#130

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 21. 08. 2024
  • In acest video facem un tur al casei pasive prezentand pas cu pas intreaga instalatie electrica ce a fost realizata, implicit trasarea si montarea tuturor cablurilor electrice si tuburilor de protectie (gofre/copexuri) prin pereti, pardoseala si tavan, venind cu mai multe explicatii si recomandari care speram sa va prinda bine daca ati face si voi vreodata vreo instalatie electrica.
    - Fii parte în Comunitatea noastra: www.youtube.co... (subscribe)
    - Facebook: / enciclopediaconstructi...
    - Website: enciclopediaco...
    - Servicii: premiumhouse.md/
    - Sustine proiectul pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc.
    - Email: enciclopediaconstructiilor@gmail.com
    Multumesc de vizionare, va doresc o zi frumoasa!
    Copyright © 2022 Begu Valentin. Toate drepturile rezervate.

Komentáře • 150

  • @eu210389
    @eu210389 Před 2 lety +13

    Bine lucrat, fără multe suprapuneri de trasee.
    Iti recomand ca prizele de după noptiera (minutul 24:45) sa le ridici deasupra noptierei, aproximativ 65-70 cm de la cota pardoselii, dacă nu vrei sa faci sport cu noptiera de fiecare data când vrei sa pui ceva în priza. Daca panifici o veioza (lampa de masa) poți sa lași o priza jos, după noptiera. Daca vrei sa ridici nivelul de confort iti recomand sa montezi un întrerupător lingă pat, pentru a stinge lumina cind te culci. Nu iti recomand sa faci grupuri mari de prize, spre exemplu in zona data este suficient doua prize, pe fiecare parte a patului (una Veioza si una pentru încărcătorul telefonului, întrerupător dacă se dorește) dar sa le faci in mai multe colțuri a odăii. Analizează posibilitatea sa pui o priza sub întrerupător, o poziționare ușor accesibila.
    Living - analizează unde vei pune bradul de Anul Nou ca sa ai priza exact acolo unde este nevoie. In living ai 2 grupe prize dar ele vor fi greu accesibile si o priza pentru aspirator, pare putin.
    Bucătărie - fii atent priza pentru cuptorul electrice nu trebuie sa fie in spatele cuptorului deoarece nu va începea cuptorul. In zona blatului dacă nu planifici sa ai electrocasnice parcate :) (electrocasnice care stau permanent pe blat) 2 grupe a cite 3 prize este cam mult. Iti recomand sa pui o priza in glaful lateral a ferestrei, o zona unde poți pune telefonu la încărcat cind faci mâncare.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety +1

      Multumim pentru comentariu si informatiile oferite, partial sfaturile au fost urmate, in rest vedem cum adaptam situatia sa iasa cat mai comod.

  • @RMS-D.
    @RMS-D. Před rokem +1

    Foarte frumos explicat , totul de la A la Z ! Felicitări !

  • @mirceatodosi4602
    @mirceatodosi4602 Před 2 lety

    Felicitări pentru modul cum ai lucrat, ordonat cu simț de răspundere !!!! 👍👍👍👍👍🇷🇴 !!!!!!

  • @ionelaionut2699
    @ionelaionut2699 Před 2 lety

    Ești un profesionist adevărat! Felicitări

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Multumesc!

    • @juperrr
      @juperrr Před 27 dny

      @@EnciclopediaConstructiilor Salutare , incerc de multa vreme sa lamuresc o problema si poate reusesti sa ma ajuti. In normativul I7 scrie urmatorul lucru: "5.3.4.0.3. În circuitele monofazate din locuinte (cu personal obisnuit) se prevăd întreruptoare bipolare cu protectie la suprasarcină si scurtcircuit cel putin pe conductorul de fază (1P+N)." Totusi vad foarte multe persoane care folosesc doar monopolare pe rezidential. Cum este corect pana la urma ? Multumesc !

  • @MrDragonStar2009
    @MrDragonStar2009 Před dnem

    Va salut!
    Urmaresc de ani de zile canalul dumneavoastra care este o mina de aur, cel putin pentru mine este, pe aceasta cale tin sa va multumesc si sa va arat respectul si aprecierea mea🙏
    Legat de interferentele curentilor slabi cu cei de forta prin prisma faptului ca sunt pozati apropiati, nu mi-as face probleme deoarece producatorii stiu ca in teren situatia de multe ori este dificila pentru a respecta in tocmai normativele si exista ecranare pe cablurile de curenti slabi, drept dovada nu cunosc o persoana care sa acuze aceasta speta.
    Dar totusi poti face maxim ce poti in directia asta, spre exemplu in punctul de conectare a unui tv pun doua doze, una pentru curentii slabi si alta pentru curentii de forta, iar in zona tabloului electric la fel zone separate, dar nu cred ca ai mereu posibilitatea sa lasi 30 de cm distanta intre ele, mai ales pe traseul de pozare a cablurilor!
    Multa sanatate si forta de munca, toate cele bune:)

  • @orestnegura6587
    @orestnegura6587 Před 7 měsíci +1

    Super frumos!

  • @alinamartiniuc7998
    @alinamartiniuc7998 Před 4 měsíci

    Multumesc de lectie. Daca o fac si pe asta, imi dau medalie 😂.

  • @florentinbarbieru5868
    @florentinbarbieru5868 Před rokem +2

    Felicitări.... Foarte frumos și detaliat explicat... Mai rar așa execuție.. Respecți niște norme care în România, din păcate, se respecta foarte rar... Executia instalației și în mod special Momentul execuției.. Adică inst. electrică prima... Nu ultima sau mai rău în timpul execuției inst. termice.. Sunt norme de siguranță și te ajută foarte mult în execuția fiecărei inst.

  • @user-xs9nn1bc8q
    @user-xs9nn1bc8q Před 5 měsíci

    Bine lucrat

  • @gherbalutacostel8078
    @gherbalutacostel8078 Před 2 lety +2

    salut!va urmaresc de ceva vreme si apreciez tot ce faceti si spuneti.totul este bine lucrat dar, 1=puteti sa faceti toate traseele pe tavan si coboririle pe perete,asa nu mai perforati hidroizolatia 2=folositi doze mai adinci sau cu buzunar,asta va ajuta pe viitor3=lasati in tablou loc liber pentru viitoare circuite 20%,4= bafta multa!👍

  • @dinuboran592
    @dinuboran592 Před 2 lety

    Frumoasa lucrare, si o prezentare profi marca EC.

  • @TheBorisake
    @TheBorisake Před 2 lety

    Frumos. Profesionist realizat. ❤

  • @MrDragonStar2009
    @MrDragonStar2009 Před dnem

    Nu am aparat de etichetat cabluri inca, metoda mea este foarte simpla, ieftina si eficienta, banda izolatoare alba si marker permanent cu varf subtire, efectiv notez pe rola de izolier ce reprezinta cablul, apoi o dezlipesc de pe rola dublu decat am scris, o lipesc perpendicular pe capatul cablului si las 5 cm de banda nesuprapusa care reprezinta sigilarea dupa ce rulez eticheta pe cablu.
    Sau varianta a doua este sa notezi cu marker permanent direct pe cablu, iar cand ajungi la dezizolare pastrezi bucata de izolatie scrisa si o introduci pe unul dintre conductorii cablului apoi indoim capatul sa nu o pierdem.
    Bafta!

  • @adrianJUPANU
    @adrianJUPANU Před 2 lety +3

    Respect Maxim ,frumos lucrat ! PS electrician calificat în UK

  • @danipatoni3342
    @danipatoni3342 Před rokem

    Foarte frumos !

  • @popescucristian1846
    @popescucristian1846 Před 2 lety +1

    O aranjare calitativă a cablurilor electrice cu rezervă la viitor, multe urări de bine pentru efortul depus este destul de complicat și necesită atenție! Succese!

  • @chisalau82
    @chisalau82 Před 2 lety

    ⚒️instalatia pare destul de buna, profi👌

  • @savasilviu3194
    @savasilviu3194 Před 2 lety

    Mie îmi place. Asemănător am făcut și eu acasă, doar că instalația a fost mult mai simplă.

  • @mihailperdeleanu9295
    @mihailperdeleanu9295 Před rokem

    super, arata bine

  • @zaineadavid1180
    @zaineadavid1180 Před 2 lety

    Instalație electrică făcută ca la carte. 👍

  • @maku19
    @maku19 Před 2 lety

    foarte frumos, eu am tras electrica la o casa singur fara sa fiu electric dor din cele vazute pe youtub si acum am privit cu atenti video sa vad cu ce poate am gresit da ma bucur ca am lucrat cam la fel. cablu de date poate avea interfernta cind faci economie si il pui in aceiasi gofra cu cablu central care vine de la contor in panaul electric. fde ce nu ati trasa si in dormitoare intrerupatoare cap scara cai foarte comod de pe pat sa poti stinge si aprinde lumina in camere. o casa facuta ca la carte

  • @cristianbrai-costil3417
    @cristianbrai-costil3417 Před 2 lety +1

    Un lucru care pana acum nu l-am vazut (poate am omis eu) este amplasarea Access Point-urilor in casa. Cu siguranta vei avea HiFi si doresti o acoperire buna. Depinde de constuctie AP-urile se monteaza de obicei centra in casa si cred ca la tine ar fii holul.
    O simulare poti face daca folosesti UniFi Design Center de ex. de la firma UniFi.
    Ciao

  • @veaceslavanapislaru7310

    Foarte fain

  • @e-conelug5006
    @e-conelug5006 Před 2 měsíci

    Interferențele apar doar la cablurile așezate în pat de cablu metalic sau grătar metalic. Acolo trebuie separat pe patul de cablu curenții tari de cei slabi. De ce se separă în pat metalic de cablu și nu la așezarea pe beton în copex, mergeți la manualul de fizică din liceu, capitolul câmp electromagnetic….😊

  • @MrVictor431
    @MrVictor431 Před 2 lety +1

    Salut .
    Este bine făcută instalația electrică .
    Puteai pune un tablou electric la etaj, doar coborai cu un cablu de alimentare a tabloului electric , cred că este mai simplu .
    Succes la terminarea lucrărilor .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety +1

      Salut si multumim! Nu prea era unde sa punem un panou la etaj.

    • @MrVictor431
      @MrVictor431 Před 2 lety +1

      Am inceput o casă, sunt cu casa la roșu . Instalația electrică eu o fac , casa este din parter și mansardă , din tabloul electric de la parter duc o cablu electric la tabloul mansardă .

  • @lehelandras2509
    @lehelandras2509 Před 2 lety +1

    Frumos lucrat pe electrric!
    Daca cablul de net si tv este ecranat si e legat la bara de echipotentializare si nu depasesete 20m, se pot trage paralel, dar se recomanda 30cm intre curentii slabi si tari

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Multumim frumos de comentariu si info!

    • @alix8787
      @alix8787 Před 5 měsíci

      Imi renovez total apartamentul, iar traseele electrice ma gandeam sa le trag in paralel cu cele ptr. internet si TV, prin sapa ( cea mai lunga distanta de paralelism va fi de max 15 metri). Avand in vedere ca santurile sunt un pic mai adanci decat cablurile sunt nevoit sa le pozez fara copex. Exista cabluri coaxiale si internet care sa poata fi acoperite direct cu ciment si care sa aiba traseu comun ca acelea electrice ? Cum se leaga cablul coaxial si net la impamantare ? Multumesc frumos ! Sanatate

  • @paulalin1489
    @paulalin1489 Před 2 lety +2

    Cat timp cablu e ecranat nu ai problema. Asta inseamna ca trebe legat cablu in patchpanel la echipotential. In doza trebuie sa ai mufa ecranata(metalica) si cablu de la dispozitiv final ce se leaga intre doza si dispozitiv trebuie sa fie ecranat. Lucrez in domeniu. Cat timp nu depasesti 1KW la cablu electric ce tranziteaza cablu de ethernet nu ai probleme.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Multumim de informatie! Deci teoretic, daca o camera consuma 10-20 W, pot duce pana la ea un cablu electric in acelasi copex ca si CAT 6?

    • @paulalin1489
      @paulalin1489 Před 2 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor linistit. Insa daca tot vrei sa ai camere de supraveghere. De ce nu te uiti pe ceva camere IP PoE. Fie ele pasiv(adica dau fix tensiunea x) sau adaptiv( in functie de lungimea cablului camera ip notifica switch-ul PoE de cat are nevoie. Cam asa ceva se foloseste din 2018. Si merge tot pe cablu de ethernet

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Vor fi si Power over Ethernet, insa vom duce si cablu de electricitate, pe viitor cine stie ce camere vor fi si/sau de care vom folosi.

  • @Flavius-Tech
    @Flavius-Tech Před 2 lety

    Ecranarea cablurilor de retea prinde bine pentru a reduce interferentele. Sunt mai mari daca pui incalzire in pardosea electrica, mai ales la foliile de incalzire electrica prin infrarosu. Poate sa ajute chiar si daca pui folii de aluminiu unde se suprapun firele electrice cu cele de retea.

  • @ELECTRICLIFE4U
    @ELECTRICLIFE4U Před 2 lety +1

    Instalatie corecta...👍. Puteai sa pui capace la doze si era mai ok la tencuit.👍

  • @synco1985
    @synco1985 Před 2 lety +2

    Salut. imi place stilul tau, imi plac clipurile tale. Pentru automatizare, pe ce sistem vrei sa mergi pana la urma? Eu unu iti recomand Home Assistant, e open source, local. cu o interfata frumoasa, aplicatie pe cam toate tipurile de telefon. O zi buna, si spor!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Salut, multumim pentru apreciere! Despre automatizare am vorbit aici czcams.com/video/5wTwZDl88BI/video.html

  • @seve29
    @seve29 Před 2 měsíci

    As mai adauga si faptul ca unele corpuri de iluminat au impamantare, si ventilatoarele de la baie unele au nevoie de impamantare.

  • @hobby-urileluibogdan
    @hobby-urileluibogdan Před rokem

    salut super video mam abonat cu drag la tine

  • @picgo8416
    @picgo8416 Před rokem

    Ati luat in calcul un stabilizator de tensiune pentru liniile principale? Gen pesntru cazan, frigider, PC si alte electrocasnice scumpe. Sunt variante care se monteaza in perete pina in 10-12 kW.

  • @leonardocernaianu9455
    @leonardocernaianu9455 Před 11 měsíci

    Un fir metalic prin care trece un curent electric creeaza un camp magnetic (se transforma in antena). Acest camp magnetic influenteaza transferul de date dintr-un cablu de date (pentru o anologie mai usoara, gandeste-te la un transformator la care primarul este circuitul electric si secundarul este cel de date). Deci, da, influenteaza. Influenta este insa mica s incepe sa fie sesizabila la viteze mari (2,5G, 10G) si/sau puteri mai mari (curent electric) deoarece la viteze mai mici oricum viteza este mica. Problema este mai mare cand ai mai multe circuite deoarece efectele se cumuleaza (aduna).

  • @adriannegrea8126
    @adriannegrea8126 Před 2 lety

    Da, distanta cablului de internet este foarte importanta, la distanta de 100m semnalul cablului FTP la transfer mare de date poate fi influentat de un camp electromagnetic puternic, adica daca aveti montat un consumator mare de curent electric. Dar banuiesc ca deja cele trifazice oricum le-ati tras separat

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Multumim de parere!

    • @NoiseSHome
      @NoiseSHome Před 11 měsíci

      Specificatiile CLARE de instalare a bransamentelor IP se RESPECTA INDIFERENT de "consumatorii" pe care presupune "asa zisul electrician" lenes care "stie el" mai bine ca a vazut el pe net.
      Este ILEGAL sa instalezj brandament IP daca nu esti certificat - este caz PENAL SI SPER DIN INIMA CA RAPORTARILE NOASTRE SA ITI ADUCA UN DOSAR PENAL SI SA AJUNGI DUPA GRATII, acolo unde iti este locul.

  • @toninica
    @toninica Před 5 měsíci

    Salut! Acum am vazut clipul, acum raspund. Atat timp cat folosesti cablu internet SFTP le poti si torsada, ca tot nu este influentat semnalul digital.

  • @gyovannymarcoo38
    @gyovannymarcoo38 Před rokem

    prizelor le am pe 4/6 pentru bucatarie ,garaj,camera tecnica, si in jurul casei ,zona zii 2,5/4 iar in in rest 2,5

  • @VM-02
    @VM-02 Před 2 dny

    Se poate trage cablul de internet si curent electric prin acelasi tub copex?

  • @segiuchiochiu6928
    @segiuchiochiu6928 Před 2 lety +1

    Apropo dacă vei planifica centrala fotovoltaica, proiectează și circuitele ei , conexiune la invertor e.t.c

  • @cristianbrai-costil3417

    Salut, in videoul legat de cabluri scriam ceva de cat7 si in special de cel cu specificatia S/FTP. De ce? Acest tip de cablu se poate trage si in apropierea cablurilor de cutent. Totusi vor exista interferente dar acestea vor fii mai mici deoarece acest tip de cablu mai are o protectie in plus.
    Exista canaluri de cablu (cele ce se folosesc in cladirile de birouri) unde exista un spatiu pentru cablurile de curent si cu ajutorul unor separatoare in interiorul canalului, se creaza un canal pentru cablurile de retea. Separatoarele sunt din metal.
    Tu in mai tot ce ai făcut pana acum, ai mers pe nr. sigur... dar aici se vede ca nu este domeniul tău. Sper sa iasă si aici așa cum îți dorești.
    Multa bafta in continuare.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Salut, depinde si de ce putere trece prin cablul electric, deoarece e diferenta intre 2 kW si 10 W (cat poate avea o camera de luat vederi, un termostat sau ceva de genul). Merci de sfaturi.

    • @stanilastefan1687
      @stanilastefan1687 Před 2 lety

      In teorie toate cablurile curenti slabi se separa de cablurile de putere din mai mute considerente nu doar din motive de functonalitate, dar in practica nu intodeauna se poate face asta.
      Ceea ce ai vazut cu separatoarele pe patul de cablu este in mediu industrial nicidecum in instalatii cascince. Acolo separarea este mai mult din motive de siguranta nu de functionalitate. Un cablu ecranat de caliate , in practica, este imun interferentele electromagnetice induse de cabluri de forata de zeci de kilowati.
      Cablurile ecranate pot fi FTP, S/FTP, S/STP de la Cat.6 in sus (mai corect spus in europa Clasa E in sus) si cunt cabluri PIMF ceea ce inseamna ca fiecare pereche este cel putin ecranata indifidual. Pentru folosirea in domeniul casnic Categoria 6 este arhisuficient suporta rate de transfer de 10Gbps pe distanta de 55m. Pe de alta parte la Categoria 7,desi cablul exista peste tot, nu este folosita aproape deloc deoarece necesita conectori speciali incompatibli cu standardul RJ45. De obicei retelele executate cu cablul Cat.7 se certifica la Categorie 6A.
      Din punct de vedere tehnic pana acum toate alegerile facute sunt surprinzator de corecte se pare ca se pricepe. (sau are sfatuitori buni :))

  • @dmradu101
    @dmradu101 Před 2 lety

    Faceți o schiță cu cablurile la trecerile pe lângă uși; probabil că va trebui să puneți șine de separație la parchet sau altceva. Trebuie să dați vreo gaură în podea. Șansa este de 99 la sută să dați gaură în cabluri. Așa, cu schiță, distante, nu mai există acel pericol.

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety +1

      Toate cablurile si traseele sunt pozate, filmate etc. La Parter ne vom ridica cu cca 35 cm, la etaj cu cca 12 cm. Plus vom avea incalzire in pardoseala, deci nu prea vom da gauri prin pardosea. Merci.

  • @mihailperdeleanu9295
    @mihailperdeleanu9295 Před rokem

    un perete fals din gips carton ajuta mult in situatia cand peretele este prea subtire, dar electrica arata super

  • @ionutstoica7368
    @ionutstoica7368 Před 11 měsíci

    Nu apare fenomen de inductie atat de problematic. Trebuie sa fie amperaj mult prea mare sa fie afectat semnalul de internet, care functioneaza la o frecventa de pana la 100Mhz pentru Cat 5, respectiv 250Mhz pentru Cat 6.
    Acum o curiozitate am si eu, de ce s-a folosit BCA pentru peretii exteriori si caramida pentru cei interiori? Succes in tot ceea ce faci.

  • @onumavirga
    @onumavirga Před rokem

    Mi se pare că priza din baie este prea jos, plus că depinde și de distanța de zona unde se află cada sau dușul. In Suedia, un metru pe orizontală de la cabina de duș sau cadă, inclusiv toată pardoseala este numită zona 1, restul pereților este zona 2. Deci in zona 1 se poate monta prize și întrerupătoare nu mai jos de 1,7m și să fie rezistente mecanice și etanșe la stropire. Toate baia trebuie să fie conectată cu in întrerupător de siguranță. Asta așa pe scurt, însă sunt mult mai multe cerințe, etc

  • @duduloi
    @duduloi Před 2 lety

    Cablurile ethernet moderne sunt izolate ok, daca nu le pui in acelasi copex cu cele electrice nu sunt probleme.
    Oricum ai sa folosesti majoritar wireless in casa, probabil ca aveti prevazute access pointuri in casa.
    👍

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Multumim de comentariu. Va fi si prin cablu, si wifi, deja vedem ulterior.

    • @duduloi
      @duduloi Před 2 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor trebuie sa decideți acum daca si unde puneti access pointuri. Acolo trebuie dus cablu retea musai.
      Ieem la exterior (un access point la terasa/foisor)

  • @valentinene
    @valentinene Před 2 lety

    Nu cred ca ar trebui sa-ti faci probleme pentru mersul in paralel al cablurilor de curent si cele de date: lungimile sunt mici, consumatorii nu f mari, componetistica echipamentelor ethernet este buna, asa ca stai fara griji. Eu unul as fi tras si cablu coaxial unde vor fi TV-uri, just in case. De asemenea as fi tras si cablu UTP la intrerupatoarele de lumina, poate in viitor vei vrea sa folosesti ceva KNX/Loxone etc. Pentru Wi-Fi as trage pe tavan macar cate un UTP pe fiecare etaj: uita de "routere" puse pe birou, ai nevoie de AP-uri calumea, pozitionarea lor ideala fiind pe tavan pentru a avea cat mai putine obstacole intre AP si clientul Wi-Fi

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Merci de confirmare. Avem trase cabluri de date in mai multe locuri si camere, le vom folosi numaidecat (tot ce se poate pe cablu, restul pe wifi sau alte sisteme).

  • @MrGsqr
    @MrGsqr Před 2 lety

    Foarte faina lucrarea si instalatia. Aveti si circuite pentru Aer Conditionat?

  • @arturjomiru3288
    @arturjomiru3288 Před rokem

    Multă muncă, frumos aranjat! Respect!
    O mica întrebare pentru concretizare:
    Cablurile de iluminare cu 5 fire vine de la tavan până la întrerupător și atât?
    Sau fiecare cablu de lumina trece pin priza si merge in camera tehnică?
    Mulțumesc pentru răspuns!

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před rokem

      Multumim! Cablurile vin de la intrerupator si pana la priza, apoi altul de la priza la panou.

    • @arturjomiru3288
      @arturjomiru3288 Před rokem

      @@EnciclopediaConstructiilor scuze nu am înțeles, de la întrerupător și până la priză tot cu 5 fire sau 3? Mulțumesc

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před rokem

      Tot 5.

    • @Sim_Tiby
      @Sim_Tiby Před rokem

      @@EnciclopediaConstructiilor Salut.
      Alimentezi intrerupatoarele din prizele de sub ele?
      Nu ai mers cu intrerupatoarele pana in tablou? Multumesc!

  • @grigore8133
    @grigore8133 Před rokem

    CAT 6 nu poate sa aibă o interferență cu 230V, este dublu ecranat, dacă ai fii folosit CAT 5 atunci trebuie sa existe acea delimitare între curenți tari/slabi.

  • @akka2012
    @akka2012 Před rokem

    Frumos, lucrare cu simt de raspundere. O intrebare, ce lățime au scările?

  • @stanilastefan1687
    @stanilastefan1687 Před 2 lety +1

    Daca cablul folosit nu este UTP , din punct de vedere practic nu va exista nici o interferenta. Eu sunt instalator de retele de date de mai bine de 20 de ani si am avut nenumarete situatii cand am fost nevoit sa pozez cabluri de date pe paturi de cablu impreuna cau cabluri electrice de sute de amperi (groase cat mana) si nu au exisat nici un fel de probleme la teste sau in functionare. Mentionez ca testele sunt facure cu aparate speciale care pot detecta orice problema care poate impiedeica functionarea in parametrii optimi la viteza maxima. Singura data cand am gasit probleme este cu cablul UTP la care aparatul a depistat interferente imediat desi nu erau vorba de cabluri electrice de putere mare.
    Daca cablul este ecranat si de buna calitate nu conteaza pe ce lungime merge in paralel cu cablul electric sau distanta fata de el va functiona fara probleme. Atentie ecranajul cablurilor va trebui neaparat legat la inpamantare .

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Multumim pentru comentariu. Se leaga de impamantare si ecranajul cablului de date Cat6?

    • @stanilastefan1687
      @stanilastefan1687 Před 2 lety

      @@EnciclopediaConstructiilor Cand se foloseste cablu ecranat este obligatoriu leagrea ecranajului la impamantare din mai multe cosidernete. Legarea la pamant imbunatateste proprietatile de ecranare dar asigura si protectie in cazul in care unul din device-urile legate la retea are scurgeri de curent la masa.
      Impamantarea retelei se face doar la punctul unde se intalnesc toate capetele adica la patch panel care in functie de model va avea instructiunle necesare unde se leaga.
      Deasemenea trebuie folosite prize sau module ecranate la fel si patch panel-ul.
      In cazul cand este nevoie instalarea de trasee exterioare de exemplu camere ip sau accsess point-uri (la inaltime sau detasate de cladire) trebuiesc folosite filtre supresoare de inalta tensiune (descarcatoare) pentru protectie impotriva traznetului. Acestea se vor monta la imediata intrare in cladire inainte de a ajunge in patch panel. Unele injectoare PoE au deja inglobate aceste filtre dar de multe ori sunt montate prost intre patchpanel si switch.

    • @stanilastefan1687
      @stanilastefan1687 Před 2 lety

      Ca sa raspund mai exact ecranajul se leaga la impamanate in functe de constrtuctia patch panel-ului. Pentru unele este nesesata desizolarea manatlei exterioare inainte de modul la altele se face prin intermediul modulului. Apropo nu recomand folosirea de conectori RJ45 seritzati pe cablu deoarece cablul UC400 este AWG23 si vor trebuii folositi conectori speciali care sunt extrem de scumpi. Recomand utilizarea de patch panel modular fata de cel LSA la fel si la prize, nu necesita scule speciale si sunt mai usor de instalat corect.

  • @user-sy8mt2ik9k
    @user-sy8mt2ik9k Před 3 měsíci

    Cit a costat manopera pentru electricitate?

  • @coxminpop4767
    @coxminpop4767 Před 2 lety

    Salutare!
    Cam așa am și eu o casa am cumpărat 4 role de 100 m de 2.5 pt prize și 2 role de 100 de 1,5 pt iluminat, in total 600 de m de cablu (rola are 3 fire și copex) îmi ajung pt toată casa sau mai trebuie? Casa are cam 120 mp utili parter plus etaj

  • @gyovannymarcoo38
    @gyovannymarcoo38 Před rokem

    Ai lasat un tub gola la ficcare doza,cel putin 2 la ficcare casetta de derivatie si am lasat 10 si la tabloul principal

  • @abi97539
    @abi97539 Před 2 lety

    Salut, cati mp utili are toata casa?
    Frumos lucrat, curat si ordonat.

  • @liviubirladeanu5497
    @liviubirladeanu5497 Před 7 měsíci

    Care este înălțimea a unei camere la gata?

  • @andreiaemilia9100
    @andreiaemilia9100 Před rokem

    cate camere avea casa? si cati mp? cate doze in total si cate cabluri intra in total in magistrala in camera tehnica? 😀

  • @ionelr1172
    @ionelr1172 Před rokem

    Din punct de vedere al electricianului, cum recomandati sa fie peretele inaintea de realizarea instalatiei electrice la casa noua: tencuit sau netencuit?

  • @segiuchiochiu6928
    @segiuchiochiu6928 Před 2 lety

    Salut, cablurile de (internet TV) de regulă sunt ecranate și nu interferează între ele

  • @sorinnicolae462
    @sorinnicolae462 Před 2 lety

    Lasa interferentele! Da doze nu se folosesc? Dupa cum vad eu acolo este un traseu pt fiecare priza.oare asa e normal? Nu sunt elecrician dar ma intreb si eu. Oare o sa ai consum de 6 kw ora pe fiecare priza simultan?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Nu tine de prize, tine de circuite si calcule pentru fiecare consumator. Pentru siguranta, asa se face, intrebati orice electric. Daca se vrea economie, atunci se unesc mult mai multe prize pe acelasi automat.

  • @cristianseverin3292
    @cristianseverin3292 Před rokem

    Salut ce cablu ai pus la plita cu inducție 380?

  • @sergiubostanica8144
    @sergiubostanica8144 Před 2 lety

    la sistemul de ventilare ce fel de tuburi vei folosi?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Pe interior tuburi antibactericide si antistatice, pe exterior deja vom vedea ce recomanda producatorul.

  • @Alex-kn3er
    @Alex-kn3er Před 2 lety

    Foarte ordonat 👍
    Sistem antiincendiu nu iti pui pe sprinkere -residential?

  • @dmradu101
    @dmradu101 Před 2 lety

    Am pus cablu de internet și tv pe copexuri diferite de cel electric, șanțuri alăturate (sau același șanț, nu mai știu exact). Nu e nicio interferență. Internetul zboară!

  • @gabrielgherman2562
    @gabrielgherman2562 Před 2 lety

    Macaroaneeeee
    Îmi place. Urmează țevăria ?

  • @gyovannymarcoo38
    @gyovannymarcoo38 Před rokem

    Internetul il am separat pentru ca am jumate cu eternet si cealalta cu fibra ottica (mu imi permiteam sa fac tot fibra ottica)

  • @cosmaalexandru5614
    @cosmaalexandru5614 Před 2 lety

    Am cablurile de internet trase pe lângă cele de curent prin perete, nu am probleme.

  • @maku19
    @maku19 Před 2 lety +1

    tehnologii bune de constructie a casei pina si
    George Buhnici va poate invidia

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety +1

      Ha ha, frumos comentariu pentru noi )))

    • @marianpredoi3013
      @marianpredoi3013 Před 2 lety +1

      Până la Buhnici mai are de mâncat mămăligă. E bun in ceea ce face dar mai pentru est și pe economie.

    • @maku19
      @maku19 Před 2 lety +2

      @@marianpredoi3013 da poate ai dreptate, dar stiind ce se face in republica moldova baiatul face super. deja de economie fiecare o sa aleaga in ce vrea sa economiseasca.

  • @AdydeAdy21
    @AdydeAdy21 Před 2 lety

    Cati cm de polistiren o sa puneti pe pardoseală?

  • @iulianmihai9367
    @iulianmihai9367 Před 2 lety

    centrala de la cernavoda ,nu alta...

  • @veaceslavmargineanu7727

    Depinde de lungimea la cablu

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 2 lety

      Aveti mai multe detalii?

    • @stanilastefan1687
      @stanilastefan1687 Před 2 lety

      Pentru cablu ecranat de buna calitate la lungimea maxima de 90m pozat intre cabluri de forta pe aproape intreaga lungime, in mediu industrial, nu sunt interferente detectate de FLUKE DSX-8000.

  • @DroctorBlade
    @DroctorBlade Před 9 měsíci

    Nu este adevarat ce v-au spus utilizatorii deoarece ei probabil ca nu au habar de ceea ce inseamna semnal TV si internet. Teoria referitaore la interferente este corecta si valabila. Nu se duc traseele de cabluri electrice pe langa cele de TV si internet. Se accepta mici distante dar nu mari. Intrebati specialistii in TV si/sau networking nu "Dorei de santier".

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před 9 měsíci

      Ok, dvs ati comentat tot ca un utilizator de pe net. Ca sa fi-ti mai credibil si sa ajutati, veniti cu dovezi, argumente, surse la careva studii sau normative, ceva?! Asteptam )))

  • @rarirari7602
    @rarirari7602 Před rokem

    bani cheltuiti aiurea!

  • @vturcan
    @vturcan Před 2 lety +2

    Salut
    Deci , parerea mea e ca la televizor foarte putine prize ai lasat pentru echipamente inclusiv Cat6 , in cazul meu am tras 3 cabluri 2 in partea de jos , si 1 partea de sus in spate la televizor , (Am mai adaugat un grup de 4 doze - 2 prize + internet + canal cabluri = ex. fibra optica sau hdmi ca sa nu stea deasupra peretelui ) iar grupul de jos 8 doze in 2 rinduri : aici 4 prize , 2 internet si pentru audio in spatele canapelei daca va exista sistem surround.
    Iar referitor la priza pentru plita inductie, am folosit un stecher cu 4 contacte care se introduce intr-o singura pozitie.
    ceva de gen acesta engineer.decorexpro.com/wp-content/uploads/2016/12/silovaua_rozetka_dlya_plitu_2.jpg
    In rest totul arata foarte bine. Iar probleme cu internetul si interferenta cred ca am avut eu deoarece 1 priza din sufragerie nu are viteza de 1Gbit/s dar doar 100Mbit/s cu toate ca am folosit cablu cat6 , deci daca ai destul cablu trage 2 deodata la fiecare doza .
    Alt aspect, nu stiu daca planuiesti sa construiesti un sistem smart home, ar fi bine de planificat la inceput, sau sa instalezi sistemul de iluminat prin impuls si economisesti la cablu pentru intrerupatoare si pe viitor adaugi sistemul smart in panou.(De dorit panou mai mare de 48 unitati )
    Mult noroc si spor in continuare

  • @ambroggioangelo8584
    @ambroggioangelo8584 Před rokem

    In viitor se pot inlocui cablurile acelea sau trebuie iar sapat?

    • @EnciclopediaConstructiilor
      @EnciclopediaConstructiilor  Před rokem

      De ce sa le inlocuiesti daca faci totul corect din start? O instalatie electrica nu se inlocuieste asa rapid cum sunt sparieti multi clienti, ea tine zeci si zeci de ani!