Planul României de a coloniza Albania - un episod uitat al istoriei!

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 25. 08. 2024
  • În 1914, cu puțin înainte de izbucnirea primului război mondial, România lui Carol I părea că devenise o putere balcanică. Cu un an înainte anexase Cadrilaterul și impusese Bulgariei pacea de la București, iar acum, în 1914, își impusese punctul de vedere cu privire la cine ar trebui să devină primul rege al Albaniei. Cu sprijinul României, care trimite inclusiv o misiune militară în sprijinul său, Wilhelm de Wied, nepotul reginei Elisabeta este proclamat rege al Albaniei în martie 1914. Carol nota în corespondența personală că dorește între România și Albania o relație similară celei dintre naș și fin, o sintagmă din care reiese clar ambiția monarhului de la București ca România să aibă un cuvânt greu de spus în tânărul stat de la țărmul Adriaticii. Ambițiile lui Carol vor fi spulberate însă de societatea albaneză care îl respinge pe Wilhelm de Wied, de interesul Italiei pentru Albania și în final de izbucnirea primului război mondial.

Komentáře • 42

  • @spawn90336
    @spawn90336 Před 4 měsíci +3

    Un salut și un mulțumesc din Chișinău, îmi plac foarte mult lecțiile pe care ni le oferiți. Personal am aflat foarte multe lucruri noi pe acest canal, mi-aș dori foarte mult să aveți o răspândire mai largă pentru tot spațiul Românesc. Visez și sper că o dată cândva să se întâmple unirea, să avem o țară întregită mare și frumoasă ❤. Tot respectul pentru ceia ce faceți.

  • @cristescuflrn
    @cristescuflrn Před 4 měsíci +4

    Nu știu de ce toți istoricii de la noi au oroare de Balcani. Atunci când m-am hotărât să abordez o teză de doctorat despre vecinii din sud cam toți posibilii coordonatori fugeau de acest spațiu. E bine că avem teze despre America de Sud sau cine mai știe ce regiuni mai mult sau mai puțin „exotice”.

  • @MMerlyn91
    @MMerlyn91 Před 4 měsíci +12

    "Coloniza" e mult spus, mai degraba de a controla Albania ar fi mai aproape de adevar. Putem vorbi de colonizare in Cadrilater, ca era aproape, mai dificil in Albania. Strategia Romaniei in Balcani a fost de a sustine statulete mici, independente pt a proteja comunitatile aromane si meglenoromane (istroromanii erau cam departe desi putema colabora acolo cu Italia) si pt a stopa coagularea iugoslavilor care in jonctiune cu rusii in panslavism ar fi fost o problema pt noi. Si Antonescu a sustinut o Macedonie autonoma/independenta. Nu a sustinut in schimb Principatul Pindului si Meglenului desi Alcibiade Diamandi, fost spion roman si italian, a cerut deschis protectia Coroanei Romaniei, asta nu am inteles-o, mai ales ca el afirma ca din Timoc si pana in Pind si Tesalia e plin de romani.
    Singura colonie a Romaniei a fost in Albania la Saranda pe terenul cedat de regele Zog I lui Nicolae Iorga care apoi a cedat-o statului roman. Si nu am apucat sa o populam ca a venit razboiul. Din pacate dupa razboi, comunism si privatizarile haotice post-comuniste a ajuns subiect de disputa intre state. Din cate am inteles oficialii albanezi sustin ca ei ar vrea sa o dea inapoi dar proprietarul terenului nu se lasa. Dpmdv Romania ar trebui sa o tina in veto pe Albania vizavi de accesul in UE pana cand nu fac asta. La fel si cu sarbii si tratamentul fata de romani/vlahi, la fel si cu Ucraina. De asta dreptul la veto e vital in UE, chit ca Germania si Franta ne tot imbarliga sa scapam de el ca ii jeneaza.

    • @carron979
      @carron979 Před 4 měsíci

      Romania sa tina Albania in "veto"? Adica sa fim la fel de imputziti ca austriecii... sper sa nu

  • @paulclaude7323
    @paulclaude7323 Před 4 měsíci +7

    Foarte bine documentat si executat Domnule narator, ne uimiti de fiecare data! De ce asa ceva nu se preda sau invata in scoli???

  • @CrosetamsiTricotamHobby
    @CrosetamsiTricotamHobby Před 3 měsíci

    Foarte interesant videoclip!

  • @catalintgjiu
    @catalintgjiu Před 4 měsíci +5

    Te rog frumos: cum putem face rost de aceste harti din video? As vrea sa le pot citii mai minutios. Multumesc mult!

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Před 4 měsíci +2

      Cauta pe Google "balkan ethnic map" apoi mergi la Imagini și găsești multe.

    • @FCDinADN48
      @FCDinADN48 Před 4 měsíci

      Găsești câteva la biblioteca națională iar din cate cunosc sigur ,majoritatea se afla la muzeul de istorie dar din câte știm acest muzeu nu mai are o clădire iar colecțiile sunt depozitate prin subsolurilor pline de igrasie ale unor instituții,probabil unele copii le găsești și pe internet

  • @62adrianm
    @62adrianm Před 4 měsíci +2

    Excelent material !!!!
    Mulțumesc!

  • @MMerlyn91
    @MMerlyn91 Před 4 měsíci +3

    17:54 Ai mai zis chestia asta, astept videoul ala.
    Interesant cum unele metehne nu se schimba. Pe la 1900 Carol face intelegeri secrete cu o putere care subjuga romanii transilvaneni si bucovineni, Austria. O suta si ceva de ani mai tarziu, Iohannis, un roman cu origini germane il trimite pe slugoiul de Fota sa negocieze intelegeri secrete la Davos cu alt stat care subjuga romanii bucovineni, Ucraina. Istoria nu se repeta, dar rimeaza al naiba de frumos.

  • @ted1558
    @ted1558 Před 4 měsíci

    Foarte interesant.
    Multumesc.

  • @MMerlyn91
    @MMerlyn91 Před 4 měsíci +1

    Vezi ca spui prostii pe final, aproape ca incepuse sa imi placa. Au avut si scoli in dialecte. Si azi finantam asa ceva. Inclusiv prin Dobrogea. Si mi se pare normal daca bagi bani sa ii inveti si limba romana, e o limba europeana, internationala. Aromana e pt a-si perpetua cultura proprie, romana e pt relatii internationale.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Před 4 měsíci +2

      Școlile erau în limba română, chiar și în România, aromânii nu au fost ajutați să-și pastreze limba fiind școlarizați exclusiv în română (abia recent au obținut o clasă în limba lor). Situația din România este în oglindă cu cea din Grecia, în ambele țări nu au statut de minoritate fiind considerați parte a majorității, în fapt fiind ajutați să se asimileze.

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 Před 4 měsíci +5

      @@nefiltrat6934 Repet, au avut si in dialect scoli, chiar daca romana era prevalenta.
      Situatia nu e in oglinda deloc, grecii ii considera eleni, adica in mintea lor nu e nicio diferenta intre greci si aromani. Noi ii consideram ca pe niste frati, verisori, dar nu identici. Si le celebram diversitatea, de exemplu anul asta de Revelion pe la ora 3 TVR a dat concert cu Elena Gheorghe care a cantat doar in aromana, cu public de aceeasi etnie. Ma indoiesc ca grecii ii sarbatoresc de maniera asta. Nu stiu ce crezi ca ai de castigat din inrairea asta fata de Romania. Plus ca grecii nu recunosc NICIO minoritate etnica. Romania are vreo 17 minoritati reprezentate in Parlament, inclusiv minoritati non-statale gen rusini. Cu toata ura ta fata de noi, cred ca pot sa admiti ca e o diferenta majora in ceea ce priveste toleranta interetnica.

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Před 4 měsíci

      @@MMerlyn91 e exact aceeasi situatie. Grecia sprijina asociatiile aromanilor (vlahilor) care se considera greci, acestia au festivaluri, publicatii, chiar si ore la scoala in limba lor. La fel in Romania, dar doar cei care se considera romani. Nici Grecia si nici Romania nu accepta statutul de minoritate aromana/vlaha. en.wikipedia.org/wiki/Panhellenic_Federation_of_Cultural_Associations_of_Vlachs
      Azi exista 3 curente in care se impart aromanii, cei care se considera greci (cei mai multi), cei care se considera romani si cei care se considera o etnie de sine-statatoare. Se cearta si se bat ca chiorii impartiti in aceste 3 tabere de mai bine de 100 de ani.

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 Před 4 měsíci +1

      ​@@nefiltrat6934 Pentru ca daca accepti statutul de minoritate, practic accepti ca grecii au dreptate cand spun ca sunt eleni, ceea ce ar fi o aberatie. Hai sa facem minoritate si din moldoveni, in cazul asta. Ti-am dat doua exemple mai sus de chestii pe care Romania le face vizavi de minoritati etnice, dar Grecia nu, tu o tii pe a ta. Nu o sa inteleg de unde ura asta, ca de castigat nu ai nimic de castigat.

    • @MMerlyn91
      @MMerlyn91 Před 4 měsíci +4

      @@nefiltrat6934 Grecii il bagasera la inchisoare in zilele noastre pe un activist aroman, Sotiris Bletsas (care nu era pro-roman, sa ne intelegem) pt ca distribuise niste mesaje ca grecii nu ii lasa sa isi vorbeasca limba. L-au achitat intr-un final dar pana acolo sunt dispusi sa mearga grecii in eforturile lor de asimilare. Indiferent cat incerci tu sa ne faci sa parem dracu' gol si sa ne echivalezi cu grecii, Romania NU a facut asa ceva. Asa ca las-o mai moale cu teoria asta, ca pica la tot pasul.

  • @monahpavel4662
    @monahpavel4662 Před 3 měsíci

    De unde le tot scoateți, domnilor?!!! Mai " filtrați-le " un pic, nu ne vindeți marfa ieftină! Vorba aia, războiul mondial bătea la ușă și România, o mare putere colonială (😅😂), se hotăra să colonizeze Albania !!! Aveam pe austro-ungari în coasta noastră în Ardeal și noi trimiteam soldați în Albania!!!

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Před 3 měsíci

      La vremea aia eram aliați cu Austro-Ungaria. Cu un an înainte anexaseram Cadrilaterul, eram pe cai mari.

  • @em.cond2
    @em.cond2 Před 4 měsíci

    4:04 - al 3-lea război balcanic? 😂

    • @nefiltrat6934
      @nefiltrat6934  Před 4 měsíci

      Al doilea, al 3 lea, depinde de unde incepi numaratoarea.

    • @em.cond2
      @em.cond2 Před 4 měsíci

      @@nefiltrat6934 Începând din al doilea deceniu al secolului trecut.
      Căci dacă numărăm de la începuturile civilizației umane, au fost sute de războaie în Balcani.

  • @liviustefanache6365
    @liviustefanache6365 Před 4 měsíci +1

    Interferențe din propaganda orcă