Bijvoeren

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 08. 2024
  • Na de lindebloei is de voornaamste dracht voor de meeste bijenvolken (imkers) voorbij. Als de honing door de imker is geoogst is de kans groot dat de bijen te weinig voorraad hebben. Bijvoeren is essentieel. Ondertussen vindt ook de varroamijt behandeling plaats en moet het volk worden voorbereid op de naderende winter....

Komentáře • 13

  • @dennisknapen4421
    @dennisknapen4421 Před 7 lety +2

    Nooit het suikerwater opwarmen! Dat maakt HMF aan, wat giftig voor de bijen is.

    • @Bijenhouden
      @Bijenhouden  Před 7 lety +3

      Dit is niet helemaal juist. HMF wordt voornamelijk gevormd uit fructose. De kristalsuiker die we gebruiken is sacharose een disacharide van fructose en glucose. Kristalsuiker moet dus eerst "uit elkaar vallen" voordat de fructose kan worden omgezet in HMF. Kortom in dit geval zal dat niet of nauwelijks gebeuren.
      Bij invertsuikers (waarbij invertase sacharose heeft gesplitst in fructose en glucose) zal verhitting wel de hoeveelheid HMF vergroten.
      (Bijen hebben echter zelf het enzym invertase dus het is prima om ze gewoon sacharose te voeren)

    • @freekfurstner
      @freekfurstner Před 5 lety

      HMF is de afkorting van hydroxymethylfurfural. Deze voor bijen giftige stof is een afbraakproduct van verschillende koolhydraten. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller het ontstaan van HMF, en daarnaast bevorderen ook een zure omgeving en ultraviolet licht de vorming van HMF.
      In een bijenvolk wordt HMF vooral gevormd uit fructose, in het zure milieu van honing. In honing zal HMF door de aanwezigheid van water vervolgens ten dele uiteenvallen in mierenzuur en levulinezuur. Door het hierdoor steeds hogere zuurgehalte van de honing zal de vorming van HMF almaar sneller verlopen. Dit geldt uiteraard ook voor geoogste honing[1].
      Deze tabel toont per gegeven bewaartemperatuur de tijdsduur waarin er 40 milligram HMF per kg honing is gevormd.
      Het gehalte aan HMF waarboven de stof giftig is voor (vooral jonge) bijen, ligt rond de 20 miligram HMF per kilo honing. In natuurlijke omstandigheden komt deze concentratie nooit in honing voor omdat de honing voordien al lang is geconsumeerd. Het is dus de (leverancier van de) imker die debet is aan eventuele HMF-vergiftiging van bijen:
      door te lange verhitting van voer waarin naast suikers ook zuren zitten[2]
      wordt echter zuiver kristalsuiker[3] in heet water opgelost dan ontstaat er nagenoeg geen HMF.
      Het is uit den boze om honing uit voorgaande jaren aan de bijen te voeren als wintervoer. Het lijkt kostenbesparend om voer uit een ziek volk te verhitten (om de ziektekiemen te doden), en daarna weer aan de bijen te voeren, maar de kans is groot dat het je je bijenvolken kost.
      (imkerpedia.nl/wiki/index.php?title=HMF)
      freek

  • @stormbringer67
    @stormbringer67 Před 3 lety

    Hallo ik ben ook imker maar vast niet zo ervaren als u. Zijn er na het inwinteren ook nog andere zaken die u bij de bijen doet of haalt u de voerbakken weg en dan is het dat tot aan december (oxaalzuurbehandeling)? Misschien heeft u nog tips...

  • @INDIANxxWARRIOR
    @INDIANxxWARRIOR Před 5 lety +2

    de muziek verpest mijn plezier om je bezig te zien

  • @C_Alberts
    @C_Alberts Před 7 lety

    Leuke video's! Kun je nog wat vertellen over hoe de voederbakken werken? Ik heb ook methodes gezien waarbij men een emmer met siroop op de kop zet, met een gat met gaas ervoor in het midden. Deze imker zij dat hij voor deze optie koos, omdat bij de open bakken het nog wel eens voor komt dat een bij er in valt en verdrinkt. Hoe kijk jij daar tegenaan?

    • @Bijenhouden
      @Bijenhouden  Před 7 lety +1

      Zo'n gekochte emmer met "suikerwater" op de kop zetten kan ook (bijvoeren met een jampotje is een andere optie). Wel eerst (tot dat vacuum is) even op de kop boven een lege emmer zetten anders loopt het suikerwater in de kast. De gaatjes in de deksel worden wel eens dicht gemaakt door de bijen... je moet dus wel controleren of de opname goed blijft.
      Als je goede voerbakken hebt (zoals in mijn video) dan verdrinken de bijen niet, want de ruimte waar de bijen bij kunnen is ingeperkt waardoor ze zo weer op de kant kunnen (als ze er al invallen).
      Beide methodes zijn goed hoor, dus probeer zelf wat je fijn vindt. Mijn voorkeur zijn de voerbakken.

  • @puntkomma3303
    @puntkomma3303 Před 4 lety +1

    hallo rond minuut 6.00 van de video word een witte platte plastieken voederbak gebruikt ; waar kan men deze kopen ?

    • @cubetwinmasters5786
      @cubetwinmasters5786 Před 4 lety

      punt komma honingmagazijn.nl onder de categorie voeren van de bijen

    • @puntkomma3303
      @puntkomma3303 Před 4 lety

      @@cubetwinmasters5786 dank u wel voor het snelle antwoord maar ik heb juist dezelfde gevonden in DUITSLAND bij WWW.HOLTERMANN.DE
      veel van imker gereedschap en of bijhorende benodigheden zijn er daar ongeveer 25 a 30 procent goedkoper dan in NEDERLAND of BELGIE.
      en nog een pluspunt van veel IMKER ZAKEN in DUITSLAND als men een klaar en duidelijke foto wil kan dat op deze sites.
      hier in NEDERLAND is het precies of dat U als klant een spion bent.
      nou ja men koopt waar de beste produkten en service zijn natuurlijk.
      zelf als men via ALI - BABA imker gereedschappen besteld wat een prijzen - verschil en dan moet het nog van de andere kant van de wereld komen ik versta dat niet al te goed.

  • @Benjamin-ew6kp
    @Benjamin-ew6kp Před 7 lety +1

    kun je nieuwe videos maken aub

    • @Bijenhouden
      @Bijenhouden  Před 7 lety

      Ga ik zeker doen. Binnenkort: oxzaalzuur behandeling in winter en zelf kunstraat maken.

    • @Benjamin-ew6kp
      @Benjamin-ew6kp Před 6 lety +1

      kun je volgend jaar terug beginnen met videos? ik heb ook bijen en ik leer veel van jou en zou ook nog graag willen bij leren...