Neuvottelut ennen talvisotaa - kuinka tilanne kehittyi ja miksi Suomi ei taipunut painostukseen?

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Esitys Suomen ja Neuvostoliiton suhteista ennen toista maailmansotaa ja siitä kuinka paine Suomea kohtaan kasvoi ja kasvoi, mutta Suomi ei siltikään taipunut - toisin kuin Baltian maat.
    ASIAVIRHEKORJAUS: Holsti ei kuollut sydänkohtaukseen, joka esityksessä mainitaan, vaan paljon myöhemmin. Sairauskohtauksen toki sai mainitulla tavalla.

Komentáře • 25

  • @eerojaakola8200
    @eerojaakola8200 Před 6 měsíci +4

    Neuvottelujen aikana suomen johdolla on melkein varmasti ollut jo tiedossa mm. Venäjän ja Saksan yhteinen sopimus Itäeuroopan pienten valtioiden, mm. Suomen alueiden jakamisesta sopimusvaltioiden kesken. Aluevaatimuksilla NL ainoastaan pyrki helpottamaan haltuunottoa.

  • @reijourpilainen5944
    @reijourpilainen5944 Před 6 měsíci +9

    Pitänee esittää kysymys miksi, kun Suomella ja NL:ä oli voimassa oleva rauhansopimus ja hyökkäämättömyyssopimus, Suomen pitäisi neuvotella aluevaihdoista toisen maan kanssa, jos ei sitä haluta? Lisäksi kyllä oli riittävästi tietoa siitä, että käytännössä olevan "neuvottelun" lopputuloksena Suomi tulisi liitetyksi Baltian maiden tapaan Neuvostoliittoon.

    • @Karpaneen
      @Karpaneen Před 6 měsíci

      Nosiis Neuvostoliittohan järkeili tota rajojen siirtelyn tarpeellisuutta Saksan nousevalla ylivallalla keskieuroopassa sekä (keksityn) suomalaisen nationalismin (AKS:n toiminta) nousun takia. Näähän ei järjellä perusteltuna tollasiin vaatimuksiin oikeuta, sillä Suomi ei tuohon aikaan tehnyt mitään yhteistyötä Saksan kanssa ja toi Suur-Suomi-vehkeily oli mennyt muodista jo 30-luvulle tultaessa. Mut eipä suurvaltojen 4d-shakki oo ikinä terveellä järjellä ole ollutkaan selitettävissä.
      Ja mitä Baltian maihin tulee, niin niitä ei oltu Neuvostoliittoon liitetty vielä talvisodankaan sytyttyä, joten näiden maiden asema oli vielä teoriassa kyseenalainen. Joo Puna-armeijan joukkoja oli näissä maissa, mutta baltian maiden hallinnot toimivat vielä ainakin näennäisesti itsenäisesti.
      Moni aikalainen varmasti näki, että Neuvostoliitto tulee näitä maita hallitsemaan, mutta siitä ei ollut varmuutta toimivatko nämä näennäisesti itsenäisinä satelliittivaltioina vai pakotetaanko ne sosialismin ikeeseen kokonaan.

  • @v-p6469
    @v-p6469  Před 6 měsíci +4

    ASIAVIRHEKORJAUS: Holsti ei kuollut sydänkohtaukseen, joka esityksessä mainitaan, vaan paljon myöhemmin. Sairauskohtauksen toki sai mainitulla tavalla.

  • @olli-pekkajuusola3068
    @olli-pekkajuusola3068 Před 6 měsíci +4

    Olisi jäänyt monta hienoa Nokian puhelinta valmistamatta yms. Jos olisimme antautuneet 😂

    • @5satanen753
      @5satanen753 Před 6 měsíci +2

      Teknik, sanoi ryssä, kun saranan näki😂

  • @tapiovarjola8735
    @tapiovarjola8735 Před 6 měsíci +2

    Mannerheim ja Paasikivi olivat valmiita alueluovutukseen Kannaksella, mutta hallitus ei.
    Rytin mielestä Suomi ei ollut vaarassa lähitulevaisuudessa. ”NL ei lähde sotaan talvea vastaan. Kenties NL tulee uudistamaan vaatimuksensa keväällä.”
    Ulkoministeri Erkon mielestä NL vain bluffaa: "Kun ollaan vain kovana, niin NL vähitellen luopuu vaatimuksistaan."

  • @pasi-anssiturunen8494
    @pasi-anssiturunen8494 Před 6 měsíci +2

    Kiitoksia videosta.

  • @aulisnieminen7561
    @aulisnieminen7561 Před 6 měsíci +2

    Stalin totesi pääministeri Pekkalalle sodan jälkeen: Mannerheimia te saatte kiittää itsenäisyydestänne.

  • @paiviaaltonen6170
    @paiviaaltonen6170 Před 6 měsíci +2

    Neuvostoliiton ja saksan yhteistyö alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen Rapallon kauppasopimuksesta vuonna 1922 ,minkä jälkeen tehtiin vielä hyökkäämättömyys sopimus vuonna 1926,ns Berliinin sopimus.

    • @kallekonttinen1738
      @kallekonttinen1738 Před 6 měsíci +1

      Ihan niinkuin 1920-luvun demarivetoinen Saksa olisi jotenkin sama kuin 1933 jälkeinen Natsi-Saksa. Molotov-Ribbentrop 1939 oli käänteentekevä.

  • @kallekonttinen1738
    @kallekonttinen1738 Před 6 měsíci +2

    Tähän on yksikertainen vastaus. Meneppä demokraattisessa maassa esittämään että joitakin osia maasta, olkoonkin pieniä, luovutettaisiin pois. Miten hallitus sitten pysyisi kasassa? Tämä on aika vaikeaa rauhan oloissa, vaikka saataisiin mitä tilalle. Yleinen mielipide ei sitä hyväksyisi. Verisen sodan ja tuhansien kaatuneiden jälkeen tunnelma on jo luovutuksille alttiimpi.

    • @mikkopunkari1676
      @mikkopunkari1676 Před 6 měsíci

      Eipä ole yksikään ministeri tai kansanedustaja vaatinut mitään korvausta USA:lta mikä on ottanut kyselemättä 15 aluetta haltuunsa ja on täällä agressiivisena hyökkääjänä - ei maamme puolustajana.

  • @Tuomo79R
    @Tuomo79R Před 6 měsíci +1

    Epäselvä nevottelijan asemasta!!!!

  • @mikkotoikka3188
    @mikkotoikka3188 Před 6 měsíci

    Nyt on hyvä aihe tai vähän mietitty.

  • @454FatJack
    @454FatJack Před 6 měsíci +1

    Z annat pikkusormen vie koko käden🏳️‍🌈🧌

  • @Gasblock350
    @Gasblock350 Před 6 měsíci +1

    Moskovassa tiedettiin kokemuksesta että tätäkin kautta tullaan oikein innolla maata tuhoamaan mistään sopimuksista piittaamatta ja olisi tietenkin halunnut puskurivyöhykettä heikolle alueelleen. Tuhoa jo tsaarin palveluksessa tappamista harjoitelleen marskin johdolla saatiinkin valtavasti aikaan esim.
    Leningradin saarto oli sotahistorian raukkamaisin siviileihin kohdistettu nälkääntappaminen.
    Stalinin virhe meidän suomalaistenkin kannalta oli että säästi marskin sotasyyllisyys oikeudenkäynniltä.
    Suomi nyt EU/NATO/PENTAGON/CIA tukikohtineen jatkaa samaa perinnettä. Neuvostovenäjältä 14.01.1918 saatu itsenäisyys ei tämän maan isäntiä ole koskaan kiinnostanut. Sotaa käymällä ja sillä jatkuvasti uhkailemalla saadaan ns. kansa pidettyä kurissa ja herran nuhteessa. Siksi ei silloin eikä nytkään suostuta mihinkään mikä olisi oikeasti kansan edun mukaista.

    • @raipe105
      @raipe105 Před 6 měsíci

      Russakoita ei mitkään sopimukset ole sitoneet! Se on pahan valtakunta! Onneksi niitä kaatuu Ukrainassa tosi kivasti!