Can a marigold be planted next to a tomato? Marigold Harms

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 9. 01. 2023
  • Doğal tarım uygulamalarında, bir çok bitkiyi farklı sorunların çözümlerinde bize yardımcı olması için kullanıyoruz. Ancak bunlara, doğru olmayan etkiler adfedildiği veya yanlış anlama nedeniyle, olmayan özelliklerin varmış gibi düşünülmesi, maalesef uygulamalarda başarısızlıklara yol açıyor.
    Bu tarz kurmayı planladığımız sistemimize yardımcı olmasını amaçlamadığımız, ancak yanlış bilgilerle kendisine yaklaştığımız çiçeklerin başında kadife çiçeği gelir.
    Kadife çiçeği terimi, Tagetes cinsindeki bitkiler için ortak bir addır, ancak tamamen farklı bir tür olan Calendula officinalis için de kullanılır.
    Kadife çiçeği en az 50 türü barındıran bir ailedir. Ayrıca şemsiyesi altındaki çiçekleri de içine katarsak, bu sayı çok fazla olmaktadır.
    Genel olarak, içerikleri aynı gibi olsa da, türler arasında ciddi içerik değişikliklerine, etkin madde oranlarının farklılıklarına ve dolayısıyla hedeflediğimiz amacın çok dışına çıkabildiğimizi görüyoruz.
    Bu nedenle, kadife çiçeği şu işe yarar dediğimiz zaman, hangi kadife çiçeği türü bu etkiyi sağlıyor sorusunun kafamızda canlanması gerekir. Ancak durumun genelde bu şekilde olmadığına maalesef tanık oluyoruz.
    Bir iki örnek vermek gerekirse,
    Kadife çiçeği nematodları öldürür dediğimiz zaman, aklımıza hangi tür kadife çiçeği nematodları öldürür sorusu gelmiyor ve toptancı bir anlayışla, bütün ailenin bu işlevi yerine getirdiğini sanıyoruz. Oysaki bu kadar geniş ailede sadece iki tür bu özelliğe sahiptir. Fransız ve african türleri, toprak altındaki nematodları öldürür, diğerleri bu özelliğe sahip değildir. Nematod konusuna tekrar döneriz.
    Devam edersek,
    Kadife çiçeği böceklerde, larvadan erginliğe geçişi engeller ve doğal bir haşere ilacı olarak kullanılabilir diye bir bilgi paylaşılıyor olabilir. Yine aklımıza hangi tür olduğu sorusu gelmeli ve kısaca şunu söylebiliriz bütün kadife çiçekleri ekdiyaz inhibitörlerine sahip değildir ve buna sahip olan hiç bir kadife çiçeği bahçemizde yetiştirdiğimiz kadife çiçeği değildir.
    Tabi kadife çiçeğine yaptığımız atıflar bununla sınırlı değil; sivrisinekleri ve beyaz sinekleri kovar deniliyor, hayır bu işlevi yerine getirmez.
    Mantarları öldürücü özelliği vardır denilir, ancak bu taze çiçek olarak bahçenizde olduğu zaman değil, esansiyel yağı çıkartılarak etkinliği kat be kat artırıldığı zaman olabilir.
    Kadife çiçeğinin kullanılmasını tavsiye edilen konuların başında, yaprak biti gibi emici böcekleri kovduğu bilgisi gelir. Ancak durum tam tersidir. Kadife çiçeği emici böceklerin konakçısı bir bitkidir.
    Bu konularda yapılan bilimsel araştırmalarda; yaprak bitleri, akarlar, beyaz sineklerin de içinde olduğu böcek ailesi, Japon böcekleri ve kırmızı örümcekler de dahil olmak üzere en az 15 haşerenin kadife çiçeği tarafından çekildiğini ortaya koyuyor.
    Yabancı kaynaklardan alınan bu bilginin çeviri hataları nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Çünkü, mesela domatesi kırmızı yaprak bitlerinden korumak için yanına kadife çiçeği dikilerse, yaprak bitleri domatese gelmeyecek, daha lezzetli bulduğu kadife çiçeğine gidecektir. Burada bir tuzak bitki mantığı güdülerek bu bilgi verilmiştir. Fakat kadife çiçeği üzerinde popülasyonu artan yaprak biti, en sonunda domatese de akın edecektir. Bu nedenle, yaprak bitlerini kovmak için kadife çiçeği kullanmayın veya sebzelerinizden uzak bir noktada kadife çiçeği dikin ve popülayonu burada control altına alın.
    Nematod konusunda gelirsek.
    Nematodlar, çok minik asalaklardır. Yaşamlarını sürdürebilmek için canlı bir organizmada asalak olarak beslenmesi gerekir. Kafalarındaki kimyasal reseptörler, bitkilerin salgıladığı kimyasalları bulur ve o bitkinin köklerinden beslenmeye başlar. Nematoda duyarlı bitkiler vardır ki domateste bunların başında gelir.
    #mantarhastalığı #kırmızıörümcek #doğalgübre #organikgübre #gübre #gubre #gübreleme #hobibahçesi #bahçecilik #doğalyaşam #sebzeyetiştiriciliği #zehirsiztarım #dogalyasam #fide #bahce #organiktarim #organiktarım #köylü #tohum #yerlitohum #atalıktohum #yereltohum #atatohumu #sebze #hobibahcesi #bitkibesini #fertilizer #fertilizers #organicfertilizer
    #permakültür #doğalbahçe #permakültürçiftliği #doğaltarım #doğalgübre #ekolojiküretim #hobibahçesi #bahçecilik #sebzeyetiştiriciliği #zehirsiztarım #doğalyasam #çiftliküretimi #yerelüretim #yereltüketim #kompost #sürdürülebilirtarım
    #permaculture #permaculturelife #permaculturegarden #soilcare #organicgarden #sustainableproduction #sustainablefarm #growyourownfood #ethicproduction #soilregeneration #compost #localgrow #eatlocal
    kardeş bitkiler nedir, kardeş bitki nasıl kullanılır, domates, biber, patlıcan, kardeş bitki yönetimi, kardeş bitkiler nasıl dikilir, Atalık Tohum, Kardeş Bitkiler, permakültür, yerel tohum, gıda güvenliği, doğal tarım, organik tarım, sebzecilik, tohum takas, üç kız kardeş, şifalı bitkiler, DOĞAL MÜCADELE, kadife çiçeği, kadife çiçeğinin faydaları, kadife çiçeği nasıl yetiştirilir, aynısefa, calendula, marigold, Kadife Çiçeği zararları, çiçek bakımı, çiçek
  • Jak na to + styl

Komentáře • 39

  • @ayselozel7819
    @ayselozel7819 Před 2 měsíci +1

    Çok teşekkürler faydalı bilgiler verdiğiniz için

  • @nurullahahsen
    @nurullahahsen Před rokem +4

    Sıradan bilgiler değil.
    Herkes not alarak izlemeli.
    Bu insanın değerini bilmek gerekir.

    •  Před rokem +3

      Teşekkür ederim

  • @labazut1307
    @labazut1307 Před 4 měsíci +1

    Hocam şahane anlatim,cok tesekkurler,emeginize saglik,tam da ihtiyacim olan bilgiydi

  • @ikizlerciftligi
    @ikizlerciftligi Před rokem +2

    açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler elinize kolunuza emeğinize nefesinize sağlık sevgili abicim sağolasın varolasın

    •  Před rokem +1

      Teşekkür ederim

  • @Naapsakki
    @Naapsakki Před rokem +2

    Abone sayısı yükselmiş görünce sevindim ❤

    •  Před rokem +1

      Teşekkür ederim. Allah razı olsun takipçilerden

  • @haticeturgut2922
    @haticeturgut2922 Před rokem +1

    Bitkilerin faydaları ve doğru kullanımı hakkında onerebileceginiz bir kitap varmı?

  • @tamertari9447
    @tamertari9447 Před rokem +2

    Paylaşımlarınız biz takipçileriniz için çok değerli bilgiler barındırıyor. Öncelikle bunun için teşekkür etmek istiyorum. Videoda gösterdiğiniz gibi hobi bahçemde kök ur nematodu ile başım belada. Domatesin yanına belirttiğiniz cinste kadife çiçeğini diksem nematod için önlem almış olacağım ama emici böcekleride yanına çekmiş olacağım . Kadife çiçeğini eksem mi ekmesem mi karar veremedim.

    •  Před rokem +3

      Teşekkür ederim.
      Kadifeleri sebze dikiminden daha önce toprağa dikin. Sebze dikeceğiniz zaman kökleri toprakta kalacak şekilde, dipten kesin. Bu uygulama işinize yarar

  • @melikemese5569
    @melikemese5569 Před rokem +1

    Hocam yeşil pis kokulu böcekleri de çeker mi kadife çiçeği? Bu böcek çok zarar veriyor sebzelerime, bunun için ne yapmalıyım?

  • @hacibayramsoylemez9142
    @hacibayramsoylemez9142 Před rokem +1

    Bizim saksıda ayni çiçekte birinin tomurcuğu sarı biri de turuncu açmış bu nasıl oluyo

  • @hulya7984
    @hulya7984 Před rokem +3

    Murat bey merhaba,
    Sizden rica ediyorum bu videoyu doğal tarım gruplarında paylaşın,geçen gün domatesteki kırmızı tripslerle nasıl mücadele edilir diye sordum,yorumların çoğu kadife çiçeği dikin oldu.

  • @efegaydan2707
    @efegaydan2707 Před rokem +3

    Denedim daha çok böcek geliyor üstüne kadife çiçeklerinin hatta yapraklarını yeşil tırtıllar istila edip sonra domates yapraklarına geçiyor tek faydası arıları çekiyor ve çiçekleri güzel duruyor çokta güzel kokuyor kesme çiçek olarakta haftalarca dayanıyor

    •  Před rokem +2

      Anlatmaya çalışıyorum ama görebildiyseniz bir kavga veriyorum. Kadife tapıyorlar

    • @efegaydan2707
      @efegaydan2707 Před rokem +1

      Ben bu sene mor reyhan deniycem yeşil tırtıllar reyhanlarıda yedi ama sinek trips böcek gelmedi o yeşil tırtıllara çok gıcığım ne yapsam engel olamadım

    • @cicekduman5663
      @cicekduman5663 Před 8 měsíci +2

      Ben de domatesin yanında denedim, yeşil tırtıllar domatesin meyvesini yedi, önceden olmuyordu

  • @imanlomr2348
    @imanlomr2348 Před rokem +6

    Uzun zamandır aboneyim ama izleyemiyorum derslerim olduğu için.video kapağına baktım bizim bahçede olan bir çiçekmiş izleyim dedim.Azerbaycandan selamlar👋😘butada kar yağıyor orada hava nasıl?

    •  Před rokem +3

      Derslere önem verin, nasıl olsa videoların yerinde duruyor. Biz de daha kar yok, hatta kazakla dolaşıyoruz ocak ortasında

    •  Před rokem +4

      Bizden de Azerbaycan'a selamlar

    • @imanlomr2348
      @imanlomr2348 Před rokem +2

      @ çok doğru hocam❤

  • @ibrahimgumus9933
    @ibrahimgumus9933 Před rokem +2

    Sayın hocam nemotot ile mücadelede sütleyen bitkisinin sütü faydalı olurmu bunla ilgili bir çalışma var mı

    •  Před rokem

      Sütleyenin, öz suyu zehirli olduğu için her canlıyı öldürme yeteneği vardır.

    • @ibrahimgumus9933
      @ibrahimgumus9933 Před rokem

      @ sütleyen otunu eskiden balık avlamada kullanılıyormuş şimdi yasak tabiki sütleyen otu sütü suyla karışınca suyun içersindeki oksijeni bloke ediyormuş bundan dolayı balıklar bayılıp su üatüne çıkıyormuş burdan yola çıkarsal sütleyen sütünü bahçede bol su ile kullanarak nemoto ta da böyle bir şey olabilirmi. Ve bitkikerde sıkıntı olabilirmi

  • @mumineog7413
    @mumineog7413 Před 2 měsíci +2

    Merhaba hocam,lutfen yardim edermisiniz?diktigim domates biber fidelerimi tel kurdu galiba kokten yiyorlar koke sarilmis durumda buluyorum 😢dikerken ne yapmam lazim 😢nolur yardim edin

    •  Před 2 měsíci +2

      Bu videoda tel kurdu konusu var. czcams.com/video/1amKXh4a6H8/video.html

  • @yasinyldz425
    @yasinyldz425 Před rokem +3

    Hocam domateslerin 1 mt yakınında yıllardır aynı yerde kendiliğinden yetişir kadife çiçeği bir zararını yada karını görmedim

    •  Před rokem +2

      Zararı yoksa sorun yok, ama üzeri böcek saran çok kadife gördüm.

  • @mehmetoz7880
    @mehmetoz7880 Před rokem +2

    Bildiğim zıraat fakültesinin araştırması ve bu konudaki yayınladığı makale var

    •  Před rokem +1

      Teşekkür ederim. Dünyadaki bütün üniversitelerden takip ediyorum.

  • @cihatcetin2895
    @cihatcetin2895 Před 11 měsíci +4

    Kesinlikle katılmıyorum, geçen sene annemin yanlışlıkla kadife çiçeği fidesini domateslerin yanına dikmesi ile çok iyi verim aldık bu sene o fideden çıkan tohumlarla bahçeye komple yayildilar ve sonuç olarak tarihimizin en iyi verimini aldık, bazı domatesler 600 gram civarı, kışlık menemenlikleri yaptık salca yaptık üstüne derin dondurucuya domates doldurduk ben tam tersine tavsiye ediyorum

    • @cihatcetin2895
      @cihatcetin2895 Před 11 měsíci +2

      Hemen bitisigimiz de ki komşular yesil tırtıl sıkıntısı yaşadı hepsi ilaç yaptı hem sağ tarafta ki komşuda hem de solda ki komşuda aynı sorun oldu hatta gelip bizim domateslere baktılar bu nasıl iş diye ...

    • @cicekduman5663
      @cicekduman5663 Před 8 měsíci +1

      Bende de yeşil tırtıl sorunu oldu, kafife tırtılı çekti tırtıl da domatesleri yedi

  • @Yakut345.
    @Yakut345. Před rokem +2

    Yanlış bilgileri düzelttiniz. Teşekkürler.

    •  Před rokem +1

      Rica ederim