SOLVENTUL: de la fabrica de spirt din 1868 la prăbușirea totală

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 13. 08. 2021
  • Solventul este un exemplu de capitalism de manual. Povestea are toate ingredientele: de la istorie, tradiție, succes, expansiune, mister, până la infracțiuni și afaceri internaționale, acuzații și enorme prejudicii economice.
    Începuturile fabricii se regăsesc pe la 1868 când se înființa prima fabrică de spirt din zonă. A funcționat și în perioada interbelică, iar în comunism s-a dezvoltat conform planurilor cincinale, fulminant. Combinatul Petrochimic era în 1990 unul din cele 7 combinate de la nivel național, insă curând avea sa devină un dezastru economic.
    Ruinele Epocii de Aur este o serie de reportaje despre renumite fabrici, uzine şi intreprinderi din zona de Vest a României. Unele au fost luate cu japca de comuniști înainte sau după naționalizarea din 1948, altele au fost construite în perioada comunismului, aşa numita Epocă de Aur.
    După 1989 au ajuns simple ruine care împânzesc oraşele. Au dispărut deja cu totul sau le vedem dispărând sub ochii noștri pentru că industria modernă se mută în parcuri dedicate în afara orașului iar terenul de sub ele e prea valoros pentru a nu fi integrat în orașele moderne prin dezvoltări imobiliare. Documentarele prezintă poveștile de la A la Z ale fabricilor cunoscute, precum Comtim, Kandia, Ilsa sau Solventul. Seria cuprinde reportaje cu imagini exclusive de arhivă și interviuri cu foştii angajați.

Komentáře • 23

  • @alexandrudicu7042
    @alexandrudicu7042 Před rokem

    Interesanta povestea solventului

  • @mariusmarius5964
    @mariusmarius5964 Před 3 lety +8

    Industria româneasca fusese construită pentru sistemul comunist, pentru economia centralizată. Multe din uzine nu funcționau la maxim. Au rămas deschise și funcționale pentru că statul distribuia producția între ele, si apoi ce produceau erau vândute pe piața internă unde statul avea monopolul și nu exista concurență, iar restul pleca la export în URSS si alte state din blocul comunist cu care aveam tratate comerciale din oficiu./CAER/ După prăbușirea comunismuli, modelul centralizat a încetat să mai devină viabil, treatatele comerciale sau dizolvat iar odată cu căderea comunismului CAER a dispărut. Pe piața internă a apărut concurența făcută de produse străine moderne si net superioare a orcie am produs noi până atunci. Companiile de stat pur si simplu nu au putut concura, nu aveam cum, nici un om din sistem nu fusese pregătit pentru modelul pieței libere toți cei din conducerea fabricilor și a uzinelor știau doar să primească și să execute ordine, nu erau capabili să gestioneze vreo problemă și, încetul cu încetul, fabricile au dat faliment. Statul nu avea banii necesari pentru a investi in modernizarea și restructurarea unui număr atât de mare de fabrici și uzine. Primii 10 ani de după '89 au fost grei pentru economie unele fabrici sau adaptat și au supraviețuit până azi dar cele mai multe au fost condamnate la faliment din momentul în care regimul sa prăbușit.

    • @kilometrulzero5824
      @kilometrulzero5824 Před 2 lety

      numai minciuni unde sunt banii ce au ramas de la comuisti zici tu eu zic a poporului roman si-o facut smecherii de astazi afaceri

    • @ilieanghelina1549
      @ilieanghelina1549 Před 2 lety

      Marius Marius dar am avut numai produse de calitate îndoielnică? Aro locomotive tractoare

    • @creuzetu
      @creuzetu Před rokem

      @@ilieanghelina1549 Cele mai Proaste din top 10 cele mai proaste mașini produse vreodată ARO, LOCOMORIVE CEL PUȚIN LA FEL..DOAR CĂ NOI NU AM AVUT ȘI NICI LA ORA ACTUALĂ NU AVEM CU CE SĂ FACEM COMPARAȚIE 😅😅 CÂND A VENIT BECALI ÎN 90-91 CU MERCEDES ABIA ATUNCI AM ȘTIUT CĂ EXISTĂ ȘI ALTCEVA DECÂT DACIA 😅😅😅 CE DREQ..

    • @creuzetu
      @creuzetu Před rokem

      @@kilometrulzero5824 care Bani au Rămas de la Comuniști???? Despre ce dreq vorbiți..păi ce banii au rămas vreodată în țară..nici Nea Nicu nu-și ținea exonomiile în țară dc??? Că era convins că la un moment dat va "cădea" și în România..a căzut tot blocul"..
      Sunt multe de spus dar sunt degeaba..problema este ce sa făcut după...

    • @ilieanghelina1549
      @ilieanghelina1549 Před rokem

      @@creuzetu Ee cum nu se știa avenit Becali a fost primul Mercedes din România, și ai zis ca aveam cele mai proaste10 mașini locomotivele la sârbi merg și acum se repara tot la craiova la o soc. desprinsa de uni directori băieți "deștepți" din electra sau ce era tractoarele la arabi și în nordul Africii merg și acum de ce crezi ca a luat un egiptean tractorul și î-l face pe lângă Brașov aro era cerere în America latina de nu făceau fata cei de la Câmpulung și sânt multe. Interesu a fost al bănci mondiale ca nu mai aveam datorii și se pregătea o banca cu sediu la bucureștean care se adresa lumii a treia cu dobânzi mai mici dacă nu chiar produse cum sa luat de la sadam teren petrolier pt exploatare de aia sa făcut Petromidia sa care cu vapoarele petrol din orient și asta i-a deranjat pe domni dela banca mond.

  • @danutolteanu3193
    @danutolteanu3193 Před 2 lety +1

    Dn . Ing . Ioan Balaș a fost șef de Divizie Tracțiune la Regionala CFR Timișoara Călători și , n-am reușit să mobilizez cfr-iștii . , ptr a-l favoriza să devină președintele romaniei ! ( Cum a devnit CUZA . domnitor ! ) Sînt fan CFR din 1956 .

  • @Adi196
    @Adi196 Před 3 lety

    eu am lucrat 2 ani in SOLVENTUL,1991-1993,la DEPOZIT PRODUSE FINITE
    eu zic ca EMBARGOUL a distrus SOLVENTUL cand directorul a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu suspendare

  • @claudyusportyvu1007
    @claudyusportyvu1007 Před 2 lety

    Este de plîns !

  • @alexandrudicu2748
    @alexandrudicu2748 Před 2 lety +1

    A disparut si fabrica solventu