cert e că există variante.
      2. Desigur, după aceea se ridică problema cu ce o să faci strict pe piața muncii. Asta te interesează cred și atunci, da, are mai mult sens să mergi din prima la Poli sau la facultatea de Informatică. Ideea e că asta e industria pe care a pariat Clujul în termeni strategici, și momentan, cel puțin în termeni de dezvoltare, îi iese (mă refer strict la creștere economică). Deci dacă n-ai ceva conexiuni în lumea avocaturii, o mare pasiune pentru medicină sau MAYBE interes în a fi terapeut / traducător atunci, pentru a te putea mula pe piața din Cluj, IT-ul e singura ta opțiune.
      3. Ideea e că ceea ce trebuie întrebat e *cât* timp o să mai continue bula asta de dezvoltare care se bazează pe automatizarea producției și pe bule speculative "fin-tech." În opinia mea, nu foarte mult în termeni istorici (10 până în 15 ani max.). Prin AI o mare parte din munca programatorilor de jos o să fie înlocuită întrucât programatorii high-end o să aibă o productivitate mult mai mare prin instrumente precum GPT4 - ăsta ar fi doar unul dintre factori. Tendința este așadar este strict de feudalizare, asta e esența tehnologiei contemporane și a AI. Și programatorii o să aibă de pierdut din asta, dar momentan sunt într-un moment bun și n-ar avea sens să se gândească la așa ceva. În al doilea rând, ar trebui să definim ce înseamnă soft-skills, mai mult ca sigur nu ne referim numa la "abilitatea de a comunica" sau de "a lucra în echipă" cum le definește cultura corporate din ziua de azi. Acele "soft" skilluri vor consta în anumite aptitudini specific umane care scapă logicii "matematice" care este materializată în AI - povești, umor, un simț al surprizei și neașteptatului, capacitate de sinteză a informației, privire holistă asupra mai multor fenomene (adică gândire istorică), flirt etc., you name it.
      4.Cum le pregătești? Ideal acesta ar trebui să fie scopul sistemului educativ de sus până jos, să ne pregătească ca oameni care să participe în societate în toate dimensiunile sale, iar a participa în societate presupune în primul rând a interacționa cu alți oameni (cu bune și cu rele), de a naviga conflicte și situații impredictibile, nu să-ți dai zone out aprox 12 ore pe zi în fața unor ecrane care ne țin într-o zonă călduță și safe. Din nefericire, aceasta este realitatea istorică în care trăim cu toții, nu numai păcăniștii. Din moment ce sistemul românesc eșuează prin excelență la așa ceva, mai ales la a ne ajuta să ne cristalizăm identitățile în raport cu lumea concretă în care trăim, atunci singura ta opțiune este pe atât simplă cât și complicată: să citești. Cititul te ajute să te transpui în alte realități dincolo de realitatea ta imediată și astfel să poți naviga interacțiuni sociale prin a trece de propria ta individualitate. Asta te ajută la școală, la facultate, în club, în relații, oriunde. Cititul te ajută să "ieși din capul tău" și să interpretezi texte - acestea sunt cele mai importante skilluri sociale. Când vorbești cu cineva, când te întrebi dacă o persoană te place sau nu, dacă e potrivit să flirtezi sau să spui o glumă sau nu, tu în mod implicit interpretezi un text. Și aceste skilluri le dezvolți citind cărți grele (deci nu stoicism și Jordan Peterson), și lungi, să stai pe ele ore întregi - zi de zi, săptămână de săptămână, ani la rând. Nu ai altă variantă. La cum se arată viitorul acum, o să fie trei categorii de oameni: 1. oamenii "tech" de sus, ceva feudali, 2. oamenii care citesc (politică/universitate), și 3. oamenii care rămân la stadiul de nivel de AI, în compulsii mediate de algoritmii care ne înconjoară peste tot încă din primul moment în care pășim în lumea asta.
      5. Maybe o a patra categorie se va regăsi în aptitudini care vor fi greu de automatizat cum ar fi muncile manuale, gen instalator, meseriaș, tâmplar all that. E ceea ce Marx ar numi actually productive labour. Din alea o să se facă din ce în ce mai mulți bani, deci dacă ai vreo înclinare înspre așa ceva poți să reușești oriunde.
      Concluzii: Da, are rost să vii la Cluj dacă vrei să lucrezi în IT.
      Dacă nu vrei IT sau corporate job, n-aș recomanda (my two cents).
      Și ultima: da, are sens să faci o facultate, dacă ești dispus să muncești extra și să citești foarte mult. Preferabil, aș face-o în străinătate, nu în România, mai ales dacă vrei să faci socio-umane. Altfel, mai bine te specializezi pe tâmplărie, faci o muncă onestă și reală 8 ore, și în restul timpului faci ce vrei tu.
      Mulțumim pentru întrebare! (Nădășan)