Zelf kefir maken! Is dat gezonder? - rauwe melk serie #3

Sdílet
Vložit
  • čas přidán 27. 11. 2023
  • In deze video laat ik zien hoe ik mijn kefir maak. Ik vertel ook waarom zelf kefir maken gezonder is, en waarom het nog gezonder is om rauwe melk te gebruiken. Leuk dat je er bent, kijk lekker mee!
    - - -
    Hoi! Ik ben Ninon en ik moestuinier al meer dan 10 jaar. Sinds vorig jaar hebben mijn man en ik een tuin waarin we (maar vooral ik) heel wat bezig zijn :-). In onze tuin groeien medicinale planten, nuttige tweejarigen, fruitbomen, mooie bloemen, groentes en nog veel meer. Allemaal zoveel mogelijk door elkaar en specifiek geplant om elkaar te versteken. In onze tuin leven ook kippen (en sinds kort ook biggetjes!) en hopelijk ooit nog eens bijen. Ik probeer onze tuin zo divers en circulair mogelijk op te bouwen.
    Ik fermenteer veel, ben op zoek naar de meest makkelijke manieren om te oogsten en verwerken, droog graag kruiden, bak zuurdesem broodjes en probeer af en toe wat uit met medicinale planten.
    Op dit kanaal hoop ik een soort van video dagboek voor mezelf bij te houden, want het lijkt me heerlijk om te zien hoe onze tuin door de jaren heen groeit en hoe het met elk seizoen weer anders is.

Komentáře • 45

  • @Alinasleep
    @Alinasleep Před měsícem

    Dankjewel voor de duidelijke uitleg!

  • @darlienverbrugge9606
    @darlienverbrugge9606 Před měsícem

    Dankjewel voor de duidelijke uitleg

  • @PeervanWaelst
    @PeervanWaelst Před 7 měsíci +1

    Geweldig dat je deze video's maakt, heb je pas ontdekt 👍🏻
    Mijn ervaringen: af en toe, in noodgeval is gepasteuriseerde melk niet erg zo ook met het zeven in metaal maar na weken zeven groeide de korrels amper in aantal. Kom en spatel gaat bij ons in vaatwasser en wordt voor alles gebruikt. Niet gemorst langs pot en fles? Wordt deze eens per week schoongemaakt, met aparte borstel zonder middel inderdaad.
    Voor nood kun je een batch gezeefde korrels invriezen.
    Kefir mislukt, pot op de grond gevallen, per ongeluk 2 maanden laten staan? 😊
    Dan gewoon uit de diepvries in de pot, melk erbij zodat het net onder staat, na twee dagen kefir maken; dit proces gewoon herhalen zoals normaal. De 1e keren heb je dus maar weinig hoeveelheid en waarschijnlijk geen smaak, maar blijf kijken en proeven hoe het zich ontwikkeld; na één week kun je verder als normaal.

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 7 měsíci +1

      Dag Peer, dankjewel voor je uitgebreide reactie en tips, heel waardevol! :-) dat invriezen ga ik eens proberen. Nogmaals hartelijk dank!!

  • @silkevelde7974
    @silkevelde7974 Před 7 měsíci

    oh dank voor deze heldere uitleg!

  • @dirkdoenvanv.8156
    @dirkdoenvanv.8156 Před 4 měsíci

    Leuk om te zien. Dank voor je uitleg!

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci

      Heel graag gedaan, dankjewel voor je reactie! :-)

  • @ellevp2818
    @ellevp2818 Před 4 měsíci

    Kefir met honing en kaneel is super lekker! :)

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci +1

      Wat een goede tip! Ga ik eens proberen 😍

  • @AwareMom
    @AwareMom Před 7 měsíci

    Ninon ik maak zelf al zo’n 15 jaar kefir, ik maak het eens per week/ soms eens per twee weken . Dat scheelt me een hoop extra werk dan om iedere keer een klein beetje te maken, ik doe als de kefir klaar is in flessen en zet die in de koelkast. Waar ik nieuwsgierig na ben waarom ben je begonnen kefir te maken alleen voor je dochtertje, en ben je zelf pas later kefir gaan drinken. De kerfir die in de supermarkten te koop zijn, die zijn meestal gemaakt van kefir poeder.

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci

      Aha! Kefir poeder dus! Interessant… in eerste instantie dacht ik: super goed voor mijn dochter en vond ik het zelf maar vies 🙈 ben ook helemaal geen zeurpiet verder ofzo…. Hahaha 🤪🤪… maar naar mate de tijd verstreek ben ik het zelf ook gaan drinken 😊. Hoe zorg jij ervoor dat je de kefir eens per week of 2 weken maakt? Stop je het tussendoor in de koelkast? Ik ben heel benieuwd!! :-)

    • @AwareMom
      @AwareMom Před 4 měsíci

      @@uitninonstuin ik maak een grotere hoeveelheid kefir door 6 potten tegelijk te maken, ( weckpotten ) deze vul ik met kefir korrels en doe daar de lauwe melk op 1/2 tot 3/4 van de pot gevuld . Deze laat ik 24 uur staan ondergedekt onder een paar handoeken , en dan zeef ik de korrels eruit en die doe ik weer in een schone pot afgedekt met melk (Want kefir korrel hebben voeding nodig ), dan bewaar ik die in de koelkast voor de volgende keer, de kefir doe ik in glazen flessenen bewaar deze eveneens in de koelkast.

    • @uniquezeven3574
      @uniquezeven3574 Před 3 měsíci

      @AwareMom ik heb gelezen dat de Kefirkorrels niet te vaak in de koelkast gezet moeten worden omdat ze op den duur minder goed gaan op de kou. Steeds grote temperatuurschommelingen is niet zo goed voor de korrels. En mijn vraag is ook… gebruik je rauwe melk?

    • @AwareMom
      @AwareMom Před 3 měsíci

      @@uniquezeven3574 goedemorgen, de kefir korrels doen het bij mij prima ook al stel ik ze bloot aan temperatuur verschillen. Ik gebruik niet altijd rauwe melk .

  • @uniquezeven3574
    @uniquezeven3574 Před 3 měsíci

    Super duidelijk alleen heb ik een vraag over rauwe melk. Hoe lang is de melk houdbaar in de koelkast en hoelang is daarna de kefir houdbaar? Ik heb niet heel dichtbij één boerderij die rauwe melk verkoopt en ik maak ook voor een kleinkind kefir. Kan ik het opsparen, dus melk kopen en dan in 3 dagen verwerken en dat hij het in 3 dagen drinkt? Dus totaal 6 dagen?
    Dan hoef ik niet elke dag rauwe melk te halen en ook niet elke dag het naar mijn kleinkind brengen. Overigens gebruiken mijn man en ik ook Kefir. 😊

  • @RayanZiba
    @RayanZiba Před 4 měsíci

    veel geleerd, was duidelijk en helder, een vraagje, hoe bewaar je kefir voor latere gebruik, in kast koelkast moet melk er bij en hoelang kun je het bewaren, nog bedankt

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci

      Fijn dat het duidelijk en helder was :-). Ik bewaar de kefir nadat ik het gezeefd heb in de koelkast. Je kunt het ook buiten de koelkast bewaren, dat is helemaal geen probleem alleen dan gaat het proces door (in de koelkast wordt het proces afgeremd) en wordt de kefir dus ook nog weer zuurder. Heb ik je vraag zo beantwoord? :-)

    • @RayanZiba
      @RayanZiba Před 4 měsíci

      Ja zeker, je antwoord was duidelijk, ik ben begonnen met imkeren, in mijn moestuin... dit zou je ook leuk vinden..de honing markt is helaas veel vervalsing zelf als je bij imker koopt, enige manier is zelf produceren🎉veel succes met je video's

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 3 měsíci

      Helemaal met je eens en inderdaad bijtjes staan hoog op mijn wensenlijstje ❤️. Wat leuk dat jij daarmee bent gestart zeg!

  • @heidjemeidje7189
    @heidjemeidje7189 Před 7 měsíci

    Mooie video weer! Een vraagje: hoeft de kefir niet in een donkere kast?
    Ik stop mijn korrels altijd in de nieuwe fles melk, dat werkt goed en is minder afwas, maar ik maak ook maar één liter per keer.
    Ik heb ook begrepen dat je altijd volle melk moet nemen, maar jij noemt dat niet, dus het maakt niet zoveel uit? Bijzonder trouwens dat ijzer wel schijnt te kunnen met Kefir, dat was een paar jaar geleden idd not done, dan ging je Kefir onherroepelijk dood zei men ..

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci

      Ja bijzonder hè dat ijzer/metaal nu wel oké schijnt te zijn… ik neem nog maar het zekere voor het onzekere en doe het niet :-). Slim dat je het gewoon in een fles stopt!! Dat heb ik ook een tijd gedaan, ging heel goed, maar wij drinken inderdaad wat meer dan 1 liter per keer: anders is het zo op hihi. Ik ga er eigenlijk van uit dat rauwe melk altijd vol is, maar je hebt helemaal gelijk, volle melk is het allerbeste! :-) goede aanvulling! En in het donker wordt vooral gedaan zodat er geen “andere bacteriën” gaan vormen… maar ik ben daar met rauwe melk niet zo bang voor :-) het heeft in ieder geval geen effect op de kefir korrels zelf 😊 dankjewel voor je reactie ❤️

  • @s.p.7228
    @s.p.7228 Před 4 měsíci +1

    Vraagje: waar koop je je glazen melkflessen (blauwe dop)?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci +1

      Dat zijn de flessen waar ik de rauwe melk in krijg als ik ze koop bij de boer (wel met statiegeld). Volgens mij zijn ze niet echt ergens te koop 🤔. Wat wel mooie flessen zijn, zijn de flessen waar appelsap in zit bij de AH! Hoop dat je daar wat aan hebt :-)

  • @febe5397
    @febe5397 Před 4 dny

    Hoe lang kun je de melkkefir bewaren?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 dny

      Echt heel erg lang. Ik heb nog wel eens kefir gedronken van 3 maanden oud. Het is dan alleen behoorlijk zuur. Maar het kan gewoon :-)

  • @barthravache1603
    @barthravache1603 Před 21 dnem

    Hoeveel drink je hiervan dagelijks om goed te zijn?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 20 dny

      Dat weet ik niet precies, misschien kun je daar online wat over vinden. Ik gok een glas per dag ofzo 😊

  • @philosalemink5156
    @philosalemink5156 Před 4 měsíci

    Jarenlang heb ik enkel de pakken gesteriliseerde melk gebruikt. Iedere avond maak ik 2 glaasjes die de koelkast ingaan. De volgende ochtend heeft zich dan een dikke romige laag gevormd bovenop. Zeer tevreden. Vorige week omgeschakeld en de eerste keer met rauwe melk van de boerderij gemaakt. Het wil nog niet zo vlotten om daar een lekkere dikke kefirdrank van te maken. Hebben die korrels aanpassingsmoeilijkheden? Blijft het zo'n dun waterig resultaat? Wie weet raad?
    Ik overweeg nu om de melk dan maar een paar uur tevoren op kamertemperatuur te zetten.

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci

      Ik durf je geen antwoord te geven, maar ik verwacht wel dat de korrels wellicht even tijd nodig hebben om zich aan te passen. Het kan ook zijn dat je de kefir iets langer moet laten staan dan dat je eerder altijd deed. Het blijft experimenteren denk ik, maar wie weet heeft iemand anders ervaring!! :-) fijn dat je je vraag hier stelt!

    • @philosalemink5156
      @philosalemink5156 Před 4 měsíci

      Een kortere fermenteertijd (ongeveer 10 uur) lijkt al verbetering te brengen. De volgende test is de hoeveelheid korrels verminderen naar 1 eetl. per glas. De overtollige korrels met gesteriliseerde melk weggezet in de koelkast als reserve voor de "lange" termijn.

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 měsíci

      Interessant.. dankjewel dat je je bevindingen hier deelt!! 😊

  • @rexrolex4145
    @rexrolex4145 Před 4 dny

    wat is eigenlijk gehomogeniseerde melk ?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 dny

      Homogenisatie is een proces waarbij melk onder hoge druk door kleine openingen wordt geperst. Dit breekt de vetbolletjes in de melk op in heel kleine stukjes, die gelijkmatig door de melk worden verspreid. Hierdoor blijft de melk egaal en klonteren de vetbolletjes niet samen. Het proces gebeurt meestal bij een temperatuur tussen 55°C en 70°C. Heb je hier wat aan? 😊

    • @rexrolex4145
      @rexrolex4145 Před 4 dny

      @@uitninonstuin dank u wel voor de duidelijke uitleg, ik heb weer iets bijgeleerd 🙂

  • @moestuinmama8705
    @moestuinmama8705 Před 3 měsíci

    Waar kan ik die korrels kopen?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 3 měsíci +1

      Zoek eens op marktplaats, er zijn daar vaak wel mensen die ze verkopen :-) mocht je niks kunnen vinden, laat het dan even weten!

    • @moestuinmama8705
      @moestuinmama8705 Před 3 měsíci

      Moet ik het dan langer laten staan, zodat het dikker wordt?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 3 měsíci

      Wat bedoel je precies?

    • @moestuinmama8705
      @moestuinmama8705 Před 3 měsíci

      @@uitninonstuin mijn vraag is hoe wordt de kefir dikker dan melk?

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 3 měsíci +1

      Dat komt door de korrels :-)

  • @therealadnan
    @therealadnan Před 5 dny

    Verkoopt u het ook? Denk niet dat ik dit thuis kan uitvoeren.. qua tijd en kunde.

    • @uitninonstuin
      @uitninonstuin  Před 4 dny +1

      Ik verkoop het niet :-), maar ik zou eens de kefir van rauwpower opzoeken, die wordt door het hele land in boerderij winkels, natuur- en bio winkels en groenteboeren wel verkocht. Als ik geen tijd heb of een keer van huis ben dan koop ik dat 😊