Vinji toamna shi cu ploili. Ο Σ.Β.Β. ΣΤΗ ΣΤΑΝΗ ΤΟΥ Γ. ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑ

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 6. 10. 2012
  • Η στάνη του Γιώργου Καντοκώστα με 1200 πρόβατα, βρίσκεται στο όρος Βέρμιο στην τοποθεσία "σιδεράκι" σε υψόμετρο 1950μ. περίπου, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
  • Hudba

Komentáře • 23

  • @duskojankov1897
    @duskojankov1897 Před 5 lety +3

    I love this song. Armanesca

  • @gflorescu
    @gflorescu Před 11 lety +6

    Chiae e curat romanesc, inteleg aproape tot.... E frumos...mushat...

  • @calateancalatean6762
    @calateancalatean6762 Před 4 lety +5

    Ce frumos linia melodică seamănă cu a noastra a românilor.Oare de unde atîta asemănare?Sigur sînt frații noștri uitați prin Balcani.

  • @user-np5ci1ie7t
    @user-np5ci1ie7t Před 3 lety +2

    Frate multu mssiatu kanticu.

  • @mioriticulro9241
    @mioriticulro9241 Před 7 lety +3

    Multu ' mshat cănticu ! Foarte frumos cântecul !

  • @slavicfc1
    @slavicfc1 Před 6 lety +3

    Bravo !!

  • @gflorescu
    @gflorescu Před 11 lety +6

    E ok, se intelege totul. Armanii... sunt fratii nostri.
    Multe salutari din Arges (de langa Curtea de Arges). Ar fi necesar un festival al armanilor... poate il conving pe Gigi Becali care e boier arman in Bucuresti.

  • @Alexandru_Presa
    @Alexandru_Presa Před 11 lety +4

    exista festivale 2 pe an :) unul primuveara armanilor (1 la bucuresti 1 constanta) si ziua nationala a armanilor 23 mai la bucuresti .

  • @cristafarsirotu
    @cristafarsirotu Před 11 lety +6

    E E E bre armaname.....Baneadza armanamea ditu Balkani

  • @adragoste
    @adragoste Před 6 lety +3

    Capul toiagului este lupul dacic?

    • @ursuletulvrancean7544
      @ursuletulvrancean7544 Před 5 lety +4

      Nu. Este un cârlig care este folosit la prinderea oilor de picior și este răspândit la ciobanii din zona Balcanilor. La aromâni a devenit un simbol al apartenentei lor la lumea pastorească, de aceea îl putem vedea purtat la festivalurile folclorice și chiar la manifestări private unde este purtat în timpul dansului tradițional,iar câteodată se gasesc și cârlige lucrate artizanal cu figuri de animale cum ar fi capete de berbec, câine, depinde de talentul celui care îl lucrează.

    • @rodicacostea7546
      @rodicacostea7546 Před 4 lety +2

      @@ursuletulvrancean7544 Practic,întreg artefactul este un toiag,multifuncțional, purtat de baci/șeful stînei,și de
      păstori,pt.a se sprijini la urcatul muntelui sau in repaos,dar și unealta de lucru, cu capătul în formă semicirculară,cirligul de care spuneai,
      pt.prinderea de picior a oilor în cadrul diverselor activități de la păscut și stină.
      A rămas si este și simbolul liderului de grup, conducătorul și protectorul oilor/turmei /sau al comunității,
      de aceea, forma emblematică a capatului toiagului este un cap de berbec cu coarne.
      Toiagul face parte din costumul popular bărbătesc al aromânilor iar in cadrul dansului de grup pecum faimosul PAMPOREA,
      este purtat de ultimul dansator din șir, primul avînd nevoie de mîini libere pt.a executa figurile cu mare grad de dificultate.

    • @ursuletulvrancean7544
      @ursuletulvrancean7544 Před 4 lety +2

      @@rodicacostea7546 Știu doamnă, pentru că eu însumi sunt cioban și știu să confecționez astfel de cârlige. La noi în trecut era chemat cață, se folosea doar la prins oile dar nu era purtat în timpul zilei deoarece este este mai puțin rezistent și mai incomod decât o bâtă ciobănească tradițională.

    • @rodicacostea7546
      @rodicacostea7546 Před 4 lety

      @@ursuletulvrancean7544 Respectele mele și mulțumiri ca oameni care au sursa cunoștințelor direct in domeniu,ne mai luminează pe ceilalți, căci de multe ori comentează cei ce sunt ...
      total înafară .Ca divertisment,o sa va trimit o fotografie cu bastonul meu ,unul foarte flexibil,o sa va spun după aceea din ce lemn e făcut.
      După ce m-a însoțit prin lume,ca armă naturală, in autoaparare/ca femeie am fost deseori atacată prin parcuri,chiar pe stradă/îl mai folosesc cînd dansez, cu băieții/să nu fiu înțeleasă gresit,nu sunt pe..invers/hore bărbătești ciobanești ,de a caror coregrafie mă ocup și fac parte și din grup,îmbrăcată în costumul feciorilor.M-a atras cercetarea sensurilor profunde ale acestor hore cu semnificații profunde legate de sensurile și încercările vieții,conștientizarea rolului de păstor/leader,conducător al turmei/ familiei,neamului,țării ;apărătorul, luptătorul, "hristosul"-
      in Greacă,
      HRISTOS înseamnă "CEL CARE SUFERA,SE JERTFESTE, PT.A APARA SI DA VIAȚĂ celorlalti.Aici își afla izvorul și baladele mioritice.
      Bucuroasă sa va urmăresc materialele ,
      cu drag.

    • @ursuletulvrancean7544
      @ursuletulvrancean7544 Před 4 lety +2

      @@rodicacostea7546 Folclorul și păstoritul au mers mereu mână-n mână, pentru că multe din doinele și horele noastre, sunt compoziții ale păstorilor care își alinau dorul și singurătatea cântând din fluier sau caval. În ziua de astăzi, lumea modernă îi disprețuiește pe ciobani, uitând că și ei au adus un aport destul de mare culturii noastre românești, Miorița fiind un exemplu și o adevărată capodoperă a literaturii noastre,care a luat naștere într-un mediu pur, păstoresc. Totodată și folclorul și dansurile tradiționale sunt pe cale de dispariție, iar dacă dumneavoastră aveți această nobilă pasiune și vă dedicați timpul pentru astfel de lucruri,sunteți de admirat și vă felicit pentru ceea ce faceți.

  • @caraolangeorge4644
    @caraolangeorge4644 Před 4 lety +1

    S baneadz tut armanamea dit balcani