Hiking food for long cold winter trips.

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 8. 09. 2024
  • Different food for long cold winter trips. A film about "Thoughts about food on long hard cold winter trips". It is recorded in 4k.
    I dish everything freeze-dried such as Adventure Food, Blå Band, Friluftsmat, LYOfood, Outmeals, Real tourmat, Trek'n Eat.
    Instead, I dry my own food at home in the oven or food dryer. I also make a super porridge where the main ingredient is baby porridge. It is extremely easy to make and is well suited for cold hard long winter rides as it is bursting with calories. I also add a lot of rapeseed oil to the food as it raises the calorie content considerably. I also go through snacks for the winter trip.. Then what is easy to eat even if frozen, also what contains a lot of calories. I eat very high-energy mountain hiking food so as not to lose weight on the winter tour. I go through what I eat in a day on the winter tour, I want to have easy cooking when I make my way on the touring skis inside Sarek in the cold and storm. Then it is important to be able to cook food on the mountain easily.
    I use a Primus petrol kitchen on the mountain, a Primus omnilite ti. It is because I think that gas cookers perform too poorly when the temperature drops significantly. But since I dry in the food dryer at home and mix all the porridge so that it can be cooked with both cold and hot water, it is mostly just melting snow and boiling the water and then adding it to the food. I have an insulated food bowl (a pot warmer) so that the food will continue to cook when I add the hot water.

Komentáře • 30

  • @Fjall-Anders
    @Fjall-Anders  Před 8 měsíci +7

    🙂Till er som är nyfikna så länkar jag min spellista
    Utrustning till Vinterturer: czcams.com/play/PLXTD29RoziCSImOJzXSb5BHLqnhQasvsK.html
    Här är en länk till köket som är med i filmen:
    czcams.com/video/DDLUCdCKHro/video.html
    Min senaste vintertur:
    czcams.com/video/_QmX0HFVeNU/video.html

  • @johangronblad
    @johangronblad Před 8 měsíci +6

    Spännande! Tänk om man hade orken att dona med maten sådär.

  • @gittank-sson3074
    @gittank-sson3074 Před 8 měsíci +3

    Håller med , mycket godare att torka själv än köpa färdigmat att ha med ut. Tack för superbra info. God fortsättning😊

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci +1

      Tackar, god fortsättning du med🙂

  • @Bloppisarna
    @Bloppisarna Před 15 dny

    Hoppas du planerat en ny fjälltur i Sarek. Sjukt grymt imponerad och väldigt inspirerande. Tack Anders för att vi får följa med på dina äventyr.

  • @mikaso
    @mikaso Před 8 měsíci +3

    Jätteintressant att höra! Stort tack för att du delar med dig! Ser fram emot fortsättningen, har själv en rejäl tork och skulle vilja använda den mer.

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci +2

      Tackar själv som tittade in på kanalen 🙂

  • @konstaplarivildmarken2592
    @konstaplarivildmarken2592 Před 8 měsíci +2

    Alltid smarta och genomtänkta tips! Sjukt lärorikt 👍❤️

  • @anderssandstrom545
    @anderssandstrom545 Před 8 měsíci +2

    Jätteintressant att se hur du planerar och tänker kring maten. Men det är det tekniska med det hela, det som gör det intressant på riktigt är att du faktiskt är ute på tur när du applicerar detta. Torka mat kan alla göra, att få det att fungera skarpt är en annan sak :).

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci

      Tackar🙂 ja det blir en del trixande för att få det att fungera. I början vågade jag inte äta så mycket fett som jag gör på tur i dag. Nu vet jag att det fungerar bra

  • @oskarlind9641
    @oskarlind9641 Před 7 měsíci +2

    Ser fram emot när du visar hur du lagar rätten hemma och torkar den samt vilka nudlar du valt. Blir orimligt sugen på en vintertur!

  • @MrWipex
    @MrWipex Před 8 měsíci +3

    Det här ska bli kul att höra om. 😃

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci +1

      Härligt, roligt att du tycker det😀

    • @MrWipex
      @MrWipex Před 8 měsíci +1

      Alltså skitkul att höra hur du tänker i princip precis som jag. Jag har min egen variant på ”fjällgröt” som består av havregryn, russin och fullkornsvällingpulver, en fet och söt variant, och honungspulver. Jag käkar den dock alltid varm. Kör enbart med bensinkök optimus. Ja, det är trist att choklad inte går så bra. 😂

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci

      Honungspulver, vad är det?

  • @aventyrskonsulterna
    @aventyrskonsulterna Před 8 měsíci +1

    Intressant!

  • @TravelosophyTV
    @TravelosophyTV Před 8 měsíci +2

    Bra tips det där med blåbärsoppa i gröten!

  • @mattihn
    @mattihn Před 8 měsíci +1

    Den lilla påsen som var till nudlarna med okänt innehåll, misstänker jag är mestadels sesamolja. Tänkte om du möjligen ville ha mer till en framtida tur. :)

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci

      Tackar för infon😅 det luktar och smakar väldigt gott. Ska försöka hitta samma nudlar till årets tur.

  • @paltnakke
    @paltnakke Před 8 měsíci +1

    Kan man vänta så länge som 15min på nylagad torrmat utan att den blir genomfryst... Då är turen inte tillräckligt extremt... ☝️

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci

      😅🤣så sant. Är det för kallt får man slänga dunjackan över

  • @jesperwall839
    @jesperwall839 Před 8 měsíci +1

    Var köper du dom där korvarna på lösvikt?

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci

      På city Gross. Dom hade flera olika smaker så jag blandade dessutom. Kommer inte ihåg vad de kostade, men det var ett bra pris i jämförelse med andra korvar.

  • @martinakerman3485
    @martinakerman3485 Před 8 měsíci +1

    Du har inte testat att göra Runekakor?

    • @Fjall-Anders
      @Fjall-Anders  Před 8 měsíci

      Nej aldrig faktiskt, vad är det ?

    • @andreasklaar5042
      @andreasklaar5042 Před 6 měsíci

      Ingredienser:
      Havregryn 7 - 8 mått
      Socker 1 mått
      Sirap 1 mått
      Grädde 1 mått
      1 dl socker
      1 dl sirap
      1 dl grädde
      7 dl havregryn
      Alternativt byta ut 2 dl havregryn mot:
      1 dl pumpafrön
      1 dl sesamfrön
      Eller:
      2 dl finhackade nötter
      Energikakorna består av havregryn som limmas ihop med knäck. Kostnaden blir ungefär 20 kronor per kilo. Man kan naturligtvis ersätta havregrynen helt eller delvis med andra ingredienser, till exempel nötter, russin, cornflakes, eller vad som helst. Jag smaksätter ibland med hackade fikon och det är mycket gott. Generellt gäller att ju större partiklarna som ska limmas ihop, desto mindre lim behövs. Lim låter inte särskilt delikat, men det är ju faktiskt fråga om att limma grynen. Bindmedel är ett alternativt ord, men det låter inte gott det heller. Ändå är det som sagt fråga om knäck.
      Mät upp 7 - 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda en mugg som rymmer ungefär tre deciliter. Havregrynet är själva maten.
      Ta en kastrull och häll i ett mått sirap, ett mått socker och ett mått grädde! Koka detta! I början blir det massor med små bubblor. Efter hand blir det allt färre men större bubblor. När det blir kratrar eller när det skiftar till en aning mörkare färg är det dags att ta av alltsammans från spisen. Det så kallade ”vattenkuletestet”, där man droppar lite av limmet i kallt vatten och ser om det stelnar till en kula, kan nog också duga som test på hur färdigkokat det är.
      När limmet är färdigt och varm ska det hällas över havregrynen och sedan gäller det att röra om ordentligt. Medan alltsammans svalnar lite (men inte kallnar!) tar jag fram två bakplåtar och oljar dem. En brödkavel plockar jag också fram och oljar. Därefter formar jag bollar som kavlas ut till kakor. Kakorna glättar jag med en oljad matkniv. Jag har tyckt mig märka att de håller ihop bättre om man glättar dem.
      När alltsammans kallnat klipper jag upp till lämpligt stora bitar. Jag brukar förvara kakorna i plastboxar - tomma glasspaket - med smörpapper mellan lagren.
      Dessa kakor har hårdtestats i verkliga sammanhang. Jag har sprungit 25-milaloppen Spartathlon och Sakuramichi (Nagoya till Kanazawa i Japan) med kakorna som huvudsaklig näringskälla och det har gått bra. De har använts på vandringar, repmöten, kanotturer, på rodden över Atlanten, men även till fikarasten på jobbet.
      www.loparlarsson.se/lopning/gor-dina-egna-energikakor/