تقاضای طلاق برای زنی که شوهرش با اجازه او ازدواج مجدد کرده

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 19. 05. 2024
  • طبق قانون، مرد هروقت بخواهد می‌تواند زن خود را طلاق بدهد. آیا زن هم می‌تواند بدون رضایت شوهرش از او طلاق بگیرد؟
    پاسخ:
    بله. علی‌رغم اینکه مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق طلاق در اختیار مرد است، اما این‌گونه نیست که زنان ابزار و امکانی برای طلاق در اختیار نداشته باشند. تبصره ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی در این خصوص مقرر می‌دارد «زن نيز می‌تواند باوجود شرایط مقرر در مواد ۱۱۱۹, ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ اين قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نمايد.» ماده ۱۱۱۹ ق.م بيان می‌دارد: «طرفين عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی كه مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد، در ضمن عقد ازدواج يا عقد لازم ديگر بنمايند. مثل اينكه شرط شود هرگاه شوهر زن ديگر بگيرد يا در مدت معينی غايب شود، يا ترک انفاق نمايد، يا بر عليه حيات زن سو قصد كند، يا سورفتاری نمايد كه زندگانی آن‌ها با يكديگر غير‌قابل تحمل شود،‌ زن وكيل و وكيل در توكيل باشد كه پس‌از اثبات تحقق شرط در محكمه و صدور حكم نهايی، خود را مطلقه سازد.»
    همچنین زن می‌تواند با شرط ضمن عقد ازدواج، يا شرط ضمن عقد لازم ديگری، شرط نمايد تا از جانب شوهر وكيل باشد كه هر زمان خواست، خودش طلاق را واقع نمايد. ماده ۱۱۲۹ ق.م نیز اظهار می‌دارد: «در صورت استنكاف شوهر از دادن نفقه و عدم امكان اجرای حكم محكمه و الزام او به دادن نفقه، زن می‌تواند برای طلاق به حاكم رجوع كرده و حاكم شوهر را اجبار به طلاق می‌نمايد. همچنين است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه»، همچنین مطابق ماده ۱۱۳۰ ق.م: «در‌صورتی‌كه دوام زوجيت موجب عُسر و حرج باشد، وی می‌تواند به حاكم شرع مراجعه و تقاضای طلاق كند، چنانكه عسر و حرج مذكور در محكمه ثابت شود، دادگاه می‌تواند زوج را اجبار به طلاق نمايد و در‌صورتی‌كه اجبار ميسر نباشد، زوجه به اذن حاكم شرع طلاق داده می‌شود.»
    طبق تبصره این ماده ﻋﺴﺮ و ﺣﺮج، ﻣﻮﺿﻮع اﯾﻦ ﻣﺎده ﻋﺒﺎرت اﺳﺖ از ﺑﻪ وﺟﻮد آﻣﺪن وﺿﻌﯿﺘﯽ ﮐﻪ اداﻣﻪ زﻧﺪﮔﯽ را ﺑﺮای زوﺟﻪ ﺑﺎ ﻣﺸﻘﺖ ﻫﻤﺮاه ﺳﺎﺧﺘﻪ و ﺗﺤﻤﻞ آن ﻣﺸﮑﻞ ﺑﺎﺷﺪ و ﻣﻮارد ذﯾﻞ در ﺻﻮرت اﺣﺮاز ﺗﻮﺳﻂ دادﮔﺎه ﺻﺎﻟﺢ از ﻣﺼﺎدﯾﻖ ﻋﺴﺮ و ﺣﺮج ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯽﮔﺮدد:
    ۱- ﺗﺮک زﻧﺪﮔﯽ ﺧﺎﻧﻮادﮔﯽ ﺗﻮﺳﻂ زوج ﺣﺪاﻗﻞ ﺑﻪ ﻣﺪت ﺷﺶ ﻣﺎه ﻣﺘﻮاﻟﯽ و ﯾﺎ ﻧﻪ ﻣﺎه ﻣﺘﻨﺎوب در ﻣﺪت ﯾﮏ ﺳﺎل ﺑﺪون ﻋﺬر ﻣﻮﺟﻪ.
    ۲- اﻋﺘﯿﺎد زوج ﺑﻪ ﯾﮑﯽ از اﻧﻮاع ﻣﻮاد‌ﻣﺨﺪر و ﯾﺎ اﺑﺘﻼ وی ﺑﻪ ﻣﺸﺮوﺑﺎت اﻟﮑﻠﯽ ﮐﻪ ﺑﻪ اﺳﺎس زﻧﺪﮔﯽ ﺧﺎﻧﻮادﮔﯽ ﺧﻠﻞ وارد آورد و اﻣﺘﻨﺎع ﯾﺎ ﻋﺪم اﻣﮑﺎن اﻟﺰام وی ﺑﻪ ﺗﺮک آن در ﻣﺪﺗﯽ ﮐﻪ ﺑﻪ ﺗﺸﺨﯿﺺ ﭘﺰﺷﮏ ﺑﺮای ﺗﺮک اﻋﺘﯿﺎد ﻻزم ﺑﻮده اﺳﺖ.
    ۳- ﻣﺤﮑﻮﻣﯿﺖ ﻗﻄﻌﯽ زوج ﺑﻪ ﺣﺒﺲ ﭘﻨﺞ ﺳﺎل ﯾﺎ ﺑﯿﺸﺘﺮ.
    ۴ -ﺿﺮب‌وﺷﺘﻢ ﯾﺎ ﻫﺮﮔﻮﻧﻪ ﺳﻮرﻓﺘﺎر ﻣﺴﺘﻤﺮ زوج ﮐﻪ ﻋﺮﻓﺎ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ وﺿﻌﯿﺖ زوﺟﻪ ﻗﺎﺑﻞ ﺗﺤﻤﻞ ﻧﺒﺎﺷﺪ.
    ۵- اﺑﺘﻼی زوج ﺑﻪ ﺑﯿﻤﺎری‌ﻫﺎی ﺻﻌﺐ‌اﻟﻌﻼج رواﻧﯽ ﯾﺎ ﺳﺎری، ﯾﺎ ﻫﺮﻋﺎرﺿﻪ ﺻﻌﺐاﻟﻌﻼج دﯾﮕﺮی ﮐﻪ زﻧﺪﮔﯽ ﻣﺸﺘﺮک را ﻣﺨﺘﻞ ﻧﻤﺎﯾﺪ .
    ﻣﻮارد ﻣﻨﺪرج در اﯾﻦ ﻣﺎده، ﻣﺎﻧﻊ از آن ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ دادﮔﺎه در ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻮاردی ﮐﻪ ﻋﺴﺮ و ﺣﺮج زن در دادﮔﺎه اﺣﺮاز ﺷﻮد، ﺣﮑﻢ ﻃﻼق ﺻﺎدر ﻧﻤﺎﯾﺪ. بنابراین در موارد اخذ وکالت از مرد برای طلاق به‌صورت شرط ضمن عقد یا به‌صورت شرط ضمن عقد خارج لازم موضوع ماده ۱۱۱۹ و ترک انفاق موضوع ماده ۱۱۲۹ و نیز عسر و حرج زن موضوع ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی زن بدون رضایت شوهر هم می‌تواند از او جدا شده و طلاق بگیرد، به همین دلیل هم همسر شما می‌تواند با استناد به ماده ۱۱۳۰ قانونی مدنی، تحت‌عنوان عسر و حرج، علی‌رغم مخالفت شما با طلاق بدون رضایت شما هم طلاق بگیرد.
    #سوال_جواب_حقوقی #حقوق_شما

Komentáře • 3