Felsefe Seminerleri - Farkı Düşünmek

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 14. 10. 2024
  • Farkı Düşünmek başlıklı ilk seminerde felsefenin başlangıcına geri giderek mitos ve logos arasındaki ilişkiye fark temasından yola çıkarak bakmaya çalışacağız. Ardından farkın ortaya çıkışını ve özellikle duyulur ve düşünülür arasında ayrım yapmanın yol açtığı soruları ele alacağız. Söz konusu tartışma çağdaş felsefede fark sorunsalının varsayımlarını anlamamıza yardımcı olacak.
    Emre Şan lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi'nde, yüksek lisans ve doktorasını Paris 1 Panthéon Sorbonne’da tamamladı. Doktorasından sonra Ecole Normale Supérieur'de post-doktora araştırmaları yapan Emre Şan’ın fenomenolojide aşkınlık problemi üzerine yazdığı kitabı Renaud Barbaras'ın önsözü ve Institut Universitaire de France ödülüyle yayınlanmıştır (Paris, Mimesis, 2012). Ulusal ve uluslararası dergilerde ve kitap dizilerinde Türkçe, Fransızca, İngilizce ve İspanyolca makaleleri çıkan yazar, Çağdaş Fransız Felsefesi üzerine derlemeler yayınlamıştır. Cogito dergisinin yayın kurulunda yer alan yazar, L’Université Catholique de Louvain (UCL) tarafından iki yılda bir verilen Prix Mercier felsefe ödülüne layık görülmüştür. Emre Şan, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Doçent olarak görev yapmaktadır.

Komentáře • 13

  • @baharakcan2757
    @baharakcan2757 Před 29 dny

    Çok teşekkürler Emre hocam, tüm seri anlaşılır ve harika bilgiler sunuyor.

  • @ningenshikkaku6955
    @ningenshikkaku6955 Před 4 lety +8

    Platon'un metinlerini henüz okumuş ve bilhassa Parmenides diyaloğunu tam oturtamamış biri olarak gayet faydalı olduğunu söyleyebilirim, anlatımınız ile beraber konuyu eskisine nazaran çok daha iyi anladığıma inanıyorum. Umarım Idealism Project ve Akbank Felsefe Seminerleri gibi, youtube vb. platformlar üzerinden erişilebilen bu çalışmaların sayısı artar, özellikle farklı alanlardan olup felsefeye giriş yapmaya çalışan kişiler için çok önemli bir şans. Çok teşekkürler.
    Ayrıca anlatımı hızlı bulan arkadaşlar için şunu hatırlatmak isterim ki, neyse ki izlediğimiz şey bir video. Yani bu konu benim de önceden bilmediğim ve öğrenmek istediğim bir şey olduğu için durdurup not alarak izliyorum. Anlatan kişinin seminer değil de dersmiş gibi uzun uzun anlatması seminer kapsamında belki de pek mümkün olmayabilir, hem kimse bunu yapmakla yükümlü de değil. Aynı şekilde hiç okuma yapmadığımız sürece 10 saat de anlatılsa üzerinde durulan konuların anlaşılır ve eğlenceli olabileceğini sanmıyorum çünkü bu alanda çaba sarfetmeden herhangi bir bilgi edinmemiz mümkün görünmüyor. Zira bunun dil öğrenmek gibi, başka bir dildeki bir filmi izlemeye çalışmak gibi bir süreç olduğuna inanıyorum, araştırmadan, çalışmadan yalnızca başka bir dilde konuşan birinin 1 saatlik bir konuşmasını dinleyerek bunu nasıl başarabiliriz? Gerçekten öğrenmeye niyetliyseniz, önce konu hakkında okuma yapıp daha sonra da durdurup not alarak (daha sonrası için de hatırlatma oluyor böylece) izleme yöntemi gayet yeterli ve faydalı oluyor. Bunları yaptıktan sonra ortada anlaşılamayacak bir anlatım bulunduğunu düşünmüyorum (konu açısından değil anlatım açısından konuşuyorum zira konunun kendisi çok basit ve kolayca anlaşılır değil diye düşünüyorum, ben mesela bütün yazımı bahsedilen metinleri okumaya ve anlamaya çalışmaya harcadım ve hala süper bir kesinlikte bütünüyle anladım ve bu konu üzerine bir daha düşünmem artık diyemiyorum, sanıyorum ki bu salak olduğum için değil, konunun sürekli üzerinde düşünülmeye ve sorgulamaya müsait olmasından dolayı, aynı şekilde durumu bu alandaki çalışmalar açısından düşünürsek eminim ki bu konu hakkında sayısız çatışan düşünce ve çalışmalar mevcuttur), yani konuyu karmaşıklaştıran bir üslup yok bence burada. Böyle çalışmaları desteklememiz gerektiğini düşünüyorum çünkü bu konuları aynı yalınlıkta tartışıp inceleyen kaynak bulamamak ve kafa karışıklığıyla kalmak buradaki, bir şeyleri bizim için anlaşılır kılmaya çalışan bir saatlik konuşmayı anlamaya çalışmaktan çok daha zor.

  • @aligulsen2851
    @aligulsen2851 Před 8 měsíci

    ne harika bi özet..mükemmel..10 kitap değerinde

  • @ahmetmuslumkucuk6375
    @ahmetmuslumkucuk6375 Před 4 lety +1

    Bu paylasimlariniz icin cok tesekkur ediyorum sizlere.lakin cok hizli konuşuyorsunuz.daha sakin ve yavaş konuşmanız soylediklerinizi anlamamizda siz konuşurken de saniyelik de olsa kendimize sorular sormamizda bize zaman zaman tanıyacaktır. Teşekürler

    • @EmberC
      @EmberC Před 4 lety +1

      Hızı azaltın

  • @zynpddm3520
    @zynpddm3520 Před 4 lety +5

    Neden bu sorulari soruyorlar diye hic dusunmemistim...neden ben soramiyorum diye uzuldum hep..

  • @neliasenova528
    @neliasenova528 Před 3 lety

    harika bir anlatım olmuş ..teşekkürler

  • @zelis78ar3
    @zelis78ar3 Před 4 lety

    Harikaydı. Ne kadar teşekkür etsem az azdır.

  • @huseyingoktepe4372
    @huseyingoktepe4372 Před 3 lety

    Emre Hocam ağzınıza sağlık

  • @Filozof2022
    @Filozof2022 Před 4 lety +1

    Gayet iyi. Tebrikler.

  • @bazdiyar101
    @bazdiyar101 Před 3 lety

    Mükemmel !

  • @emretimur
    @emretimur Před 4 lety

    Paylaşım için teşekkürler... Nietzsche hakkındaki kanaatlerim:
    czcams.com/video/JqFRJUyQ74w/video.html

  • @ahmetsalman9198
    @ahmetsalman9198 Před 4 lety +1

    Çok sıkıcı bir konuşma olmuş. 8 saatlik konuyu 1 saatte anlatmaya kalkmasaydınız keşke. Yani bilen biliyor diyorsanız da anlatmanıza gerek yok o kişiler için 😎👍