Soft Starter (Yumuşak Yol Verici) üzerindeki potansiyometreler ne işe yarar Nasıl ayarlanır

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 18. 08. 2023

Komentáře • 16

  • @leventyontar8322
    @leventyontar8322 Před 5 dny

    Anlatım ve uygulama için teşekkür ederim iyi çalışmalar

  • @emrebozkurt4933
    @emrebozkurt4933 Před 3 dny

    anlatımınız çok güzel, güzel bir video olmuş elinize sağlık fakat soft starter ın içinde transistör değilde triyak bulunmakta ve ac sinyali belirli derecelerde (0-2pi arası) kırparak gerilimi düşürme yöntemiyle çalışmaktadır

  • @kemalcaliskan1950
    @kemalcaliskan1950 Před 11 měsíci +1

    Vermiş olduğunuz kıymetli bilgiler için çok teşekür ederim.

  • @ceyhunacikdilli5275
    @ceyhunacikdilli5275 Před 11 měsíci +1

    👍👍👍👍👍

  • @karaors8970
    @karaors8970 Před 11 měsíci +1

    👍🧿

  • @ahmetaltay5993
    @ahmetaltay5993 Před 13 dny

    Hocam motor klemens bağlantısı üçgen mi kalıyor bu devrede

  • @hayatisartlar4200
    @hayatisartlar4200 Před 11 měsíci +1

    Bilgiler için teşekkür ederim. Bir de faz nötr bağlantı nasıl yapılır. Üç faz da farlımıdır. Rst arasında faz farkı olurmu. Sorunlarına video çeker misin

  • @Pol-qn5fj
    @Pol-qn5fj Před měsícem +1

    Baypas kontaktör hani uca bağlanıyor sorf start da

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Před měsícem

      şalter çıkışı hat kontaktörüne bağlanır. Hat kontaktörü çıkışı hem soft starter girişine hemde kontaktör girişine bağlanır. Soft starter çıkışı motora bağlanır kontaktör çıkışıda motora bağlanır. Abone olmayı unutmayınız

  • @malkan3412
    @malkan3412 Před 11 měsíci

    Hocam emeğinize sağlık,bu cihaz motoru yıldız- üçgen çalışırır mı yani eski yapılan yıldız -üçgen devresinin çok karmaşık ve daha maliyetli doğru mu anladık.

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Před 11 měsíci

      Bundaki bağlantı çok kolay üzerindeki tristorler ile düşük voltajdan motoru devreye sokup sonra ise tristorleri by pass ederek calistirmakta. Bu şekilde motoru yormuyor. Ve bu cihazlar kolay kolay bozulmuyor. Yıldız üçgen devresinde motor kw si büyük ise genelde kontaklar hasar alıp motor yanıyor. Dolayısıyla hem kontaktor değişiyor hemde motor sarılıyor.

    • @F.G.2045
      @F.G.2045 Před 11 měsíci +1

      Yıldız üçgen 1950'lerden kalma bir yöntem. Artık motorlar soft starter ile sürülüyor. Yıldız üçgende Motora 2 kablo çekiliyordu, soft starterde ise tek bir kablo yeterli. Motoru üçgen bağladınızmı iş bitiyor. Yıldız bağlatı diye bir şey ortadan kalkıyor. Ancak soft starter bağlantısında çok önemli bir detay var. Ana güç devresinde sigortadan sonra soft starteri, sonrasında kontaktörü koyarsanız soft starterin ana kontaklarında ve kontaktörün girişinde enerji oluyor. Bunu önlemek için sıralamayı, sigorta, kontaktör, soft starter şeklinde yapmalısınız. Soft starterler kontaktörsüz de sürülür. Ancak bu durumda motor bağlantılarınızın 1 tanesinde canlı enerji olacaktır. Çok dikkatli olun. Soft starterler 2 fazı kontrol ederek yolverme işlemini gerçekleştirir. Üçüncü faz soft starterden direkt olarak motorun ucuna gider.

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Před 11 měsíci

      Detaylı bilgi için teşekkür ederim. Soft starter girişine yada çıkışına kontaktör koyuyoruz. Girişine konulması yada çıkışına konulması konusunda fark etmez diye düşünüyorum. Çıkışına konur ise şu sorun olur soft starter motor akımını görmez ise hataya geçebilir. Oda kontaktorun geç cekmesinden kaynaklı olacaktır. Girişinde olması ise kontaktör geç çekerse yine besleme voltajindan hataya geçer. Bu nedenle giriş yada çıkış muammaya kalıyor. Sizin teknik düşünceniz nedir?

    • @F.G.2045
      @F.G.2045 Před 11 měsíci

      @@elektrikegitimi ben sürekli girişe koyuyorum. Gecikme konusu hiç sorun olmuyor. Çünkü önce kontaktör çekiyor ve güç kontaklarından enerji soft starterin uçlarına gidiyor. Soft starterin ve dolayısı ile motorun devreye girmesi ise kontaktörün kontaklarından soft startere gelen sinyaller sayesinde oluyor. Kontaktör çekiyor, tahminen 2 saniye sonra soft starter devreye giriyor. Bunun temelde hiçbir sıkıntısı yok. Çok özel bir proje yapıyorsanız, zaten soft starter ile değil, daha hassas olan frekans konvertörleri ile motoru sürmeniz daha iyi olur. Sürücüler ile devir ve yön ayarı da yapılabiliyor. Motor istenilen devirde ve istenilen yönde döndürülebiliyor. Farklı yön ihtiyacınızı sürücüler çok güzel hallediyor ancak fiyatları soft starterin neredeyse 4-5 katı.