Cetatile Apusenilor - Drumetie la Cetatea Radesei si Cetatile Ponorului

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 28. 08. 2024
  • Dar întâi vizităm Peștera Cetatea Rădesei, un obiectiv turistic spectaculos situat în Munții Apuseni, la aproximativ 10 km de Padiș. Marcajul punct roșu este traseul în circuit al Cetății Rădesei. Lăsăm mașinile la cabana Vărășoaia și pornim pe drumul forestier aproximativ 1 km până la locul în care drumul face o curbă de 90 de grade la stânga. Aici traseul nostru urcă ușor la dreapta.
    Urmează un urcuș ușor prin pădure și ajunge deasupra Văii Rădeasa într-o poiană, pe o pantă înclinată. După care coboară până la intrarea în Peștera Cetatea Rădesei. Aici poteca se bifurcă. Poteca spre stânga ocolește peștera pe deasupra ei, în timp ce poteca din dreapta coboară pe un lanț de susținere, până la gura portalului înalt de peste 15 m.
    Peștera Cetatea Rădesei este o formațiune naturală impresionantă, cu o lungime de aproximativ 200 de metri
    Odată intrați, ajungem într-o sală mare - ca o terasă de stâncă, de unde se coboară la firul apei, cu atenție. La jumătatea traseului, peștera se deschide într-o galerie iluminată natural prin tavanul peșterii. Această galerie este un loc ideal pentru o pauză de relaxare și admirare a peisajului. Următorul segment trece printr-o porțiune mai îngustă, lipsită de lumină, de unde ieșim într-un canion îngust pe unde se coboară abrupt cu ajutorul lanțurilor spre Poiana Rădesei.
    Am parcurs 260 m în subteran, în circa 20-30 de minute. Circuitul durează în total aproximativ două ore. Închidem circuitul prin coborârea la portal.
    Cel de-a doilea obiectiv al nostru este Peștera Cetățile Ponorului via Peștera Căput. De la Cabana Padiș,se trece printr-o poiană străjuită în stânga de Vf. Biserica Moțului, care domină întreaga zonă a Padișului. Traseul nostru continuă spre stânga pe curba de nivel prin pădure, pe o distanță de aproximativ 1,5 km. Trecem de prelungirea Poienii Ponorului și ajungem la Pârâul Ursului, pe care îl urmăm spre dreapta pe valea Izvorul Ursului.
    Valea se îngustează și se curmă brusc în fața unui perete de calcar spart de gura triunghiulară a peșterii Căput. Intrarea în peșteră se face prin partea din dreapta, unde, urcând o pantă, ajungem deasupra unui sistem de puțuri adânci. Priveliștea spre intrare este impresionantă datorită cascadei înspumate ce se prăvălește în primul puț, ceea ce face să vibreze întregul tavan de calcar. Apele ce se pierd aici apar în prima sală a peșterii Cetățile Ponorului... Părăsim peștera și în capătul văii Izvorul Ursului ajungem la drumul forestier La Grajduri - Cabana Cetățile Ponorului, unde o luăm câteva sute de metri la dreapta spre Glăvoi, urmând să intrăm pe marcajul punct albastru care ne va ghida spre obiectivul nostru principal, Cetățile Ponorului.
    Traseul coboară pe o potecă prin pădure și după cinci minute ajunge pe fundul unei doline unde cele două marcaje punct albastru și punct galben se despart. Urcând ușor, traseul iese din dolină, apoi coboară ușor spre dreapta pe un abrupt stâncos împădurit către firul Văii Cetăților, al cărei vuiet puternic se aude jos.
    Poteca se continuă apoi spre stânga, pe curba de nivel, și iese brusc din pădure la un grohotiș în pantă mare, unde se află scări de metal. De aici se deschide frumoasa perspectivă asupra portalului Cetăților Ponorului de 74 m înălțime, cel mai mare din Europa.
    Ajungem la baza portalului, unde poteca coboară abrupt pe stânci. Suntem la intrarea subterană care face legătura între dolinele 1 și 2, unde veți găsi o plăcuță care avertizează că acest sector nu face parte din traseul turistic. Vă prezentăm câteva imagini cu intrarea în peștera care este mai ușor accesibilă doar atunci când apa este mică. Urmează să continuăm traseul turistic spre stânga, cu o urcare pe scări metalice care duc spre dolina 3, unde poteca coboară pe o porțiune de grohotiș înconjurat de pereți verticali de peste 100 m.
    De la baza Dolinei III, traseul continuă cu un urcuș abrupt pe un jgheab acoperit cu grohotiș și bolovani, sus, spre balcoane. Acest urcuș este destul de dificil și periculos, pentru că pietrișul este alunecos, iar bolovanii se vor rostogoli la vale în spatele tău, putându-i accidenta pe ceilalți.
    Ajunși sus, ne intersectăm cu marcajul punct galben, unde luăm o mică pauză meritată. Urmează o porțiune de traseu spre dreapta, în care cele două marcaje merg din nou împreună o mică porțiune, unde din nou se desprinde punctul galben, ramificându-se spre avenul Borțig. Traseul continuă să șerpuiască prin pădure spre dreapta, trecând pe la cele patru balcoane, și nu vom mai întâlni niciun urcuș solicitant. Acestea sunt puncte de belvedere asupra celor trei doline. Balcoanele 1 și 2 au vedere spre Dolina III, balcoanele 3 și 4 au vedere spre Dolina II.
    SPONSORIZARILE se pot face pe:
    REVOLUT: @cujmastefan
    PAYPAL: www.paypal.me/...
    INSTAGRAM - / stefancujma​​
    FACEBOOK - / ​​
    CZcams - / stefancujma
    WEB - www.stefancujm...​​
    Echipamentul meu de vlog: kit.co/stefanc...

Komentáře • 3

  • @StefanCujma
    @StefanCujma  Před 10 měsíci +1

    Doua trasee reprezentative pentru Munții Apuseni respectiv zona Padiș, Cetatea Rădesei și Cetătile Ponorului. Vizinonare plăcută!

  • @doraseres7545
    @doraseres7545 Před 10 měsíci +2

    Ce fain! Super! :)

  • @sergiusabo
    @sergiusabo Před 10 měsíci +2

    Superb, Cetatea Radesei este un traseu pe care imi doresc de mai mult sa il parcurg.