ÖNALIM (ŞUFA) DAVALARI HAKKINDA HERŞEY

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 16. 11. 2018
  • ÖNALIM (ŞUFA) HAKKI
    TANIM
     Bir kişi malını üçüncü bir kişiye satmak istediğinde, önalım hakkı sahibinin bu malı öncelikli olarak satın alma hakkı vardır. Hak sahibinin önalım hakkını kullanması ile yeni bir hukuki ilişki ortaya çıktığı için bu hak, yenilik doğuran bir haktır.
    ÖNALIM HAKKININ TÜRLERİ
     Önalım hakkı “yasal önalım hakkı, sözleşmeden doğan önalım hakkı ve sınırdaş tarımsal arazi malikinin önalım hakkı” olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Burada kısaca önalım hakkının türlerinden bahsedildikten sonra ilerleyen sorularda yalnız yasal önalım hakkı incelenecektir.
    Yasal Önalım Hakkı :
     Paylı mülkiyette bir paydaşın, taşınmaz mal üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü bir kişiye satması halinde, diğer paydaş veya paydaşlara bu payı öncelikle satın alma yetkisi veren, eşyaya bağlı, kanunda doğan, yenilik doğurucu (inşai) dava ile kullanılan bir haktır.
     TMK m.732’de düzenlenmiştir. Yasal önalım hakkı ile getirilen kısıtlama, kanundan doğan ancak özel hukuka dayanan bir kısıtlamadır. Bu itibarla, yasal önalım hakkı, bir paydaşın üzerinde paylı mülkiyet bulunan bir taşınmazdaki payını üçüncü bir kişiye satması ve diğer paydaş/paydaşların bu haklarını dava yoluyla kullanmaları halinde söz konusu olur. Buna karşılık, paydaş/paydaşlar, önalım hakkını kullanmadığı takdirde, yapılan satış geçerli olarak varlığını sürdürür.
    Sözleşmeden Doğan Önalım Hakkı :
     Yükümlünün, hakkın konusu olan şeyi bir üçüncü kişiye satması halinde, hak sahibine tek taraflı irade beyanıyla satılan şeyin mülkiyetinin kararlaştırılan bedel karşılığında talep yetkisi veren yenilik doğurucu bir haktır.
     TMK m.735’te taşınmaz mülkiyetine getirilen kısıtlamalar çerçevesinde bir iradi kısıtlama sebebi olarak, TBK m.240 vd.’nda satış ilişkisi doğuran haklar üst başlığı çerçevesinde düzenlenmiştir.
     Sözleşmeden doğan önalım hakkının kullanılabilmesi için her şeyden önce bir önalım sözleşmesinin varlığı gerekir. Sözleşmenin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır. Yazılı şekil, adi yazılı şekildir.
     Sözleşmeden doğan önalım hakkı hukuki niteliği itibarıyla bir alacak hakkı olduğu için, ancak ilişkinin tarafları ve onların külli halefleri arasında ileri sürülebilecektir. Üçüncü kişilere karşı bu hakkın ileri sürülebilmesi, tapu siciline yapılacak bir şerh ile mümkündür. TBK m.28 hükmü gereğince sözleşmeden doğan önalım hakkı en fazla on yıllığına tapu siciline şerh edilebilir; bunun içinse yazılı bir şerh sözleşmesi yapılmalıdır. Kanunda öngörülen şerh süresinin dolması ile şerhin etkinlik süresi kendiliğinden sona erer, bu sürenin sona ermesinden önce tarafların süreyi uzatmaya /ilişkin olarak yapacakları sözleşmeler de geçerli olmayacaktır. Ancak taraflar bu süre dolduktan sonra yeni bir şerh sözleşmesi yaparak tapu siciline tekrar şerh verebilirler.
     Şerhin Etkisi : Şerh sayesinde, ilk satışta kullanılması gereken önalım hakkı, şerh süresinde gerçekleşen bütün satışlarda kullanılabilir. Şerh ile hak, eşyaya bağlı ve kuvvetlendirilmiş bir şahsi hak haline gelmektedir.
    Sınırdaş Tarımsal Arazi Maliklerinin Önalım Hakkı :
    5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu m.8/İ (30/4/2014 - 6537 sayılı K.) uyarınca ;
    1) Mirasçıların terekede bulunan tarımsal arazi hakkında aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulmasına karar vermeleri halinde, ortaklardan birinin payını üçüncü bir kişiye satması halinde, diğer ortaklar
    2) Tarımsal arazilerin satılması halinde, sınırdaş tarımsal arazi malikleri
    önalım hakkına sahiplerdir.
     Bu düzenlemeyle birlikte komşu tarımsal araziler birleştirilerek tarımsal alanların bölünmesinin önüne geçilmesi istenmektedir. Dikkat edilecek olursa tarımsal arazi vasfında bir taşınmazın üçüncü kişilere satışı halinde, taşınmaza komşu olan malikin yasal önalım hakkını kullanmasına imkân sağlanmıştır. Burada belirtilen önalım hakkının kullanılabilmesi için araziler arasında bir sınır komşuluğu bulunmalıdır.
     Burada sınırdaş malik, tarımsal arazi vasfındaki komşu parselin satıldığı öğrendiği zaman veya komşu parselin taşınmazını satacağını bildirmesi üzerine satış bedelini öğrenmek suretiyle önalım hakkını kullanabilecektir.
     TMK’nda yasal önalım hakkı sadece paylı mülkiyette paydaşlara tanınmış bir hak iken 5403 s. Kanunda önalım hakkı paydaş olmayan sınırdaş arazi maliklerine de tanınmış, önalım hakkının kapsamı genişletilmiştir.
    #gayrimenkul hukuku #kamulaştırmasız el atma #acele kamulaştırma

Komentáře • 332

  • @AvMuratTezcan
    @AvMuratTezcan  Před 4 lety +10

    ÖNEMLİ UYARI:Öncellikle kanala abone olan kullancıların soruları yanıtlanacaktır.

    • @orhan14oglu
      @orhan14oglu Před 3 lety

      Merhaba Murat Bey.
      Babamın pay sahibi olduğu 3 hisseli bir arsa var. Paydaşlar babam, amcam ve X kişi.
      Babam 2020 Ağustos ayında vefat etti. Annem ve kardeşlerimle birlikte miras intikaline henüz başvurduk ve işleme alınacak.
      Bu esnada X kişisinin hissesini 2020 Aralık ayında piyasa değerinde 100.000 TL' ye paydaş olmayan birine ihbarsız sattığını öğrendim. Yani 1 buçuk ay gibi bir süre önce satın almış.
      Amcam ile anlaştım, payını satın alacağım. Miras intikalinden sonra da X kişisine de tapu değeriyle normal bir alım/satım teklif edeceğim. Kabul etmediği takdirde ŞUFA hakkımı kullanacağım.
      Mirasçı olarak yeni intikal ettiğim için ŞUFA hakkım var mıdır? Masraflar açısından hangi yöntem daha mantıklı olacaktır? Bu durumda ŞUFA davası tahmini olarak ne kadar bir sürede tamamlanacaktır?

    • @suatozseven6482
      @suatozseven6482 Před 3 lety

      Mrb murat bey%50 hisse sahibi olduğum arsa tapulu apartmanın hissedarıyım kardeşimin vefatından sonra varisleri 1.eşinden olan oğlu 2.eşi ve 10 yaşındaki kızı ( varisler) % 50 hisselerini halasına benden habersiz teklif yapmadan satmıştır bu satışı doğalgaz abonelinigi başvurusunda öğrendik sonrasında anlaşma sağlandı satış protolu imzaladık tapudaki şerh kalkmasını beklemediler paramızı verin bizde size vekalet verelim dediler bizde para bir yana tapu bir yana dedik bunlar da açmış olduğumuz davaya itiraz ettiler mahkeme karar verdi akrabalar arasında satış yapılabilir dendi biz üst mahkeme başvuracağız ama bunun yanında unuttuğumuz savunmaya yazmadığınız şu hisseyi alan hala yani benim kız kardeşim le ben 20 yıldır konusmuyoruz verdigim hatırı sayılır para 20 yıldır ödemediler ve bunun yanında gayrimenkulünü satın alıyor bunu belirtseydin etkili olur muydu yardımcı olursanız sevinirim araların da husumet olan birine satış yapabilirmi

    • @user-hq3zm5lf3p
      @user-hq3zm5lf3p Před 4 měsíci

      bu arada davayı kaybetsem de kardaydım ama yine de kanıma dokunuyor,zira dava esnasında yerimi sattıktan sonra şu an antalyada rusların da aşırı rağbet ettiği duacı bölgesinden birkaç yer aldım şu an değeri 100 milyondan fazla, :) onların uğraştığı ise sadece 1,5 milyıon tazminat ve tabi dava seçimlik anından başlamak üzere yasal faiz en fazla 2,5 milyon gibi ufak bir meblağ :) bu arada dava anında satmama engel yoktu çünkü tapuya şerh talep etmişler ama hakim de paranın yüzde 15 ini depo et demişti onu yatırmamışlar ben de fırsat bu diyip sattım öyle gelişti kabaca bu ....

    • @user-hq3zm5lf3p
      @user-hq3zm5lf3p Před 4 měsíci

      yani ben kısaca yerel mahkemeye gidip ilgili yere yazı yazılması ve teminat dahil ,davanın kesinleştiği hatırlatılıp ilgili yerlere yazı yazılmasını isteme hakkım yok mu ,, hala kurtulamadım bunlardan ,zaten 24 tane icra takibi varmış bunların üzerinde bir kişiden öğrendim ,başıma bela oldular hala bitmedi

  • @sinasisansi3441
    @sinasisansi3441 Před 3 lety +1

    Açıklayıcı bilginiz için teşekkürler Murat bey

  • @ziyaretci1350
    @ziyaretci1350 Před rokem +1

    Cok guzel bilgilendirdiniz soru sormaya gerek kalmadi tesekkurler 🙏☺️

  • @aligungoren2386
    @aligungoren2386 Před 3 lety +1

    murat bey anlatımlarınız çok iç içe ,kopuk,fazla hukuksal ve tekrardan oluşuyor.bu konuda destek almanızı önerirrim.

  • @huseyinkaraaslan6812
    @huseyinkaraaslan6812 Před 3 lety

    Tesekkurler avukat bey..

  • @emrecoskun8062
    @emrecoskun8062 Před 5 lety +2

    Av.Murat Tezcan
    tapu verasetli işdirak yazıyo 8/4 dünün tapusu üçüncü kişiden dördüncü kişiye satıldı takdirde şufa hakkı kullanılırmı? ve 4/2 payınadanda noterden satış vaatdi sözleşme ile tapudan şerh edilirse bozulurmu teşekkürler

  • @haticehakyemez3108
    @haticehakyemez3108 Před 3 lety

    Murat Bey bir konu hakkında bilgi almak istiyorum sizden , hisseli tarla satışlarında emlakçılar muvafakatname imzalatıyorlar bunun kanunen bir geçerliliği var mıdır?

  • @nesrinkaralom7956
    @nesrinkaralom7956 Před 4 lety +1

    Merhaba murat bey hisseli fındıklıgımız var,hissedarlara satmak istediğimizi söyledik değerinin çok altında almak istiyorlar bizde bize ait olan yeri başkasına satalım dedik onada engel oluyorlar bizim ne yapmamız gerekir??

  • @ahmetgedik253
    @ahmetgedik253 Před 2 lety

    Murat bey bilgilerinizi paylastiginiz icin teşekkür ederim.benim 2 sorum olacaktı.
    1-imar plani dahilinde olan arsa hissesi almak istiyorum.diger hissedarlar bana şufa davasi avabilir mi.
    2-noterden diğer hissedarlara bilgilendirme yapılarak 3 ay içerisinde dönüş olmaz ise .dava hakki düşer mi

  • @user-cj9ot7dl3i
    @user-cj9ot7dl3i Před rokem

    Teşekkürler bilgiler için. Sorum: İskansız, Tapuda Arsa gözüken (Kat irtifakı) ev satışlarında diğer komşular şufa hakkı kullanabilir mi? Kolay gelsin

  • @naevyss3794
    @naevyss3794 Před rokem

    Merhaba Murat Bey, bir sorum olacak. Şufa hakkının kullanılamayacağı durumlar olarak belirtilen yazı okudum. Fiili olarak kullanılan yerler ayrı ise şufa hakkı kullanılamaz diyor. Bizim komşumuz ile aynı parselde gecekondumuz vardı. Belediyeden tapuları hisseli olarak aldık. Komşu birkaç yıl önce gecekonduyu yıktı ve geçen hafta arsadaki bir kısım hissesini bir müteahhite satmış. Bu durumda biz şufa davası açmak istiyoruz. Ancak fiili olarak bir ayrım olduğunu iddia edebilir mi? Herhangi bir ifraz yapılmadı. Gecekondusunu da yıktı, şu anda boş duruyor. Bu durumda ne yapabiliriz? Biz şufa davası açmak istiyoruz. Teşekkürler.

  • @m.y.9742
    @m.y.9742 Před rokem

    Murat bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
    Benim hisse aldığım bir yer var. Bununla ilgili birkaç soracağım yer var.
    1-Tapuda değerinde gösterdim. Diğer hissedarlar 2 yıl bitime yakın dava açtığında aynı değeri mi verecekler. Yoksa arada geçen enflasyon farkı uygulanacak mı?
    2-Aldığım yer ile ilgili başka bir hisse aldığımda, artık hissedar olarak sayılacağımdan. 2. hisse alımında, diğer hissedarların. Ön alım davası hakkı olur mu?
    3-Günümüzdeki şartlara göre değerlendirdiğimizde, önalım davası açıldığında dava süresi ne kadar sürer.
    Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

  • @hacyalcn7008
    @hacyalcn7008 Před 4 lety

    Merhaba avukat bey komşu parsel ön alım hakkı kullanmak için parseller arasında küçük bir çalılık var tam sınır deyiş ama aramızda başka bir parsel yok bu hakkımı kullanabilirmiyim?

  • @melahatcetin7068
    @melahatcetin7068 Před 3 lety

    Evli iken veya boşandıktan sonra eşe hisse satışı yapılırsa şufa hakkı olur mu? Evlilik birliği içerisindeki mal rejimi dolayısıyla hisseyi satış yoluyla alan eşten ön alım hakkımız ortadan kalkar mı?

  • @demirguventicaret6985

    Hocam paydaşlardan biri hissesini satmış hatta normal aldigi paranin 3 katını satış bedeli gostermişler ve paydaşa bankasına da o bedeli yatırmışlar daha sonra iade etmiş fazla bedeli bunu nasıl ispat edeceğiz?

  • @cemsak60
    @cemsak60 Před rokem

    Murat bey kafama takılan bir şey var yardımcı olursanız çok memnun olurum.
    Diyelim ki 1000m2 bir tarlada 5 mirasçı var intikalleri yapılmış tapuları her birinin 200m hisse olacak şekilde bölünmüş.
    Bunlardan biri hissesini sattı diğer hissedarlara haber verdi hissedarlar almak istemedi 3. şahısa sattı bu hisseyi alan kişide sattığında diğer hissedarlara bildirmek zorunda mıdır veya diğer hissedarlar satarken bu son alan 3.şahısa bildirmek zorundalar mı.

  • @tolgacanbaz8131
    @tolgacanbaz8131 Před 3 lety

    murat bey hisseli arsa satışında satıcı diğer hissedarlara haber vermeden üçüncü bir kişiye örneğin 50.000 tl ye hissesini satarsa hissedar sahipleri şufa hakkı ihlali oldu diye dava açılıp bilir kişi hissenin diğerini 20.000 tl koyarsa davayı açan hissedar 20.000 tl verip hisseyi alabilir mi satıcı 20.000 tl ye satmam deyip cayabili mi?yada hissedar hisseyi alması için 50.000 tl mi ödemesi gerekir?

  • @abdullahakgun7145
    @abdullahakgun7145 Před rokem

    Merhaba.İzaleyi şuyu davası sonucunda, ihaleye çıkacak arsayla ilgili önalım hakkı var mıdır? Ihale oncesi satın alacak paydaş tapuya ne zaman şerh düşer?

  • @ensarcini7644
    @ensarcini7644 Před rokem

    Merhaba,öncelikle teşekkürler bilgilendirmeniz için.
    Şöyle bir sorum olacaktı. 1000/15000 m2 olan bir tarlanın hissesine sahip olacağız bu ay. Bizim payımıza düşeni ortaklara veya 3.kişilere satmak istiyoruz. Biz hisseli tapuyu alırken TAPUYA TÜM ORTAKLARIN KARARIYLA ÖN ALIM HAKKI DAVASINA BAŞVURAMAZ ŞERHİ yazdırabilirmiyiz. Yazdırabilirsek tekrar ihtarname göndermek zorundamıyız?

  • @bilgiciadam25
    @bilgiciadam25 Před 3 lety

    MURAT BEY öncelikle faydalı bilgileriniz için cok tşk ederim bir sorum olacaktı yardımcı olursanız çok sevinirim..efendim şimdi biz 34.900,00 m2 olan tarladan 278 m2 hisseli tarla alıcaz sözleşmeyi imzaladık ama daha satın almadık . alacagımız tarla sahibi tarafından 278 m2 si tel övgülerle işaretlenmiş içinde bir 21.00 m2 konteyner koyulmuş yapı kayıt belgesi ve numaratajı da yapılmıştır .bide tarlanın diğer hisseddarları kendi paylarınada imarsız bir şeklide ev yapmışlar yani alacagımız yer imarsız olarak yerleşim yeri gözüküyor.şimdi hisseyi aldıığmız zaman diğer hissadarlara bilgi vermemiz gerekiyormu .bide yerimiz yasal olarak belirlenmiş mi.cevabınızı bekliyorum tşk

  • @halaf8428
    @halaf8428 Před 2 lety

    Merhaba Murat bey, Ocak 2021 tarihinde benden sonra müşterek olan şahsa dava açtım. Davalı 6 ay sonra avukat tutup, tarlada fiili taksim olduğunu iddia etti. Bilirkişi tarafından keşfe çıkıldı ve raporda fiili taksim olmadığı sonucuna varıldı. Şimdi davalı avukatı dürüstlük ilkesine aykırı ve tarlanın değerinin yüksek olduğunu iddia etti. Bu itirazlar için süreleri geçti. Mahkeme bunları dikkat alır mı? Tapuda ödenen bedel üzerinden tapu tesciline mahkeme karar verir mi yoksa mahkeme uzar mı? Teşekkürler

  • @mehmetbalikci1343
    @mehmetbalikci1343 Před rokem

    Merhaba Murat bey babam ölümünden yirmi üç ay önce üç parça tarlayı kısa aralıklarla satmış.Mirasçılar olarak tapu iptal ve tescil davası açtık.Değeri düşük göstermişler.Ödeme elden yapılmış.Satış anında babam 79 yaşındaydı,sağlık raporu da alınmamış. Satış iki şahit huzurunda yapılmış.Dava neticesi ne olur.Davayı kazanırsak,davalıların diğer paydaşlardan aldıkları hisselere ön alım hakkı doğar mı.Teşekkürler.

  • @nihatgultay9114
    @nihatgultay9114 Před 3 lety

    Tarım arazimi sınırdaş olmayan üçüncü kişiye sattım. Sınırdaş arazi tapuda nitelik olarak tarım arazisi değil mera olarak geçiyor. Ama kanunda sınırdaş tarım arazisi ön alım hakkına sahiptir diye geçiyor. Dava sonucu ne olur.

  • @nazrcetin2649
    @nazrcetin2649 Před 3 lety

    Hocam Şufa davasında fiili taksim var ise paydaşlar arasında uzun yıllar kullanılmış bina veya gecekondu var ise bu Önalım hakkını engeller mi

  • @mehmetkose8011
    @mehmetkose8011 Před rokem

    Cok guzel

  • @yakup3734
    @yakup3734 Před 3 lety +1

    Murat Bey öncelikle bu şekilde aydınlatıcı bir video paylaştığınız için çok teşekkürler. Sorum Şufa davalarında davaci ve davali kendi aralarında anlaşır ise davaci tarafinda konulan ihtiyati tedbir kaldirilmadan. Davali davaciya (paydaşa) tapu devri yapabilir mi?

  • @huseyinkeni6644
    @huseyinkeni6644 Před rokem

    Sayın Hocam iyi akşamlar zor durumdayım yardımcı olursanız çok sevinirim 🙏hisseli arsa aldım parayı bankadan gönderdim dekonta parsel bilgilerini yazdım.satıcı noterden satış vekaletnamesi gönderdi tapuya gidip almam bir hafta sürdü.ben tapuda almadan iki gün önce başka bir kişi başka bir hisseyi alıp tapulaşma yapmış ve bana ön alım davası açmış.benim para gönderme tarihi ve noterden vekalet tarihi o kişinin tapulaşma tarihinden önce.dava sizce nasıl sonuçlanır?

  • @NB-ky9wl
    @NB-ky9wl Před 3 lety

    Merhaba En önemli konuyu atlamışım izninizle.Hissedar ilk satışı (19.01.2019) de A şahsa,A şahsı 15.06.2020 de B şahsa,B de 19.11.2020 de bana sattı.Üçümüzde hariçteniz.Başka bir hissedar (29.01.2021) de bana şufa davası aştı. 2 yıllık süre ilk satışda mı başladı(öyleyse 10 gün geçmiş) ben alıncamı.Teşekkür ederim.

  • @fatihhakan27
    @fatihhakan27 Před měsícem

    Hocam merhaba atalarımızdan kalan tamamı 53 dönüm olan tarlanın 37 dönümü taksim edilerek diğer hissedarlar tarafından kullanımdadır.Babadan miras kalan davaya konu 16 dönüm yerin tamamını buğday ekmek suretiyle ben kullanmaktayım.Davalının ve benim hisse payıma düşen yerde taksim yapılmadı hisse payımıza düşen yerler belli değildir burada fiili taksim var mıdır ?

  • @selahattinkarakurum1750

    Merhaba, Paylı mülkiyet bir tarım arazimiz var. Paydaş olmayan 3. Kişi hisse aldı. Bize noterden ya da tapudan bildirim yapmadı. 6 ay sonra bize mahkeme tebligatı geldi, 3. Kişi tarafından. Bu tebligat sayesinde resmî olarak öğrenmiş olur muyuz? Mahkeme Tebligatından dolayı öğrenmiş sayılıp 3 ay bir süre geçince ön alım hakkı davasını açabilir miyiz

  • @enessener4840
    @enessener4840 Před 3 lety

    Öncelikle Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim Murat bey.Güzel ve önemli bir soru sormak istiyorum .
    ARAZİ TOPLULAŞTIRMA işlemleri sırasında, asıl sınırlara göre sınırdaşın önalım hakkına dayanan tapu iptali ve tescil davası açılabilirmi nasıl bir sonuç alınır ?

    • @omergonen4757
      @omergonen4757 Před 3 lety

      Super bi soru ama sorunun cevabini bilen yok heralde

  • @tubademir2798
    @tubademir2798 Před 2 lety

    Merhabalar iki yıl önce ben anneme ve Almanya da yaşayan Alman vatandaşı olan kardeşime izaleyi suyu davası açtım babadan kalma ev var satmaya yanaşmadılar Almanya ya tebligat yeni gitti avukatı önceden satmak istediğimi bildirmemisim kötü niyet ve hukukun yararı yokluğu nedeniyle davanın reddini istedi mümkün olur mu acaba

  • @selmanaygun662
    @selmanaygun662 Před 2 lety

    Murat Bey Selamlar hisseli bi pay aldım , diğer hissedar ben hisseyi almadan önce vefat etmiş ve mirasçılar mallara ihtiyatı tedbir koyduğu için intikal olmamış , ben hisseyi alalı 2 ay oldu neredeyse diğer vefat eden hisseninde intikali bi kaç ay içinde olur , bu yeni mal sahipleri bana şufa davası açabilirler mi , şimdiden teşekkür ederim, işiniz gücünüz rast gelsin

  • @cezericezeri5341
    @cezericezeri5341 Před 4 lety +1

    Murat bey koydeki tarlamin ôn ve araka kismindaki hazineye ayit olan kisimlari birbaskasi tarafindan haritalandirilip hazineden satisini istededi miili emlak burayi satisa cikardigin da şufa hakkimi kullana bilirmiyim saygilar

    • @alpinareklam1486
      @alpinareklam1486 Před 3 lety

      Lütfen bu soruyu cevaplıyabilir misiz murat bey🙏🙏

  • @m.k4997
    @m.k4997 Před 3 lety

    adi yazılı verdikten sonra bu hakkı kullanmak için malın satılması gerekmiyor mu ?

  • @nazlberber7287
    @nazlberber7287 Před rokem

    Merhabalar iyi gunler annemden hisseli olan bir tapuyu kendi ustume aldım sonra hisseli tapunun şufa hakkı olduğunu öğrendim onlar bana dava açmadan geri annemin üstüne satarsam ortadan kalkarmi sorun.Ya da nasıl bir yol izlemem gerekiyor Çoğu avukat net bilgi veremiyor bana rica etsem aciklarmisiniz

  • @muratb3322
    @muratb3322 Před 3 lety

    merhabalar avukat bey öncelikle kanala abone oldum.
    durum şöyleki. hisseli bir araziyi satın alandan satın aldım. Fakat bir kötü niyet ve husumetle karşılaştım. Konuşmalarımızda işin sarpa saracağı anlaşıldı. bende korkarak izaleyi şuyu davası açarak ortaklığın sonlandırılması davası açtım. Bunun ardından hidsedarlar bana şufa (ön alım) hak davası açmışlardır. İşin kötüsü bir cahillik yaparak tapuda verdiğim paradan daha düşün değer gösterildi. Bu insanlar bana açıktan husumet ediyorlar. Satışı yapan kişi onlara bildirmemiş (noterden bildiri yok) fakat bütün bunlar izaleyi şuyu dava tarihinden sonra hak iddasında bulundular. izaleyi şuyu açılmışsa şufa hakkı bu tarihten sonra talep edilemez denilmiş bunun hukuki dayanağı nedir acaba. cevaplarsanız sizin gibi bilgili birinden bir akıl olmuş olacağım. çok teşekkür ve rica ederim

  • @arifvural5259
    @arifvural5259 Před 2 lety

    Toprak hisseli tapulu kat mülk. Veya kat ittifakı olmayan daire almaya niyetlendik. 200 m2 arsadan 25 m2 paya sahip daire sahibi ( 8 daire var misal ) arsa tapusındaki hissesini bana satarak dairesini satmış olacak. Daire belediyede kaydı var, konut vergisi ödenmiş, daireye özel su gaz elektrik aboneliği var. Bu hususlar, tüm mevcut dairelerin fiili olarak paylaşılarak kullanıldığı gösterirse, ben bu arsa payını alarak daireyi aldığımda, diğer hisse sahiplerinin şufa haklarını kullanabilmesi bu durumda mümkün olmayacak değil mi?

  • @ardahava7348
    @ardahava7348 Před 2 lety

    Merhaba Murat bey 3 hisseli tarlanın 3/2 benim diğer 1 hisseye icra yoluyla satışa çıktı satış günü gelmeden başkasına satıldı satış kalktı şimdi yeni hissedarin benim hissemdeki yoldan geçmek istiyor kadastro yolu değil ama hissemin içinde hakkı varmidir. Benim ön alım hakkım varmidir dava açsam.iyi günler dilerim

  • @gokcengokcen1475
    @gokcengokcen1475 Před rokem

    Insaat firmasından yatırım amaçlı bir daire yüzde 25 hissesini almıştım.4 ortaklı.insaat firması payli mulkiyet davası açmış.firma daha önce düşük fiyat teklif etmişti bana bende kabul etmemiştim.hissemi internetten satılığa çıkarıp satabilirmiyim.on alim hakkı olurmu diğer ortakların (6 Aralık 2022 de duruşması olan payli mulkiyet davası açılmış durumda)

  • @fatiherdogan5940
    @fatiherdogan5940 Před rokem

    Öncelikle Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim Murat bey.Güzel ve önemli bir soru sormak istiyorum. iş yerimizin yanında bulunan 3 hisseli babadan kalma bir araziyi alma gereksinimi doğdu. kardeslerin 2i kendilerine ait hisseleri vermeye razıydı ancak bir kardeş razı gelmedi , biz alacağız haberin olsn dediğimizde benim öyle kardeşim yok ne yaparsanız yapın diye söylemde bulıundu , biz arsaiki hisse parasını ödedik satışı aldıktan sonra bizi mahkemeye vermiş ben alacağım diye. 10 aydan beri bekliyoruz ne mahkeme oldu ne birsey ben arsayı alabilmek için arabamı sattım arcım değeri 600bin idi şuan aynı araç 2milyon benim bu mağduriyetimle ilgili sizi rahatsız ettim bir karşı dava açabilirmiyim acaba teşekkürler.

  • @abdullahyldz2650
    @abdullahyldz2650 Před 2 lety

    Çok rahat çok profesyonel...

  • @yunusemrezengin6933
    @yunusemrezengin6933 Před 2 měsíci

    Merhaba Murat bey babamın olan hisseli arsamızı babam covitten vefat ettikten sonra 4 kardeş ve annemize pay edildi bizde ayrı ayrı olmasın diyerek geçen sene anneme devrettik bu durumda da karşı taraf arazimizi bizden alabilir mi cevaplarsanız çok memnun olurum iyi günler dilerim

  • @berkaltn4583
    @berkaltn4583 Před 2 lety

    Murat Bey öncelikle selamlar, arsa tapulu olan bir binada (4 katlı 79 yılı yapımı) 4. daireyi satın almak istiyorum yani arsadan 1/13 hissesine sahip olacağım. Binada o daireyi almak isteyen diğer hissedarlar var hali hazırda. Hisse sahibi satışı onlara yapmayıp bana yaparsa diğer almak isteyen hissedarlar şufa davası açabilir mi, açarlarsa kazanırlar mı ? Eğer dava açarlarsa yıllardır fiili taksim edilerek kullanılan daireleri (bölünmüş payları) kanıt gösterek davayı kazanabilir miyim. Bu arada hissedarlar akraba değil.
    Saygıdeğer yorumlarınızı bekliyorum bayram sonrası satışı almayı düşünüyorum yorumlarınıza göre, teşekkürler şimdiden.

  • @serhaterdeger9691
    @serhaterdeger9691 Před 10 měsíci

    Avkat bey iyi günler size bir ricam olacak avukat bey ben arkadaşımla 840 metre bir hobi bahcesi aldık orta tapu 2 kişinin üzerene olmuyormuş tapuyu arkadaşimin üzerine yaptık ben bu bahçeye nasil ortak gözükürüm gözükürüm teşekürler avkat bey

  • @mehmetyagz9023
    @mehmetyagz9023 Před 3 lety +1

    Merhaba
    Emekleriniz için teşekkür ederim. Şufa davalarında dava değeri ile temyiz sınırı nedir? Bu konuda bilgi vermenizi rica ediyorum. Teşekkür ediyorum.

  • @serdartutuncu2042
    @serdartutuncu2042 Před 3 lety

    Murat by bir sorum olacak cevap verirseniz sevinirim. Hisseli paylı mülkiyet te hisse sahibiyim imarl arsada. Bu yeri 3.sahsa diğer hissedarları bilmediğimiz için satsak. Sufa alıcıya açılıyor. Satanın bi riski olurmu tskler

    • @coskuncelebi979
      @coskuncelebi979 Před rokem

      Sonuçta degerine satildiysa alici icinde bir hak kaybi yok geri parasini alir ama .sufa davasi satana degil aliciya acilir .ama dogruluk geregide soylemeniz gerek aliciya ..burasinin hisseli oldugunu ..haa alici elinden gitme riskini goz onunde bulundurup alirsa ne ala ..ama iki yil icerisinde diger hissedarlar dava acarsa net soyluyorum gider..

  • @orhan14oglu
    @orhan14oglu Před 3 lety

    Merhaba Murat Bey.
    Babamın pay sahibi olduğu 3 hisseli bir arsa var. Paydaşlar babam, amcam ve X kişi.
    Babam 2020 Ağustos ayında vefat etti. Annem ve kardeşlerimle birlikte miras intikaline henüz başvurduk ve işleme alınacak.
    Bu esnada X kişisinin hissesini 2020 Aralık ayında piyasa değerinde 100.000 TL' ye paydaş olmayan birine ihbarsız sattığını öğrendim. Yani 1 buçuk ay gibi bir süre önce satın almış.
    Amcam ile anlaştım, payını satın alacağım. Miras intikalinden sonra da X kişisine de tapu değeriyle normal bir alım/satım teklif edeceğim. Kabul etmediği takdirde ŞUFA hakkımı kullanacağım.
    Mirasçı olarak yeni intikal ettiğim için ŞUFA hakkım var mıdır? Masraflar açısından hangi yöntem daha mantıklı olacaktır? Bu durumda ŞUFA davası tahmini olarak ne kadar bir sürede tamamlanacaktır?

  • @cnar4096
    @cnar4096 Před 4 lety

    Videoyu sonuna kadar izledim
    Ama sormakta fayda var.hissedarlara noterden ihbarname 3. şahısa satıştan önce mi çekilecek.bu yeri şu kişiye satıyorum tarzında bir ihbarname mı yapılacak.tesekkur ederim

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      ihtar satış yapılacak bedeli gösterecek şekilde satıştan önce yapılacaktır.

  • @cavitbalkan3337
    @cavitbalkan3337 Před 3 lety

    Murat bey, peki almayi dusundugumuz bir tarlanin baska kisilerde sufa hakkina sahip olup olmadigini nasil ogrenebiliriz ilerde bir dava ile karsilasmamak icin?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety +1

      tapuda alacağınız parselin paylı mülkiyete tabi olup olmadığına bakın.

  • @3ayda_10_yil
    @3ayda_10_yil Před 4 lety +1

    Hocam, sonradan paydaş olana pay satışı halinde şufa davası nasıl sonuçlanır? Farklı tarihlerde aynı parselden iki hisse alıp, noterden de ihtar çekmemiş ve iki yılda dolmamış durumlarda. Bir Yargıtay kararı okudum ikinci hisseyi alırken üçüncü kişi sayılmayacağından TMK madde 732 ye aykırı olduğu için davanın reddine karar vermiş

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      paydaşlar arasında yapılan satışlarda önalım hakkı kullanılamaz. bahsettiğiniz yargıtay ilamı doğru.

  • @UmitYldz-xr2vv
    @UmitYldz-xr2vv Před 10 měsíci

    Merhaba murat bey benden sonra aldığım tarlada satış olmus bana şufa davası açabililermi benden sonra başkasıda hisse almıs aynı tarladan ?

  • @ahmetyavuz7214
    @ahmetyavuz7214 Před 3 lety

    Paydaşlardan biri kendi payını 3 yıl önce gerçek olmayan bir değerle beyan edip satmış. Noter aracılığıyla bir tebligat bulunmamaktadır. 2 yıl önce dava açıldı.Bilirkişi atandı ve payın güncel, 1 yıl , 2 yıl ve 3 yıl önceki (tapu tescil tarihi) değeri gerçeğe yakın olarak belirlendi. Hileli bir satış olduğu açıkça belli. Bu durumda önalım hakkı için hangi yöntemle kıymet takdiri yapılacak? Bilirkişinin söz konusu taşınmaz için belirlediği 3 yıl önceki değeri mi, davanın açıldığı (2 yıl öncesi) tarihteki değeri mi, yoksa bilir kişinin belirlediği güncel değerle mi ön alım hakkı sahibi parayı depo edecek? Saygılarımla.

  • @mmgldrn
    @mmgldrn Před rokem

    Murat Bey 450metre kare dede den kalma imarlı 29 hissedar dan oluşan arsa içinde on alım hakkı için dava açılabilir mi

  • @koydehayatvarisikailesicoc4381

    Merhaba bey Üç hisseli paylı bir bahçede iki ev var içinde toplam hisse sahibi üç pay var en düşük payı olan kişi hisseli yer taksimi yada farklı bir sebep bahanesi ile diğer payların tümünü sattırabilirmi

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety

      Evet ortaklığın giderilmesi davası sonucunda taşınmazın tamamı satışa çıkarılacaktır.

  • @nesattalay8884
    @nesattalay8884 Před 4 lety +1

    Merhaba Murat bey 25800 m² arazinin yarı hissesini aldım.Komşu tarla sahibinin benim hissemde önalım hakkı kullanma yetkisi varmı? Teşekkürler.

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      Eğer 3 kişi sıfatıyla yarı hisseyi almışsanız öncelikle diğer hissedarın önalım hakkı olmakla birlikte komşu parsellerinde önalım hakkı bulunmaktadır.

  • @cahitgunduz141
    @cahitgunduz141 Před 4 lety

    Hocam sorum var ortak mülkü raicinden yüksek bir fiyata satış yapmıs ön alım hakkı kullanın diyor bu şekilde bizi zarara uğratıyor. Ne yapmalıyız ? Izaleyi şüyuda satılsın teklifleşelim istiyorum iki kisiyiz aslında ? Yeni alanla izaleyi şuyu olur mu ortak olmak istemiyorum değerinde almak yada satmaknistiyorum.

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety +2

      Hisseli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi davası olabilir. Sizin ön alım hakkınızı engellemek için yapılan bu türlü satışlar ön alım davasında şartları varsa iptal edilebilir.

  • @Shepjr48
    @Shepjr48 Před rokem

    Değerli bilgileriniz için teşekkürler muratbey biz ön alım hakkı için mahkemeye başvurduğumuzda dava ne kadar süre sonra sonuçlanır ve 3. Şahısa satılan hisseyi tekrar ne zaman alabiliriz bunun ortalama bir süresi varmıdır acaba

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před rokem

      Ortalama bir süre yok ama eğer bedelde bir muvazaa idaası yoksa ve hakim iyiyse kısa sürede sonuçlanır.

  • @aynurguner7981
    @aynurguner7981 Před 3 lety

    Merhaba, 3 hissedarı olan parselden 1 payını satın almak istiyoruz. Hisse sahibi on alım ihtarı çekmemiş. Fakat bizim israrimiz üzere diğer hisse ortakları noter huzurunda sufa hakkından feragat ettiler. Şimdi bu hisse payını satın almakta başka sakıncası varmı dir. Cevaplarsanız çok memnun olurum

  • @arifcuce780
    @arifcuce780 Před 2 lety +1

    Murat bey hocam komşu derken parsele sıfir sınır komşumu ? Arada yol varsa oda komşu oluyormu ? Ve ihtar cekmek tabiki en karantisi ama maliyet acisindan iki şahit le veya köyün muhtar azasıyla ön alım hakki olanlara bilgi versek geçerli olurmu.? Teşekürler.

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 2 lety

      Bu yasa yürürlükten 04. 11. 2020 tarihinde kaldırıldı

    • @huseyinkeni
      @huseyinkeni Před rokem

      Murat Bey merhabalar önalım davası ile ilgili dava açmışlardı size sorduğumda olumsuz olur demistiniz öyle sonuçlandı. Dosyadaki bütün giderleri icra yoluyla ödedim şimdi kendi paramı nasıl geri alabilirim Yardımcı olursanız çok sevinirim

  • @muzaffersimsek7214
    @muzaffersimsek7214 Před 3 lety

    MURAT BEY ÖNCELİKLE SAYGILARIMI SUNARIM YÜZDE 99 BANA YÜZDE 1 KARDEŞİM E AİT BİR DAİREMİZ VAR BANA SIKINTI ÇIKARIYOR HİSSESİNİDE BANA SATMIYOR ONUN HİSSESİNİ NASIL ALABİLİRİM BİLGİLENDİRİRMİSİNİZ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

  • @hakanzerendenmaryacht1610

    Murat bey merhaba. Alacağımız arazinin sınır komşularından ;
    " Şufa hakkından gayrı kabili rücu olarak vazgeçtiklerine " dair yazı aldıktan sonra araziyi satın almamız daha mı doğru olur acaba.

  • @aycaaltintas7436
    @aycaaltintas7436 Před rokem

    Hocam açıklamalarınız için teşekkür ederiz . Hocam bir sorum olacaktı Hocam ön alım hakkını dava açan kisimi alır yoksa paydasin biri dava açtığı zaman diger paydaslarda alma hakkı kazanır mı? On alım hakkını dava açan mi ? Dava açılınca diger paydaslarada mi hak kazanır Eğer böyle olursa dava açan kişinin masraflarını kim karsilar? Cevaplarsanız teşekkür ederiz

    • @aycaaltintas7436
      @aycaaltintas7436 Před rokem

      Hocam soruma cevap verirseniz çok memnun olurum teşekkürler

  • @villainsaatlari
    @villainsaatlari Před 4 lety +1

    Murat bey ön alım davasında komşu paraellerin sahiplerini ne şekilde haberdar etmemiz lazım teşekkürler

    • @mustafasimsek5242
      @mustafasimsek5242 Před 4 lety

      Murat bey ben bir hisse aldım alıcı olarak ben bilgilendirdim ve ikinci hisseyede aldım ikinci hisse içinde bilgi vermem gerekirmi
      ben alıcı olarak bilgilendirmek de geçerli olurmu ilk hisseye alalı 6 ay oldu ikincisine alalı bir ay oldu unun için bir işlem yapmadım teşekkür ederim

  • @ugursayn7249
    @ugursayn7249 Před 3 lety

    Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Sorum şudur. 4,5 dönümlük tarlanın babadan kalan 1/4 hisseli tapum var. Diğer 3 kardeşim emlakçıya hisselerini satış yapmış. Emlakçıya Ön alım hakkı davası açarsam, emlakçının diğer 3 kardeşime ödediği paranın miktarının aynısınımı ödemem gerekir. Yoksa emlakçının benden fazla para isteme hakkı varmıdır?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety

      Tapuda gösterilen değer üzerinden önalım hakkınızı kullanabilirsiniz.

    • @orcungun850
      @orcungun850 Před 10 měsíci

      1-2 yıl geçmiş olsa bile mi? Senelik enflasyon göz önüne alınıyordur heralde? Yoksa iki sene önce bile alınmış olsa 2 sene önceki fiyatın aynısına alınması saçma olmaz mı? @@AvMuratTezcan

  • @Shepjr48
    @Shepjr48 Před rokem

    Merhabalar murat bey 4 hisseli olan bi tarlada hissedarın birisi sattı ve 3 paydaş biz ve ayrı bir hissedar girdi şimdi bizde geri kalan 3 hisseyi daha sonra satsak ön alım hakkı ilk giren hissedar için kalkarmı yoksa devam edermi ön alım hakkı doğarmı tekrardan ?

  • @hktnkadan
    @hktnkadan Před 3 lety

    Hocam selam sizlere paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim size bir soru sormak istiyorum yardımınız İçin teşekkür ederim .10.07.2018 yılında bir arsa aldık Arsayı aldığımızda noter ile ihtarname yapmadık 07.10.2020 ile 2 yıllık hak doldu sorum şu 2020 yılında pandemi ile ilgili davalara ek süre geldi deniliyor bu bizim arsa sahibi için geçerlimi yoksa şufa hakkı dolmuşmudur saygılar

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety +2

      Hayır o sizi etkilemez. 2 yıllık süreniz dolmuş.

    • @hktnkadan
      @hktnkadan Před 3 lety

      Av.Murat Tezcan murat bey verdiğiniz yanıt İçin müteşekkirim fakat bahsettiğim arsada 2 hissedarız ortağımda bahsettiğim konu ile ilgili bilgi aldığında kendisine bu sürenin mal sahibinin hakkına ekleneceğini söylemekte size verdiğiniz bilgi için minnettarım peki biz bunu basım resmî olarak evrak yada resmî belge olarak alabiliriz çünki hakkı Olursa olayın boyutu değişiyor keşke durumu telefonda 5 dk anlatsam ona göre birlikte adım atsaydık teşekkürler

  • @yenerkaru4499
    @yenerkaru4499 Před 4 lety

    Murat bey...gecen yil temmuz ayinda...amcam mirascilarindan 3/1 hisse satin aldim...dolaysiyla babam a ortak oldum 3/2 babama ait....babam ön alip hakkini kullanip benden alabilir mi?..alirsa bu durumda ne yapmaliyim...

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      Eğer satıştan önce babanıza ihtar yoluyla bilridirm yapılmamışsa satıştan sonra iki sene içinde dava açılarak babanız önalım hakkını kullanabilir.

  • @omerbulbul1583
    @omerbulbul1583 Před 4 lety

    Av.Murat Tezcan bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim benim bir sorum olacak bilginiz dahilinde ise bilgi verir misiniz Şimdi ben 3 hisseli bir tarladan 1 hisse satın aldım daha sonra 3 gün sonra diğer hissedarların hissesini de anlaşıp aldım bu durumda ilk hissedar oldum sonrada diğer hissedarların kini de alıp tam tapu sahibi oldum soru şu Yan komşu bana şufa davası açabilir mi ?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety +1

      Aldığınız ilk hisseyi aldığınızda hissedar değilseniz daha önce ve 2 yıllık zamanaşımı süresi dolmadıysa komşu tarla sahipleri ön alım haklarını kullanmak için dava açabilirler.

  • @mehmethadiceran3768
    @mehmethadiceran3768 Před 2 lety

    Murat Bey, şufa hakkında diğer hissedarlara noterden ihbarnameyi kim ne zaman çeker. Satıcı mı, alıcı mı. Satıcı tapu devrinden önce çekebilir mi.

  • @mehmetkosemuftuoglu6672

    Hocam verdiğiniz bilgiler için çok tşkler. Benim sorum şufa davalarında keşif oluyor. Hakim burada keşifte neye bakıyor. Bu sorumu int. Hiç bulamadım.

    • @coskuncelebi979
      @coskuncelebi979 Před rokem

      Hakiimmmm ..burda fiili taksim varmi yokmu diye bakar fiili taksim varsa sufa hakkini reddeder..

  • @osmanharap7488
    @osmanharap7488 Před 4 lety

    HOCAM LÜTFEN BİLGİ;Ben bir daire ve dairenin altında bulunan dükkanlara ait (22 dükkanın) herbirinin 55 hissesinden birini aldım.Yani elime 22 tane 55/1 hisseli tapu verdiler.Hissedarlara bu konu iletilmedi diye tahmin ediyorum noter vasitasiyla.Öyle bir ihtar çeksem 250000 lira gibi bir meblağ tutuyor.Ne yapmamı tavsiye edersiniz.Kafam çok karışık.sinirlerim bozuk.bu durum arsa için mi geçerli yoksa dükkanıda kapsıyor mu.

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      Kat mülkiyetine bağlı taşınmazlarda önalım hakkı kullanılmamaktadır.

    • @aligoker1112
      @aligoker1112 Před 4 lety

      901 902 parseli aynı gün aynı kişilerden satın aldım ayrı ayrı satmak istemiyorlardı 901 ile 902 arasında arık var 901 in sınırdaşı 905 ön alımhakkından mahkemeye verdi 901den SONRA yol var yldn 1263 parsel ve ODA bana ait yani 901iki tarlamın arasında kalıyor sonuç ne olur

  • @serdartutuncu2042
    @serdartutuncu2042 Před 3 lety

    Hissedarları nasıl nerden çıkartabiliriz aceba

  • @Serscity
    @Serscity Před 4 lety

    Müstakil parsel arazi niteliginde olan bir tasinmazda ön alım hakki olayindan magduriyet dogabilir mi?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      Tarım yapılan komşu parsellerinde önalım hakkı bulunmaktadır.

  • @sudewu.3366
    @sudewu.3366 Před 4 lety +1

    Merhaba biz 10 yıldır tapusu anneme ait olan bir dairede oturuyoruz bir dairede üst kata var . Annem vefât etti 4 ay oldu evler satışa cıktı. Biz oturdugum evi satın almak istiyoruz. Mirasçılardan birinin rızası yok oturdugum evi satın alma hakkım var mı? İhale yoluyla satılırsa yine benim alma hakkım var mı?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety

      Ortaklığın giderilmesi dvası sonrası taşınmazın icra yoluyla satışında herkesin ihaleye girerek ilgili taşınmazı alma hakkı vardır.

  • @omerhayrula3042
    @omerhayrula3042 Před 3 lety

    Nasil kaldirilir shufa ben 3 ay sonra ev alma planlarim vardi mahvoldu

  • @Polatalemdar.1905
    @Polatalemdar.1905 Před 2 lety

    Avukat bey bizimde böyle bir davamız vardı şufa davası biz ilk mahkemeyi kaybettik haklı olduğumuz halde sonra temyize çektik Yargıtay bizim lehimize bozma kararı verdi tekrar mahkeme ve keşif oldu ondan sonra fiili taksim olmadığına karar verildi ve biz kazandık karşı taraf değerini düşük bildirmiş biz bu parayı yatırdık on bir yıl önce on bir yıldır dava devam ediyor karşı tarafın temyiz hakkı var dosya şu an Yargıtay'da ama ben bunun bozulmasından korkuyorum acaba Yargıtay'da bir adam bulurlarda kararı bozdururlar mı diye endişem var ben bu tarlada hem hissedarım şufa hakkımı zamanında kullandım tapuda bildirilen düşük bedeli yatırdım sadece Yargıtay'ın son vereceği kararı bekliyorum bana bu konuda yardımcı olursanız memnun olurum

  • @enginkocagul9956
    @enginkocagul9956 Před 2 lety

    Hocam iyi günler dilerim
    Dubleks daire iki ye ayrılmış ve Tapu da 1/2 pay yazıyor bu durumda sufa hakkı oluyor mu paydaş a

  • @ahmetyldz4569
    @ahmetyldz4569 Před 3 lety

    Merhaba avukat bey on alim davası açan paydasin payını starsa dava sonucu ne olur soruma cevap verirseniz memnun olurum teşekkürler

  • @NB-ky9wl
    @NB-ky9wl Před 3 lety

    Merhaba.19.11.2020 tarihinde 5/48 hisse tarla almıştım.kök hissenin 3.el değişimi benim.Şimdi aynı oranda bir hissedar ihtiyati tedbir talebli şuyu hakkı talebinde bulundu ve bugün tebliğ edildi bana.Parseller dağılmasın düşüncesinden ziyade haksız kazanç elde etmek istediğini sanıyorum.Çünki ben aldıktan sonra imar planı askıya çıkmış.Yani şu an baya kıymetlenmiş.1.Şu durumda izalei şuyu yapabilirmiyim.Taki diğer hissedarlar onu caydırsın bende geri adım atayım.(%90 hissedarları mağdur etmemek için) 2.İzalei şuyu hakkım yoksa; buranın şu anki değerinin yükseldiğini ve tesbit edilen yeni bedelden almasını isteyebilirmiyim.Teşekkür ederim.

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety

      Ortaklığın giderilmesi davası açsanız bile şufa davasını bekletici mesele yapılacaktır. Şufa davasında tapudaki değer depo edilmesi istenecektir.

  • @muratmrt5267
    @muratmrt5267 Před 2 lety

    Avukat hakkımda yasal işlem varmı nasıl öğrene bilirim

  • @baharhanc4169
    @baharhanc4169 Před 3 lety

    Meraba Murat bey. Annemin kardeşleriyle ortak olan tarlası var. Yan tarlanın değeri 25 ken alıcı 10 göstermişti teyzem dava açarak tarlanın değerinin yüksek olduğunu kanıtladı. Şuanda şufa davası açacağını söylüyor bu durumda kendisi başkasına satarken bizim satamayacağımız veya istediği gibi değer biçilebileceği anlamına mı geliyor? Ve ilk açtığı değeri yükselttiği dava ne davasıdır o zamanda şufa davası olduğunu söylemişti doğru mudur?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety +1

      Komşu parselin önalım hakkı 4 Kasım itibariyle kaldırıldı.

  • @celilozen05
    @celilozen05 Před 4 lety +1

    Hayırlı günler.
    2018 9. Ayda bir emlak firmasından tek tapu diye yatırım amaçlı bir arsa aldım.
    Reklamında ve arsayı bakmaya gittiğimizde hisseli diye hiç bir bilgi paylaşılmadı.
    3-5 kişi buradan arsa aldık.
    Yaklaşık bir sene sonra bu yıl 9.ayda arsayı satışa çıkardım.
    Arayan kişiler arsamın hisseli olduğunu söylediler.
    Tapu kadastro dan bakılınca 8000 metrekare civarı hisseli arsa görünüyor.
    Arsayı aldığım fiyata satamıyorum.
    Bizim bilgisizliğimizden, emlakçının çakallığından böyle bir şey oldu.
    Bu arsayı emlakçıya iade edebiliriyim.
    Tüketici hakkına giriyor diye düşünüyorum.
    Bilgi verirseniz çok memnun olurum.
    Teşekkür ederim iyi günler

    • @dedekorkut5347
      @dedekorkut5347 Před 4 lety

      Tapu müdürlüğüne gittiniz ve her şeyi görüp duydunuz.
      Geri iade biraz zor

  • @yakupyuksel8904
    @yakupyuksel8904 Před rokem

    Halam kendi payına düşen arsa hakkını diğer ortaklara satış yapsa problem olur mu. Tapu ileriki zamanlarda bozulabilir mi

  • @adempatr1954
    @adempatr1954 Před rokem

    Öncelikle bilgilen dirdiğiniz için t.ler
    Öncelikle 4 ortaklı 3 daıremız paylı mülkiyetimiz var noter huzurunda burayı satacagım sız almak ıstermısınız dıye teblıgat mı gondermem lazım...
    Teblıgatı gonderdım dıyelım buna cevap vermedıler 3 .sahsa satma hakım doguyormu ılerde sufa acarlarmı...

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před rokem

      İhtar sonrası 3 aylık sürenin sonrasında Önalım hakkı sona erer

  • @alirizacetinkaya5921
    @alirizacetinkaya5921 Před 3 lety

    Merhaba Murat Bey,
    Ön alım hakkı 04.11.2020 tarihinde kaldırıldı eski kanuna göre 2 yıllık sürenin dolmasına 1 gün kala 15.11.2020 günü şufa davası açmışlar
    Dava gidişatı nasıl olup açılan şufa davası iptal olurmu?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety

      Sınırdaş parselin önalım hakkı yürürlükten kaldırıldığı için davanın reddi gerekir.

    • @alirizacetinkaya5921
      @alirizacetinkaya5921 Před 3 lety

      Çok teşekkürler Hocam

  • @sozalpdemir1087
    @sozalpdemir1087 Před 3 lety

    Merhaba Murat bey :bende bir hafta önce hisseli tarla aldım , ama şufa hakkı olduğu için ,diğer hissedarların bu hakkı kulkanarak hissemin elimden gitmesinden endişeleniyorum. Sorum şu; şufa hakkı gerçekten kalktımı ?

    • @neskuiklisut1161
      @neskuiklisut1161 Před 3 lety +1

      Hisseli tarlalarda devam ediyor şufa hakkı.
      Sadece komşu tarlalar için kalktı
      Size açma hakları var noterle ihtarname yapmamışsanız

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety +1

      aşağıdaki yorum doğru:)

    • @sozalpdemir1087
      @sozalpdemir1087 Před 3 lety

      @@neskuiklisut1161 teşekkürler

    • @sozalpdemir1087
      @sozalpdemir1087 Před 3 lety

      @@AvMuratTezcan teşekkür ederim:)

  • @hayrikaya706
    @hayrikaya706 Před rokem

    Mhb hocam kardesler arasında bölünmüş olan yerlerde ön alım hakkı kullanılır mı o kardeşlerden biri

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před rokem

      Hayır kullanılmaz kardeşler arası satışta

  • @tekinmart427
    @tekinmart427 Před 4 lety

    Hocam elli civarı hissedarı olan bir arazide bir hissedara ait bin metrekatelik bölümü içindeki bina ile almak istiyorum,ne gibi bir yol izlemeliyim

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety +1

      Diğer hissedarların önalım hakkını engellemeniz için hissedarların tamamını noter aracılığıyla ihtarda bulunmanızı öneririm Diğer türlü hissedarların önalım Hakkı devam edecektir

  • @ramazanozalp2848
    @ramazanozalp2848 Před 3 lety

    Merhaba Murat Bey. Tapu bedeli ile sözleşme bedeli farklı olan durumda nasıl bi sonuc çıkar? Tapu bedelleri sembolik rakamlar olarak düzenleniyor genelde..

  • @aliyldrm5391
    @aliyldrm5391 Před 4 měsíci

    Hocam anlattıklarınıza göre ben hisseli arazi aldım ve 2 seneyi geçti artık bunu benim elimden şufa davasıyla geri alamazlar. Doğrumudur ?

  • @Engin-Miles
    @Engin-Miles Před 2 lety

    Murat bey tüm bilgilendirmelerinizi takip ediyorum teşekkür ederim, eşim dahil 5 kardeşler 4 erkek kendi aralarında haberimiz olmadan hisselerini en büyük abilerine satmışlar kimsenin böyle bir şeye müsaade edeceğini sanmıyoruz anlaşmalı iş yapılmış ve annenin vefatından sonra bunu öğrendik bize hiç bi bildirim yapılmadı bu satışı bozabilirmiyiz Teşekkür ederim simdiden

    • @coskuncelebi979
      @coskuncelebi979 Před rokem

      Akrabaya yapilan satişlarda şufa hakki kullanilamaz ..kaldiki aralarinda muvaza olsa dahi ..yani hileli satiş bile olsa ..ok

    • @savaskaya1575
      @savaskaya1575 Před 4 dny

      @@coskuncelebi979 merhaba. Akraba derken şunu mu kasdediyorsunuz? Pay sahibi isterse payını teyze çocuğuna satabilirmi? Diğer hisedarların ön alım hakkı olmaz mı bu durumda? Alıcı, satanın akrabası olsa da diğerleri için 3. şahıs konumunda olmayacak mı? tşk

  • @sametsoylu8951
    @sametsoylu8951 Před 3 lety

    avukatım merhaba. 6000 m2 bir arazi aldım 18 ay önce kredi çekip bu araziyi ipotek verdim bu süre zarfında da üzerine 500m2 kapalı bina yaptım binayı yapıp bitirdikten sonra dava açıldı binanın yapılması tarım arazisi sıfatını yitirir mi ? kanunun kalkmasının bize ne gibi faydası olur ?

  • @hudaial20
    @hudaial20 Před 3 lety

    çok teşekkürler

  • @haciahmetcam1718
    @haciahmetcam1718 Před 3 lety

    Murat bey 15 yıldır ektigim tarlaları aldım halamin oğlundan sınır kumşu dava açtı ve şimdi bu dava yürürlükten kalktı nasıl bir karar çıkar ve ne yapmam gerek yardım ci olursanız sevnirm

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety +1

      Konuya ilişkin ayrıca bir videom var ordan öğrenebilirsiniz. Nitekim benim ilgili videoda aktardığım gibi istinaflardan kararlar gelmeye başladı.

  • @cemalyalcn1788
    @cemalyalcn1788 Před 3 lety +3

    Parasını kaptıran birisi olarak başıma geleni yazayım belki birilerine faydam olur.2017 yılında 100bin TL ye aldığım hisseli arsayı şüfa davasıyla tapuda gösterdiğim 9bin TL ye diğer hissedara geri verdim..9bin TL ninde 3bin TL sini benim avukat 3bin tlsini karşı tarafın avukatı 1.500tl sinide mahkeme masraflarına gitti. Hiçbir şekilde paramın geri kalanını alamadım.Üstüne basarak söylüyorum hisseli arsa almayın alırsanızda düşük göstermeyin.

  • @songulbulut2754
    @songulbulut2754 Před 4 lety

    merhaba murat bey ben hisseli tapulu dairede oturuyorum kaynanam hepimize 4 kardeşe paylarimizi verdi şimdi biz hisse li dairemizi satmak istiyoruz kardeşler biliyor saticamizı bize bir kurnazlık dusunebilirlermi evimizi ben kendim masraf edip yaptım teşekkürler

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      Kardeşlerinizin önalım hakkı olduğunu unutmayın.

  • @videotutkunu8007
    @videotutkunu8007 Před rokem

    Mrb hocam benim hisseli arsam var hissedarlardan herhangi birine satış yaparsam diğer hissedarlara ihtarname göndermem gerekir mi? Teşekkürler..

  • @ramazandayral9194
    @ramazandayral9194 Před 4 lety

    HOCAM 490 m2 tamticari arsam var boyu 25 metre eni19metre 2014 yılında 140 m2 sattım 175 m2 satacam buarsanin imarı çecik ifraz işlemi ile hisseden çıkarabilir iyim bu işi kime yaptırabilir cevap verirseniz sevinirim antalya dan yaziyorum

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 4 lety

      Taşınmazın şartları varsa bir şehir planlama şirketlerinin birisiyle bu işlemleri yaptırabilirsiniz.

  • @nis_reen6469
    @nis_reen6469 Před 3 lety

    Merhaba Murat Bey. Babamdan kalan 2 adet taşınmaza izale i şuyu davası açtım. Satış aşamasında taşınmazın birini kendim satın alıp 3. kişiye satmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?

    • @AvMuratTezcan
      @AvMuratTezcan  Před 3 lety +1

      Eğer hissedar kabul ediyorsa hisseyi devrealabilir ve o taşınmaz yönünden davadan feragat edebilirsiniz.

    • @nis_reen6469
      @nis_reen6469 Před 3 lety

      @@AvMuratTezcan çok teşekkür ederim